1. liga

Jihlava prohrála v Opavě, na čele o bod Malenovice

1.NHbL-Východ - Malenovice ztratili s Poličkou, přestou vedou tabulku o bod před Jihlavou, která prohrála v Opavě. Sudoměřice na východě Čech uspěly jen napůl.

Vsetínu se doma nedařilo, Česká Třeboivá přivezla 2 body za výhru po nájezdech. Ježci po výhře v Porubě totálně propadli v Opavě, která jim nadělila 14 branek. Hodonín uhrál 5 bodů a drží kontakt s příčkami nejvyššími. Černý víkend pro Porubu, která je bez výhry za 3 body stále na posledním místě.

Sobota 22.10.2011

TJ ACS Malenovice SV - SK Kometa Polička 2:3 ss (0:0,2:1,0:1)

Střely: 21:24, vyloučení: 5:7, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Polička v letošní sezóně doma ještě neprohrála a ani na venkovních hřištích není úplně bezbranným soupeřem. I díky tomu se pohybuje v osmičce zaručující play-off a štěstí chtěla zkusit i proti druhým Malenovicích. Jenže i tento celek doma ještě nebyl poražen, dokonce neztratil ani jeden bod. Kometa však od úvodních minut svého soka jemně přehrávala, bohužel pro ně se jim to dlouho nepodařilo vyjádřit gólově.

Ale přesto to byli právě hostující hokejbalisté, kteří se ve druhé části dostali do vedení. To udrželi i po druhé siréně, protože vedli 2:1. Malenovičtí si dnes nevybrali svůj den, často produkovali zbytečné chyby v obraně, které se ale Poličce trestat nedařilo. A tak přišel ve třetí patnáctiminutovce trest Malenovic, kteří dokázali alespoň srovnat a poslat zápas do samostatných nájezdů. Druhý bod si za výkon zasloužili hosté a také ho získali, díky čemuž si z Malenovic odvezli dva body.

„Tento víkend se naplno projevilo tréninkové manko většiny hráčů v posledních týdnech. Proti Poličce jsme podali nejhorší výkon v této sezoně a pro možný úspěch v utkání jsme toho moc neudělali. Naprosto jsme postrádali kvalitu souhry. Soupeř hrál poctivou obranu a nám se nedařilo dostávat do šancí. Navíc jsme i v obranné hře produkovali velmi mnoho nepřesností a chyb. Paradoxem je, že díky takto špatnému výkonu jsme se dostali o bod do čela tabulky,“ hodnotí klání trenér Malenovic Hložánek.

HBC Vsetín - TJ Lokomotiva Česká Třebová 1:2 ss (0:0,1:1,0:0)

Střely: 23:31, vyloučení: 5:4, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Vyrovnaný duel se zajímavou zápletkou se odehrál v sobotu na Valašsku ve Vsetíně. Přijela sem Lokomotiva z České Třebové a k vidění byl souboj o místa zaručující závěrečné boje o play-off. Ani jeden z celků příliš branek nestřílí a také jich příliš nedostává a to se stoprocentně projevilo i v dnešním souboji. Fanoušci na první branku čekali až do druhé třetiny.

Jako první se tedy trefili v přesilové hře domácí, kteří ale svůj náskok příliš dlouho neudrželi. Hosté také k vyrovnávacímu gólu potřebovali početní výhodu a náhle se pokračovalo odznova. Ani jeden z mančaftů se již do posledních okamžiků prosadit nedokázal, a tak přišly na řadu samostatné nájezdy, které rozhodly o vítězi. Lépe si v nich počínali hosté a berou tak dva body za výhru 2:1 po nájezdech.

HC Jestřábi Přelouč - SK Sudoměřice 1:4 (1:2,0:2,0:0)

Střely: 46:32, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Sudoměřice si na tento víkend musely naplánovat výlet na východ Čech a svoji pouť začínaly na hřišti Jestřábů v Přelouči. Sem zajížděly jako velký favorit, ale ony samy musely čekat odpor domácích hokejbalistů. A ten přišel již od první minuty, kdy Jestřábi několikrát zahrozili. Vše ale hasil skvělý Krýsa. Naopak udeřilo na druhé straně, ve druhé minutě se prosadil Mezuláník. Když po čistě vyhraném vhazování přidal o chvíli později druhý gól Ivánek, nevypadalo to s domácími příliš dobře.

