1. liga

Malenovice drží neporazitelnost a uštědřily Jihlavě první porážku

1.NHbL-Východ - Jihlavští nejprve v sobotním utkání zvítězili ve Vsetíně, v neděli však poprvé v sezóně prohráli a to na půdě Malenovic, které jsou tak jediným neporazitelným týmem v soutěži. Sudoměřice povolily Poličce pouze 11 střel a jednoznačně zvítězily.

Po sobotní prohře se Vsetín oklepal a v nedělním utkání jasně přehrál Heřmanův Městec v poměru 7:3. Tabulku vede Jihlava, stejně bodů však mají i Malenovice a navíc zápas k dobru.

Sobota 24.9.2011

HBC Vsetín - SK Jihlava 0:7 (0:3,0:1,0:3)

Střely: 25:26, vyloučení: 5:2, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0

Jihlavští v jediném sobotním zápase zajížděli do Vsetína a ač se zpočátku zdálo, že s velkými problémy se sestavou je nečeká nic lehkého, vše se nakonec v dobré obrátilo. Do branky se postavil ve Vsetíně neprůstřelný brankář Humlíček a to zaručuje úspěch. A přesně tomu tak i bylo!

Hosté začali hrát velmi zezadu a spoléhali na protiútoky. Právě jeden takový znamenal vedoucí branku v prvních minutách duelu z hole Jobáka. Druhý gól do sítě Vsetína pak o chvíli později přidal z trestného střílení Danko a bylo jasné, že domácí dnes budou tahat za delší konec provazu. Postupem času se skóre navyšovalo. O další góly ve vsetínské síti se postarali ještě Smutný, Javorka, podruhé Jobák a dvakrát také příspěl Píbil.

Jihlavští si tak odváží výhru 7:0. „Měli jsme velké problémy se sestavou, nakonec se nám podařilo poskládat 11 lidí, tři kluci ale hráli se zraněními. Naštěstí soupeř také nebyl kompletní a tak se nám díky dobrému výkonu povedlo bez problému vyhrát," mohl být nakonec s výsledkem zápasu spokojen kapitán Jihlavy Roman Smutný.

Neděle 24.9.2011

SK Sudoměřice - SK Kometa Polička 4:1 (3:0,0:1,1:0)

Střely: 33:11, vyloučení: 12:9, využití přesilovek: 3:1, oslabení: 0:0

Kometa vstoupila do soutěže s bravurou a cíl dostat se do play-off zatím naplňuje. Naopak trochu za očekáváním jsou Sudoměřice, které po loňském vítězství vyřazovací části, nezačaly letos nijak valně. Přesto byly v tomto duelu jasným favoritem a svoji roli potvrdily již v první třetině, kterou vyhrály jednoznačným poměrem 3:0. Velkou zásluhu na tom měl Tibor Kosík, který nejprve střelecký účet zápasu otevřel a čtyři vteřiny před první sirénou si připsal druhou dnešní branku.

Hosté se trochu dostali do hry snížením v přesilové hře a dokonce měli na hokejkách i korekci na rozdíl jediné branky, ale nevyužili ani početní výhodu o dva muže, a tak ve třetí části trestalí právě Sudoměřičtí. Domácí vyhráli po právu, Kometa vyslala na soupeřova gólmana jen jedenáct střel a s tímto nemohla počítat s úspěchem. Nakonec může být ráda i za prohru 4:1.

„Přes porážku bych hráče pochválil za bojovnost, se kterou se po první nevydařené třetině snažili ve zbytku zápasu dotáhnout náskok soupeře. Sudoměřice dokonale využily domácí prostředí a vyučily nás v jednoduchosti a důrazu. Na hrubším povrchu jejich hřiště míček neustále poskakuje a my jsme o něj velmi lacino přicházeli. Stav 3:0 se proti dobře hrajícímu a zkušenému soupeři těžko otáčí, přesto jsme v závěru ještě bojovali. Takže gratulace soupeři, který vyhrál zaslouženě a pro nás je to zkušenost do dalších zápasů venku,“ hodnotí prohraný duel trenér Poličky Pavel Štefka.

„V tomto utkání jsme pokračovali v dobrých výkonech z minulého týdne, dařilo se Kosíkovi a nutno podotknout, že jsme nastřelili ještě asi 5 tyček a tak jsme vyhráli zaslouženě jenom 4:1," hodnotí vedoucí domácího týmu Jan Kaluža.

TJ ACS Malenovice SV - SK Jihlava 4:2 (1:1,1:0,2:1)

Střely: 31:25, vyloučení: 5:8, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Jasným šlágrem kola skupiny Východ byl duel zatím neporažených Malenovic s Jihlavou. Jak již bylo zmíněno, oba celky zatím nepoznaly hořkost porážky, ale bylo jasné, že po neděli to již platit nebude. Utkání začalo velmi opatrně, hrál se obranný hokejbal, nebylo k vidění mnoho šancí. Hosté do vedení poslala početní výhoda, ale právě tento okamžik, jako by hráče Malenovic ještě více nakopl.

Po zbytek zápasu hráli velmi sebevědomě a pomalu se blížili k vítězství. Velkou měrou jim k tomu pomohlo ubráněné dvojnásobné oslabení v úvodu druhé třetiny. I přes domácí převahu se Jihlavským dařilo držet s Malenovicemi krok, ale nakonec odjeli domů se skloněnou hlavou. Konečný výsledek byl 4:2 pro domácí.

„Zpočátku jsme volili zbytečně opatrnější přístup a byli jsme potrestáni z první přesilové hry. Naštěstí nás tato branka nakopla a začali jsme soupeře přehrávat. Snažili jsme se nepouštět Jihlavu do přesilovek, které má výborné. Myslím, že rozhodující okamžik bylo téměř dvouminutové oslabení pět na tři, které jsme přežili bez úhony," komentuje trenér vítězného mužstva Hložánek

„Do konce utkání jsme byli aktivnější než soupeř, který čekal pouze na brejkové situace a přesilovky. Přestože nás zlobila efektivita střelby zadáků, dokázali jsme Jihlavě odskočit o dvě branky. A když už dokázali hosté ve třetí třetině snížit, vzápětí jsme opět kontrovali. Jsem přesvědčen, že jsme si výhru zasloužili,“ dodává. I přesto je v čele tabulky právě Jihlava, která má ale o zápas navíc.

HBC Vsetín - Ježci Heřmanův Městec 7:3 (2:0,2:1,3:2)

Střely: 38:30, vyloučení: 3:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 1:0

Vsetínští dostali šanci na reparát hned druhý den, kdy k nim na Valašsko přijel o poznání jednodušší soupeř. Ježkům z Heřmanova Městce se zatím v sezóně příliš nedaří a svoji bilanci chtěli v okleštěné sestavě vylepšit právě ve Vsetíně. Na jejich jedinou výhru se ale rozhodně nenavazovalo lehce a hned první část byla pro hosty krutým návratem do reality.

Po propadáku v úvodní třetině se Ježci trochu zmátořili a chvílemi byli vyrovnaným soupeřem, jenže tápali v zakončení. Vsetínské akce většinou končily gólem, ač brankář Paleček dělal vše, co bylo v jejich silách. Domácí těžili z řady individuálních chyb a nakonec se radovali z vítězství 7:3. Ježci mají na kontě zatím jen tři body a s tímto na nějaký velký úspěch pomýšlet rozhodně nemohou.