1. liga

Malenovice poprvé prohrály a vedou tabulku už jen o skóre

1.NHbL-Východ - Malenovičtí hokejbalisté poprvé v sezóně prohrály, nad jejich sily byly v 7.kole Sudoměřice. Jihlava porazila předposlední Přelouč a bodově se dotáhla na vedoucí Malenovice.

Heřmanův Městec prohrál ve východočeském derby se Svítkovem a je na posledním místě, když má stejně bodů jako Přelouč a Poruba. V posledním víkendovém utkání zvítězil Vsetín na hřišti Hodonína a jen horší skóre ho odsouvá na 4.místo.

Neděle 9.10.2011

SK Jihlava - HC Jestřábi Přelouč 4:3 (1:0,1:1,2:2)

Střely: 23:26, vyloučení: 2:3, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Jihlavští hokejbalisté doma přivítali Jestřáby z Přelouče a jako favorité dnešního klání začali plnit svoji misi hned od začátku. Po první periodě na světelné tabuli svítilo skóre 1:0 pro domácí hokejbalisty po přesné střele Jakoubka, ve které Jihlavští svého soupeře poměrně jasně přehrávali. Jenže od druhé třetiny se do hokejbalu začali více zapojovat i hosté a hned z toho bylo vyrovnání z Kalouskovy hole.

Jihlava ale potvrdila svoji formu a na začátku třetí třetiny opět vedla, ale tentokrát již o dvě branky. Nicméně v poslední části se strhla přestřelka a díky druhé brance Kalouska a gólu Svobody Jestřábi podruhé v zápase smazali soupeřovu ztrátu. Jihlavští ale přece jen brali plný počet bodů, když si svoji výhru 4:3 zajistili chvíli před koncem zápasu.

Vyrovnaný duel zhodnotil kapitán hostujícího mužstva Šmíd: „Domácí favorit začal dle očekávání útočně, ale nemohl se proti pozorné obraně hostů prosadit. My jsme však nepřijeli jen bránit a byli hodně nebezpeční z každého protiútoku. Utkání se muselo líbit. Oba brankáři několikrát svůj tým zachránili. Ovšem dnes vyhrál spíše šťastnější než lepší tým.“

„Dnes jsme nepodali ideální výkon, na druhou stranu nemůžeme čekat, že každého soupeře doma bez problémů přehrajeme. Hosty musím určitě pochválit, předvedli výkon, za který by si asi bod zasloužili. Vyrukovali na nás s hodně fyzickým hokejbalem, což nám dělalo problémy. Pro nás je ale důležité, že i když se nám nedařilo, dokázali jsme utkání doslova ubojovat,“ zhodnotil duel kapitán Jihlavy Roman Smutný.

Ježci Heřmanův Městec - ERA Svítkov Stars Pardubice 1:7 (0:5,1:1,0:1)

Střely: 26:42, vyloučení: 4:8, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Heřmanův Městec se v letošní sezóně velice trápí, sužují ho zranění a momentálně nepomýšlí nikam výše než na záchranu. Na jejich hřiště přijely v neděli Pardubice, kterým se také letos nijak extra nedaří. Jenže Ježci dostávají jeden příděl za druhým, naposledy odjížděli z Malenovic s deseti góly za zády. V tomto duelu chtěli hrát ze zabezpečené obrany a hlavně nekupit tolik chyb jako v předchozích kolech.

Jenže osud utkání rozhodla hned první třetina, která byla ze strany heřmanoměsteckých hokejbalistů naprosto tragická. Gólman Ježků se nestíhal ohánět a nakonec inkasoval během prvních patnácti minut hned pětkrát. Od Svítkova to byla jednoznačná exhibice. Domácím chyběla do zbylých dvou třetin motivace, i přesto je odehráli se ctí. Po 45 minutách svítilo na světelné tabuli 1:7, s čímž mohou být po začátku jako z hororu domácí ještě spokojeni.

SK Sudoměřice - TJ ACS Malenovice SV 4:1 (1:0,2:0,1:1)

Střely: 23:31, vyloučení: 3:3, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

Zatím neomylné Malenovice cestovaly po minulé kanonádě proti Ježkům do Sudoměřic, kde musely vynaložit mnohem více sil než v předchozím duelu. Hned úvod naznačil, že se bude hrát velmi běhavý hokejbal a diváci se jednoznačně bavili. Na první gól se čekalo až do dvanácté minuty, když se ujala přesilovková trefa Mišíka. Vedoucí gól Sudoměřické nakopl a na druhou branku se nemuselo čekat příliš dlouho.

Minutu po pauze nadvakrát dostal míček do branky za brankáře Kašpárka Kaluža. Vedoucí celek tabulky se sesypal a postupem času musel gólman hostí tahat ze sítě další míčky. Za stavu 4:0 pro domácí hokejbalisty sice přišlo snížení z čepele Pešata, ale ani to nezabránilo první pořážce Malenovic v této sezóně. I přesto hosté zůstávají o skóre v čele tabulky, Sudoměřičtí si polepšili a vyšvihli se na pátou pozici.

„Od brankáře až po posledního útočníka jsem se všemi velice spokojený, a to jak s přístupem k tréninku, tak zápasu. Mám z týmu velkou radost. Všichni totiž táhnou za jeden provaz,“ chválil sudoměřické hokejbalisty vedoucí týmu Jan Kaluža starší.

"Myslím si, že divákům se muselo toto utkání po všech stránkách líbit. Hrál se rychlý, fyzicky náročný hokejbal od první do poslední minuty. K férovému duchu přispěli velkou měrou rozhodčí. Blahopřeji soupeři k vítězství, které si jednoznačně zasloužil efektivitou nejen v přesilových hrách. My jsme se hlavně trápili s Luborem Komendou, který opět v Čechách prokazuje svou velkou kvalitu,“ hodnotí zápas Miroslav Hložánek.

HBC Rigum Hodonín - HBC Vsetín 1:2 (0:0,0:1,0:1)

Střely: 19:18, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Šlágrem kola byl souboj Rigumu a Vsetína. Právě Valaši zamířili do Hodonína s cílem v zápase o šest bodů vyhrát a dotáhnout se na něj v tabulce. Jenže domácí vstoupili do duelu o mnoho lépe a svého soka dokázali zatlačit v jeho obranné třetině. Bohužel pro ně pokulhávala koncovka, a tak se příznivci Rigum z gólového úspěchu radovat nemohli.

Hosté po poradě v kabině vrhli do druhé části v úplně jiném tempu a po zásluze se dostali do vedení. Tato branka je dostala na koně a i díky přesilovým hrám se museli domácí strachovat o to, aby jim Vsetín ještě více neodskočil. Očekávané se stalo skutečným na začátku třetí části a s ambicemi domácích to vypadalo velmi bledě. I když dokázali ještě snížit, ani závěrečná power-play již skóre změnit nedokázala. Vsetín bral tři body a je již na stejném bodovém zisku jako právě Hodonín.

„Na tento duel jsme byli dobře připraveni, ale první třetinu jsme neodehráli v takovém nasazení, jaké by bylo potřeba. Nicméně jsme to byli právě my, kdo převzal otěže zápasu, vytvořili jsme si několik gólových příležitostí, bohužel bez efektu. Vsetínští nastoupili do druhé třetiny jako vyměnění a prosadili se jako první, což naši aktivitu srazilo na bod mrazu. Rozhodujícím momentem byla branka na počátku třetí třetiny, kterou jsme již i přes snížení dohnat nedokázali. Zápas nám ukázal naše slabiny, na kterých musíme do budoucna zapracovat,“ zklamaně hodnotí trenér Rigumu Petr Krupica.