1. liga

Disciplinární komise ČSHb vyhlašuje FAIR PLAY program

Disciplinární komise ČMSHb by ráda oslovila kluby, hráče, trenéry, funkcionáře, rozhodčí i diváky a to ve všech soutěžích pod hlavičkou ČMSHb. Pokud se ve vaší soutěži stal skutek v duchu fair play, budeme rádi, když se o něj podělíte s námi a potažmo s širokou hokejbalovou veřejností.

V případě, že se rozhodnete nám příspěvek zaslat, nechť je z něho zřejmé, kdy a kde k němu došlo, kdo byl hlavním aktérem jednání, popis události, kdo příspěvek zasílá a kontakt na jeho osobu.

DK ČMSHb vyhlásila v sezoně 2011/12 cenu Fair play, kdy oslovila hokejbalovou veřejnost se žádosti o zasílání příspěvků o činech, které se dají označit visačkou"Fair play". Za letošní rok jsme obdrželi celkem tři příspěvky. V prvním, můžeme říci "nultém" ročníku, se rozhodla DK udělit cenu mužstvu SK Jihlava B za nabídku solidární pomoci formou sbírky na zničené hřiště v Brně. Cenu zástupci oddílu obdrželi na MS juniorů v Písku. DKČMSHb tímto děkuji všem za zaslání svých příspěvků a pevně věří, že v nadcházející sezóně jich obdrží nesrovnatelně více, než letos. To, jak se bude tato rubrika rozvíjet, záleží jen na vás! Za hru fair play se přece nemusí nikdo stydět..... Disciplinární komice ČMSHb se rozhodla všechny příspěvky zveřejňovat autenticky přímo od autorů. Věří, že jim to nebude vadit, pakliže se již rozhodli své příběhy zaslat a podělit se s nimi s veřejností. Disciplinární komice ČMSHb si pouze vyhradila právo opravit případné překlepy textů a na závěr přidat případnou glosu k danému příspěvku.

Malé Fair Play za dvě minuty

V extraligovém zápase HC Kert Park Praha – SHC Opava dne 11.10.2009, došlo ke zranění opavského hráče u mantinelu, hráč ležel na zemi a rozhodčí nechali hru plynout dál, tak jsem se rozhodl přerušit hru a vyhodil jsem míček nikým neatakován pryč z hrací plochy, aby se hra přerušila, ale to bohužel nepochopili páni rozhodčí a udělili mi trest za zdržování hry. Jak se říká pro dobrotu na žebrotu :-)

S pozdravem Martin Kruček

DK: Jak se říká, každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán :-) Ale vážně, podobná konání, jako bylo to Martinovo, by se měla stát samozřejmostí. V takových případech je nutné” zdržovat”.

Nečekaná nabídka od soupeře

Na základě Vaší výzvy na webu hokejbal.cz si dovoluji zaslat popis události, která si dle mého úsudku zaslouží pozornost široké hokejbalové veøejnosti: Dne 28.10.2010 skupina vandalù úmyslnì zapálila hokejbalové hřiště v Brně – Novém Lískovci a následný požár způsobil škodu ve výši téměř 100.000 Kč a doslova ochromil veškerý provoz na hřišti. I přesto, že jsme téměř okamžitě měli přislíbenu pomoc od státních institucí (MČ Brno – Nový Lískovec, ČSTV) i od soukromých organizací, přišla také následující nabídka od SK Jihlava B:

"Vážení kolegové, určitě Vás neminula zpráva o odsouzeníhodném činu vandalů, kteří zdemolovali, respektive spálili hřiště našich brněnských soupeřů. Rádi bychom nějakým způsobem pomohli a proto bychom navrhovali uspořádat sbírku, která by byla použitá na pokrytí části oprav na brněnském stadionu. Víme, že finanční stránka nás všech nedovoluje moc "rozhazovat", ale myslím, že pokud by se tato událost stala jakémukoliv týmu z nás, určitě bychom byli rádi za každou korunu navíc. Proto bychom navrhovali všem týmům přispět částkou ve výši 5.000 Kč. O podrobnostech kam zasílat peníze bychom se ještě domluvili, zatím chceme vědět, zda jste ochotni se k této sbírce připojit. Za vaše odpovědi předem děkujeme. S pozdravem SK Jihlava B“

