1. liga

Z vítězů prvních dvou zápasů play-off nikdo nezaváhal

1. NHbL – východ: Své semifinálové dvojice už zná i východní skupina 1. NHbL. Všechny čtyři série skončily nejkratší možné době. Tedy na tři zápasy. Týmy, které překvapily své soupeře na jejich hřištích, doma potvrdily svá vítězství. Opačně domácí vítězové se nenechali venku zaskočit.

I když třeba taková Jihlava měla překvapivě namále a a rozhodovala až v samém závěru. Vypjaté utkání s množstvím trestů bylo také ve Vsetíně. Semifinále začne 30. dubna a dvojice jsou následující. Jihlava přivítá Sudoměřice a Malenovice se střetnou v regionálním derby se Vsetínem.

Rigum Hodonín - SK Jihlava6:7 (2:3,2:3,2:1)

Po dvou utkání v Jihlavě, které vyzněly zcela jasně pro domácí celek z Vysočiny asi nikdo nečekal, jak vyrovnaný duel bude čekat první tým tabulky po základní části na hřišti Hodonína. Přesto ho nakonec favorit zvládl a v nejkratším možném čase dokázal postoupit do semifinále play-off, kde se střetne na konci dubna se Sudoměřicemi. Třetí čtvrtfinálový duel na jihu Moravy začal zhurta. I když domácí vstoupili do utkání aktivněji, již po 81 vteřinách poprvé inkasovali. Hosty poslal do vedení Deveri, ale domácí se nevzdali a Rapant po chvíli vyrovnal. Takhle to bylo i při druhých brankách a až na trefu Píbila nestačili domácí hráči reagovat a úvodní třetinu vyhrála Jihlava o jednu branku. Stejně jako první třetina i ta druhá byla hlavně přestřelkou obou týmů. Jihlava zvýšila na rozdíl dvou branek, Hodonín snížil a takhle to šlo až do šesté branky jihlavského celku. I druhou třetinu vyhrála Jihlava 3:2 a před poslední části vedla o dvě branky. „V první a druhé třetině jsme zbytečně pouštěli soupeře do hry. Domácí vsadili vše na rychlé protiútoky a my jsme na jejich hru nahoru dolů bohužel přistoupili. Výsledkem pak byla rozháraná hra z naší strany, čehož soupeř dokázal využít. Místo toho, abychom se při vedení uklidnili, byli jsme ještě více nervózní. V obraně a zejména v předbrankovém prostoru jsme Hodonínu nechali příliš místa, to se nesmí stávat,“ nebyl s úvodem zápasu spokojený trenér Jihlavy Libor Smetana. Svůj dvoubrankový náskok však po přestávce Jihlavští dlouho neudrželi. Bezprostředně po zahájení třetí třetiny zaznamenal kontaktní branku Novotný, stejný hráč navíc ve 35. minutě skóre vyrovnal. Deset minut před koncem se tak začínalo opět od začátku. V nervózním závěru utkání dostaly oba týmy šanci rozhodnout v přesilové hře. Ani jeden z celků ale s výhodou nedokázal naložit podle představ a vše se schylovalo k prodloužení. K tomu ale nakonec nedošlo. V čase 43:12 utekla domácí obraně dvojice Střecha – Píbil a po ukázkově sehrané situaci 2 na 1 poslal Píbil svůj celek do semifinále. „Před třetí třetinou jsme se chtěli hlavně uklidnit. Vedli jsme o dva góly, ale místo toho abychom zápas dovedli do klidného vítězství, v podstatě jsme svými chybami darovali soupeři vyrovnání. Naštěstí jsme na konci zápasu dokázali dát rozhodující gól. Nyní nás tak čekají Sudoměřice, které dokázali přehrát silnou Opavu. I tak ale věřím, že na soupeře máme. Čeká nás 14 dní pauza, ve které se budeme chtít na Sudoměřice co nejlépe připravit. Rozhodně nás nečeká nic jednoduchého,“ je si vědom Smetana. Fakta ze zápasu: Rigum Hodonín - SK Toptrans Jihlava 6:7 (2:3, 2:3, 2:1). Branky: 2:42 Rapant, 8:20 Rapant, 17:03 Zetocha, 27:23 Uřičár, 30:47 Novotný, 34:35 Novotný – 1:21 Deveri (Střecha), 7:35 Danko (Zelený), 10:58 Píbil (Zelený, Jobák), 24:02 Střecha (Deveri), 25:27 Smutný (Zelený), 29:45 Smutný (Píbil, Brázda), 43:12 Píbil (Střecha). Vyloučení: 5:7, navíc Novotný (D) 10 min.OT + do konce utkání Využití: 2:3. Střely: 38:44.

