1. liga

O play-off už bojují jen tři týmy

1.NHbL východ - Jedno kolo a jednu třetinu toho předposledního si odehrála o víkendu I. NHbL východ. Celky ze Slezska cestovaly k zápasů na východ Čech, tak si rovnou odehrály oba zápasy o jednom víkendu.

Díky jedné výhře se Opava vyhoupla na třetí příčku tabulky, ale tu ještě nemá zdaleka jistou, protože Přelouč zaostává jen o dva body a k dobru má jeden zápas. Osmička pro play-off je blízko rozřešení. Osmý Hodonín sice prohrál s Malenovicemi na vlastním hřišti, ale díky zaváhání Poličky na ní má stále náskok třech bodů. Na poslední chvíli zabral Heřmanův Městec. Ježci dvakrát vyhráli a jsou sedmí. Ovšem Hodonín je v případě víkendového úspěchu může přeskočit a Polička má na rozdíl od Heřmanova Městce také dva zápasy.

Ježci Heřmanův Městec - SHC Opava 3:2 (2:1,0:0,1:1)

Byl to zápase, který skončil překvapením. Domácí Ježci dokázali přetlačit třetí Opavu a obrat jí o body. „Zápas jsme nehodlali podcenit. Určitě je každý zápas u konce základní části hodně důležitý. Myslím, že jsme měli celé utkání pod kontrolou a šli za svým cílem vyhrát a přiblížit se play-off. Samozřejmě, že složení mužstva bylo rozhodně jiné než v Opavě, ale to už jsem říkal dříve, že na jaře budou mít Ježci doplněné mužstvo o extraligové hráče, kteří pomáhají v jiných mužstvech a taky o hráče Letohradu s kterým spolupracujeme,“ vysvětloval po zápase spokojený kouč Karel Mlejnek. Ke spokojenosti měl důvod. Jeho tým se dokázal po první třetině dostat do vedení o jeden gól. Druhá část branku nepřinesla a protože i poslední byla nerozhodná, body brali domácí, kteří Opavu dokázali přestřílet.

HBC Hradec Králové 1988 B - TJ Sokol Poruba 2:1 (0:1,0:0,2:0)

Dva týmy ze spodu tabulky proti sobě nastoupily na hřišti Hradce Králové. Domácí o dvě místa v tabulce před posledními hosty chtěli vyhrát a nechat zapomenout na minulý nepovedený víkend, kdy dostali dva velké příděly na východě Moravy. Ovšem úvod zápasu tomu nenasvědčoval. „Sobotní zápas byl pro nás klíčový z hlediska konečného umístění v tabulce a odskočení od dna. Oba týmy nastoupily s tímto vědomím a začátek byl trochu opatrný. Bohužel jsem to byl právě já, kdo svou velkou individuální chybou nabídl soupeři vedení a dostal ho do zápasu,“ přiznal královéhradecký Tomáš Dvořáček. To běžela čtvrtá minuta zápasu a tým z Poruby se mohl radovat. Domácí pak zaveleli do útoku. Svého soupeře ostřelovali, ale vedení stále držel celek z Ostravy a i o druhé přestávce bylo skóre stále 0:1. „V poslední části chtěli hosté pojistit své vedení, což se Ostravě nepodařilo, přestože měla možnost hrát několik přesilových her. To jsme nakonec potrestali, dokázali jsme využít individuálních chyb v obraně soupeře a vývoj zápasu otočit ve svůj prospěch,“ dodal brankář celku. Domácí se dokázali prosadit v oslabení a pak přidali druhou branku šest minut před koncem zápasu.

HBC Hradec Králové 1988 B - SHC Opava 2:7 (1:1,1:2,0:4)

V neděli přijela do Hradce Králové Opava. Domácí byli posílení o sobotní vítězství, hosté zase potřebovali body po nevydařeném utkání v Heřmanově Městci, kde nečekaně prohráli. „Mohli jsme spíše překvapit, což se nám dařilo až do poslední patnáctiminutovky,“ uvedl domácí Tomáš Dvořáček. Dvě třetiny drželi s favoritem krok a prohrávali po nich o jeden gól. Přitom se hned ve druhé minutě dokázali dostat do vedení. Po dvou třetinách bylo těsné skóre 3:2 ve prospěch Opavy a herní projev obou mužstev byl takřka vyrovnaný. „Hrálo se dynamické utkání, které jsme bohužel ztratili po několika minutách poslední části, když jsme inkasovali tři slepené branky a o osudu zápasu bylo rozhodnuto,“ přidal svůj názor Tomáš Dvořáček.