Přiznám se, že s podobným projevem solidarity jsem v dnešní netečné době vůbec nepočítal a o to více mě obsah tohoto dopisu potěšil. Jak již bylo zmíněno výše, nabídnutá pomoc sice nebyla z pochopitelných důvodů z naší strany přijata, ale i tak patří jihlavským hokejbalistům a zejména vedoucímu mužstva velký dík…

S pozdravem a přáním pěkného dne

Dostál Jiří, předseda BHS

DK: Jihlavské mužstvo má v tomto případě označení „B“, ale za tento skutek by mu spíše slušelo označení „A1“!!! DK v tomto případě respektuje žádost pana předsedy o nezveřejnění jména konkrétního člověka z oddílu Jihlavy, který s nápadem přišel. Údajně by nechtěl být ze skromnosti jmenován! Vzkazujeme, že je v tomto případě skromnost zbytečná, není se za co stydět!!!

Když má mužstvo charakter!

Dovoluji si připojit i za sebe jednání, které mi připadá, že by se mělo v naší rubrice objevit. Shodou okolností jsem byl akterém zápasu Poruba- Přelouč (3:4) dne 4.3.2012. Souboj, kde šlo o hodně a především pro domácí byl skoro existenční. Na stránkách klubu následoval popis utkání od domácího činovníka, který si dovoluji předložit v kompletním znění:

TJ SOKOL PORUBA - HC JESTŘÁBI PŘELOUČ 3:4 (0:2, 2:2, 1:0).

… Ale druhý krok byl hned se škobrtnutím. Moc škoda! Chtěli jsme z víkendu šest bodů a máme jen tři. Hrál se o poznání lepší hokejbal než den předtím a bylo to především dáno silou soupeře.

Hosté na nás vletěli a prvních osm minut nás nepustili z pásma! Paradoxní bylo, že tomu mělo být přesně naopak. Přelouč takto zahájila i na podzim doma, ale zatímco tenkrát drtivý úvod utkání nevyužila, nyní ano. A hned dvakrát! Hru jsme postupně vyrovnali, přišly i nějaké góly, ale to manko ze začátku zápasu už jsme dohnat nedokázali. Prostě rozhodl úvod, a to bolí, protože to by se na domácím hřišti nemělo stávat. Vždy, když jsme se pak v průběhu přiblížili na rozdíl jednoho gólu, soupeř odskočil. Zlomem utkání byla poslední minuta druhého dějství, kdy jsme snížili na 2:3 a takto měli jít do kabin, ale místo toho jsme euforicky nechali soupeře utéct a zase skórovat na 2:4. V závěru jsme se tlačili k bráně hostí, snížili na rozdíl jedné trefy, ale další úsilí bylo marné. Nepomohla ani power-play…

Přelouč je silná a jedno je jasné, na úkor tohoto soupeře se určitě zachraňovat nebudeme, ten tým je výborný, soudržný (a férový!), jen měl špatný podzim. Dle mého půjde až do play-off. Ale mysleme na sebe… Teďka si víkend odpočineme, doléčíme nemoci a šrámy, a pak máme doma další mančafty, které se dají udolat - Českou Třebovou a Poličku. Takže směle do toho, pořád žijeme!

DK: Ve srovnání s častými hodnoceními zápasů, kde se dozvídáme, že mužstvo, co prohrálo, mělo jen smůlu a soupeř měl štěstí, protože byl horší a rozhodčí vše ovlivnili, může tento článek působit jako z třetí galaxie. Jisté je, že v Porubě, i přes svou skoro zoufalou situaci, neztrácejí, kromě víry, ani svou tvář!

Něco málo do vínku fair play

( tým Jestřábi Přelouč B)

Zaujal nás moment semifinálové série KHL Východ mezi Jokerit Chrudim B a Jestřábi Přelouč B, kdy došlo ke střetu dvou hráčů soupeře a našeho hráče. Ten byl vyloučen za faul vysokou holí se zraněním na 2+2 minuty. Bylo to v momentě, kdy bylo skóre vyrovnané. Soupeřův kapitán, když zjistil, že to jejich hráči způsobil spoluhráč, nikoliv náš hráč, šel za rozhodčím a přiznal, že nešlo o faul. Bohužel byl rozhodčím nepochopitelně odmítnut a vyloučení platilo. Kapitán Vágner má spíše pověst tvrdého a někdy zbytečně faulujícího hráče, ale tady ukázal svůj charakter a cit pro fair hru.

