1. liga

V souboji loňských semifinalistů zvítězila Jihlava nad Sudoměřicemi

1.NHbL-Východ - Moravské Sudoměřice zavítaly o víkendu do Jihlavy, v souboji, který byl reprízou loňského semifinále, tentokrát zvítězila domácí Jihlava a potvrdila tak dlouhodobou nadvládu nad východní částí národní ligy.

Nováček z České Třebové získal své první body, když dvakrát zvítězil na domácí půdě s regionálními soupeři z Pardubic a Přelouče. Stoprocentní zůstávají i Malenovice, které ovládly sever Moravy a přivezly tak dalších 6 bodů do tabulky.

Sobota 17.09.2011

SK Kometa Polička - HC Jestřábi Přelouč 4:2 (0:0,2:1,2:1)

Střely: 36:30, vyloučení: 5:2, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Jestřábi z Přelouče si udělali o víkendu příjemný výlet po dvou českých městech. V sobotu zakotvili v Poličce s domněním, že se právě proti místní Kometě dočkají prvních bodů v letošní sezóně. Již v úvodní části bylo na hostech znát, že to zde myslí opravdu vážně a budou se prát o každý bod. První část byla velkým bojem, gólmani neměli tolik práce a skóre zůstalo bez branek.

Ve druhé části tomu bylo právě naopak. V úvodu Jestřábi dvakrát zaspali a nabídli tak Kometě vedení, které již Polička dokázala udržet. Přelouč sice hrála v poslední třetině útočný hokejbal, jenže to nebyl příliš dobrý tah. Hosté ještě dvakrát inkasovali a bylo tak jasné, že pojedou domů s prázdnou. Konečný výsledek byl 4:2 pro Poličku.

TJ Lokomotiva Česká Třebová - ERA Svítkov Stars Pardubice 5:4 (2:2,2:1,1:1)

Střely: 29:19, vyloučení: 9:13, využití přesilovek: 3:2, oslabení: 0:0

V sobotu se v České Třebové utkaly dva celky, které v této sezóně ještě nepoznaly, jak chutná vítězství. Kohouti jako nováček chtěli poprvé v této lize bodovat a proti komu jinému by se to mělo podařit, než proti Svítkovu.

Úvod zápasu byl velmi rozpačitý a odpovídal klání dvou celků ze dna tabulky. Úplně stoprocentní nebyli ani brankáři, oba pustili v úvodní části po dvou gólech. Skóre se po celý zápas přelévalo ze strany na stranu, vyhrát mohl defakto kdokoliv. Šťastnějším mužstvem nakonec byli domácí hokejbalisté, kteří i díky třem využitým početním výhodám porazili ERA Svítkov Stars Pardubice v poměru 5:4.

„Hned od začátku jsme chtěli diktovat tempo zápasu, což se nám i dařilo. Bohužel se v zápase objevilo ještě hodně individuálních chyb, kterými jsme si stěžovali situaci. Díky zlepšené produktivitě jsme ale byli na konci zápasu o gól lepší. Stále ale musíme zapracovat na mnoha věcech. Mnoho z nich je především v hlavách hráčů. Každopádně jsou to první body v sezoně a jsou velice důležité,“ okomentoval utkání Lokomotivy trenér Jebousek.

SHC Opava - TJ ACS Malenovice SV 2:3 (0:1,1:1,1:1)

Střely: 23:23, vyloučení: 8:9, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 0:0

Jedním ze šlágrů tohoto sobotního kola měl být souboj Opavy s dosud neporaženými Malenovicemi. Do utkání vstoupili lépe hosté, kteří šli po první části do kabin s nejtěsnějším možným vedením a to 1:0. Prostřední a závěrečná patnáctiminutovka již byla velmi vyrovnaná a bylo jasné, že o vítězi duelu rozhodnou drobné chyby a nebo proměňování početních výhod.

Oba celky využily po dvou přesilovkách, Malenovice nejprve odskočily na rozdíl dvou branek a poté se zbytečně zatáhly. Opava sice dokázala ještě zkorigovat ztrátu na jediný gól, ale ani v závěrečném náporu vyrovnání nevybojovala. Hosty několika kvalitními zákroky podržel brankář Kašpárek a i díky němu Opava podlehla stoprocentním Malenovicím 2:3.

„Zápas se nám povedl hlavně po taktické stránce, nechtěli jsme Opavu pouštět do našeho obranného pásma rychlým přechodem a tak jsme se snažili zahustit střední pásmo. Bohužel jsme se nevyvarovali velkému počtu vyloučených a právě přesilovkami nás domácí nejvíce dostávali pod tlak. Až po naší třetí brance jsme začali hrát zbytečně pasivně a soupeř toho využil. Naštěstí jsme závěr zvládli a k power play jsme domácí ani nepustili,“ hodnotí vyrovnaný duel trenér Malenovic Mirek Hložánek.