Ti se ale ještě do první sirény stihli vrátit do zápasu, jenže nic platné jim to nebylo. Na konci dvacáté minuty vrátil Sudoměřickým dvoubrankový náskok Hujsa, a když po obdobné akci přidal svůj druhý gól v zápase Ivánek a bylo rozhodnuto. Zápas příliš neprovázely emoce, hrálo se v klidu, s čímž souhlasí i trenér Přelouče: „Zápas jsme odehráli v klidu a pohodě. Hostující hráči podali zodpovědný výkon a zaslouženě si připsali další tři body do tabulky.“ Na jeho výrok reaguje kapitán domácích Šmíd: „Hosté byli pohotovější v koncovce a jejich brzké vedení nás srazilo psychicky.“

ERA Svítkov Stars Pardubice - HBC Rigum Hodonín 2:3 (1:0,1:1,0:2)

Střely: 25:22, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 1:0

Do Svítkova dorazil favorizovaný moravský celek Hodonína s cílem uspět. Od úvodního vhazování měli trochu více navrch Hodonínští, jenže paradoxně to byl domácí Kamaryt, který určoval skóre po první třetině. V prostřední patnáctiminutovce se hra sice vyrovnala a o chvíli později i skóre. Do kabin se přece jen šlo při vedení Svítkova, o což se zasloužil Švihlík.

O definitivním rozdělení bodů tak rozhodla až třetí perioda, ba dokonce až poslední dvě minuty řádné hrací doby. A byl to Hodonín, kdo kraloval. Svítkov v závěru úplně odpadl, hosté vyrovnali při hře bez brankáře a v poslední minutě ještě strhli vítězství na svoji stranu. I když byl Rigum horší, bral tři body za výhru 3:2. Domácí fanoušci byli velmi zklamaní z toho, jak rychle se dá přijít o bodový zisk.

SHC Opava - SK Jihlava 3:2 (1:0,1:1,1:1)

Střely: 20:14, vyloučení: 6:8, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

Jihlavští se před dvojzápasem o tomto víkendu dělili s Malenovicemi o první místo v tabulce a chtěli se od nich odlepit. První překážka ale přišla v podobě Opavy a hned byla překážkou razantní. První branka přišla z hole domácího Přibyla v přesilové hře a ač byla Jihlava lepším celkem musela do kabin při nepříznivém skóre. Stejně jako nevyšel Jihlavským vstup do utkání, nepodařil se jim ani úvod druhé části. Po necelých třech minutách si udělal z jihlavské obrany dobrý den znovu Přibyla a tváří v tvář Humlíčkovi si počínal suverénně.

Jihlavští jako by si začali uvědomovat, že zadarmo body nedostanou a od druhé inkasované branky svého soupeře začali přehrávat. V polovině zápasu se radovali i oni a zásluhou Střechy snížili na rozdíl jediného gólu. Jenže domácí i ve třetí části praktikovali útočnou hru bez chyb a dvoubrankový náskok na jejich stranu vrátil Vladař. Sice se ke dvougólovým střelcům přidal ještě Střecha, ale branka v poslední minutě již rozdělení bodů nezměnila. Opava se mohla radovat, protože udolala první Jihlavu, hosté si museli počkat do neděle na reparát.

„Proti Opavě jsme začali hodně laxně, asi jsme si mysleli, že to půjde samo. I když jsme se v druhé polovině zápasu zlepšili, už se nám nepodařilo náskok soupeře dotáhnout. Nemůžeme ale čekat, že vyhrajeme každý zápas. Alespoň víme, že je pořád co zlepšovat,“ je si vědom kapitán Jihlavy Roman Smutný.

TJ Sokol Poruba - Ježci Heřmanův Městec 2:4 (0:0,0:1,2:3)

Střely: 19:25, vyloučení: 8:5, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:1

Výkony Ježků šly v posledních kolech rapidně nahoru a nyní zajížděli do Ostravy, kde se střetli s poslední Porubou. Před duelem jasně hlásali ambice na výhru, i když je stále zužuje početná marodka. Po bezbrankové první části se začalo naplno bojovat až v periodě prostřední a byli to hlavně hosté, kdo zachytil otěže zápasu. <¨/p>

Na úvodní gól z druhé patnáctiminutovky navázali Ježci dalšími dvěma brankami a zdálo se, že mají duel jasně ve svých rukou. Poruba se ale nevzdala a v závěru ještě trápila soupeře. Dokonce se dotáhla na rozdíl jediné branky, když se trefil Laryš s Hlaváčem. Doplatila ale na přesilové hry, protože z osmi nedokázala ani jednu využít. Naopak hosté se trefili, jak v početní výhodě, tak v početní nevýhodě a do tabulky si nakonec připisují další tři body za výhru 4:2.

