1. liga

Hodnocení 1.NHbL - Východ po podzimní části

1.NHbL - Východ - První místo po podzimní části hájí stejně jako v minulé sezóně tým SK Jihlava. S tříbodovou ztrátou jsou na druhém místě TJ ACS Malenovice SV a na třetí místo se zejména díky posledním zápasům posunuly SK Sudoměřice.

Osmičku, zaručující play off, uzavírá nováček soutěže TJ Lokomotiva Česká Třebová. Jen malou naději na boje o medaile mají předposlední HC Jestřábi Přelouč a poslední TJ Sokol Poruba, která nevyhrála na podzim ani jeden zápas za tři body.

1.NHbL - Východ

Nejvyšší výhra: SHC Opava - Ježci Heřmanův Městec 14:0

Nejproduktivnější hráč: Smutný Roman, SK Jihlava, 38 bodů

Nejlepší střelec: Jobák Ondřej, SK Jihlava, 16 branek

Nejlepší asistent: Smutný Roman, SK Jihlava, 25 asistencí

Brankář podle průměru: Komenda Ľubor, SK Sudoměřice, ø 1.57

Nejtrestanější hráč: Hlaváč Jiří, TJ Sokol Poruba, 81 min

Nejslušnější mužstvo: HC Jestřábi Přelouč 146 min

1.místo - SK Jihlava

Štěpán Brázda - hráč týmu: "Vzhledem k tomu, že po podzimu jsme stejně jako loni na prvním místě, musíme tuto část sezony určitě hodnotit pozitivně. Soutěž je určitě vyrovnanější než minulý rok a o to je to cennější. Myslím si, že máme tři vyrovnané lajny a tak bych nerad někoho vyzdvihoval, rozhodně ale musím pochválit Tomáše Humlíčka. Odchytal parádní podzim a hlavně na jeho konci, kdy nás čekali čtyři těžké venkovní zápasy, nás hodně podržel. Po podzimu máme znovu nejlepší pozici ze všech a naším jasným cílem je si ji udržet až do playoff. Jak se říká, teprve to rozhodne o úspěchu či neúspěchu. Závěrem bych se ještě zastavil nad tím, co mě v sezoně zklamalo asi nejvíc. Je to rozhodně úroveň rozhodčích. Nejen, že u většiny dvojic nejde tato úroveň nahoru, často je tomu spíše naopak. Úplně mě zaráží, s jakým alibismem rozhodčí utkání řídí, zdá se, že nejdůležitější je, aby poměr trestů byl na konci zápasu pokud možno vyrovnaný, bez ohledu na jeho průběh. Také nechápu, že každý rozhodčí má jiný výklad pravidel. V jednom utkání se vám snaží něco vysvětlit a v dalším to jiný rozhodčí úplně popře. Ale to se bohužel asi nikdy nezmění "

Nejproduktivnější hráč: Smutný Roman 38 bodů

Nejlepší střelec: Jobák Ondřej 16 branek

Nejlepší asistent: Smutný Roman 25 asistencí

Brankář podle průměru: Humlíček Tomáš ø 1.64

Nejtrestanější hráč: Gregor Lukáš 41 min

2.místo - TJ ACS Malenovice SV

Mirek Hložánek - trenér týmu: "Při hodnocení podzimu musím zmínit, že letošní sezóna je daleko vyrovnanější než minulý ročník. Nás těší, že i přes velmi strohou letní a předsoutěžní přípravu se nám daří držet se v popředí tabulky. Oproti minulému ročníku je dobře, že jsme dokázali s týmy, které jsou v tabulce nahoře, hrát velmi kvalitní zápasy i co se týká výsledků. Bohužel jsme se nevyvarovali několika velmi slabým utkáním, zejména mě mrzí domácí zápas s Poličkou, za který jsme si svým výkonem nezasloužili ani ten jeden bodík. V poháru jsme měli cíl si zahrát i na jaře, což se povedlo, ale v obou utkáních jsme si ve třetích třetinách koledovali o vypadnutí. Z jednotlivců musím vyzdvihnout Tomáše Kašpárka, který musel z pozice brankářské dvojky odchytat více jak polovinu podzimní části, neboť se zranil David Terna. Je vidět, že oproti minulé sezóně dozrál v kvalitního brankáře. Co se týká hráčů, tak jsem rád, že v popředí statistik je jeden z nadějných dorosteneckých odchovanců Dan Pešat. Mým cílem je začlenit do týmu co možná nejvíce mládežníků a Dan je pro další mladší hráče důkazem, že to jde. Jinak do jarní sezóny doufám, že nám klimatické podmínky v lednu a únoru dovolí udělat kvalitnější přípravu, než tu předsoutěžní, a že se tato příprava vyplatí především v playoff, které bude letos podle mého názoru velmi kvalitní a vyrovnané."

