1. liga

Jihlavu už z čela soutěže nikdo nesesadí

NHbL – východ: Hned pět čistých kont dokázali uhájit brankáři během dvanácti zápasů 18. a 19. kola východní skupiny Národní hokejbalové ligy mužů. Jinak favorité potvrzovali svoje postavení bodovými zisky a závratné překvapení se nekonalo.

Jihlava si dvěma výhrami na hřišti třetí Opavy a poslední Poruby pojistila vítězství v základní části a potvrdila roli suveréna letošního ročníku soutěže. Další kolo nabídne celkem osm zápasů ve dvou dnech.

TJ Sokol Poruba – SK Toptrans Jihlava 0:3 (0:1, 0:0, 0:2).

Měl to být jednoznačný duel. Poslední Poruba hostila vedoucí Jihlavu, která v soutěžila zatím ztratila pouze čtyři body. Ovšem až tak jednoznačná záležitost to nebyla, a kdo by čekal, že Jihlavští poslední celek porazí výrazným rozdílem, mýlil by se. Domácí předvedli houževnatý výkon a dlouho drželi s favoritem krok. Nakonec prohráli 0:3. „Věděli jsme, že nám ostravští nedají nic zadarmo. Tak vyrovnaný duel ale nečekal asi nikdo. Soupeř hrál nad své možnosti a dlouho nás trápil. Mít ve svém středu ještě dva tři šikovnější hráče, kdo ví, jak by se utkání vyvíjelo,“ vysekl soupeři poklonu brankář David Štefl, který si v utkání nakonec připsal čisté konto. Jihlavští sice v úvodu působili aktivněji, do výraznějších příležitostí se dostat nedokázali. Až ve 12. minutě favorit poprvé skóroval. V přesilové hře Danko se štěstím prošel až před brankáře Horváta, přesně nalezl hůl Smutného a ten zakončil do odkryté klece. I ve druhé části pokračovala bitva o každý metr hrací plochy. Jihlavští několika zbytečnými chybami nabídli soupeři možnosti k vyrovnání, výborně chytající Štefl se ale překvapit nenechal. Definitivní rozuzlení tak přinesla až závěrečná patnáctiminutovka, kdy se nejprve v přesilové hře trefil Vávrů a poté ještě skóroval Brázda. „Nepředvedli jsme dobrý výkon a vítězství jsme si museli doslova ubojovat. Důležité je, že jsme ho dotáhli do zdárného konce. Pochvalu zaslouží brankář Štefl, který nás v několika ošemetných situacích dokázal podržet,“ komentoval sobotní duel trenér Jihlavy Libor Smetana.

SHC Opava – SK Toptrans Jihlava 2:5 (0:1, 1:4, 1:0)

Druhý zápas víkendového slezského turné čekal na Jihlavu v Opavě a byl to soupeř z jiného soudku než den předtím. Třetí tým tabulky už jedou v sezoně Jihlavu porazil a body jí chtěl sebrat znovu. Jenže tentokrát jim to Jihlavští vrátili i s úroky. „Vzhledem k našemu náskoku pro nás nebyly z dnešního utkání až tak důležité body, jako spíše psychologický efekt. Přeci jen by před blížícím se playoff nebylo příjemné, kdyby nás Opava, která určitě bude aspirovat minimálně na finále soutěže, dokázala znovu porazit. Předvedli jsme ale poctivý výkon, který nám nakonec přinesl i tři body,“ uvedl autor hattricku v utkání Roman Smutný. První minuty nabídly z obou stran opatrnější hru s minimem šancí. První změnu skóre přinesla v 11. minutě přesilová hra hostí. Danko předložil Brázdovi, který od modré čáry přesně trefil místo pod vyrážečkou Klepače. O několik vteřin později se do první vyložené šance dostali i domácí, brankář Humlíček ale i s dvojnásobnou pomocí tyče odolal. Druhá třetina nejprve přinesla vyrovnání a potom i rozhodnutí zápasu. V úvodní přesilovce druhé třetiny skóroval Christ a i když byli Opavští aktivnější než hosté, byla to právě Jihlava, která dokázala skórovat. Tři góly Smutného a jeden Brázdy určily směr, jakým se bude utkání vyvíjet. V poslední třetině už domácí jen snížili a body tentokrát ztratili. „Popravdě jsem čekal mnohem vyrovnanější podívanou, rozhodla ale naše produktivita ve druhé třetině. Před blížícím se playoff je tohle vítězství dobrým povzbuzením. První cíl sezony jsme splnili, před námi je ale další, težší. Vyhrát play-off,“ je si vědom trenér Jihlavy Smetana.

