1. liga

Přelouč chytla druhý dech, po šesti zápasech vyhrála

1.NHbL - Východ - Česká Třebová přestřílela Jihlavu, přesto tři body putují na Vysočinu. Polička porazila Heřmanův Městec, všechny branky padaly až ve třetí třetině.

Poruba se doma zmohla pouze na 13 střel a Sudoměřice si tak po přesvědčivém výkonu odvážejí všechny body. V souboji předních celků vyhrála doma Opava nad Hodonínem. Vsetín nejdříve v sobotu porazil Pardubice a vzdálil se jim na 6 bodů, v neděli se jim však už tolik nedařiilo a z Přelouče odjeli s prázdnou.

Sobota 12.11.2011

ERA Svítkov Stars Pardubice - HBC Vsetín 3:5 (0:1,1:3,2:1)

Střely: 29:20, vyloučení: 7:11, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Již v sobotu cestovali Valaši na východ Čech, aby se mohli v Pardubicích střetnou s místním Svítkovem. První třetina byla z pohledu Svítkova dost ospalá. Vypovídají o tom i pouhé tři střely, které domácí vyslali na vsetínského strážce svatyně Romana Diblíka. Jediný gól úvodního dějství vstřelil Pavel Tvrdík, bohužel pro Svítkov mířil do vlastní branky, když nešťastně tečoval střelu od modré čáry.

Jenže přesně dvě minuty po začátku druhé třetiny se trefil pardubický Petr Novotný, jenže to ještě domácí netušili, co je do konce prostřední periody čeká za kolotoč. Vsetín se dokázal prosadit hned třikrát a definitivně tím rozhodl o osudu utkání. I když Svítkov ve třetí třetině ještě zabral, více než na rozdíl dvou branek již snížit nedokázal. Se sobotním odpolednem tak mohli být Valaši spokojeni, brali tři body za vítězství 5:3. Osmý Svítkov měl však dostatečný náskok a nemusel se tak obávat sestupu v tabulce, Vsetín zůstává sedmý.

Neděle 13.11.2011

TJ Lokomotiva Česká Třebová - SK Jihlava 1:6 (0:2,1:1,0:3)

Střely: 30:25, vyloučení: 4:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Právě Česká Třebová chtěla překvapit s prvním týmem tabulky, aby se mohla přiblížit osmému Svítkovu. Jejich naděje se ale velmi rozplynuly již v úvodní patnáctiminutovce, když se ve třetí minutě trefil Smutný. Lokomotiva byla zaskočena a ještě více k zemi ji přirazil Javorek, který nadvakrát zakončil rychlý protiútok Jihlavy. Do kabin se šlo za stavu 2:0 pro Toptrans.

Nejdůležitější pro vývoj zápasu se ukázala být druhá polovina prostřední části. Rozhodčí několika přísnými vyloučeními poslali hosty do dlouhého oslabení, ve výhodě 5 na 3 se pak domácí konečně dočkali snížení. Střela Demla zapadla přesně pod břevno Humlíčkovy branky. Jenže hosté nepřipustili žádné komplikace a dvoubrankový náskok jim ještě ve druhém dějství vrátil Zelený. Třetí třetina již byla kompletně v jihlavské režii a konečný výsledek je tak 6:1! Nejproduktivnější hráč soutěže Smutný opět zaznamenal další dvě branky a potvrdil svoji pozici na čele, stejně jako celý jihlavský mančaft. Lokomotiva se stále musí spokojit s devátým místem.

SK Kometa Polička - Ježci Heřmanův Městec 4:1 (0:0,0:0,4:1)

Střely: 30:24, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Ježci jeli do Poličky s nadějí, že se pokusí navázat na vítězství na půdě České Třebové a dlouho i na hřišti Komety drželi své akcie velmi vysoko. První i druhá patnáctiminutovka skončila bez branek, vcelku pohledný hokejbal s množstvím neproměněných šancí nechával oběma celkům otevřená vrátka.