TJ Sokol Poruba - HBC Vsetín 2:5 (1:1,0:1,1:3)

Střely: 25:35, vyloučení: 4:3, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0

Vsetín ve třetím kole zavítal na hřiště Poruby, aby zde obhájil svoji neporazitelnost. Úvod duelu nevypadal vůbec na to, že hraje celek s plným počtem bodů proti týmu, který se štěstím vybojoval pouhý bod. První část byla velmi vyrovnaná, i přes střeleckou převahu hostí se skóre drželo vyrovnané.

Rozhodující moment zápasu nastal až v druhé polovině utkání, když domácí hokejbalisté přestali naprosto hrát, soupeři zbytečnými chybami darovali šance a nakonec na to doplatili. Porubští mohou být rádi, že z toho vyplynul jen vcelku vyrovnaný výsledek 2:5. Po zápase neskrýval zklamání i domácí trenér.

„Věděli jsme přesně, co od vsetínských můžeme očekávat a první dvě třetiny utkání byly velmi vyrovnané. Vsetínští útočili do naší relativně dobře zformované obrany, my jsme díky brejkům byli rovněž nebezpeční. Bohužel jsme spálili velké množství slibných šancí a doplatili na zlou produktivitu v zakončení, což je náš dlouhodobý problém! Navíc třetí třetina pak byla z naší strany špatná. Nastoupili jsme do ní neuvěřitelně laxně, hráčům jsem vytýkal nízké nasazení, nedostatečnou bojovnost a psychickou labilitu. V závěru utkání jsme vyprodukovali zbytečně několik individuálních chyb a tím přišli o relativně dobře rozehraný zápas,“ nespokojeně hodnotí duel trenér Sokola Poruby.

SK Jihlava - SK Sudoměřice 5:4 (1:1,2:1,2:2)

Střely: 40:11, vyloučení: 5:9, využití přesilovek: 4:1, oslabení: 0:0

Sudoměřické čekal v rámci třetího kola výjezd do Jihlavy, která každoročně útočí na vrchní pozice skupiny Východ. Hosté měli situaci zkomplikovanou ještě tím, že je o víkendu postihla střevní viróza, a tak do Jihlavy přivezli jen devět hráčů do pole a jednoho brankáře. I tak ale Sudoměřice předváděli kvalitní hokejbal. Jihlavští měli po celý zápas převahu, ale na to se samozřejmě nehraje.

Hosté šli do vedení zásluhou Chovance, ale to Sudoměřicím příliš dlouho nevydrželo, ba naopak. Domácí dokázali skóre zvrátit až do stavu 3:1, kdy se zdálo, že v poklidu budou mířit za vítězstvím. Celek Sudoměřic ale sebral všechny síly, vrhl se do útoku a zásluhou Kaluži a Kolínka vyrovnal. Ani to ale hostům na body z dnešního duelu nestačilo. Jihlavě k vítězství pomohla nedisciplinavost hostujících hráčů, díky které se domácím podařilo vsítit ještě dvě branky. Hostům se sice podařilo snížit na rozdíl jedné branky, ale vyrovnání již nepřinesla.ani závěřečná power play. Jihlava se tak po výhře 5:4 udržela na čele tabulky.

„Zápas se Sudoměřicemi jsme vůbec nezvládli. Soupeře, který přijel v malém počtu hráčů, jsme sice dokázali přehrát, v zakončení jsme si ale počínali žalostně. Navíc jsme znovu zcela zbytečnými chybami v obraně darovali soupeři šanci pomýšlet takřka celý zápas na body,“ nebyl i přes výhru spokojen kapitán Jihlavy a autor pěti bodů (1+4) Roman Smutný.

Ježci Heřmanův Městec - HBC Rigum Hodonín 3:6 (1:2,1:0,1:4)

Střely: 24:32, vyloučení: 8:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Sobotní odpoledne bylo v heřmanoměstecké Ježkárně zasvěceno duelu domácího „áčka“ s týmem Hodonína. Ježči v okleštěné sestavě byli dlouho rovnocenným soupeřem a po většinu zápasu se drželi Hodonínu na dostřel. Po první třetině prohrávali poměrem 1:2, když právě jediný gól Heřmanova Městce vstřelil Roman Jošt.

