1. liga

Finále východní skupiny 1. NHbL začne překvapivě ve Vsetíně

1. NHbL - východ: Finále ve východní skupině má trochu překvapivé složení. Nedostal se do něj ani jeden z celků, které obsadily první dvě pozice po základní části. Jihlava vypadla v souboji se Sudoměřicemi a druhé Malenovice zase nestačily v regionálním derby na rozjetý Vsetín.

Ten se na play-off nachystal v opravdu dobré fazoně. O víkendu tak proti sobě nastoupí mužstva z pátého a šestého místa po základní části. První zápase bude ve Vsetíně.

SK Sudoměřice – SK Toptrans Jihlava 4:3p (2:0, 0:3, 1:0 – 1:0) a 5:4 (3:0, 0:2, 2:2)

Je konec a v Jihlavě mají svěšené hlavy. Hráči Toptransu totiž nedokázali vyhrát ani v jednom utkání na hřišti Sudoměřic a s vidinou postupu do extraligy se pro letošek musejí rozloučit. Dvě vyrovnaná utkání totiž nakonec připadla domácím a hosté tak musí litovat především úvodního střetnutí celé série, které doma prohráli. Obě utkání měla velice podobný průběh. I když si hráči z Vysočiny dokázali vytvořit řadu šancí, efektivnější byl v prvních třetinách jednoznačně soupeř. V sobotním střetnutí ztratili Jihlavští úvodní třetinu v poměru 2:0 a o den později inkasovali ještě o gól více. Naopak prostřední části hry patřily jednoznačně jim. V prvním utkání díky brankám Brázdy, Digrina a Jobáka dokázali během druhé patnáctiminutovky otočit na 3:2 ve svůj prospěch, ani to ale nakonec nestačilo. Zhruba v polovině závěrečné části totiž domácí využili chyby v defenzivě Jihlavy a poslali utkání do prodloužení. V něm se v darované přesilové hře prohnal kolem obránců hostů Hujsa a přes padajícího Humlíčka zavěsil. „První zápas byl podobný prvnímu utkání celé série. Vypracovali jsme si šance, neřešili jsme je ale správně. Domácí nás pak znovu vytrestali. I když se nám podařilo díky výborné druhé třetině otočit, nakonec jsme opět udělali chyby, které nás nakonec stály celý zápas,“ litoval promarněného utkání trenér Libor Smetana. Zatímco v sobotním utkání si jihlavští v první třetině mohli zoufat na nevyužité příležitosti, v tom nedělním mohli být rádi za výsledek 3:0 pro Sudoměřice. Katastrofální vstup do zápasu se i tak podařilo ještě napravit. V druhé části se nejprve střelami z dálky prosadili Brázda s Třetinou a na začátku závěrečného dějství po brankách Třetiny a Střechy svítilo na ukazateli skóre 3:4. Ani tentokráte se ale Jihlavští na konci utkání neradovali. Vyrovnávací branka přišla minutu a půl po brance Střechy. Definitivní tečku za jihlavskou sezonou udělal po sporném vyloučení v přesilové hře 5 minut před koncem Horák. Závar před domácí brankou při power-play hostů již nepřinesl nic víc než ruční výměnu mezi několika hráči a do finále letošního ročníku I. NHbL – východ tak postoupil celek Sudoměřic.

HBC Vsetín – TJ ACS Malenovice SV 0:2 (0:1, 0:1, 0:0) a 6:3 (0:2, 2:1, 4:0)

Vsetín si z prvních dvou zápasů semifinále vezl na vlastní hřiště náskok dvou výher. A ten nepromarnil. V prvním utkání se mu však nedařilo a poprvé v play-off prohrál. Malenovice byly po většinu zápasu aktivnější a dostaly se do vedení hned ve čtvrté minutě. Rozhodčí ohodnotily zákrok staršího dorostence Reného Kajaby jako faul a po půl minutě početní výhody zvedali ruce nad hlavu soupeři. Tvrdou střelou se prezentoval obránce Jankovič a poslal hosty do vedení. Nutno dodat, že v té době už měli za sebou jedno oslabení i hosté, ale na rozdíl od domácích, ho dokázali přežít bez větší úhony. Střelecky byli hosté aktivnější, ale na obou stranách se překonávali brankáři. Ten hostující byl ale nakonec úspěšnější. Dvě minuty před koncem druhé části hry se Malenovice znovu radovaly. Znovu rozhodla přesilová hra. Tentokrát však byla dvojnásobná. Ve 27. minutě putoval na trestnou Škabrada a dvanáct vteřin po něm ještě Dalecký. Domácí se statečně bránili, ale deset vteřin před koncem prvního trestu inkasovali z hole Rzesotta. Třetí třetina se přiostřila. Hrálo se nahoru a dolů, ale Terna v brance hostí atakům Vsetínských odolával a udržel čisté konto. Malenovický tým sahal v neděli po vyrovnání v sérii. Alespoň v první třetině se dostal do dvoubrankového vedení, a i když o svůj náskok přišel, o jednu branku vedl i po druhé části hry. Nicméně závěrečná třetina byla ze strany Vsetína nekompromisní a jeho hráči rázně odmítli pátý zápas série. Vítězství 4:0 v posledním dějství rozhodlo o celkovém vítězství 6:3 a postupu do finále.