1. liga

Ježci si odvezli všechny body, Česká Třebová se na osmičku nedotáhla

1.NHbL - Východ - Druhé Malenovice prohrály v Pardubicích, čtyři branky jim vstřelil svítkovký Minařík. Jihlava si v klidu poradila s Poličkou a dál vede tabulku východní skupiny. Své šance na záchranu i play off posílil Heřmanův Městec, který vyhrál na půdě České Třebové.

Hodonín vyhrál v Porubě a je třetí, Poruba je poslední. Přelouč bije na poplach, po prohře s Malenovicemi se z předposledního místa neodlepila.

Sobota 05.11.2011

ERA Svítkov Stars Pardubice - TJ ACS Malenovice SV 5:1 (0:0,3:1,2:0)

Střely: 26:30, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Malenovice, jako jediný tým, musely v sobotu cestovat na východ Čech, aby se utkaly s místním Svítkovem Pardubice. Tímto zápasem si měly pojistit první místo tabulky a jen zarytý optimista očekával něco podobného, co se v Pardubicích událo. Malenovičtí se zřejmě dobře nevyspali, protože od úvodního vhazování na svého soka nestačili. První část ještě skončila bez branek, ale ve druhé se opravdu začaly dít věci.

Pardubičtí se velmi brzy dostali do jednobrankového vedení, které nakonec ještě navýšili. Malenovice nevěděly, kam dříve skočit a mohly být rády, že po druhé patnáctiminutovce to bylo „pouze“ 3:1. Domácí příznivci byli v euforii, ale samozřejmě věděli, že hosté přijdou s velkým náporem. Malenovičtí hokejbalisté svoji hru sice zvedli, ale byli to paradoxně domácí, kdo navyšoval svůj náskok. Výsledek byl 5:1 a to je pro Malenovice největší letošní porážka. Svítkov se touto výhrou katapultoval osmou příčku.

Neděle 06.11.2011

SK Kometa Polička - SK Jihlava 0:5 (0:0,0:3,0:2)

Střely: 26:48, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

První kolo odvetné části soutěže zavedlo jihlavské hokejbalisty na půdu nedaleké Poličky. Kometa se v letošním ročníku drží v horní polovině tabulky a v úvodu utkání naznačila své možnosti. Do zápasu vstoupila hodně aktivně a dlouhé minuty favoritovi úspěšně vzdorovala. Brankář Janco sice měl více práce než jeho protějšek Humlíček, vyloženější šance si ale vytvořili právě domácí. „První třetinu jsme odehráli hodně špatně. Soupeř hrál velmi houževnatě a obětavě, což nám dělalo problémy prakticky po celý zápas. Všechny akce jsme chtěli zakončovat do prázdné branky, ale když už se nám podařilo brankáře překonat, zastoupil ho někdo z obránců. Nakonec jsme mohli být rádi, že neprohráváme. Opět jsme udělali spoustu chyb v obraně, soupeř toho naštěstí nedokázal využít,“ nebyl s průběhem úvodní části vůbec spokojen kapitán Jihlavy Roman Smutný.

I ve druhé třetině byla k vidění vyrovnaná hra, tentokráte však s jedním rozdílem. Hosté se dokázali konečně prosadit v koncovce a zlomili utkání na svoji stranu. Ve dvacáté minutě se střelou do prázdné branky prosadil útočník Střecha. Domácí se stále ještě drželi na dostřel, ale to, co přišlo do konce druhé části, zřejmě nikdo z Poličských nečekal. Stav byl 0:3 zásluhou Javorky a Danka. Ve třetí třetině Toptrans přidal ještě další dva góly a nakonec vyhrál 0:5!

„Výsledek sice vypadá celkem jednoznačně, průběh utkání ale rozhodně nebyl tak jednoduchý. Od druhé části jsme sice hru zlepšili, stále se však potýkáme s obrannou fází. Často soupeři doslova odevzdáme míček. Naštěstí nás dnes Tomáš (Humlíček) podržel a vezeme tak další důležitou výhru,“ pochválil muže s maskou Smutný.

