1. liga

Malenovice prohrály se Vsetínem, Jihlava zpátky do čela

1.NHbL-Východ- jihlava povolila doma Ježkům pouze 11 střel a po jednoznačném vítězství se posunula zpátky do čela tabulky, obzvláště, když její největší konkurent z Malenovic zaváhal nečekaně se Vsetínem. Hodonín porazil Sudoměřice jednou brankou v přesilovce a dvěma v oslabení.

Svítkov porazil Přelouč, které začínají záchranářské starosti. Opava si poradila s poslední Porubou a Česká Třebová zdolala na nájezdy rivala z Poličky a stále drží kontakt s osmičkou.

Neděle 30.10.2011

SK Jihlava - Ježci Heřmanův Městec 10:1 (2:0,4:0,4:1)

Střely: 41:11, vyloučení: 3:2, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 1:0

Jihlavští hokejbalisté brali zápas s Heřmanovým Městcem jako uctění památky za v týdnu zemřelého Libora Táborského, který byl jedním ze zakladatelů hokejbalu v Jihlavě a velkou část hráčů současného kádru vedl v mládežnických kategoriích. Toptrans do duelu vstoupil náležitě dobře. Ježci sice přijeli s pouhými osmi hráči do pole a na to náležitě doplatili. První branku Jihlavy vsítil Střecha a stejný hráč se do konce první třetiny prosadil ještě jednou.

Zbylá dvě dějství se od toho prvního rozložením sil na hřišti vůbec nelišila. Domácí nadále nepouštěli soupeře z obranné třetiny a po zásluze přidali další trefy. V zápase jsme viděli hned jeden hattrick a dokonce jsme zaznamenali i čtyřgólového střelce. Stal se jím Roman Smutný, třikrát překonal hostujícího brankáře Fiala. Jihlava zaslouženě porazila Ježky 10:1. Čestný úspěch hostí zaznamenal v závěrečné třetině Paukrt.

„Dnešní zápas nemá asi ani cenu hodnotit, protože hosté sem přijeli zápas pouze odehrát, bez nadějí na jakýkoliv dobrý výsledek. Je to ale škoda, je to nemůže bavit a nás vlastně taky ne. Ale s tím nic nenaděláme. Nakonec si myslím, že můžou být rádi, že odjíždí jen s desítkou,“ uzavřel střelec utkání Roman Smutný.

SK Sudoměřice - HBC Rigum Hodonín 2:3 (1:1,1:1,0:1)

Střely: 40:30, vyloučení: 11:10, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:2

Za šlágr kola bylo zřejmě považováno klání mezi Sudoměřicemi a Hodonínem. Oba celky měly před zápasem shodně po dvaceti bodech, a tak se hrálo o to, kdo se „utrhne“. Rigum začal tento zápas aktivně, ale byl to právě on, kdo jako první inkasoval. Bylo to již ve 3. minutě, když se střelou od modré čáry prosadil Jozef Ivánek. Hodonínští ale stihli ještě do konce první patnáctiminutovky odpovědět, v přesilové hře se také od modré čáry trefil přesně k tyči obránce Tomáš Zetocha.

Vyrovnaný duel se vším všudy pokračoval i po první přestávce, skóre se ve 20. minutě opět převážilo na stranu domácích. V samostatném úniku se nemýlil Tibor Kosík. Ale jak to již v tomto duelu bylo, ani z tohoto náskoku se Sudoměřice příliš dlouho neradovaly. Hrdinou následujících okamžiků byl David Hanuš, který v oslabení vybojoval míče a přesnou střelou překonal bezmocného Komendu. O vítězi tak rozhodla až poslední patnáctiminutovka. Vítězná branka přišla při přesilové hře pěti proti třem v čase 41:03 z hokejky Michala Kuby. Otřesení domácí již nestihli na tento gól reagovat, Rigum tak porazil Sudoměřice 3:2.

TJ ACS Malenovice SV - HBC Vsetín 0:2 (0:0,0:2,0:0)

Střely: 26:17, vyloučení: 6:8, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Vedoucí tým skupiny Východ doma vyzval chvílemi nevyzpytatelný Vsetín a fanoušci se těšili, jak si domácí pojistí svůj náskok na čele. Jenže pravý opak byl pravdou, diváci se ve Zlíně rozešli domů s obrovským zklamáním. První část byla nesmírně vyrovnaná, i když mírnou převahu si dokázali vypracovat právě hráči hrající pod záštitou malenovického klubu.

O vítězi zápasu rozhodla druhá třetina. Vsetínští se dokázali dvakrát prosadit a tím velkou měrou zvrátili skóre na svoji stranu. Malenovice naopak nevyužily několik přesilovek, a tak se musely pomalu, ale jistě smiřovat s tím, že žádné body si do tabulky nepřipíšou. Naopak Vsetín se mohl radovat, porazil první tým 2:0 na jeho hřišti a zvýšil náskok na osmou Lokomotivu již na šest bodů.

