1. liga

Jihlava začala suveréně, Sudoměřice vezou 6 bodů z venku

1.NHbL - Východ - První jarní dvě kola východní národní ligy přinesla dvě jasná vítězství lídra z Jihlavy. Třetí Sudoměřice se po dvou výhrách přibližují druhému místu, ztrácejí už jen bod. Opava nečekaně podlehla Přelouči, která po dvou výhrách atakuje osmé místo zajišťující play off.

České Třebové a Heřmanovu Městci se vstup do jarní části nepovedl a shodně dvakrát prohrály. Svítkov si zkomplikoval boj o play off, když nestačil na Opavu a prohrál i na půdě poslední Poruby.

Sobota 03.03.2012

SK Kometa Polička - SK Sudoměřice 1:3 (0:1,1:0,0:2)

Střely: 27:24, vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Jarní část 1. NHbL připravila ještě sedm kol základní části, a tak všechna mužstva bojují o co nejlepší postavení. Stejně na tom je Polička, která se snaží definitivně pojistit play-off, naopak Sudoměřice se ještě chtějí pokusit o boj o příčky nejvyšší. V sobotu zajížděly na hřiště Poličky a do zápasu vstoupily velmi dobře po Ivánkově přesilovkovém gólu od červené čáry.

Domácím se podařilo vyrovnat ve druhé periodě, ale ani to jim k bodům nepomohlo. Favorit zápasu se ve třetí patnáctiminutovce velmi zlepšil a dokázal se ještě dvakrát prosadit. Nakonec z toho bylo vítězství 3:1 a první jarní tři body pro Sudoměřice.

TJ Lokomotiva Česká Třebová - HBC Rigum Hodonín 1:3 (1:1,0:1,0:1)

Střely: 17:19, vyloučení: 7:9, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:1

V prvním jarním kole nám příliš branek nepřineslo a stejně tomu bylo i při zápase mezi Lokomotivou Česká Třebová a Rigumem Hodonín. Hodonínští hokejbalisté vyhlásili útok na nejlepší čtyřku a právě Třebová pro ně neměla být velkou překážkou. V úvodu to tak ale nevypadalo, protože po první třetině byl stav nerozhodný po jedné brance na každé straně.

Příliš pohledný zápas k vidění nebyl, hráči málo stříleli, a tak bylo jasné, že rozhodne každá chyba. Ve druhé a třetí periodě se prosazovali jen hodonínští hokejbalisté, nejprve v přesilové hře a poté dokonce i při vlastním oslabení. Hodonín nakonec zvítězil poměrem 3:1 a dostal se před čtvrtou Opavu.

SK Jihlava - TJ ACS Malenovice SV 4:1 (2:1,1:0,1:0)

Střely: 29:19, vyloučení: 3:2, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Šlágr sobotního kola se odehrál v Jihlavě. Na hřiště lídra tabulky dorazily Malenovice ze Zlína a k vidění byl zápas plný nepřesností a pomalého sehrávání. Domácí se dostali do vedení již v páté minutě, když Danko předběhl brankáře hostí a zakončil do prázdné branky. Hosté se dočkali srovnání o chvíli později, když si jihlavský Dlabaja nešťastně srazil míček do své klece. Do kabin se však šlo při vedení Jihlavských poté, co Střechovu ránu do tyče dorazil Pibil za záda hostujícího gólmana.

Jihlavští zápas kontrolovali a na začátku druhé periody se podruhé radovali. Opět v tom měl prsty Střecha, jehož střelu tentokrát dorazil Smutný. Domácí sice třetí branka uspokojila a snížili tempo hry, na výsledku to již nic nezměnilo. Na konečných 4:1 upravil pět minut před koncem svým druhým gólem Střecha. „Jihlava nás porazila naprosto suverénně. Věděli jsme v čem a kde je nebezpečná, ale taktické pokyny jsme nedodržovali. Nemůžeme se vymlouvat na to, že máme málo natrénováno, neboť soupeř měl určitě ještě míň,“ nespokojeně mluví o zápase trenér poraženého týmu.

„Na to, že šlo o první zápas po zimní pauze, nebylo to z naší strany až tak špatné, jak jsme se obávali. Určitě nám pomohl rychlý gól a i přes nešťastné vyrovnání jsme nakonec bez větších komplikací dokráčeli k vítězství. I když jsme předvedli řadu chyb, musíme být s výkonem spokojeni,“ zhodnotil duel kapitán Roman Smutný

Ježci Heřmanův Městec - HBC Vsetín 2:8 (0:1,1:3,1:4)

Střely: 46:45, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

Ježci z Heřmanova Městce také před jarními koly patří k týmům, které ještě zajímá postupová osmička. Právě tento mančaft začínal dvěma zápasy doma, v sobotu přivítal Vsetín. Ambice Ježků se velmi časně začaly srážet více a více k zemi, Valaši hráli velmi sebevědomou partii a hlavně díky chybám hráčů Heřmanova Městce získali tři body.