Nejproduktivnější hráč: Pešat Daniel 15 bodů

Nejlepší střelec: Jankovič Tomáš 7 branek

Nejlepší asistent: Pešat Daniel 9 asistencí

Brankář podle průměru: Kašpárek Tomáš ø 1.63

Nejtrestanější hráč: Šimíček David 52 min

3.místo - SK Sudoměřice

Nejproduktivnější hráč: Kaluža Jan 14 bodů

Nejlepší střelec: Kaluža Jan 9 branek

Nejlepší asistent: Kosík Tibor 8 asistencí

Brankář podle průměru: Komenda Ľubor ø 1.57

Nejtrestanější hráč: Dinka Mário 60 min

4.místo - HBC Rigum Hodonín

Nejproduktivnější hráč: Novotný Tomáš 12 bodů

Nejlepší střelec: Novotný Tomáš 7 branek

Nejlepší asistent: Zetocha Tomáš 8 asistencí

Brankář podle průměru: Lindner Petr ø 2.57

Nejtrestanější hráč: Tóth Michal, Novotný Tomáš 38 min

5.místo - SHC Opava

Nejproduktivnější hráč: Římský Jindřich 25 bodů

Nejlepší střelec: Přibyla Lukáš, Římský Jindřich 10 branek

Nejlepší asistent: Římský Jindřich 15 asistencí

Brankář podle průměru: Weiss Petr ø 1.62

Nejtrestanější hráč: Matěják Aleš 28 min

6.místo - SK Kometa Polička

Pavel Štefka - trenér týmu: "Soutěž je podle mého názoru poměrně vyrovnaná, vyjímkou je Jihlava, které má velmi zkušený tým a pokud je kompletní, převyšuje kvalitou hry ostatní týmy, a určitě by se mohla pokusit i o extraligu. Po podzimní části má prvních sedm týmů téměř jistou účast v playoff. Tabulka je ale od 3 do 7 místa vzácně vyrovnaná, takže o složení dvojic pro playoff se bude rozhodovat do posledních kol. My jsme s průběhem podzimu spokojeni. Získali jsme víc bodů než v celé loňské sezoně. Pozitivně se projevila delší letní příprava, ke které většina hráčů přistoupila poctivěji než v minulosti. Mám také dobrý pocit z fungující generační obměny, téměř polovina hráčů, kteří nastupovali během podzimu je věkem okolo 20 let nebo mladších. I když se pochopitelně hodně spoléháme na zkušenosti hráčů jako je Roman Schauer nebo Michal Chmel, mladší kluci začínají hrát v týmu stále důležitější roli a někteří už patří k oporám, které hrají přesilovky i oslabení. Hodně důležité je taky, že výborně chytají oba brankáři, což vždy přenese jistotu a sebedůvěru na ostatní hráče. Pro jarní část bych si přál aby se nám podařilo stabilizovat především obranu, kde jsme měli zraněné a pracovně vytížené kluky, takže jsme někdy museli využívat útočníky nebo hrát na 4-5 obránců což nebylo optimální. Doufám také že všichni hráči se budou od ledna poctivě přpravovat i individuálně, protože jen tělocvična nám stačit nebude a vzhledem k našim klimatickým podmínkám s hřištěm v lednu a únoru většinou nemůžeme počítat."

Nejproduktivnější hráč: Štefka Filip 14 bodů

Nejlepší střelec: Schauer Roman, Tobiáš Vojtěch 7 branek

Nejlepší asistent: Štefka Filip 8 asistencí

Brankář podle průměru: Škoda Petr ø 1.98

Nejtrestanější hráč: Grubhoffer Miloš 32 min

7.místo - HBC Vsetín

Nejproduktivnější hráč: Michoněk Petr 10 bodů

Nejlepší střelec: Kudela Pavel, Škabraha Josef, Michoněk Petr 5 branek

Nejlepší asistent: Pražák Ondřej 6 asistencí

Brankář podle průměru: Šimara Jan ø 1.76

Nejtrestanější hráč: Dalecký Ondřej 76 min

8.místo - TJ Lokomotiva Česká Třebová

Jiří Jebousek - trenér týmu: "V souladu s předsezonními plány můžeme jako nováčci soutěže být, při pohledu na tabulku, spokojeni. V týmu je ještě několik hráčů, kteří pamatují dvě neůspěšné sezony, kdy jsme z této soutěže pokaždé sestoupili. Vyhnout se tomuto riziku zůstává hlavním cílem i nadále, i když po podzimu figurujeme na osmém místě. Tuto skutečnost zatím beru spíš jako bonus za dobře odvedenou práci. Mým cílem nejen pro jarní část je udržet se v bezpečných vodách tabulky a třeba i pokukovat po účasti v play-off. A přání? Mýt tu tým hráčů, kteří se budou všemi možnými fér prostředky rvát za oddíl. Hráče, kteří si hokejbal jen chodí zahrát a když je tým potřebuje, tak se omluví, tu nechci. "

