1. liga

Sudoměřice slaví. Vyhrály východní část soutěže a jsou kousek od extraligy

AKTUALIZOVÁNO: Po Jindřichovu Hradci, který vyhrál západní skupinu druhé nejvyšší hokejbalové soutěže, zná svého vítěze i východní část. Předpoklady z posledního víkendu se naplnily.

Sudoměřice potvrdily na domácím hřišti dvě výhry ze Vsetína a hned na první pokus postoupily do baráže o extraligu, která bude už o víkendu v Karviné a zahrají si jí spolu s domácím celkem a Olympem Jindřichův Hradec. „Na postup by měla stačit jedna výhra,“ řekl pro hodonínský Deník jedna opor Sudoměřic Tomáš Hofrichter.

SK Sudoměřice – HBC Vsetín 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)

Dvě výhry si přivezli Sudoměřičtí ze hřiště soupeře a podařilo se jim rozhodnout hned na první pokus. V propršeném dni nakonec pršelo štěstí jim, když se lépe dokázaly vypořádat s nástrahami počasí. Na hřišti byli kaluže vody a míček se v nich dost často zastavoval. Zápas se dlouho vyvíjel ve prospěch hostí. Vsetín se dostal do vedení 2:1, ale domácí celek ho dokázal v prostřední části otočit na 3:2, což bylo pro vývoj celého utkání rozhodující. V závěrečné části pak přidali domácí další dvě branky a dovedli utkání k vítězství. Podle Hofrichtra byla série se Vsetínem lehčí než ta předchozí semifinálová. Útočně laděná Jihlava, lídr základní části, byla v sérii favoritem, kdežto Vsetín vstupuje do utkání s defenzivní taktikou a s výborným brankářem Šimarou, který byl zároveň vyhlášen nejlepším gólmanem celé soutěže. Rozhodlo podle něj to, že dokázali dát Vsetínu vždy hodně gólů. „Valaši jsou schopní vyhrát 3:2, ale pokud dostanou čtyři branky tak mají velké problémy,“ vysvětloval. Už v pátek čeká na Sudoměřice baráž s Jindřichovým Hradcem a Karvinou. K postupu jim mělo stačit jedno vítězství, protože ze tří celků postoupí hned dva a Sudoměřice postoupit chtějí a dostat na jih Moravy znovu nejvyšší soutěž. Vsetínští sice prohráli, ale hlavu rozhodně nevěšeli. "Po těžkých předchozích zápasech s Přeloučí a hlavně Malenovicemi jsme nastoupili do finálových bojů už značně oslabeni hlavně o zkušené hráče a náš věkový průměr postupně klesl na 20,9 let. Sudoměřická soupiska oproti nám disponovala množstvím zkušených jmen, střídavých startů hokejstů, hostování apodobně, takže favorit byl předem jasný.Všechny tři utkání se nesly v podobném duchu.Ve všech jsme vedli a na konec prohráli. Pro mě trochu překvapivě jsme sehrály tři vyrovnaná utkání, kdy hlavně v domácích zápasech musely v rozhodujících okamžicích hostům pomoct chybami rozhodčí a taky brankář Heczko, který během obou utkání beztrestně nečetněkrát posunul branku a připravil nás o dvě regulérní branky a z mého pohledu znehodnotil průběh jinak kvalitních utkání. I když zvítězila zkušenost nad mládím, hodně rozhodovaly přesilové hry a hlavně i přes poměrmě ne příliš mnoho šancí na obou stranách,jsme obdrželi na nás spoustu branek, což pro naše mladé mužstvo je pak neřešitelná situace. Myslím, že není potřeba věšet hlavu, a pokud bude možno, tak má většina hráčů před sebou v hokejbale ještě hodně šancí něco dokázat," uvedl trenér HBC Vsetín Petr Michoněk.