Ježci Heřmanův Městec - TJ Sokol Poruba 6:3 (1:1,2:0,3:2)

„Jak symbolické! Na závěr 1. ligy dostali Porubští dárek si zahrát na speciálním plastovém povrchu, který kdyby byl na Sokole, byla by to paráda. Nejen, že to neničí hole, celý projev je jaksi hokejbalovější a hokejovější (žádné odskakování míčků, žádné kamínky, žádná nerovnost, nádhera), ale především netrpí klouby,“ psali v hodnocení víkendového zápasy zástupci klubu z Poruby. Ten se bodů nedočka ani v posledním venkovním zápase toho ročníku. Přitom utkání se nevyvíjelo zle. Dlouho drželi s domácími Ježky, kteří o den dříve porazili Opavu krok. „Zápas jsme trošku podcenili a začali se trápit. Nakonec jsme ho však dotáhli do vítězného konce,“ pochvaloval si kouč domácích Karel Mlejnek. Po první třetině sice svítil na ukazateli skóre nerozhodný stav, ale už druhá část hry to změnila. Domácí dali dvě branky a soupeři odskočili. Celkově hostující tým jasně přestříleli a v poslední třetině si došli pro vítězství, i když Ostrava ještě dokázala snížit dvěma brankami.

SK Kometa Polička - HC Jestřábi Přelouč 0:4 (0:1,0:2,0:1)

Domácím zápasem s Přeloučí si Polička značně zkomplikovala naději na play-off. V prvních minutách byla domácí Kometa aktivnější. V důležitých momentech však její střelci selhali v koncovce. K obratu ve hře i skóre zavelel nabuzený přeloučský Příhoda, na kterém byl vidět půst po distanci. V 11. minutě se prodral po levé straně do pásma a křižnou střelou do šibenice nad lapačku otevřel skóre utkání. Právě horní růžky branek pak hrály po zbytek zápasu hlavní roli. Od prvního gólu působila favorizovaná Přelouč aktivnějším dojmem. Vytvořila si řadu střeleckých příležitostí a domácí se zatáhli do obrany a zkusili hrát na brejky. Aktivní byl hlavně Rokos. Ve 26. minutě se však prosadil z rychlého protiútoku Kalousek a hosté vedli 2:0 a za devatenáct vteřin knokautoval soupeře další brankou Adámek. Ve třetí třetině již byla převaha favorita znatelná a domácí již neměli síly ani dost štěstí, aby se zápasem něco udělali. Naopak Přelouč přidala čtvrtý gól. „Domácí byli v úvodu aktivnější,ale od inkasované branky nám zcela přenechali iniciativu a utkání jsme měli jednoznačně pod kontrolou.Stále je vše otevřené,ale chceme udržet první čtyřku pro play-off,“ znělo z kabiny Přelouče po utkání.

SK Jihlava - ERA Svítkov Stars Pardubice 8:0 (1:0,3:0,4:0)

