1. liga

Jihlava vyhrála v Hodoníně a přezimuje na 1.místě tabulky

1.NHbL - Východ - Kompletní poslední podzimní kolo bylo odehráno ve východní části národní ligy. Česká Třebová porazila Přelouč a protože Svítkov prohrál doma s poličkou, přezimuje nováček soutěže na 8.místě, které zaručuje paly off.

Vsetín porazil Opavu a druhé Malenovice nedaly šanci beznadějně poslední Porubě. Vedoucí Jihlava porazila Hodonín, který přepustil třetí místo Sudoměřicím, které porazily doma Heřmanův Městec.

Neděle 27.11.2011

ERA Svítkov Stars Pardubice - SK Kometa Polička 0:5 (0:1,0:3,0:1)

Střely: 28:18, vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Svítkov prohrál poslední dva zápasy a jejich ne příliš oslnivé formy chtěla využít Kometa z Poličky. Té se naopak daří a svými výsledky se již plně uhnízdila v postupové osmičce. V tomto zápase chtěla přidat další body do prasátka a svůj cíl začala naplňovat již velmi brzy. Po první periodě se radovala z vedení 1:0, ale nutno říci, že Pardubice byly více než vyrovnaným soupeřem.

Jenže i převaha Svítkova vyrovnání nezapříčinila, a tak přišly další tresty z hokejek poličských hokejbalistů. Hosté o svém vítězství rozhodli zejména ve druhém dějství, kdy do domácí svatyně nasázeli hned tři góly. Bylo tedy jasné, že špatná série Svítkova bude pokračovat i přes zimu, Polička si dokázala pojistit šestou příčku tabulky skupiny Východ.

HC Jestřábi Přelouč - TJ Lokomotiva Česká Třebová 3:4 (1:2,1:0,1:2)

Střely: 39:29, vyloučení: 3:8, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Domácí Přelouč na svém hřišti přivítala Lokomotivu a chtěla navázat na své dvě předchozí výhry. Hosté sem přijeli hájit osmou pozici a nezačali úplně dobře. První gól přišel velmi brzy z hole domácího Slaniny. Zbytek úvodní třetiny patřil ale České Třebové, která se díky brankám Vostrčila a Kvasničky dostala do vedení. Náskok hosty ukolébal a Jestřábi přispěchali s vyrovnáním v 29. minutě. Podruhé se trefil Slanina.

O vítězi tedy rozhodla až třetí patnáctiminutovka. Domácí hráli aktivně a cítili šanci na body, jenže góly stříleli hosté. Na Lustykův gól navázal Válek a bylo téměř rozhodnuto. Přelouč korigovala přesnou střelou Kubáta, ale na vyrovnání již nedosáhla. Je tedy jasné, že Česká Třebová přezimuje na osmém místě tabulky Východ.

Utkání nám okomentoval kapitán Přelouče Šmíd: „Chtěli jsme zmenšit bodovou ztrátu na play-off před jarní částí, bohužel se to nepovedlo. Nikoho nebude zajímat, že by byla spravedlivější remíza. Hosté využili svůj důraz před brankou a všechny čtyři goly nám dali z bezprostřední blízkosti. Snad nám zimní pauza prospěje, uvidíme.“

HBC Vsetín - SHC Opava 4:3 (0:0,3:1,1:2)

Střely: 29:29, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Klání dvou mančaftů ze středu tabulky se odehrál v mrazivý nedělní den na Valašsku. Tam dorazil rival z Opavy. Ani jeden z týmů nemá z daleka nic jistého, a tak sebemenší zaváhání může jednoho či druhého poslat do kolen. Podle toho se odehrála i první třetina. Hodně se bránilo, větší šance přicházely jen sporadicky, a když, tak v přesilových hrách.

Gólů se fanoušci dočkali až ve druhé části a zejména do jedné klece. Vsetín se dostal do dvoubrankového náskoku a rázně vykročil za vítězstvím. Opavští dokázali ve třetí periodě stáhnout manko na rozdíl jediného gólu, ale na vyrovnání to již nestačilo. Valaši vyhráli 4:3 a na svého soupeře ztrácejí ze sedmého místa jen dva body. Hosté se i přes ztrátu udrželi na páté pozici.