Ježkům se v prostřední části podařilo vyrovnat zásluhou přesilovkového gólu Myšky, ale v poslední periodě jako by jim došly síly. Rigum dokázal svoji převahu zužitkovat v rozhodující góly, čemuž nezabránil ani skvěle chytající Paleček. Ježčí záchraně nepomohl ani druhý gól a tak hosté berou tři body za výsledek je 6:3.

Neděle 18.09.2011

SK Kometa Polička - ERA Svítkov Stars Pardubice 5:3 (1:1,1:0,3:2)

Střely: 40:29, vyloučení: 9:7, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 1:0

I v neděli se hrálo na poličském hokejbalovém hřišti zajímavé utkání a opět tam přijel celek, který se ještě neradoval ani z jednoho bodu. ERA Svítkov Stars Pardubice loni bojoval více o záchranu, než o play-off a právě to chtěl rozhodně změnit. Jenže se jim to zatím příliš nedaří. Další šanci na nápravu předešlých dvou kol měli pardubičtí hokejbalisté právě v Poličce.

Ale ani tento duel nebyl zasvěcen přímo jim. S domácí Kometou dokázali ve skóre držet krok pouze v úvodní části, ale od prostřední třetiny se rozdíl zvyšoval. Konečné skóre bylo 5:3, ale mohlo být daleko vyšší, kdyby domácí ze svých možností vytěžili více. Kometa vyhrála zaslouženě a zažila velmi úspěšný víkend, protože si do tabulky připsala šest bodů.

TJ Lokomotiva Česká Třebová - HC Jestřábi Přelouč 3:1 (1:1,0:0,2:0)

Střely: 22:24, vyloučení: 4:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Druhý hrací den se do České Třebové dostal druhý celek s nulovým počtem bodů – přeloučští Jestřábi. Kdo čekal podobné gólové hody a útočení bez rozmyslu jako v sobotním duelu proti Pardubicím, byl ošklivě zklamán. Velmi obranná bitva, málo střeleckých pokusů a nakonec pouhé čtyři branky, to je účet tohoto zápasu.

Po první části byl stav nerozhodný 1:1 a po bezbrankové druhé periodě o vítězi nakonec rozhodla až část poslední. V ní se Lokomotiva trefila hned dvakrát a zaznamenala tak další tři body! Má jich na kontě šest a usídlila se na sedmém místě prvoligové tabulky.

„Proti očekávání v neděli přijel těžší soupeř než v sobotu. Musím smeknout před mým týmem že ani na chvíli nepřestal věřit v dobrý výsledek a že za ním trpělivě šel. Nábádal jsem hráče, aby nepolevovali v aktivitě a ujišťoval jsem je, že ten správný okamžik určitě přijde. Za to jak zápas všichni zvládli si tři body bez pochyby zaslouží. Zápas se určitě musel líbit všem divákům, kterým tímto děkujeme,“ shrnul po utkání trenér Lokomotivy Jebousek.

SHC Opava - HBC Vsetín 4:0 (2:0,1:0,1:0)

Střely: 34:12, vyloučení: 2:7, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

Opavské v neděli nečekalo na domácí půdě nic lehkého, protože do letošního ročníku nevstoupili vůbec růžově a pokud by prohráli i proti Vsetínu, začínala by být situace velmi kritická. Domácí borci ale přistoupili k důležitému klání velice zodpovědně a o vítězství defakto rozhodli již v první třetině.

Po úvodní siréně byl náskok Opavy dvougólový a v následujících minutách ještě narůstal. Skóre se nakonec zastavilo na čísle 4:0. Hostující hráči nepředvedli dobrý výkon, o čemž vypovídá i pouhých dvanáct střel na opavskou svatyni. Vsetín tedy poprvé v sezóně prohrál a dostal stejně gólů jako za předchozí tři zápasy. Naopak Opavští napravili první kola a získali tři body do tabulky skupiny Východ.

TJ Sokol Poruba - TJ ACS Malenovice SV 2:3 (0:1,0:0,2:2)

Střely: 20:34, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:1

Ve čtvrtém kole na Malenovice čekala zatím velmi tápající Poruba, která si ze tří duelů připsala zatím jen jediný bodík. Favorit tohoto klání vstoupil do duelu velmi sebevědomě a dlouhou dobu nepůjčil Porubě ani míček. Díky využité přesilové hře se Malenovice dokázaly i uklidnit, ale další branky nepřicházely.

Vše se zlomilo až na začátku posledního úseku zápasu, kdy nejprve gól při vlastním oslabení a poté odskočení na rozdíl dvou branek znamenalo rozhodnutí zápasu. Poruba sice ještě v závěru zkusila hru bez brankáře, a dokonce sahala i po vyrovnání, ale Malenovice složitou situaci zvládly a na kontě mají již 12 bodů.