„V první třetině nás domácí přehráli, naštěstí branku nedali. Nám se povedlo uskočit na 0:3 a i když Poruba snížila, tak nám tři body neutekly. Pro nás to bylo strašně důležité vítězství, všechnu přípravu jsme tomu podřidili a povedlo se. Šest bodů ze zápasů s Přeloučí a Ostravou je zlatých,“ říká k tříbodovému zisku Ježků trenér Kamil Mlejnek.

Neděle 23.10.2011

TJ ACS Malenovice SV - TJ Lokomotiva Česká Třebová 3:1 (1:0,1:0,1:1)

Střely: 45:24, vyloučení: 4:11, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 1:0

Malenovice chtěly napravit sobotní ztrátu s Poličkou, Třebová chtěla navázat na vítězství nad Vsetínem. Takové byly osudy obou nedělních soupeřů. Mladý kádr Lokomotivy vstoupil do zápasu o poznání aktivněji a s velkým nadšením soupeře jednoznačně přehrával. Bylo však jasné, že nastolené tempo dlouho nevydrží a na to domácí sázeli. A byli to právě oni, kdo šel do kabin s jednobrankovým náskokem.

Druhá část již patřila Malenovicím, kteří svého soka začali v některých momentech doslova drtit v jejich obranném pásmu. Navíc se domácí trefili jak v přesilové hře, tak i při vlastním oslabení a tím Českou Třebovou definitivně srazili do kolen. Hostům zpátky do utkání nepomohla ani využitá početní výhoda, a tak bylo jasné, že pojedou domů s prázdnou. Malenovice získaly o tomto víkendu čtyři body a vyhouply se na první příčku. Třebová je spokojena s osmou pozicí.

„Úvod utkání patřil nadšeně bojujícím mladíkům z České Třebové. Bohužel pro ně, jim v druhé části došel dech a to díky velkému počtu vyloučených. My jsme od poloviny první třetiny pomalu přebírali převahu. Škoda, že jsme nedokázali více využít z mnoha přesilovek, které nám Lokomotiva nabídla. A velká škoda, že jsme díky fatální chybě obránce těsně před koncem nedokázali udržet čisté konto brankáře Kašpárka, jenž i přes své dlouhodobé zdravotní problémy podal výkon, kterým by si shootout určitě zasloužil.“ To bylo hodnocení trenéra domácího mužstva pana Hložánka.

HBC Vsetín - SK Kometa Polička 1:2 (0:0,0:1,1:1)

Střely: 38:22, vyloučení: 3:5, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Vsetínští v neděli přivítali rozjetou Poličku a marně doufali, že by se jí mohli natolik postavít, že by jí dokázali sebrat nějaký ten bod. Utkání začalo velmi vyrovnaně, oba celky si vytvářely slušné šance na otevření skóre, jenže pokaždé shořela ta finální fáze. První radost ze vstřelené branky si mohli užít hostující hráči, kteří se prosadili ve druhé periodě.

Od této doby se začali domácí více dostávat do zakončení a svého soka přehrávat. Jenže stále vedli hosté o jednu branku. Toto vedení vydrželo až do konce duelu, oba celky ještě přidaly po jedné brance. Kometa si tak připsala další body a je již na čtvrté pozici, Vsetínští se strachují o postupovou osmičku a jejich forma není nijak valná.

HC Jestřábi Přelouč - HBC Rigum Hodonín 5:6 ss (2:0,2:3,1:2)

Střely: 35:33, vyloučení: 5:9, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 1:1

Druhé nejgólovější utkání tohoto víkendu se odehrálo v neděli v Přelouči, kam dorazil silný Rigum Hodonín. Hosté sem zajížděli jako velký favorit, ale svoji pozici od začátku rozhodně nepotvrzovali. Po první třetině vedli Jestřábi již 2:0, ale netušili, co je čeká ve zbylé půlhodině zápasu.

Rigum je totiž neodbytný soupeř a náskok Přelouče ve druhé části bez problémů smazal. Ani domácí se ale nenechali odradit a opět si řekli o vedení. Takto to bylo ještě několikrát, až nám zápas doklouzal do samostatných nájezdů. Těm kralovali hosté a nakonec si odvezli dva body za výhru 6:5 po samostatných nájezdech.

„V utkání jsme byli aktivnější a pořád vedli. Hosté se však nikdy nenechali zlomit a vždy se jim podařilo náš náskok stáhnout. Poslední vyrovnání jsme jim darovali a nájezdy už byly plně v jejich režii,“ říká k zápasu kapitán Přelouče Šmíd.