O všem rozhodla až poslední perioda. Kometa se prosadila hned čtyřikrát a tím pádem bylo rozhodnuto. Hosty tak čekala po konečné prohře 1:4 smutná cesta domů, s dvanácti body zůstávají na desátém místě. Polička potvrdila vzestup formy a stále se drží na skvělé páté pozici.

TJ Sokol Poruba - SK Sudoměřice 1:7 (1:1,0:4,0:3)

Střely: 13:30, vyloučení: 3:4, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Poslední Poruba doma přivítala šesté Sudoměřice a v tomto klání byla jasným outsiderem. Sudoměřičtí měli od začátku navrch, svého soka přehrávali, ale v první periodě se jim to příliš gólově vyjádřit nepodařilo. Úvodní část skončila 1:1, ale od prostřední patnáctiminutovky na hřišti vládl jen jeden tým.

Sudoměřice o svém vítězství rozhodly zejména právě ve druhé třetině, kdy konto svého soka zatížily čtyřmi přesnými zásahy. Poruba za celý zápas vyprodukovala pouhých třináct střel a s takovou nemůže pomýšlet na úspěch. Konečný výsledek se vyšplhal až na 7:1, Sudoměřice si tak po zásluze připsaly další tři body.

SHC Opava - HBC Rigum Hodonín 3:1 (2:0,1:1,0:0)

Střely: 22:33, vyloučení: 10:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Do Opavy zavítal o víkendu Hodonín, který sem přijel s jediným cílem a to uhájit pětibodový náskok právě na čtvrtou Opavu. Právě Rigum vstoupil do zápasu lépe a dlouho svého soka přehrával. Jak již to v těchto sportech bývá, jeden hraje a druhý se směje. Opava z minima šancí proměnila dvě a rázně vykročila za vítězstvím.

Hodonín se snažil a svého soka po celý zápas mírně přehrával, jenže domácí podržel jejich brankář a tak bylo jasné, že body zůstanou v Opavě. Ta nakonec zvítězila 3:1, získala tři body a ke svému soupeři se již přiblížila na rozdíl pouhých dvou bodů, Rigum i přesto zůstává třetí.

HC Jestřábi Přelouč - HBC Vsetín 5:1 (1:0,3:0,1:1)

Střely: 39:37, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 1:1

Vsetínští po sobotním namáhavém zápase v Pardubicích přejeli s dobrou náladou do Přelouče a doufali v další tříbodový zářez. Jejich ambice posílili zvláště po tom, co Jestřábi již šestkrát za sebou nevyhráli. Nabuzení domácí do utkání vlétli po hlavě a již ve třetí minutě zásluhou Slaniny vedli. Tento stav vydržel až do konce úvodního dějství.

Pokračování zápasu bylo velmi vyrovnané a to s jediným, leč podstatným rozdílem. Jediná, kdo dávala branky byla Přelouč. Zásluhou Svobody, Sádovského a Tesáka to bylo po druhé třetině již 4:0. Hosté byli otřeseni vývojem a zřejmě jim již docházely i síly. Přelouč si zápas užívala a Valaši se dokázali prosadit až za stavu 5:0. Dokonce při vlastním oslabení zaznamenal čestný úspěch Michoněk. Jestřábi se díky výhře přiblížili elitní osmičce, Vsetín zůstává sedmý s velkým náskokem na osmé Pardubice.

K zápasu jsme získali ohlasy kapitána Přelouče Šmída: „Utkání nebylo vůbec jednoduché, jak by mohl napovídat výsledek. Odehráli jsme velmi dobrý zápas, kdy jsme poctivě bojovali o každý metr. Soupeř dokazoval své kvality, ale tentokrát spíše individuálně. Rozhodující zřejmě bylo, že jsme ubránili dlouhou sérii oslabení ve druhé třetině. Chválit jednotlivce nechci, všichni odevzdali to co měli. Utkání se muselo celkově libít i divákům, které jsme po dlouhé době potěšili a probudili.“