1. liga

Ani jedna série není vyrovnaná. Dvakrát vyhráli domácí, dvakrát hosté

1. NHbL – východ: Play-off je rozehráno. První dva zápasy čtvrtfinále mají za sebou hokejbalisté v 1. NHbL východ. A hned na úvod vyřazovacích bojů nebyla nouze o překvapení. Dva domácí zápasy nezvládli Jestřábi z Přelouče i Opava.

Naopak roli favorita plně potvrdila Jihlava, která si o víkendu pojede na jih Moravy pro postup do semifinále druhé nejvyšší soutěže. Obě utkání skončila vysokými rozdíly. Stejně jako ona, mají tři příležitosti rozhodnout i Malenovice, které doma dvakrát porazily Heřmanův Městec. Další zápasy budou už o víkendu.

SK Jihlava - Rigum Hodonín 9:3 (3:0, 3:0, 3:3) a 6:1 (2:0, 2:0, 2:1)

O tom, kdo je favorit této série, bylo jasno už dopředu. Jihlava nenechala nikoho na pochybách a v prvních dvou utkáních před vlastními fandy výhodu domácího prostředí přetavila v jasná vítězství. Hodonín odjížděl z Vysočiny s dvěma porážkami a se skóre 4:15 a s tím se vyhrát nedá. V sérii na tři vítězná utkání mají teď Jihlavští tři mečboly. Využít by chtěli hned ten první. Úvod čtvrtfinálové série nabídl z jihlavské strany nervózní podívanou. Domácí se dlouhé minuty nedokázali kvůli nepřesné rozehrávce dostat přes obranu Hodonína a ani více než minutu dlouhá přesilová hra 5 na 3 nenabídla vážnější ohrožení branky hostů. Až v desáté minutě předvedl celek z Vysočiny, proč vyhrál základní část. Během 45 vteřin se dokázali důrazem před brankovištěm v podobných situacích prosadit Píbil s Dankem a poslali svůj celek do dvoubrankového vedení. V následující přesilové hře Hodonína navíc Gregor vybídl ke skórování znovu Danka a ten se podruhé zapsal do listiny střelců. „Úvod zápasu nám příliš nevyšel. Byli jsme až zbytečně nervózní. Naštěstí Hodonín nedokázal využít našich chyb v obraně a na konci třetiny se nám podařilo vstřelit tři slepené góly. Díky nim jsme se alespoň částečně uklidnili,“ zhodnotil první dějství střelec dvou branek Petr Danko. Druhou část Jihlava vyhrála zcela jasně znovu 3:0 a ve třetí části už se mělo utkání jen dohrávat. Ovšem dohrávala se v dusné atmosféře plné osobních soubojů a šarvátek. Soustředění domácích za vysokého vedení opadlo a diváci nakonec viděli po třech brankách na obou stranách. Šanci na završení desítky v poslední minutě odmítl z trestného střílení Píbil. Druhé čtvrtfinále začalo v podobném duchu jako to první. Tentokráte se však jihlavští dokázali prosadit již ve 4. minutě, když podobně jako o den dříve úřadoval před brankou Jurenky Danko. Nedělní střetnutí bylo ještě vypjatější a nervóznější než sobotní. Rozhodčí nakonec udělili celkem 84 trestných minut. Na konci první třetiny se jihlavští konečně dočkali branky v přesilové hře 5 na 3. Zelený krásně našel zcela volného Danka, který nemohl nedat. Stejně jako v sobotu i v neděli nedokázali hosté během úvodních dvou třetin vyzrát na výtečného Humlíčka v brance Jihlavy. Jeho spoluhráči naopak přidali další dvě branky, když se dokázali prosadit Píbil se Střechou. Ze strany domácích se nakonec ještě v přesilových hrách zapsali do listiny střelců Brázda se Smutným, čisté konto Humlíčkovi sebral střelou pod víko Tóth. „Nedělní zápas byl z naší strany mnohem lepší. Hlavně přesilové hry se nám vydařily více. Domácí prostředí jsme využili naplno, i když výsledky jsou pro Hodonín asi až příliš kruté. Takový rozdíl mezi týmy nebyl. Nyní nás čeká zápas na horké půdě u nich. Čekáme velmi důrazný až zákeřný hokejbal. Důležité bude, jak se dokážeme udržet po jejich neustálých drobných faulech. Rozhodně ale chceme uspět hned v prvním zápase a já věřím, že pokud přistoupíme k utkání poctivě, podaří se nám to,“ uzavřel trenér Jihlavy Libor Smetana.