HC Jestřábi Přelouč - ERA Svítkov Stars Pardubice 2:3 (1:0,0:3,1:0)

Střely: 31:38, vyloučení: 7:9, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

Svítkov, bojující o play-off, zajížděl k předpoledním Jestřábům a jasně chtěl dosáhnout tříbodového zisku. Domácí ale nebyli svému sokovi odevzdaným soupeřem a to prokazovali hned od začátku. Dlouho se hrálo bez branek, čisté konto hostujícímu gólmanovi však zrušil v 11. minutě po Čapkově přihrávce Svoboda. Vedení sice Přelouči vydrželo přes přestávku, ve druhé části však Svítkovští skóre dokázali otočit po trefách Šprincla a Stránského.

Chvíli před koncem prostřední periody Pardubice odskočily dokonce na rozdíl dvou branek, když se ujala střel Minaříka. Domácí sice nehráli příliš pohledný hokejbal, ale nakonec se ještě díky Hejhalově brance dostali zpět do zápasu. Jenže vyrovnat již nedokázali. Svítkov Stars si odváží tři body za těsnou výhru 3:2 a v tabulce uhlídal osmou přičku před dotírající Českou Třebovou.

K duelu se nám vyjádřil zklamaný kapitán Šmíd: „Bohužel deka, která na nás spadla je stále těžší a těžší! Musíme si přiznat, že teď nás čeká po dlouhých letech boj o život. Musíme se k tomu postavit čelem. Před zápasem přibyl ke zraněnému Kalouskovi Kopecký. A během utkání k nim přibyl Čapek.Veškerá sranda již skončila...“

SHC Opava - TJ Sokol Poruba 4:1 (2:0,1:1,1:0)

Střely: 28:18, vyloučení: 3:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Poslední Sokol Poruba cestoval do Opavy, kde mohl jen a jen překvapit. Jenže jejich plány na zaskočení favorita se začaly bortit již od úvodního vhazování. Sice se hrál vyrovnaný hokejbal se střeleckými příležitostmi na obou stranách, nicméně branky dával pouze jediný tým – Opava. Již v úvodní třetině Porubě odskočila na rozdíl dvou branek a to se na horké půdě těžko dohání.

Navíc hosté nepředváděli úplně bojovný výkon a s takovou s body počítat nemohli. Opava pomalu ale jistě zvyšovala tlak na soupeřovu klec, jenže svůj náskok se jí navýšit nepodařilo. Po druhé třetině byl stav 3:1, ale žádný zvrat se neočekával. Opavští si svůj náskok pohlídali až do konce, trefili se ještě jednou a porazili Porubu v poměru 4:1. Po jedenáctém kole jim tak patří čtvrtá pozice, Poruba na všechny soupeře hledí zezdola.

SK Kometa Polička - TJ Lokomotiva Česká Třebová 1:2 (0:1,0:0,1:0)

Střely: 43:18, vyloučení: 5:3, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Velmi sledovaný zápas se odehrál v Poličce, kde se střetla místní Kometa s Lokomotivou. Domácí začali utkání lépe, jenže paradoxně to byli oni, kdo jako první inkasoval. Bylo to již na sklonku první třetiny, kdy se ke slovu dostal Petr Kvasnička a od modré vymetl pravý horní roh Škodovy branky. Po bezbrankové druhé části se nám souboj v poklidu přenesl do třetiny třetí.

V ní Kometa zlepšila svůj pohyb po hřišti a z několika málo šancí vykřesala vyrovnání. Vytoužená branka přišla v čase 42:41, kdy se po buly na kruzích zjevil Filip Štefka z první dohnal ztrátu Poličky. V základní hrací době se nerozhodlo, a tak duel dospěl k samostatným nájezdům. Jediným úspěšným střelcem byl hostující Ladislav Hruška, který zajistil České Třebové druhý bod navíc. Kometa získala pouhý jeden bod, ale i to jí stačí k udržení páté pozice.

„Myslím že jsme měli převahu herní i střeleckou, ale naše střely byly nepřesné a nebo trefovali brankáře Lokomotivy, takže gól jsme dali jenom jeden stejně jako soupeř. Jsme trochu zklamaní jen z jednoho bodu, ale výkon jsme podali dobrý a doufám že stejně dobře budeme pokračovat i v dalších zápasech a hlavně budeme častěji trefovat branku,“ řekl k zápasu trenér Poličky Pavel Štefka.

Ke komentáři se přidává i hostující kouč Jiří Jebousek: „Jsem přesvědčen, že náš tým je schopen držet krok s jakýmkoli soupeřem v soutěži. Pokud ale chceme, týmy z předních příček tabulky i porážet, musejí hráči podat ve všech ohledech stoprocentní výkon. To se, myslím, v posledních zápasech daří. A pokud nejsou naši soupeři ještě neskrytě podporovány pány v pruhovaném tak jak tomu bylo v našem posledním zápase na Moravě, věřím, že budeme vozit body i z venkovních zápasů. Zápas v Poličce se musel líbit každému, kdo byl přítomen. A i když byli domácí střelecky aktivnější, já musím ještě jednou svůj tým pochválit za bojovnost, trpělivost a psychickou odolnost, které vedly k zisku dvou bodů na hřišti favorita.“