O své výhře Vsetín rozhodl až ve druhé polovině tohoto klání, když se prosadil hned pětkrát. I přes poměrně vyrovnaný průběh si Ježci odnesli porážku 8:2, která mimochodem přiblížila Vsetínské k jistotě play-off.

SHC Opava - HC Jestřábi Přelouč 2:4 (1:1,1:2,0:1)

Střely: 33:32, vyloučení: 6:4, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

První překvapení jara se upeklo v Opavě! Tam zamířili Jestřábi, kteří bojují o postupovou osmičku a jen málo kdo z domácích věřil, že to budou právě oni, kdo je k nim velmi přiblíží. Opavští úvod zápasu trochu podcenili a byli jistě překvapeni, jak zodpovědně a soudržně přistoupili k duelu. Všechny ukazatele byly první dvě třetiny velmi vyrovnané, ale skóre se více naklánělo na stranu Přelouče, která po půl hodině hry vedla 3:2.

Domácí začali svůj zmar řešit nehokejbalovým způsobem a svého soka provokovali, k čemuž se vyjádřil i hostující trenér. Přelouč na to ale odpověděla nejlepším možným způsobem – gólem. První překvapení tak bylo na světě, Jestřábi udolali pátý tým tabulky 4:2! „Od samého začátku jsme podávali zodpovědný a disciplinovaný výkon. Na domácí provokace a povýšenost jsme téměř nereagovali a odpovídali vstřelenými góly. Byli jsme lepší a šli zaslouženému vítězství naproti,“ komentuje vypjatý zápas kapitán Přelouč Šmíd.

TJ Sokol Poruba - ERA Svítkov Stars Pardubice 2:1 (1:0,1:1,0:0)

Střely: 35:40, vyloučení: 4:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Velmi důležité utkání se odehrálo v Ostravě, kam dorazil Svítkov, který nyní bojuje doslova o život. Poslední Poruba neměla být pro hosty velkou přítěží a třemi body je měla přiblížit k osmému místu. Opak byl však pravdou. Domácí hráli velmi zodpovedně, dobře zezadu a nedávali hostujícímu týmu velké možnosti na skórování a možná i proto vedli po prvním dějství nejtěsnějším možným rozdílem.

Druhá část nám nejprve přinesla navýšení náskoku ze strany porubských hokejbalistů, Svítkov na to ale dokázal včas odpovědět. Na konci zápasu se poté zoufale snažil alespoň o vyrovnání, jenže to nepřišlo. Pardubice tak hned na úvod jara ztratily velice důležité body, Poruba ještě stále může pomýšlet na postup do play-off, nicméně bude to mít velice složité.

„V tomto zápase jsme bohužel vždy tahali za kratší konec. Na konci druhé třetiny se nám sice podařilo snížit, ale bohužel tížený vyrovnávací gól se nám již vstřelit nepodařilo. V utkání nás limitovala mizerná úspěšnost vyhraných vhazování, jak v útočném, tak obranném pásmu,“ hodnotí trenér Svítkova Robert Koch.

Neděle 04.03.2012

TJ Lokomotiva Česká Třebová - SK Sudoměřice 1:2 (1:1,0:0,0:1)

Střely: 24:22, vyloučení: 4:4, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Nedělní program odstartoval soubojem České Třebové se Sudoměřicemi a právě Lokomotiva zde tušila, že by mohla získat velice potřebné body, které ji mohly přiblížit k udržení toužené osmé příčky. Hosté, jakožto favorité tohoto duelu, nevstoupili do utkání úplně dobře a mohli být vděčni Luboru Komendovi, který je několikrát podržel. Ale nakonec to byly právě Sudoměřice, kdo se ujal vedení.

Akci Kosíka přesně zakončil Jurásek a domácí museli dotahovat. Smazat náskok se jim podařilo velmi rychle a tak se šlo do kabin za stavu 1:1. Vítězná branka přišla od Kaluži ve třetí třetině od modré čáry a ta rozhodla o tom, že i nedělní odpoledne bude pro Sudoměřice tříbodové. Právě tento tým se vyšplhal na třetí místo, Lokomotiva zůstává osmá.

"Kdyby naši hráči využili v obou zápasech byť jen polovinu nejvyloženějších šancí, neodcházeli bysme z tohoto hracího víkendu s prázdnou. Ani Hodonín, ani Sudoměřice nebyly lepším týmem," zhodnotil víkendové vystoupení svého týmu trenér Lokomotivy Jebousek.

Ježci Heřmanův Městec - TJ ACS Malenovice SV 1:6 (0:3,1:1,0:2)

Střely: 25:46, vyloučení: 4:4, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Ježci v nedělní poledne přivítali Malenovice a oba celky chtěly napravit sobotní nezdary. Hosté měli od úvodních minut utkání jasně pod kontrolou a rozhodnuto bylo prakticky již po první třetině, když hokejbalisté ze Zlína vedli o tři branky. Heřmanovu Městci se sice poté podařilo zásluhou rány Hutla ve dvojnásobné přesilové hře snížit, ale na body to nestačilo.