ACS Malenovice - Ježci Heřmanův Městec 10:1 (3:0, 2:0, 5:1) a 6:4 (3:0, 2:3, 1:1)

Podle papírových předpokladů dopadla série mezi druhými Malenovicemi a sedmým Heřmanovým Městcem. Domácí vedou dva nula na zápasy a na východ Čech si pojedou pro jedno vítězství, které jim stačí k postupu. Hosté nastoupili v prvním utkání oslabení o dva hráče, kteří hráli v extralize za Letohrad. Mladý tým pod vedením zkušeného Kamila Mlejnka se chtěl pokusit o získání alespoň jednoho bodu z moravského pole a vynutit si tak dvě utkání v domácí aréně. Malenovičtí však byli proti a dali jasně najevo, kdo je na hřišti pánem a jakým směrem se bude zápas ubírat. A tak se po střeleckých hodech domácích ukazatel skóre zastavil na 10:1 ve prospěch Malenovic. Jediným střelcem, kterému se podařilo překonat brankáře domácích, byl Radim Podařil. Malenovice daly první branku hned ve třetí minutě Šimíčkem a dál postupně navyšovaly skóre. Hosté vstřelili svůj čestný úspěch až minutu a půl před koncem. V nedělním duelu Ježkům znovu utekla první třetina.Malenovice ji vyhrály 3:0 a tkání se vyvíjelo úplně stejně jako to předchozí. Ovšem po přestávce se zdálo, že by hosté ještě mohli s výsledkem něco udělat. Podařilo se jim snížit na rozdíl jediné branky. Srovnali krok i herně a domácí si najednou nemohli být jistí jasný vítězstvím. Rozhodly pak dva slepené góly Badina a Skyby v rozmezí jedné minuty před koncem druhé části. Ovšem ani tohle ještě soupeře zcela neodradilo. Do konce třetiny ještě snížil Mašek a na začátku třetí části dal další kontaktní branku znovu on sám. Ovšem domácí na to odpověděli znovu Badinem, který skóroval čtyři minuty před koncem.

SHC Opava - SK Sudoměřice 2:3 (1:1, 0:2, 1:0) a 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Asi největší překvapení čtvrtfinále se zrodilo v Opavě. Třetí tým po základní části je na pokraji vyřazení z play-off. Domácí vstupovali do utkání v roli třetího celku tabulky po základní části. Sudoměřice opavský stadion dokonale vyloupily. Po dvou vyrovnaných zápasech vždy o jeden gól vyhrály a doma mají hned dvě možnosti, jak o následujícím víkendu rozhodnout o svém postupu do další fáze. V prvním zápase byli v úvodu domácí jasně aktivnější. Svého soupeře drtivě přestříleli, ale od 4. minuty museli dotahovat skóre. V přesilové hře se totiž prosadil Kucharič. Srovnat stav se Opavě povedlo ještě do přestávky díky Přibylovi, ale hned pár vteřin po pauze znovu vedli hosté. Málo platné. Opava se snažila, ale gól jí souzen nebyl. Naopak Sudoměřičtí se prosadili ještě jednou ve druhé části. Jak se nakonec kázalo, vítězný gól trefil z dálky obránce Horák. Opava už jen snížila ve třetí části hry a víc už nestihla. Do druhého utkání vstoupili domácí znovu aktivně. Soupeře přestříleli v každé třetině, ale zradila je koncovka. Svou snahu přetavili jen v jeden gól. Ten už navíc dali znovu za stavu 0:2 pro hosty, kteří zvládli perfektně takticky oba dva zápasy a pomohl jim brankář, protože v obou zápasech měl více práce, než jeho protějšek.

