1. liga

Jihlava i Malenovice zaváhaly, na čelo se dotahuje Hodonín i Opava

1.NHbL - Východ - V předposledním podzimním kole se radovala Česká Třebová, která porazila v přímém boji o 8.místo Pradubice a je na 9.místě pouze vinou horšího skóre. Přelouč podruhé za sebou vyhrála, tentokrát doma s Poličkou.

První Jihlava zaváhala v Sudoměřicích a druhé Malenovice ztratily s Opavou bod. Třetí Hodonín, po výhře nad Heřmanovým Městcem, má tak oba své soupeře v boji o čelo na dohled. Poslední Poruba po osmi prohraných zápasech konečně bodovala, ve Vsetíně vyhrála na nájezdy 2:1.

Neděle 20.11.2011

HC Jestřábi Přelouč - SK Kometa Polička 3:2 (0:0,2:0,1:2)

Střely: 30:23, vyloučení: 4:7, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Sobotní program byl rozehrán duelem mezi Kometou a Jestřáby. Favoritem byla jednoznačně Polička, která se chce mocně dotáhnout na nejlepší čtyřku. Naopak Přelouč má naprosto jiné starosti a na postupovou osmičku hledí s uctivou vzdáleností. Úvod zápasu papírovým statistikám vůbec nenasvědčoval, domácí hráli velmi sympaticky a měli i střeleckou převahu. Gólově to ale dokázali vyjádřit až ve druhé dvacetiminutovce.

Zápas velmi poznamenala osudná 26. minuta, kdy se Jestřábi trefili hned dvakrát. Brankáře hostí překonal Kazimír a Příhoda. S Poličkou to nevypadalo vůbec dobře, zvláště když sedm minut před koncem upravil na 3:0 Štefka. Kometa v závěru sice dotahovala a zásluhou Slaniny a Štefky snížila na jednobrankový rozdíl, na body to nestačilo. Přelouč se tak raduje z tříbodového vítězství díky stavu 3:2.

„Utkání bylo více bojovné než krásné a dost vyrovnané. Rozhodující vedení jsme získali ve druhé třetině, což jsme si za aktivitu zasloužili. Soupeř tentokrát nebyl tak agresivní v útoku, jak je zvykem. Jsme spokojeni se ziskem bodů a jdeme dál,“ burcuje přeloučský kapitán Šmíd.

ERA Svítkov Stars Pardubice - TJ Lokomotiva Česká Třebová 0:4 (0:1,0:0,0:3)

Střely: 23:14, vyloučení: 10:8, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Souboj dvou celků bojujících o hraniční osmou příčku byl k vidění v Pardubicích. Lokomotiva před zápasem na tohoto soupeře ztrácela tři body a toto manko chtěla v odvetě smazat. První vzájemný zápas Třebová porazila Pardubice 5:4 hlavně díky dvěma brankám Matěje Švece. I tento zápas začali hosté mnohem lépe než právě Svítkov.

Pardubičtí nastoupili do zápasu aktivně a svého soupeře několikrát dokázali nebezpečně zatlačit. Jenže paradoxně se do vedení dostala Lokomotiva. Po první části byl ještě stav poměrně vyrovnaný, ale postupem času Třebová přidala další branky. O definitivním vítězství rozhodla až ve třetí patnáctiminutovce, kdy se trefila ještě třikrát. Konečný výsledek byl tak 0:4 z pohledu poraženého Svítkova.

TJ ACS Malenovice SV - SHC Opava 6:5 ss (0:1,2:3,3:1)

Střely: 28:29, vyloučení: 2:3, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Za šlágr kola by se dal považovat souboj druhých Malenovic se čtvrtou Opavou. Fanoušci očekávali zajímavou podívanou, hosté totiž přijeli odčinit porážku z úvodního vzájemného střetnutí, které Malenovice vyhrály 3:2. A jejich lest se začala plnit již od první periody, kterou hosté dokázali vyhrát nejtěsnějším možným poměrem.

Od druhé patnáctiminutovky se nám strhla nevídaná přesřtelka, skóre se přelévalo ze strany na stranu. Malenovice pomalu ztrácely se soupeřem kontakt a výsledek toho bylo vedení Opavských již o dvě branky. Jenže třetí perioda naopak patřila pouze domácím hokejbalistům. Ti zabojovali a dokázali manko smazat, čímž dotáhli zápas až k samostatným nájezdům. V nich se ale přece radovaly Malenovice a získaly druhý bodík navíc. Malenovickým tak po tomto duelu dýchá nebezpečně na záda třetí Hodonín.

