1. liga

Polička vyhrála v Heřmanově Městci, Opava venku uspěla jen napůl

1.NHbL-Východ - První i druhé kolo se dohrávalo i ve východní skupině národní ligy. Neomylně si doma počínal suverené loňské sezóny z Jihlavy, když zvítězil i v druhém utkání v tomto ročníku.

Opava, která se netají ambicemi k návratu do extraligy, začala soutěž na hřištích soupěřů a přivezla si pouze 3 body za výhru v Sudoměřicích, které tak nevyhráli v základní hrací době ani své druhé utkání a vypadá to, že budou opět spoléhat na posílení v play off. Příští víkend jsou na pořadu kompletní dvě kola.

Sobota 10.09.2011

SK Sudoměřice - SHC Opava 0:2 (0:1,0:1,0:0)

Střely: 38:26, vyloučení: 5:7, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Opavu čekal vstup do soutěže až tento víkend a hned na úvod dostala soupeře, na kterém si loni vylámala zuby. Právě Sudoměřice ji totiž dokázaly přejet ve čtvrtfinále a jednoznačně vyřadit ve třech zápasech. Opavští chystali pomstu na tuto sobotu a nutno říci, že se jim vcelku povedla. I když to byli právě domácí, kteří diktovali tempo hry, opavský brankář držel akcie svého celku velmi vysoko.

Hosté šli po první části do kabin rozhodně spokojenější, protože si na bedrech nesli vedení 1:0. To se jim podařilo v druhé polovině zápasu dokonce ještě navýšit a jejich odplata byla na světě! Sudoměřice již nedokázaly reagovat na dvoubrankovou ztrátu a věděly, že z tohoto zápasu se body neposypou. A tak právě tento tým má po dvou zápasech dva body, což není rozhodně dobrá vizitka.

TJ ACS Malenovice SV - HC Jestřábi Přelouč 4:0 (1:0,1:0,2:0)

Střely: 25:28, vyloučení: 5:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

I pro přeloučské hokejbalisty byl sobotní zápas vstupem do letošní sezóny a jako Opavu je nečekalo na úvod nic lehkého. Malenovice zvládli první kolo a nyní na domácím hřišti hodlalo přejet i Přelouč a usídlit se v horních patrech tabulky. A to se jim opravdu povedlo. Jestřábi přijeli s velmi okleštěnou sestavou a to se na jejich výkonu projevilo.

První branka přišla z hole Pešata v 9. minutě. Domácí se uklidnili a postupem času přidali i další branky. Konečné skóre se vyšvihlo na 4:0, přičemž dvakrát se trefil již zmíněný Pešat. Zápas zhodnotil kapitán Přelouče Martin Šmíd: „Nebudeme se vymlouvat na okleštěnou sestavu... Je to ale naše chyba. Omlazená sestava ale herně nezklamala. Bohužel se opět v plné kráse ukázala naše produktivita, věčný bolák! Jinak bychom se asi bez bodů nevraceli. Proti takto silným soupeřům musíme šance proměňovat. Musíme zabrat příště,“ burcuje. Přeloučští mohli svoji produktivitu vylepšit hned v neděli proti Vsetínu.

Neděle 11.09.2011

SK Jihlava - TJ Lokomotiva Česká Třebová 2:1 (1:1,1:0,0:0)

Střely: 31:25, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Nováčka z České Třebové čekala po prohře proti Heřmanově Městci nepříjemná Jihlava, která již několikátý rok usiluje o postup mezi extraligovou elitu, pokaždé ji ale chybí udělat finální krok. Letos k tomu má opět velké předpoklady, což prokázala i v tomto zápase. Do vedení se dostala již v 2:08 a to zásluhou Javorky. Ale přesně o deset sekund později se radovali Kohouti. Po rozehrání se do útoku vrhli právě hosté a po přesné raně Kvasničky bylo vyrovnáno.

