1. liga

Vsetín v regionálním derby vede dva nula. Jihlava ztratila jeden zápas

NHbL - východ: Ve východní skupině národní hokejbalové ligy je nejblíž finále Vsetín. Dvakrát vyhrál na hřišti Malenovic a stačí mu už jen jedno vítězství. Zapeklitější je situace druhé dvojice. Sudoměřice v prvním střetnutí v Jihlavě překvapily.

Odvezly si z Vysočiny jednu cennou výhru. Odvety se budou hrát o víkendu. Budou znát příznivci oba účastníky finále nebo se některá ze sérií natáhne až do pátého zápasu?

SK Toptrans Jihlava – SK Sudoměřice 3:6 (1:2, 1:0, 1:4) a 6:0 (1:0, 5:0, 0:0)

Tak trochu nečekaně začala semifinálová série mezi Jihlavou a Sudoměřicemi. Favorit byl daný. Domácí tým vyhrál celou základní část a v semifinále si celkem hravě poradil s Humpolcem. V semifinále začal dobře i se Sudoměřicemi, a když ve třetí minutě poslal domácí tým do vedení Deveri, málokdo si mohl připouštět komplikace. Ovšem všechno bylo jinak. Ještě do desáté minuty se po dvou brankách Hujsy Sudoměřice dostaly do vedení, které držely až do dvacáté minuty. „První třetinu jsme nezačali vůbec špatně, šancí jsme si vytvořili víc než dost. Klidně jsme mohli po pěti minutách vést 3:0, Heczko ale svůj tým podržel. Soupeř nám pak ukázal jak s podobnými situacemi naložit a dostal se do vedení. Možná jsme byli až příliš nervózní, věřili jsme ale, že utkání dokážeme zvrátit,“ litoval promarněného úvodu lodivod domácích Libor Smetana. Ve druhé třetině si domácí dokázali vypracovat hodně šancí. Proměnili jen jedinou. To se dokázal prosadit Danka. Hosté hráli ze zabezpečené obrany a na brejky. Po šestačtyřiceti vteřinách třetí třetiny se dostali hosté po střele Kuchariče do vedení, ale domácí ještě zvládli vyrovnat Gregorem. Vrhli se za další brankou, ale za třičtvrtě minuty inkasovali počtvrté. Mezi modrou a červenou totiž ani ne o minutu později napřáhl Mišík a jeho projektil se zastavil až v brance. V zoufalé snaze vyrovnat jihlavští inkasovali v závěru nejprve z hole Kaluži, hattrick dovršil při hře domácích bez brankáře Martin Hujsa. „Řekl bych, že dnes nevyhrál lepší celek, ale ten šťastnější. Bohužel jsme udělali několik chyb a soupeř nás za ně krutě trestal. Pokud se jich v dalších duelech vyvarujeme, uspět bychom měli,“ nepropadal panice trenér Smetana. Jeho slova se o den později potvrdily. Jihlavští se do svého soupeře od prvních vteřin zakousli a hráče Sudoměřic prakticky nepouštěli za půlící čáru. Brankář Heczko znovu dlouho držel svůj tým nad vodou, na zakončení Loskota z 11. minuty už byl ale krátký. Hosté nastoupili bez autora sobotního hattricku Hujsy a v první třetině brankáře Humlíčka příliš neohrozili. I přes souvislý tlak domácího celku ale o přestávce bylo skóre jen 1:0. Co se nepodařilo jihlavským v první třetině, vynahradili si v té druhé. Pět branek v síti hostů definitivně rozhodlo utkání a bylo jasné, že série se na jih Moravy přesune za stavu 1:1 na zápasy. Střelci Jihlavy byli Deveri, Smutný, Střecha, Třetina a Digrin.

TJ ACS Malenovice – HBC Vsetín 1:2 (1.0, 0:0, 0:2) a 2:3ss (0:0, 1:1, 1:1)

Vsetínu svědčí začínat zápasy venku. Po čtvrtfinálové sérii s Přeloučí podobně uspěl i na hřišti regionálního rivala z Malenovic. Zrovna Malenovice byly v sérii favoritem. Vždyť v základní části obsadily druhé místo. Jenže to není všechno. První zápas začali domácí dobře. Na začátku sedmé minuty využili přesilovou hru při vyloučení Haase. Střelcem branky byl Sloboda. Ovšem po hříchu to bylo z jejich strany v utkání vše. Domácí měli možná více vyložených šancí než hosté, ale vedle toho také měli větší problémy s produktivitou. Ve druhé třetině branka nepadla, ale hned na začátku té třetí dokázal po sedmačtyřiceti vteřinách skórovat po samostatné akci Dalecký a zaskočil tím malenovický výběr. Když už to vypadalo, že zápas dojde do prodloužení, přišlo vyloučení Badina a nabídnutá přesilová hra hostům přišla vhod. Pětadvacet vteřin před koncem ji dokázal proměnit Michoněk a Vsetín získal to, pro co si do Zlína přijel. Velmi příjemný bonus pak dostal o den později. Ve druhém střetnutí ho po bezbrankové první třetině dostal do vedení ve 23. minutě Chromčák, jenž zužitkoval vyloučení Badina. Domácí zbraně nesložili a dokázali vyrovnat. Nejvíc ze všech se radoval obránce Jankovič, který tvrdou střelou v přesilové hře srovnal. Ovšem ve třetí třetině šli znovu do vedení hosté, když se ve 36. minutě prosadil střelou zdálky bek Malík. Malenovičtí však ještě utkání nezabalili, a ač už doufal málokdo, dvě a půl minuty před koncem srovnal svým druhým gólem v zápase Jankovič. Prodloužení rozhřešení nepřineslo a rozhodnout musela samostatná střílení, které lépe zvládl hostující tým.