1. liga

Svítkov si připsal první výhru, Malenovice stále vítězné

1.NHbL-Východ - Výjezd severomoravských celků na východ Čech přinesl domácím první vítězství v soutěži. Pardubice porazily Opavu a Přeloouč si poradila s Porubou. Nováček z České Třebové neuspěl ani jednou na jihu Moravy a prohrál jak v Sudoměřicích, tak v Hodoníně.

Vedoucí Malenovice si zastřílely s Heřmanovým Městcem a zůstávají neporaženy na čele tabulky.

Sobota 1.10.2011

HBC Rigum Hodonín - TJ Lokomotiva Česká Třebová 2:1 (2:0,0:1,0:0)

Střely: 29:19, vyloučení: 7:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Program šestého kola započal soubojem Hodonína a České Třebové. Domácí se každoročně perou o čelo tabulky, Lokomotiva je v této lize naprostým nováčkem. Klání těchto dvou týmů bylo velmi hezkou podívanou, jen tomu chybělo to nejdůležitější – góly. Zpočátku to tak ale vůbec nevypadalo. Hodonínští vstoupili do duelu velmi zostra a po brankách Helešice a Novotného vedli.

Jenže poté se jejich brankostroj zastavil. Všechny jejich ostré pokusy buď mířily mimo a nebo je hravě pochytal brankář České Třebové. Zápas dostal zápletku, když ve druhé třetině přišlo od hostujících hokejbalistů v početní výhodě nečekané snížení. Rigum měl ale stále navrch a nakonec si vítězství pohlídal. Zvítězil 2:1 a oba celky se tak mohly plně soustředit na nedělní souboje.

O pár slov jsme poprosili trenéra vítězného celku Petra Lindnera: „O ty body jsme museli bojovat až do konce. Ti kluci z České Třebové byli hodně běhaví a neúprosní. Do všeho šli a nenechali nic náhodě. Šlo hodně poznat, že spolu hrají již nějaký pátek i když je pravda, že hráli Extraligu SD. Až se rozehrají a rozkoukají v této soutěži, budou hodně dobří. U nás v týmu se ukázalo, že když chceme a budeme tahat za jeden provaz, tak to dokážeme. Od začátku se plnilo to, co řekli trenéři. Jim taky patří veliký dík.“

"K utkáním jsme opět odjížděli v dosti okleštěné sestavě, ale i přes to jsme favoritovi utkání, snad až na pár momentů v první části, dokázali být minimálně vyrovnaným soupeřem. Na konci utkání jsme sahali po bodu ale doplatili jsme na nedůraz v koncovce. Domácí nás přehráli snad jen při úvodním tlaku, který jsme sice čekali, ale nezachytili podle našich představ," řekl k utkání trenér Lokomotivy Jiří Jebousek.

HC Jestřábi Přelouč - SHC Opava 2:3 (0:2,1:1,1:0)

Střely: 36:27, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Jestřábi vstupovali do duelu s Opavou bez bodového zisku a jen málokdo počítal s tím, že právě proti tomuto soupeři se jim to podaří. Roli favorita začali hosté plnit od začátku a do vedení se dostali již v šesté minutě zásluhou Matějáka. A když o chvíli později zvýšil na rozdíl dvou branek Římský, zdálo se, že není co řešit.

Hosté ale střelný prach vystříleli, a tak přišla na řadu Přelouč. Snížit se podařilo Svobodovi, jenže o dvě minuty později přišla definitivní rána do přeloučských řad. Smutným hrdinou byl právě Svoboda, který si omylem srazil míček do vlastní brány a zvýšil tak na 3:1 pro Opavu. Ani korigující branka v samotném závěru již nezměnila to, že si Opava odvezla tři body.

„Všichni jsme se shodli, že takovou imitaci na hokejbal jako v první třetině jsme jěště nikdy nepředvedli. Náš pohyb po hřišti byl tragický úplně od všech, bez vyjímky. Uragán v posledních osmi minutách na výsledku bohužel už nic nezměnil i přes naše veliké šance,“ řekl k utkání kapitán Přelouče Šmíd.