TJ ACS Malenovice SV - TJ Sokol Poruba 5:1 (2:0,2:1,1:0)

Střely: 58:22, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 1:0

Poslední Poruba se jela do Zlína pokusit v závěru podzimu o zázrak, ale jen málo kdo tomu věřil. Malenovice totiž usilují o první místo tabulky a k tomuto zápasu přistoupily poctivě. Domácí od úvodního vhazování svého soka téměř k ničemu nepouštěli a po první patnáctiminutovce bylo prakticky rozhodnuto.

Malenovice vedly 2:0 a o svůj náskok se již připravit nenechaly. Domácí dvakrát využili přesilovou hru a jednou se dokonce dokázali prosadit i při vlastním oslabení. Poruba se sice snažila, ale na svého soupeře prostě neměla. Malenovice svého soka přestřílely uctihodným poměrem 58:22. Konečný výsledek byl dokonce 6:1, a tak domácí fanoušci byli nadmíru spokojeni. Hosté odjeli zklamáni, po polovině soutěže mají nakročeno do baráže.

HBC Rigum Hodonín - SK Jihlava 1:6 (0:2,1:2,0:2)

Střely: 25:28, vyloučení: 6:8, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 1:1

Za šlágr tohoto kola by se dal považovat souboj Rigum s Toptransem. První Jihlava ještě neměla jistotu podzimního mistra, a tak chtěla tento zápas rozhodně vyhrát. Hodonínu se v posledních zápasech také velmi dařilo a díky tomu vstupoval do zápasu ze třetí pozice. Jenže první třetina všechny ambice Rigumu srazila na bod mrazu. Katem domácích byl Jobák, který nejprve doklepl míček do odkryté klece a svůj druhý gól přidal po nádherné střele.

Domácí fanoušci očekávali snahu Rigumu o vyrovnání, ale rozhodně museli být zklamáni, když to v 21. minutě bylo již 0:4. Hattrick dokonal Jobák a jednu branku přidal Fiala. Poté se dokázali prosadit domácí, v oslabení hosty překvapil Zbořil. Ale ani to nezabrzdilo suverénní jízdu Jihlavy. Střecha s Fialou upravili ve třetí části na 6:1 a je jasné, že Jihlava je podzimním mistrem s náskokem tří bodů.

„Druhá třetina byla určitě rozhodující. Měli jsme sice dvoubrankový náskok, v jejím úvodu nás ale domácí i díky vyloučením nepustili z pásma. Naštěstí se nám i díky Tomášovi Humlíčkovi podařilo oslabení přečkat a sami jsme dvakrát skórovali. Škoda jen inkasované branky, ale ta nás naštěstí nakonec mrzet nemusela,“ hodnotil duel střelec tří branek Ondřej Jobák.

„Hodonín jako vždy předvedl tvrdou hru, často až za hranicí, oba rozhodčí jim ji ale celý zápas tolerovali. Nakonec jsme měli více vyloučených my, což je pro mě nepochopitelné. Musím ale všem hráčům nejen za tenhle zápas poděkovat. Podzim jsme zvládli možná lépe, než jsme před sezonou čekali. Nyní se hlavně musíme důkladně připravit na jaro. Rozhodovat se totiž samozřejmě bude až v playoff a my nesmíme usnout na vavřínech,“ uzavřel první část sezony kapitán SK Roman Smutný.

SK Sudoměřice - Ježci Heřmanův Městec 5:0 (2:0,2:0,1:0)

Střely: 25:14, vyloučení: 2:4, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Sudoměřice přivítaly v neděli Ježky z Heřmanova Městce. Právě tento východočeský klub se na podzim velmi trápí a kvůli četným zraněním musí bojovat o záchranu. Hosté opět přijeli v nizkém počtu, a tak bylo jasné, že domácí defenzívu příliš neprověří. Sudoměřice diktovaly tempo zápasu a svoji první branku vsítily v páté minutě, kdy Mezuláník po přihrávce Chovance rozvlnil síť heřmanoměstecké klece.

Druhý gól přišel v osmé minutě z Chovancovy hole a na 3:0 upravil chvíli po začátku druhé periody Kaluža. Hosté naprosto odpadli a do konce zápasu ještě dvakrát inkasovali. Sudoměřice zvítězily 5:0 a díky zaváhání Hodonína se posunuly na třetí příčku tabulky. Ježci si po těžkém podzimu oddechnou a získají mnoho času vyléčit šrámy. Zatím jsou s dvanácti body na desátém místě.