Jestřábi Přelouč - HBC Vsetín 1:2 (1:1, 0:1, 0:0) a 2:7 (1:3, 0:1, 1:3)

První zápas série mezi Přeloučí a Vsetínem byl hodně vyrovnaný. Druhý naopak vyzněl jednoznačně pro hosty. Série se tak stěhuje na Valašsko za překvapivého stavu 0:2 a Vsetín doma může čtvrtfinále ukončit. První utkání začali lépe domácí a zatlačili hosty. K jejich škodě se ujala jen přesilovková trefa Štajnera a Vsetín pak vyrovnal hru a nešťastným vlastencem Stoklasy i skóre. Druhou třetinu se pak domácí snažili o vyrovnání. Soupeře přestříleli, ale šlo jen o pokusy, které gólman většinou viděl a poradil si s nimi. Udeřilo na druhé straně. Hosté si v úniku tří na jednoho nevedli úplně jednoznačně, ale se štěstím pod Brychem skórovali. Ve třetí třetině domácí chtěli vyrovnat, ale hráli často v oslabení a ve dvojnásobném dokonce pět minut. Na vyrovnání už síly neměli. Druhý zápas začala Přelouč znovu parádně a využila ukázkovou kombinaci a Adámek zavěsil do šibenice. Ovšem první vyhrání z kapsy vyhání. To Přelouč poznala dokonale, protože Vsetín šťastně vyrovnal a pak dal ještě v první části další dvě branky. Druhá padla od seběhlého hráče před branku a třetí proklouzla Pípovi z velkého úhlu mezi betony. Velká snaha a vzdor kontrastoval s pohybem hostů. Nic nového v momentech, kdy se daří a vede se. Výše výsledku pak již byla dílem nekoncentrovanosti. „Začátky utkání byly jako přes kopírák a z naší strany výborné. Bohužel jsme pak upustili od toho, co nás zdobilo celou základní část. Musíme přiznat, že soupeř podal velice dobré výkony.Teď už není cesta zpět a jedem do Vsetína sérii zvrátit. Jsme v těžké pozici, ale určitě ne beznadějné. Proti nám nestojí soupeř, se kterým bychom měli prohrát třikrát za sebou. Je potřeba využít toho, co umíme a odprostit se od věcí, které nám nepomohou. Disciplína je pak základním stavebním kamenem úspěchu. Na to abychom sérii se vrátili domů, určitě máme,“ zní z kabiny Jestřábů.

Co bude o víkendu?

Na jih Moravy do Hodonína přijede Jihlava. Podle dosavadních dvou utkání budou mít domácí co dělat, aby soupeře řádně potrápili a nabídli svým fanouškům dva zápasy na vlastní hřišti. První se hraje v sobotu ve 13 hodin. Případný druhý pak v neděli od 14 hodin. V Heřmanově Městci jsou na tom podobně. I Ježci v Malenovicích dvakrát prohráli, ale především druhé utkání ukázalo, že do odvet nejsou bez šance. Třetí duel série bude v sobotu od 15.30 hodin. Případný čtvrtý zápas v neděli od 14 hodin. Souboj Opavy a Sudoměřic bude mít pokračování o víkendu v sobotu od 16 hodin v Sudoměřicích. Pokud Opava uspěje. Bude se hrát ještě v neděli od 11 hodin dopoledne. Kritická je i situace Přelouče. Ta má jistotu v tom, že ve Vsetíně nastoupí jistě v sobotu od 15 hodin. Jestli se bude hrát i v neděli od 13 hodin, to rozhodne právě až třetí souboj v sérii.