Na góly až překvapivě vyrovnaný duel nám zhodnotil trenér hostujících Malenovic Mirek Hložánek: „Do zápasu jsme vstoupili aktivně a prakticky jsme domácí dvě třetiny nepustili do pořádné šance. V první třetině se nám podařilo využít jednu přesilovku, ale jinak i přes dobrou defenzívu Poruby jsme měli poměrně dost šancí. Bohužel nám asi "zvlhnul" prach a další branku jsme vstřelili až na začátku třetí třetiny v oslabení. Stejně jako v Opavě jsme polevili v našem tempu a Poruba hru vyrovnala. Navíc jsme opět vyrobili na závěr dvě oslabení, ze kterých Poruba dokázala vstřelit naštěstí jen jednu branku.“

Na jeho slova navázal i trenér porubských hokejbalistů Tomáš Macko: „Přestože konečný výsledek a skóre tomu neodpovídá, v utkání s Malenovicemi jsme předvedli z mého pohledu nejhorší výkon v letošní sezoně! Malenovice byli celý zápas jasně lepší, kdyby si neodvezli tři body, bylo by to vzhledem k průběhu utkání nespravedlivé. Máme teď opět čtrnáct dní přestávku na to, o naší hře a především přístupu přemýšlet. Budeme si muset s hráči některé věci ujasnit a lépe vysvětlit, změní se i náplň, intenzita a charakter tréninků! Takhle si totiž jako trenér poctivou práci nepředstavuji!“

SK Jihlava - HBC Rigum Hodonín 5:1 (4:0,1:1,0:0)

Střely: 26:27, vyloučení: 13:12, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

Nedělní souboj s dosud také stoprocentním Hodonínem měl být mnohem vážnější prověrkou připravenosti domácích, nakonec tomu bylo právě naopak. Jihlavští totiž vstoupili do utkání excelentně. První branku zaznamenal po přesilovkovém trojúhelníku Jobák, druhou přidal o chvíli později přízemní střelou Smutný. Branka Javorky do odkryté klece po ukázkově sehraném přečíslení a střela Píbila mezi betony brankáře Lindnera znamenaly pohodové vedení 4:0.

Od druhé třetiny sice hosté začali trochu zvyšovat na obrátkách, ale na jejich jedinou trefu v zápase přispěchali domácí s rychlou a jasnou odpovědí. Závěr utkání ještě poznamenala nepříjemná událost. Tři minuty před koncem totiž atakoval hostující Hausner krosčekem na hlavu domácího Matějku a následovala hromadná bitka. Vyústěním celé situace byl trest ve hře pro hostujícího hráče a převoz Matějky na vyšetření do nemocnice. Žádné vážnější zranění se ale naštěstí nepotvrdilo.

Právě o této situaci mluvil po utkání opět kapitán Smutný: „Za dnešek musím všem klukům poděkovat. Měli jsme kvůli zraněním velké problémy se sestavou, ale utkání jsme zvládli na jedničku. Škoda jen toho závěru. Ale takovej hráč nemá na hřišti vůbec co dělat. Atak kráče bez balonu krosčekem na hlavu, to je o zdraví. Kdyby to bylo na mně, tak si takovej člověk už nikdy nezahraje. Navíc nechápu přístup rozhodčích. Hosté nám zraní hráče, vyprovokují bitku a my hrajeme oslabení.“

Ježci Heřmanův Městec - SK Sudoměřice 2:4 (2:2,0:0,0:2)

Střely: 31:43, vyloučení: 5:6, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Nízký počet hráčů Sudoměřic pokračoval i v nedělním zápase, když z Jihlavy přecestovali do Heřmanova Městce. Duel začal velmi zostra, oba celky si vytvořily nadějné brankové příležitosti a Sudoměřice je přetavily v úvodní góly tohoto klání. Ve čtvrté minutě již vedli zásluhou Mezuláníka a Hujsy 0:2! Ježci se ale nevzdali, začali vystrkovat bodliny a ještě do konce úvodní patnáctiminutovky dokázali srovnat nepříznivý stav.

Ve druhé části naopak kralovali brankáři obou týmů, kteří za svá záda nepustili ani jeden míček. A tak o vítězi rozhodla perioda třetí. Herní a střeleckou pohodu potvrdil Kaluža, jehož gól na 3:2 pro hosty byl zároveň i gólem vítězným. Klid na sudoměřické hokejky přinesla branka Chovance, a tak se moravský klub ve velmi okleštěné sestavě mohl radovat z velmi cenných tří bodů. Ježci mají po čtyřech domácích zápasech pouhé tři body a navíc je o příštím víkendu čeká velice těžká cesta na Moravu.