ERA Svítkov Stars Pardubice - TJ Sokol Poruba 2:3 ss (2:0,0:1,0:1)

Střely: 27:14, vyloučení: 11:14, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Svítkov Stars Pardubice se v duelu pátého kola utkaly s Porubou a cítily šanci na první body v sezóně. A začaly opravdu aktivně. Již v první třetině si dokázaly vypracovat i díky gólu v přesilové hře dvoubrankový náskok a bylo jen na nich, jak si s ním dokáží do konce poradit. Jenže svůj aktivní hokejbal nedokázaly udržet a Poruba se postupně dostávala do hry.

Snížení vykřesala ve druhé části a definitivní smazání pardubického náskoku přišlo chvíli před koncem. Hosté dokonali svůj obrat při samostatných nájezdech a berou tak z dohrávky dva body. Svítkov sice poprvé bodoval, ale se ziskem pouhého bodu rozhodně být spokojen nemůže.

Neděle 2.10.2011

SK Sudoměřice - TJ Lokomotiva Česká Třebová 9:3 (3:2,3:1,3:0)

Střely: 27:23, vyloučení: 8:9, využití přesilovek: 4:1, oslabení: 0:0

Sudoměřice vstupovaly jakožto vítěz loňského play-off do tohoto duelu jako favorit, ale hned od začátku bylo jasné, že vše, co bylo dříve, je zapomenuto. Domácí první minuty neodehráli příliš aktivně, a tak nebyl nikdo překvapen, že po dvou minutách na světelné tabuli svítilo skóre 0:2. Hosté těžili z chyb sudoměřických obránců a své šance stoprocentně využili. Sudoměřický stroj se začal postupně rozjíždět v polovině první třetiny.

Nejprve Dinka snížil, a když o minutu později zakončil parádní kombinaci Hujsa, rychlé vedení bylo pryč. Skvělý zápas prožil také nestárnoucí Zdeněk Jurásek, který zejména ve druhé třetině definitivně zlomil odpor Lokomotivy. Zaznamenal krásné čtyři góly v řadě a načal debakl soupeře.

Velkým faktorem byly početní výhody, které narozdíl od soupeře dokázaly Sudoměřice razantně proměňovat. V převažujícím počtu hokejbalistů na ploše se prosadily hned čtyřikrát a celkově vyhrály 9:3. Připisují si tedy cenné tři body do tabulky a jsou nyní na páté pozici.

„Za tento zápas musím pochválit všechny hráče, kteří podali zodpovědný výkon. Za nepříznivého stavu jsme dokázali soupeře zatlačit na jeho polovinu, což vedlo k tak vysoké výhře,“ komentuje nakonec pohodovou výhru Sudoměřic nad Lokomotivou trenér domácích Sudoměřic.

"Úvod zápasu se nám vydařil a ujali jsme se vedení 2:0. Těsně poté se ale hráči stáhli zpět a místo toho aby soupeře "dorazili" začali hrát ustrašeně a kupili chybu za chybou. Dále už to byla jen lekce z produktivity ve které byli, ač se to podle poměru střel v zápase nezdá, domácí výrazně účinnější. Stále se dá mluvit o tom že je brzy na nějaké závěry, ale už nyní jsem přesvědčen o tom, že pokud se budeme stále potýkat s nechutí některých hráčů vyjíždět na zápasy mimo region, tak z těchto zápasů body vozit nebudem," hodnotil nepovedený výjezd na Moravu trenér Lokomotivy Jiří Jebousek.

HBC Rigum Hodonín - SK Kometa Polička 3:1 (0:1,0:0,3:0)

Střely: 23:18, vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Rigum se i v neděli uhnízdil na domácím hřišti, tentokrát ale Lokomotivu vystřídala Kometa. Polička přijela na jih s třemi kompletními formaceni, a tak se dalo čekat fyzicky velmi náročné utkání, ostatně stejně jako proti České Třebové. I v nedělním duelu začali domácí velmi aktivně, jenže tentokrát to byli oni, kdo první inkasoval.

Polička se snad poprvé dostala do obranného pásma Rigumu a hned udeřil Lukáš Sokol. Aktivitu Hodonína tato branka trochu srazila, ale přesto měl jasně navrch. Jenže Poličku držel skvěle chytající gólman a na domácí hole se postupem času začala vkrádat nervozita. Kometa vsadila na bránění a to byla zřejmě zásadní chyba. Vlastně bylo otázkou času, kdy domácí protrhnou smůlu a začnou střílet branky.