ERA Svítkov Stars Pardubice - SK Sudoměřice 4:3 (2:1,1:1,1:1)

Střely: 28:29, vyloučení: 5:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Sudoměřice po sobotní výhře nad Přeloučí přecestovali do nedalekých Pardubic, kde je čekal místní Svítkov. Loňský vítěz play-off ani tady nečekal nějaké velké komplikace při cestě na vrchol tabulky, ale hluboce se zmýlil. Pardubičtí do utkání vstoupili s vervou, a tak nemohl být nikdo překvapen, že po dvou minutách na tabuli svítil skóre 2:0. Naději vykřesal již po necelé minutě hostující Kaluža. Ten samý hráč se prosadil na začátku druhé třetiny a začínalo se odznova.

Vyrovnaný stav ale zřejmě sedí Svítkovu, protože to byl opět on, kdo se dostal do vedení. Na vyrovnání se čekalo až do 40. minuty, kdy svůj hattrick dokonal Kaluža a výrazně tak zdramatizoval závěrečnou koncovku. Stars si ale dobře rozehraný zápas mezi prsty utéct nenechaly, protože ještě v té samé minutě zaznamenaly vítězný gól a mohly se radovat. Konečný stav byl tak 4:3 pro Svítkov.

Nečekanou ztrátu Sudoměřic nám okomentoval trenér Jan Kaluža st.: „Pardubice začaly náporem a my jsme velice rychle prohrávali. Sice se nám posléze podařilo nadvakrát ještě vyrovnat, ale i přesto, že jsme měli ve třetí části navrch, byli jsme to my, kdo inkasoval.V tomto zápase jsme nebyli horším mužstvem, ale body se nám nepodařilo přivézt.“

SHC Opava - Ježci Heřmanův Městec 14:0 (2:0,3:0,9:0)

Střely: 49:18, vyloučení: 6:4, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 1:0

Ježci i Opava chtěli navázat na své sobotní triumfy, ale předem bylo jasné, že o mnoho blíže k tomu mají domácí. Na Heřmanově Městci se evidentně projevila únava ze sobotního zápasu a od úvodní minuty tahal za kratší konec. Hosté nestíhali, často seděli na trestné lavici, ale Opavští neměli v přesilových hrách svůj den. Po první části bylo, ač na velkou převahu domácích hokejbalistů, skóre poměrně vyrovnané, Opava vedla o dvě branky.

Ztráta Ježků se postupem času začala navyšovat, největší kolotoč ale zažili ve třetím dějství, kdy brankář musel vytahovat míček ze sítě devětkrát. Nakonec z toho byl debakl, Opava přehrála Heřmanův Městec v poměru 14:0. Domácí tak byli o víkendu stoprocentní, díky čemuž se posunuli na šestou příčku tabulky. Ježci se vyhřívají na slušné desáté pozici s devíti body.

„Únava ze sobotního zápasu byla znát. V podstatě jsme se snažili ubránit co nejsolidnější výsledek. Dvě třetiny to nebylo zlé, ale závěr nám dojem hodně pokazil,“ smutně konstatuje Kamil Mlejnek, trenér Heřmanova Městce.

TJ Sokol Poruba - SK Jihlava 1:9 (0:1,0:2,1:6)

Střely: 17:50, vyloučení: 5:1, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

V nedělním utkání měli porubští hokejbalisté za soupeře vedoucí Jihlavu, což byl o poznání těžší soupeř, než byli o den dříve Ježci. Jihlava sice byla po porážce v Opavě trochu „nalomená“, ale v tomto klání nic nepodcenila. Domácí statečně drželi krok a ještě před závěrem druhé třetiny vedli favorizovaní hosté pouze dvoubrankovým rozdílem.

Pohodu Poruby však narušila branka těsně před sirénou, která zakončila prostřední patnáctiminutovku a v poslední části se domácí doslova sesypali. Inkasovali dalších šest branek a mohli být rádi, že se těsně vyhli nepopulární „desítce“. Jihlavští si smsli na Sokolu Poruba 9:1.

Po utkání s Jihlavou nám k tomu řekl střední útočník prvního porubského útoku Miroslav Jelínek toto: „Přestože některá utkání držíme herně se soupeři krok a máme i šance, nedokážeme se prosadit střelecky. Až na dnešní příděl od Jihlavy jsme také příliš branek nedostávali a drželi si průměr 3-4 inkasovaných gólů na zápas, což byla samozřejmě i zásluha dobrých výkonů našich brankářů.“

„Proti Porubě jsme očekávali mnohem tužší boj. Obzvláště v domácím prostředí nás vždycky hodně potrápili. I když jsme po dvou třetinách vedli jen 3:0, soupeř prakticky neohrožoval naší branku a hodně nám to dnes ulehčil. Závěr zápasu nám to tam pak napadalo, dnes si ale myslím, že výsledek odpovídá průběhu zápasu,“ přidává názor i kapitán Jihlavských Smutný.