Už jistý vítěz základní části se po sérii čtyř venkovních utkání poprvé na jaře představil před domácím publikem. Proti Svítkovu nabídli Jihlavští svým příznivcům osm branek v hostující síti, aniž by sami inkasovali. Na vítězství se nejvýrazněji podílel útočník Jan Bartejs, který zaznamenal 7 bodů za 4 branky a 3 asistence. Přes jasný výsledek se ale vítězství nerodilo lehce. Hostující celek se zabarikádoval na vlastní polovině a dlouho držel domácí hráče dostatečně daleko od vlastní branky. Jihlavští trpělivě čekali na svoji šanci a na konci desáté minuty se dočkali. Smutný získal na půlce balon, ten se přes Danka dostal až k Bartejsovi a ten zamířil přesně mezi betony brankáře Mroviece. Zlom přišel hned se začátkem druhé třetiny, kdy zvýšili jihlavští na 2:0 a pak přidávali další branky na 4:0. V závěrečné třetině se hosté ještě nechtěli vzdát a k vidění byla urputná bitva. Až v posledních šesti minutách jihlavští zvýraznili skóre až na konečných 8:0. „Pokud by mi někdo před zápasem řekl, že vyhrajeme 8:0, určitě bych to bral. Všichni ale víme, že to vůbec nebylo ono. A nabízí se otázka, jak by to dopadlo, kdyby tady dnes hrál někdo silnější a šikovnější v koncovce. Za týden nás čekají Jestřábi a doufám, že nás prověří mnohem víc. Může to být zajímavá konfrontace. Rozhodně se musíme zbavit chyb při přechodu do útoku. Tam vzniká většina našich problémů,“ nebyl rozhodně s výkonem spokojen trenér Libor Smetana.

SK Sudoměřice - HBC Vsetín 1:3 (0:2,0:1,1:0)

Takový zápas se jen tak nevidí. Domácí tým dokázal svého soupeře, který přijel jen v devíti hráčích do pole přestřílet 30:14, měl k dispozici sedm přesilových her, ale dal jen jeden gól až víceméně za rozhodnutého stavu. Vsetín dokázal na hřišti Sudoměřic vytěžit z minima maximum. V páté minutě se dostal díky brance Marka Ovčačka do vedení a v desáté ho je dokázal navýšit stejný hráč. Ve druhé třetině využili hosté šatných přesilovek domácího týmu a po jednom z úniků přidal třetí branku Vsetína Ondřej Pražák. Domácí hráli v křeči a nedokázali se prosadit. Gól tak přišel až minutu a půl před koncem a vstřelil ho Tomáš Kondrla. Víc už domácí celek nestihl.

HBC Rigum Hodonín - TJ ACS Malenovice SV 3:5 (0:1,0:3,3:1)

Hodonín bojoval o play-off a aby se nemusel dívat na výsledky soupeřů, měl vyhrát. Ovšem k zápasu přijel soupeř, který byl nad jiné silný – druhé Malenovice. Nakonec zápas skončil podle papírových předpokladů, i když v závěru se domácí pokusily o drama a třemi vstřelenými góly hostům jejich vítězství znepříjemnili. „Naši hru jsme chtěli postavit na důsledném bránění středního a vlastního obranného pásma a hlavně jsme chtěli jednoduše a důrazně zakončovat. Až na první minutu, kdy nám utekl jeden brejk Hodonína, si myslím, že jsme měli utkání neustále pod kontrolou. Bez problémů jsme přežili neškodné přesilovky domácích ve druhé třetině a navýšili jsme skóre až na nula čtyři,“ konstatatoval trenér vítězů Miroslav Hložinek. Skutečně po dvou třetinách by si na Hodonín nikdo nevsadil. Ve třetí třetině domácí rychle dali svou první branku. Hosté je sice trochu zchladili gólem na 1:5, ovšem další zásahy museli hráče Malovic držet ve střehu, aby neudělali zbytečnou chybu. „S přístupem hráčů jsem spokojený, až na posledních sedm minut, kdy jsme už nehráli tak soustředěně a dovolili Hodonínu zkorigovat skóre,“ dodal kouč vítězů.

Co bude o víkendu?

O víkendu bude hokejbalu o něco méně. Vzhledem k tomu ,že dva zápasy předposledního kola byly předehrány, nastoupí tým jen na čtyřech stadionech. V sobotu bude Jihlava hostit Přelouč a doufá, že ji tenhle zápas dostatečně připraví na play-off. Polička o play-off stále bojuje doma nebude mít nepřekonatelného soupeře. Přijedou předposlední Pardubice, které naposledy v Jihlavě dostaly osm gólů. Stejně jako Polička nmá play-off jisté ani Hodonín a přivítá Vsetín, který už od play-off nepřijde a navíc napsoeldy dokázal doma zle vyučit Sudoměřice. A naposledy Sudoměřice si budou chtít spravit chuť a doma porazit druhé Malenovice.