Ten okamžik přišel ve třetí části, když se po skrumáži před brankou prosadil Michal Rapant. Domácí se uvolnili, Poličce docházaly síly a bylo jasné, jak to dopadne. Hodonín se prosadil ještě dvakrát a bral z tohoto napjatého zápasu nakonec všechny body za výhru 3:1.

TJ ACS Malenovice SV - Ježci Heřmanův Městec 10:0 (0:0,4:0,6:0)

Střely: 62:10, vyloučení: 7:6, využití přesilovek: 4:0, oslabení: 0:0

Ježky Heřmanův Městec trapí velká marodka a zranění, která se během týdne ještě rozrostla. S velmi zúženou sestavou tedy Ježci zajížděli do Zlína, kde je proti Malenovicím nečekalo nic lehkého. A to se také potvrdilo. Hosté neměli příliš šancí na úspěch, ale dělali, co mohli. První třetinu i přes velký tlak Malenovic přestáli bez inkasované branky.

Ježci se do útoku příliš nehrnuli, za celý zápas vyslali na soupeřovu branku pouhých deset střeleckých pokusů. Malenovice se začaly prosazovat a nakonec z toho byl velký debakl. Brankář Heřmanova Městce musel míček zpoza svých zad vytahovat hned desetkrát. Ježci odjeli domů se skloněnou hlavou a klesli na poslední příčku.

HC Jestřábi Přelouč - TJ Sokol Poruba 4:3 (0:0,1:1,3:2)

Střely: 47:21, vyloučení: 4:2, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

Zápas jako na kolotoči se uskutečnil v neděli v Přelouči, kam dorazila Poruba. Jestřábi vstoupili do duelu velmi aktivně a svého soupeře jasně přehrávali. I přesto se první branky dočkali až téměř v polovině druhé třetiny, když tribuny rozradostnil Čapek. Vedení však dlouho neudrželo a na začátku poslední periody se do vedení dokonce dostala Poruba!

Dvěma brankami se o to postaral porubský Jelínek, a tak byl čtyři minuty před koncem stav 3:2 pro hosty. Jestřábi ale zabojovali a nakonec ještě strhli zápas na svoji stranu. Poslední minuty si hosté naprosto neškrtli, za domácí nejprve ve 44. minutě vyrovnal Čapek. Když už se očekávalo rozuzlení v samostatných nájezdech, strhl tři body na domácí stranu Příhoda! Přelouč tak díky posledním dvěma minutám porazila Porubu 4:3!

„Od samého začátku jsme byli jasně lepší! Ale hosté vytěžili z minima maximum a dlouho sahali po bodech .Možná je to pro ně kruté, ale pro nás by byla ztráta nespravedlivá,“ raduje se z vítězství nad Porubou kapitán Přelouče Šmíd.

ERA Svítkov Stars Pardubice - SHC Opava 6:5 (0:2,5:2,2:1)

Střely: 34:19, vyloučení: 5:4, využití přesilovek: 2:3, oslabení: 0:0

Pardubičtí se snažili napravit zaváhání z duelu proti Porubě s Opavou, ale tentokrát do utkání nevstoupili pravou nohou. První část nezvládli a do zbytku zápasu šli za stavu 0:2. Jenže v to, co se stalo ve druhé patnáctiminutovce, nikdo v pardubickém dresu nedoufal. Naprostý uragán, který předvedli domácí hokejbalisté, dlouho ve městě perníku viděn nebyl. Pardubice se prosadily hned pětkrát a výrazně tak naklonily skóre na svoji stranu.

Opavští se ale nevzdali a dokázali brzy kontrovat. Poslední část začala při pardubickém vedení o jednu branku a nakonec to stejným poměrem i skončilo. Hosté se sice snažili o vyrovnání, jenže Svítkovští si počínali jako ostřílení borci. Vedení udrželi a mohli tak slavit první vítězství v této sezóně. To je vyhouplo na devátou pozici hned za Opavu s Poličkou.