Ježci H.M. - ACS Malenovice 0:4 (0:2, 0:2, 0:0)

Už v Malenovicích Ježci prohráli oba své zápasy a o mnoho lépe si nevedli ani na domácím hřišti. Východočeši si představovali sobotní utkání tak, že vyhrají, aby svým fanouškům nabídli i nedělní střetnutí. Nepovedlo se. Malenovice ukázaly, proč po základní části skončily na druhém místě. Ve férově vedeném zápase, kdy rozhodčí dohromady rozdali pouze šest trestů, se dostali poměrně brzy do vedení. V sedmé minutě se trefil Navrátil. A ještě do konce první třetiny zvýšili na 2:0. To dvanáct vteřin před přestávkou dal druhou branku svého týmu Kadlčák. I ve druhé třetině Malenovice jasně dominovaly na počet střel i velkých šancí. Třetí gól přidal znovu v sedmé minutě druhé části Havlík a skóre už poměrně brzy uzavřel ve 26. minutě svou druhou brankou v zápase Kadlčák. Snaha se domácím Ježkům nedá upřít, ale kvalita byla tentokrát na straně hostí. Ti si v poklidu hlídali svůj čtyřgólový náskok a brankář Terna si mohl připsat čisté konto. V semifinále narazí malenovický celek na Vsetín, který vyřadil Přelouč. Fakta ze zápasu: Ježci Heřmanův Městec - ACS Malenovice 0:4 (0:2, 0:2, 0:0). Branky: 6:42 Navrátil (Kadlčák), 14:48 Kadlčák (Rzesotto), 21:20 Havlík, 25:01 Kadlčák. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Střely: 23:33.

SK Sudoměřice - SHC Opava 6:1 (1:0, 5:1, 0:0)

Až nečekaně hladce vypadla Opava se Sudoměřicemi. Druhý celek tabulky prohrál doma oba své zápasy. Do Sudoměřic se jel pokusit celou sérii minimálně protáhnout. Rozhodla nakonec zdrcující druhá třetina, kterou celek Sudoměřic nepřipustil diskuzi o možném postupu. Domácí se dostali do vedení v šesté minutě. To přesilovou hru po faulu Schneidera využil Chovanec. Opavští byly v zápase na trestné lavici celkem sedmkrát a na to také nakonec dojeli. Druhou branku svého týmu totiž ve druhé třetině znovu početní východě zaznamenal Hladký a odstartoval tím gólovou smršť svého celku, který ani ne během devíti minut nastřílel další čtyři góly a rozhodl tím o svém jasné vítězství. Opaření hosté se dočkali první branky až za stavu 0:6. Čestný úspěch si připsal Vladař, ale to už bylo vše. Nic na tom nezměnila ani třetí třetina, kterou oba celky odehrály bez inkasované branky. Domácí si vedení v pohodě hlídali a hosté už nenašli cestu, jak vývoj střetnutí zvrátit. Sudoměřice díky tomu postoupily do semifinále, kde se střetnou s Jihlavou. Fakta ze zápasu: SK Sudoměřice - SHC Opava 6:1 (1:0, 5:1, 0:0). Branky: 5:55 Chovanec (Věchet), 18:55 Hladký (Konrády), 20:42 Hofrichter (Hladký), 21:32 Kaluža (Mišík), 23:13 Mikéska (Ivánek), 26:23 Kucharčík (Mišík) – 27:33 Vladař (Schreider, Švindl). Vyloučení: 8:7, navíc Přibyla (H) 10 min. OT. Využití: 2:0. Střely: 27:18

HBC Vsetín - Jestřábi Přelouč 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Přeloučští Jestřábi měli větší ambice, než je konec ve čtvrtfinále play-off. Ale ten je pro ně realitou. V sérii proti Vsetínu mohou litovat především první dvou zápasů, kde nebyli horším celkem, ale kvůli špatné koncovce si žádné vítězství nepřipsali. Obdobné utkání na ně čekalo ve Vsetíně. Jeli tam plní odhodlání. V zápase domácí jasně přestříleli, ale prohráli nejtěsnějším možným rozdílem 0:1. Rozhodla o tom jedna z četný přesilovek Vsetína v zápase. Hosté napočítali celkem čtrnáct trestů. Nechyběli dvou minutové i desetiminutové a také jeden trest ve hře. Jedinou branku tak dal ve 35. minutě domácí Škabraha, a protože hosté na to zareagovat nedokázali, rozhodl tím o postupu svého týmu do semifinále play-off. „Musíme poblahopřát kvalitnímu soupeři k postupu.Byla to série, které nic nechybělo. Napětí, tvrdost, souboje. Je to prostě pravé play-off. Děkuji všem hráčům a členům realizačního týmu za výborně odehranou sezonu, která bohužel skončila o něco dříve než jsme si přáli. Jako urážku beru styl vylučování našich hráčů. Každý na svazu má můj telefon, může se kdokoliv ozvat. Nasazování rozhodčích na tuto sérii beru jako drzost a výsměch amatérskému sportu od komise rozhodčích,“ zlobil se po utkání kapitán Přelouče Martin Šmíd. Fakta ze zápasu: HBC Vsetín – Jestřábi Přelouč 1:0 (0:0, 0:0, 1:0). Branka: 35. Škabraha. Vyloučení: 8:14 z toho 1x10 - 2x10, 2xOK, 1xTH. Využití: 1:0. Střely: 33:46.