Nejproduktivnější hráč: Voleský Martin 13 bodů

Nejlepší střelec: Lustyk Miroslav 6 branek

Nejlepší asistent: Voleský Martin 8 asistencí

Brankář podle průměru: Ehrenberger Radek ø 2.82

Nejtrestanější hráč: Mrštný Michael 37 min

9.místo - ERA Svítkov Stars Pardubice

Nejproduktivnější hráč: Šprincl Pavel 15 bodů

Nejlepší střelec: Šprincl Pavel 10 branek

Nejlepší asistent: Koch Robert 6 asistencí

Brankář podle průměru: Mroviec Jan ø 3.77

Nejtrestanější hráč: Zelinka Tadeáš 50 min

10.místo - Ježci Heřmanův Městec

Nejproduktivnější hráč: Mašík Jiří, Paukrt Filip, Musil Radek 9 bodů

Nejlepší střelec: Mašík Jiří 7 branek

Nejlepší asistent: Musil Radek 5 asistencí

Brankář podle průměru: Paleček Jan ø 6.29

Nejtrestanější hráč: Musil Radek 24 min

11.místo - HC Jestřábi Přelouč

Martin Šmíd - vedoucí týmu: "Podzimní část jsme začali dost nešťastným výjezdem na Moravu, kdy jsme jeli v okleštěné sestavě. Kluci nepodali vůbec špatný výkon, ale byly z toho dvě porážky. Když jsme následně ve dvou východočeských derby opět nebodovali, navalila se na nás deka, kterou jsme trochu odhrnuli bohužel až v samotném závěru podzimu. Nutno říci, že ze sestavy před sezónou odešli na zkušenou do extraligy Brykner a Štefanský. Právě brankář Brykner byl v lońské sezóně stavebním kamenem našeho úspěchu. Hlavní problém však nebyl pak ani tak v gólmanech, ale spíše v trochu lajdáckém přístupu některých hráčů k letní přípravě. V průběhu podzimu pak právě v posledních třetinách chyběly síly na zvraty v utkáních. Psychice hráčů neprospělo ani to, že se mnoho zápasu prohrálo o branku. V posledních čtyřech zápasech doma však přišlo zlepšení, bohužel zase jen šest bodů bylo trochu málo. Smůla se nám nevyhýbala ani ve zraněních, která postupně potkala Čapka, Kopeckého a zdravotní problémy dlouhodobě vyřadily Hackenberga. Před koncem podzimu se do sestavy vrátil střelec Slanina a doufáme, že ostatním ukázal cestu do jarních zápasů. Sezónu určitě nebalíme, dokud bude žít teoretická naděje na playoff, budeme o něj bojovat. Na hráčích bude, aby do zimní přípravy dali vše a ještě o kousek víc. Ten kousek, kterého bude potřeba, aby se zápasy obracely na naší stranu. "

Nejproduktivnější hráč: Svoboda Petr 12 bodů

Nejlepší střelec: Příhoda Jan 7 branek

Nejlepší asistent: Svoboda Petr 7 asistencí

Brankář podle průměru: Brykner Petr ø 3.00

Nejtrestanější hráč: Čapek Zbyněk 34 min

12.místo - TJ Sokol Poruba

Radim Vaculík - kapitán týmu: "Několik těsně prohraných zápasů, několik vyrovnaně sehraných duelů, opět problém nedávání gólů, není to tak, že by nás všichni přejeli… Vyloženě nás semleli jen Polička, Jihlava a Sudoměřice. A kdybychom dávali v každém zápase jen tři góly (to není v hokejbale zase tak moc!), máme dnes bodů ne pět, ale tak třináct a nebyli bychom poslední. Jasně, na kdyby se nehraje, ale opravdu, i když nás každý přestřílí, bodovat se dalo velice často. Je to paradox! Když se hraje takticky, nese to i ovoce, když někam vyjede okleštěná sestava (z různých důvodů), dokážeme bodovat i proti silným soupeřům. Psycholog aby to zkoumal! Vedení již pracuje na posílení týmu a slibuje, že pro záchranu udělá maximum. "

Nejproduktivnější hráč: Vaculík Radim 10 bodů

Nejlepší střelec: Vaculík Radim 4 branky

Nejlepší asistent: Vaculík Radim 6 asistencí

Brankář podle průměru: Šlahorek Martin ø 3.48

Nejtrestanější hráč: Hlaváč Jiří 81 min