HBC Vsetín - TJ Sokol Poruba 1:2 ss (0:1,1:0,0:0)

Střely: 30:17, vyloučení: 3:2, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Sedmý Vsetín doma přivítal beznadějně poslední Porubu a domácí fanoušci se těšili nejen na povinné tři body, ale také na jistý brankový příděl v síti porubského brankáře. Ani jedno se ale ku překvapení všech nekonalo. Valaši na soupeře dokázali nastoupit a patřičně ho zatlačit ve svém obranném pásmu, ale gólu se nedočkali. Z ojedinělé akce v přesilové hře na druhé straně naopak udeřilo.

Domácí byli hrou soupeře očividně zaskočeni a stále se nemohli prosadit. Porubu držel skvěle chytající gólman, který inkasoval vyrovnávací branku ve druhé patnáctiminutovce. Po základní hrací době byl stav nerozhodný 1:1 a o vítězi tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich se štěstí usmálo na hráče Poruby, kteří si tak ze Vsetína odvezli dva body. Valaši zaváhání Poličky nevyužili, zůstávají sedmí. Hosté se dočkali druhé výhry a mají pět bodů.

SK Sudoměřice - SK Jihlava 2:1 (1:0,0:1,1:0)

Střely: 31:28, vyloučení: 2:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Lídr tabulky mířil tuto neděli do Sudoměřic, kde si chtěl připsat další tři body a navýšit svůj náskok na druhé Malenovice. Jihlava přijela v oslabené sestavě a úvodní část hlavně naznačila, že v hlavních rolích dnes budou oba gólmani. V domácí brance se představil slovenský reprezentant Komenda, v hostující pak tradiční opora Humlíček. Sudoměřice do duelu vstoupily lépe a zaslouženě šly v sedmé minutě do vedení. Drobnou chybu v jihlavské obraně bleskově potrestal přesnou střelou Kosík.

Hosté stále hráli více zezadu, ale dokázali vyrovnat, když se prosadil Štěpán Brázda. Nakonec však tři body zůstaly na domácím hříšti. O všem rozhodla akce z 36. minuty. Střelu Kaluži dokázal Humlíček vyrazit pouze k Hujsovi, který balonek bleskově vrátil za jeho záda. Jihlava podlehla Sudoměřicím 2:1 a odjíždí domů zklamaná, i přesto však zůstává na prvním místě tabulky.

„K zápasu jsme odcestovali pouze s jedenácti hráči do pole, těžko říct jak by dopadlo, pokud bychom byli kompletní. I tak jsme ale odehráli výborné utkání a mohli jsme až do samého závěru pomýšlet na body. Zápas se lámal v druhé třetině. Po našem vyrovnání jsme měli spoustu dobrých šancí, bohužel jsme žádnou z nich nevyužili a domácí nás ve třetí části potrestali. I když jsme si v závěru vypracovali několik příležitostí k vyrovnání, i s trochou smůly se nám je nepodařilo proměnit. Škoda. Minimálně bod jsme si dnes určitě zasloužili,“ hodnotil utkání střelec jediné branky hostů Štěpán Brázda.

HBC Rigum Hodonín - Ježci Heřmanův Městec 7:0 (2:0,3:0,2:0)

Střely: 47:8, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Trochu netradiční duel se sehrál v Hodoníně. Tam dorazili Ježci, kteří jsou po celou sezónu svazováni malý počtem hráčů, jenže tento víkend to bylo opravdu extrémní. Na Moravu vyrazilo jen sedm hráčů, kteří se chtěli prát o zázrak, v horším případě alespoň o co nejmenší počet inkasovaných gólů. V zápasech těchto mančaftů tradičně padá mnoho branek a domácí doufali, že se to i nyní potvrdí, však jen na jedné straně.

Domácí byli velice zvědaví, jak si Ježci s tímto nemilým problémem poradí a určitě jim to nezjednodušili. Již v první třetině vsítili do soupeřovy svatyně dva góly a bylo jasné, že zápas byl rozhodnut. Hostům postupem času logicky docházely síly a domácí přidávali další góly. Nakonec se Rigum radoval z vítězství 7:0. Dalším paradoxem tohoto klání je to, že po utkání byli oba trenéři spokojeni. To se při prohře o sedm branek často nevidí.