TJ Sokol Poruba – SK Kometa Polička 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Výsledek ze soboty, kdy Poruba sehrála výborný zápas s vedoucí Jihlavou, měl být vzpruhou i pro důležitější nedělní duel. Ostravský celek bojuje o záchranu a ta se pro ně stává stále více utopií. I proto, že nedokáže zvládat klíčová utkání. „Opět ty samé věci: úporná snaha, místy křeč a opět neuvěřitelná nemohoucnost v zakončení,“ žehrali po zápase Ostravští. Přitom střetnutí měli po jeho většinu pod kontrolou, ovšem selhali v zakončení a nedokázali proměnit ani ty nejvyloženější šance. O tom, že neměli štěstí a několikrát trefili tyčku, ani nemluvě. Rest pro ně za promarněné příležitosti přišel v poslední třetině, kdy se hosté dostali do útoku a dokázali využít tlačenice před brankou Poruby a skórovat. Tento okamžik rozhodl. V power-play v závěru zápasu pak nabídla hostům možnost ke druhé brance a ti zpečetili svůj výsledek. „Důležitý zápas jsme se štěstím zvládli, i když Poruba bojovala, dřela a nebyla horším mužstvem. Po víkendu se můžeme už naprosto v klidu soustředit na zbývající tři zápasy. Konečně bychom měli hrát se třemi pětkami a doufám že navážeme na úspěch z Ostravy a předvedeme i lepší výkony,“ dodal za Poličku Pavel Štefka.

SHC Opava – SK Kometa Polička 9:2 (2:1, 3:1, 4:0)

Od zápasu v Opavě hráči ani vedení poličské Komety moc nečekalo. Šlo jim spíše o zápas v Porubě. Přesto dokázal tým z východu Čech držet s favoritem krok do poloviny utkání. První třetinu prohrál jen těsně, druhá už byla o něco horší. Opava hrála doma, hrála dobře a její tlak, který postupně narůstal, dokázala přetavit ve fauly hostujícího celku, které posléze dokonale využila a dokázali zužitkovat tři přesilové hry. Po dvou třetinách byl stav zápasu 5:2. Pokud hosté ještě po přestávce pošilhávali po bodovém zisku, rychle vystřízlivěli. Domácí přidali další čtyři branky a v pohodě dovedli zápas do konce. „Na jaře se potýkáme s nekompletním kádrem a zatím i nepříliš dobrou formou. Do Opavy jsme jeli s jedenácti hráči,“ uvedl poličský Pavel Štefka. S výsledkem být spokojený nemohl, ale výkon v první polovině zápasu nebyl špatný.

ERA Svítkov Stars Pardubice – HBC Rigum Hodonín 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Bylo to utkání, kde se hodně vylučovalo, ale žádný z týmu nedokázala alespoň jednu z nabídnutých příležitostí využít. Na hřišti svítkovských Stars se dlouho hrálo bez branek a nakonec rozhodla až poslední třetina, kdy soupeř dokázal dát dvě branky. Domácí pokračovali v tradici dvou předešlých třetin a ze zápasu odešli s prázdnou.

HC Jestřábi Přelouč – HBC Rigum Hodonín 7:1 (4:0, 0:0, 3:1)

Po první třetině bylo v Přelouči hotovo. Alespoň tak se dá zhodnotit utkání s Hodonínem. Tým z jihu Moravy si udělal pěkný výlet. Domácí po gólech Kalouska, Tesáka a Svobody vedli už v 7. minutě tři nula a nic jim nebránilo odnést si vítězství. Přelouč byla v zápase lepší po všech stránkách. Druhá třetina dala gólově vydechnout, ale i tak se bylo na co dívat. Ve třetí pak zase domácí řádili a hosté vyrovnávali až v poslední minutě zápasu Hlavačkou. „Vlítli jsme na soupeře od samého začátku a odměnou bylo rychlé a vysoké vedení. Tentokrát jsme nedovolili drama, což umíme, a utkání s přehledem kontrolovali a dovedli do zaslouženého vítěztví. Pochvala pro všechny,“ zní hlas z kabiny Přelouče.