V Hostivaři vaří fair play pro rodiče

Se zajímavým projektem přišel tým HBC Hostivař, který na svých stránkách prezentuje Desatero"přikázání" pro rodiče a fanoušky, jak se chovat při utkáních a vůbec v době, kdy se my, dospělí, pohybujeme v blízkosti naší mladeže a dětí, ale nejen tam. Vůbec by nebylo na škodu, kdyby toto Desatero převzaly všechny oddíly, bez rozdílu, jaké úspěchy v historii tohoto sportu dosáhly a každým dnem jej naplňovaly až po okraj. Hokejbal by pak zamířil místo, kde by se určitě každému nás líbil! Hostivařskému klubu patři "novácký" palec nahoru.

Přiznaný gól nohou!

Do naší sekce po dlouhé době přibývá další moment, který tam bezesporu patří. Je jen škoda, že se o podobných momentech naše komise dozvídá pouze sporadicky, i když si myslím, že jich je v republikových soutěží mnohem více. Po přečtení příspěvku vedoucího hokejbalistů z Prachatic si asi mnohý čtenář řekne:" No jo, za stavu 7:2 to zas není žádné velké umění, se přiznat, udělal by to hráč za vyrovnaného stavu?"....Tak na tuhle otázku si musí odpovědět každý sám. Ale jak mi hokejbalisté říkáme:" Nemusí pršet, stačí, že kape-:)))" S pozdravem do Prachatic a Martinovi Dojčarovi předseda DK ČMSHb Libor Komůrka

Z webu http://www.hokejbal-jih.cz/zpravodajstvi/betonova-se-osamostatnila-na-cele-pedagog-rozstrilel-hospriz_id-2760.html

2.NHbL - jih (13.10.2013)

HBC Prachatice - Orel České Budějovice 7:2 (3:2,1:0,3:0)

...................... Skóre se tak zastavilo na stavu 7:2. Osmý zásah mohl přidat Martin Dojčar, který však rozhodčím přiznal úmyslné kopnutí nohou a ti gól samozřejmě neuznali. Tento fair play moment ocenili všichni přítomní potleskem.

http://www.youtube.com/watch?v=ziEXNCcXjwA (min. 7,05 +)

Dobrý večer,

posílám vám do programu Fair play počin hráče HBC Prachatice Martina Dojčara. Rozhodčí nejprve gól bez váhání uznali, protože to vypadalo jako čistý odraz míčku. Hráč ale sám za nimi přišel a požádal o změnu rozhodnutí. Přesto, že k tomuto došlo za rozhodnutého stavu, musím podotknout, že za 19 let působení u hokejbalu jsem něco podobného v JČ neviděl. Spíše se všichni snaží vyhrát co nejvíce a preferují osobní statistiky. V pozápasovém rozhovoru je tento čin komentátorem spíše "zlehčen" myslím si ale že do programu patří a opravdu něco podobného není samozřejmé. Martin je velice skromný, slušný a týmový hráč.

Josef Parkman (vedoucí hokejbalistů Prachatic)

Na severu ctí fair play!

Dobrý den, HC NORDICS MOST se 30.11.2013 v posledním zápase podzimní části 2.NHbL-Sever utkali s týmem HBC Rondo Teplice. Tyto zápasy bývají často hodně vyrovnané, ale také dost vyhecované. Tentokrát byl zápas odehrán v mnohem větším poklidu než obyčejně, přispěla k tomu i situace, se kterou se s Vámi chceme podělit. Hrála se druhá třetina domácí Nordics vedli 2:0, oba góly vstřelili v přesilovkách, po jednom ze soubojů upadl na zem obránce Nordics Boris Stütz, rozhodčí se chystal vylučovat hráče Ronda, ten už mířil na trestnou lavici, i když se mu verdikt rozhodčího Sládka příliš nelíbil, Stütz však vstal ze země a šel za rozhodčím, aby vyloučení odvolal, jelikož spadl sám bez cizího zavinění. Rozhodčí trest odvolal, Rondo později vyrovnalo na 2:2 a zápas rozhodli nájezdy, nakonec se šťastným koncem pro domácí. Dva body z tohoto zápasu dvou loňských finalistů jsou jistě cenné, ale ještě cennější je v dnešní době gesto fair play, které předvedl Boris Stütz. Je to jen odvolaná přesilová hra, ale kolikrát je něco takového k vidění?