Domácí poté poměrně otevřeli hru a ještě třikrát inkasovali. Malenovice si tak spravily chuť za vítězství 6:1, stále jsou tedy druhé. Ježci klesli na předposlední příčku. „Na kvalitním povrchu jsme domácím moc šancí nedali. Přestože náš výkon nebyl nijak oslnivý ani v tomto utkání, na Heřmanův Městec to stačilo,“ říká k zápasu trenér Malenovic.

SK Jihlava - HBC Vsetín 4:0 (0:0,1:0,3:0)

Střely: 30:18, vyloučení: 5:4, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Lídr tabulky si s Heřmanovým Městcem vyměnil soupeře a v neděli ho tak čekal Vsetín. Pro domácí byl tento zápas jednodušší než sobotní přímý souboj o čelo tabulky, i přesto po první třetině byl stav bezbrankový. Nulu na kontě Jihlavy smazal ve 25. minutě Střecha, který využil ideální pozice po nahrávce Danka. O vítězi zápasu nakonec definitivně rozhodla až třetí třetina, ve které domácí hokejbalisté jednoznačně dominovali.

Hned v první minutě poslední patnáctiminutovky Jihlavští dvakrát udeřili. Nejprve se prosadil navrátilec Dlabaje a jedenáct vteřin na jeho branku navázal Fiala, před kterým zívala odkrytá klec. Domácí nakonec zvítězili jednoznačně 4:0, když definitivní podobu výsledku dal Gregor čtyři minuty před koncem. Jihlava si upevnila vedení již o šest bodů před Malenovicemi, Valaši jsou šestí.

„Duel se Vsetínem byl z naší strany o poznání horší než proti Malenovicím. Hosté poctivě bránili a my měli velké problémy prosadit se proti jejich důrazné hře. Sami jsme navíc udělali spoustu chyb, které naštěstí soupeř nedokázal potrestat. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že nebudeme každého válcovat. Přesně takové zápasy můžeme čekat i v play-off,“ uzavřel Smutný.

TJ Sokol Poruba - HC Jestřábi Přelouč 3:4 (0:2,2:2,1:0)

Střely: 25:35, vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Sokol Poruba chtěla v nedělním duelu využít euforie z vítězného zápasu proti Pardubicím, ale z nebe dopadla na zem velmi rychle. Přelouč svého soka velmi zaskočila a nakonec z toho bylo vedení po první třetině 2:0. Sokol se téměř k ničemu nedostal a mohl jen děkovat tomu, že po první periodě ztrácel pouhé dvě branky.

Ve zbytku zápasu to byli paradoxně domácí, kdo tahal za nitky, jenže ztráta z první třetiny se jim již dohnat nepodařila. Přelouč zvítězila velice těsně 4:3 a na jaře je zatím jako jediná s Jihlavou a Sudoměřicemi stoprocentní, což ji dotáhlo na tři body na osmou Lokomotivu Česká Třebová.

„Na domácí jsme vletěli jako uragán a v první třetině je nenechali vůbec hrát. Bohužel vedení bylo k danému tlaku malé, a tak od druhé části již domácí zle kousali. Na jejich branky jsme však vždy rychle zareagovali a to rozhodlo,“ spokojeně přikyvuje kapitán Šmíd.

SHC Opava - ERA Svítkov Stars Pardubice 6:1 (2:1,1:0,3:0)

Střely: 32:18, vyloučení: 3:6, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

Nedělní program nám nabídl souboj neúspěšných týmů z prvního jarního kola, a tak oba měly co napravovat. Favorizovaná Opava se dokázala prosadit již velmi rychle a diktovala tempo zápasu. Hosté se snažili převážně bránit a spoléhat na protiútoky, jenže tato promyšlená taktika příliš ovoce nepřinášela. A tak mohl být Svítkov rád, že po první periodě prohrával pouze 2:1.

Jeho plané naděje o bodech z tohoto mače se začaly naprosto rozplývat hlavně ve třetí třetině, kdy se domácí prosadili hned třikrát. Zápas tedy skončil vysokým vítězstvím opavských hokejbalistů 6:1 a ti tedy zůstávají v souboji o nejlepší čtyřku. Naopak situace Svítkova se ještě více komplikuje…

O duelu hovoří trenér hostí Koch: „Do tohoto zápasu jsme vstupovali s defenzivní taktikou, která nás měla dovést k možnostem rychlých protiútoků. Bohužel se ukázala v průběhu zápasu nízká morálka určitých hráčů, kteří prozatím nedokáží vydržet hrát dle taktických pokynů. Ještě nejsme z boje o play-off vyřazeni, kdy nám velmi pomohli výsledky zápasů z České Třebové, ale naše priorita je nyní soustředit se stabilizovat kádr do let příštích.“