TJ Lokomotiva Česká Třebová - Ježci Heřmanův Městec 3:4 (2:1,1:1,0:2)

Střely: 26:21, vyloučení: 5:3, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Ježčí výkony se s každým mistrovským zápasem zlepšují a svůj vzestup formy chtěli potvrdit i v České Třebové. Ačkoliv svěřenci trenéra Mlejnka měli do České Třebové odcestovat ve slušné sestavě, nakonec vyrazilo pouze devět statečných a to ještě bez trenéra. Lokomotiva vstoupila do zápasu velmi aktivně a poměrně brzy vedla. Dvě třetiny drželi domácí s Heřmanovým Městcem krok a dokonce byli i blízko k vítězství.

Mnozí by odhadovali, že Ježkům ve třetí třetině dojdou síly, ale bylo to přesně naopak. Hosté ve třetí periodě nejprve vyrovnali zásluhou Hutly a v poslední minutě strhl vítězství na stranu Ježků nestárnoucí Jiří Mašík! Hosté se radovali, Lokomotiva byla zaskočena. Heřmanův Městec získal tři body a právě Třebové se přiblížil na jediný bod.

TJ Sokol Poruba - HBC Rigum Hodonín 2:4 (0:1,2:3,0:0)

Střely: 28:42, vyloučení: 13:7, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0

Poslední Poruba vyzvala o top trojku bojující Hodonín a podle toho také zápas vypadal. Rigum sem přijel s cílem co nejrychleji si vytvořit nadějný náskok a ten už jen hlídat. Porubě se dařilo hostující výpady hlídat až do 13. minuty, kdy se ze vzduchu trefil David Helešic. Do druhé části se šlo tedy za jednobrankového vedení, ale to příliš dlouho nevydrželo.

Hned v první minutě druhé třetiny se trefil mezi betony Tomáš Zetocha. Tato branka jako by Hodonínské ukolébala a Poruba této chvilkové nepozornosti dokázala využít. Ujala se přesná teč Romana Velčovského. Hodonínští Hanuš se Zetochem poté zvýšili na rozdíl tří branek a bylo téměř hotovo. Šanci na zvrat sice vykřesal Vaculík gólem, který snížil na 2:4, ale na body to Porubě už nestačilo. Poslední část skončila bez branek a tak Rigum odváží z Ostravy cennou výhru 4:2.

Hodonínské zároveň potkala nepříjemná událost, Porubští předvedli několik surových zákroků a po jednom z nich Hanuš utrpěl zranění v podobě zlomeného žebra. Další ztrátou pro hosty byl Liščinský, který dostal do obličeje loktem a sanitka ho musela rovnou ze hřiště odvézt do nemocnice na vyšetření. Oběma hráčům přejeme uzdravení a brzký návrat na hřiště.

HC Jestřábi Přelouč - TJ ACS Malenovice SV 1:2 (0:1,0:1,1:0)

Střely: 34:24, vyloučení: 3:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 1:0

Druhé Malenovice jely napravit prohru z Pardubic do nedaleké Přelouče, kterou ve druhém kole doma porazily 4:0. Přelouč však doma nedává body zadarmo a tak tomu bylo i tentokrát. Hosté svého soka z úvodu první části přehrávali, ale byli to právě oni, kdo jako první udeřil. Míček do branky dostal v páté minutě Kučera.

Přelouč vyslala za první část na branku jen jednu střelu a logicky tak nemůže myslet na úspěch. I když svoji hru ve druhé třetině zlepšila, byly to právě Malenovice, kdo se opět radoval. Tentokrát se o to postaral šťastným způsobem Kubis po chybě Přelouče ve středním pásmu. Po totmto gólu začali Jestřábi nabírat na obrátkách, ale zasloužená odměna přišla až ve 44. minutě z čepele Svobody. Vyrovnat se domácím už nepodařilo, Malenovice tak po propadáku v Pardubicích berou šťastně tři body a uhájili svoji pozici na druhém místě tabulky.

Jestřábi si dnes body zřejmě zasloužili, po většinu zápasu byli lepším celkem a svého soka dokonce přestříleli. Ale na to se nehraje. „S jednou vstřelenou brankou pomýšlet na výhru nemůžeme, budeme muset bojovat dál,“ smutně konstatuje kapitán Jestřábů Šmíd.