„První třetinu jsme hráli špatně. Do zápasu jsme vstoupili až příliš lehkovážně a soupeř toho využil. U každého balonku byl dříve, navíc hrál mnohem agresivněji. I když jsme se dostali do vedení, nedůraz v naší třetině znamenal bleskové srovnání. Nakonec jsme mohli být vlastně rádi, že stav byl vyrovnaný,“ zhodnotil úvodní dějství domácí obránce Pavel Zelený.

Na další a zároveň poslední branku se čekalo až do poloviny zápasu, když se prosadil Danko. Zápas byl i střelecký vyrovnaný, nicméně Kohoutům nevycházela koncovka. Jihlava tak zvládla i druhý duel této sezóny a po dvou kolech má na svém kontě plný počet šesti bodů. Nováček z České Třebové je zatím bez bodu.

Ježci Heřmanův Městec - SK Kometa Polička 1:5 (0:2,0:0,1:3)

Střely: 24:37, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:1

Ježci přivítali na domácím hřišti Poličku a od úvodního vhazování tahali za kratší konec. První třetinu naprosto zaspali a brankář Ament nevěděl, kam dříve skočit. Nakonec z toho bylo skóre 2:0 z pohledu Komety. Hra se vyrovnala až od druhé patnáctiminutovky, jenže to nic nemění na tom, že hosté si své vedení pečlivě hlídali. Jistou nervozitu přinesla až branka dorostence Lukáše Myšky v přesilové hře.

Ale ani tento moment Ježky neprobral, a tak bylo jasné, že Polička bude mít tři body. Hosté dokázali proměnit početní výhodu a ve třetí periodě potvrdili vítězství dalšími dvěma brankami. Kometa vyhrála 5:1 a po prohře v úvodním kole si připsala důležité, ale hlavně zasloužené tři body.

HBC Rigum Hodonín - SHC Opava 4:2 (2:0,1:1,1:1)

Střely: 24:17, vyloučení: 6:12, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Opava ve svém druhém utkání v jediném víkendu zamířila do Hodonína, kde jej také jako v prvním duelu nečekalo nic lehkého. Jejich situace se rapidně zhoršila, když vůbec nechytli začátek. Jako by ještě byli v kabině, protože Rigum si na hřišti dělal, co chtěl. Po první části vedl 2:0 a nebýt brankáře, skóre by bylo rozhodně vyšší.

Opava se probrala až ve druhé patnáctiminutovce a ihned byla Hodonínu více než vyrovnaným soupeřem. Za stavu 3:0 dokázali hosté ještě zabojovat a snížit na rozdíl jediné branky. Možná se poté projevila i únava ze zápasu proti Sudoměřicím, protože hráči neměli dostatek elánu na vyrovnání. Rigum ale prokázal zkušenosti a dokázal si výsledek pohlídat, čímž se řadí mezi týmy, které mají plný počet bodů.

HBC Vsetín - HC Jestřábi Přelouč 5:1 (0:0,2:0,3:1)

Střely: 38:26, vyloučení: 7:1, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 1:0

Ale ani zde se Jestřábům střelecky příliš nedařilo. Vsetínští hokejbalisté patří k jasné špičce 1. NHbl skupiny Východ a to potvrdili i v tomto duelu. První třetina byla velmi vyrovnaná, ale postupem času se začalo ukazovat, který tým má navrch. Hosté i díky velké disciplinovanosti drželi dlouho vyrovnané skóre, ale své početní výhody se jim nedařilo využít.

O výsledku rozhodla druhá třetina, ve které Vsetínští dokázali brankáře Jestřábů prostřelit dvakrát a zaveleli tak jasně k vítězství. V poslední části svou převahu ještě dokázali gólově zhodnotit a nakonec porazili Jestřáby poměrem 5:1. Hosté se tedy z mise na Moravě vrací s prázdnou a jen s jednou vstřelenou brankou. Naopak Vsetín se usadil s šesti body na čele tabulky.