HC Jestřábi Přelouč – SK Sudoměřice 4:5ss (1:2, 2:1, 1:1)

Byl to nejvyrovnanější duel celého víkendu. Hosté již v osmé minutě vedli v Přelouči o dva góly. Přičemž obě branky vstřelil Jan Kaluža po krásných přihrávkách Miroslava Hladkého. Ale domácí do konce třetiny snížili na rozdíl jedné branky. Ve druhé třetině začala tahanice o výsledek. Přelouč rychle srovnala a Sudoměřice zase odskočily. V 18. minutě skórovaly v přesilové hře po střele Miroslava Dinka. Ovšem z vedení se radovaly jen minutu. Ve třetí třetině to byla jako první Přelouč, která se dostala do vedení a to držela až do samého závěru zápasu. Ovšem minutu před konce se prosadily Sudoměřice počtvrté a srovnali. V nájezdech pak brali bolusový bod navíc hosté. Vystřelil i ho Kaluža.

ERA Svítkov Stars Pardubice – SK Sudoměřice 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Druhý zápas dopadl pro Sudoměřice hůře. Na střely takřka vyrovnané utkání pro sebe rozhodl domácí celek, který dokázal lépe zvládat klíčové okamžiky a trestat chyby soupeře. „Svou nedisciplinovaností a podceněním domácích utkání Sudoměřice nezvládly,“ komentovali svůj výkon sami hosté. Domácí se tak dočkali vítězství po dlouhých 174 dnech a ukázali, žese v poslední době zlepšují.

TJ ACS Malenovice SV – Ježci Heřmanův Městec 6:2 (1:0, 2:0, 3:2)

V souboji druhého celku tabulky s devátým byl favorit celkem jasný a domácí celke to dokázal potvrdit. Ježci bojují o účast mezi nejlepší osmičkou, ale ze souboje na východě Moravy body nečekali. „Už předem jsme avizovali, že nebude tento víkend žádná procházka růžovým sadem. Postupně se to během týdne potvrzovalo a přicházelo stále více omluvenek z důvodů nemoci .Také si část naších hráčů plnila své povinnosti v extralize a tak jsem předem hlásil tak odjeli mladíci doplněni o část hráčů b týmu. Snažili jsme se hrát ze zadu a čekali co soupeři vymyslí.Všichni hráči se tomu podřídili a snažili se je dodržovat, což přinášelo ovoce.Zápas ve Zlíně je toho důkazem a domácí nevěděli jak na nás a myslím si, že byli touto hrou docela zaskočeni.Výsledek 6:2 pro domácí tomu nasvědčuje, protože jsme hráli v devíti,“ komentoval vystoupení svého celku trenér Ježků Karel Mlejnek. Domácí se prosadili v první třetině jednou, ve druhé dvakrát a třetí část vyhráli také o jednu branku. Za hosty dal oba góly Paukrt. „Byť jsme od první minuty byli jasně aktivnější a hráli jsme téměř výhradně na polovině soupeře, v zakončení jsme byli málo důrazní. U nás se soupeř zaměřil pouze na bránění svého obranného pásma a tudíž jsme museli začít hrát jiným systémem. Od druhé třetiny jsme již přidali na důrazu při zakončování, což se projevilo na narůstajícím skóre,“ dodal trenér Malenovic Miroslav Hložinek.

HBC Vsetín – Ježci Heřmanův Městec 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

I Vsetín byl v souboji s celkem z východu Čech favoritem, ovšem tohle utkání bylo mnohem vyrovnanější, než to předešlé. Ježci se opět zaměřili hlavně na defenzivu, což jim vycházelo. K zápasu už měli o jednoho hráče víc a mohli hrát na dvě pětky. „Rozhodně jsme favorita pěkně potrápili, zvlášť když jsme v průběhu hry vyrovnali,“ uvedl trenér hostí Karel Mlejnek. Domácí se dostali od vedení, ale za hosty snížil Turčany. Přesto se Vsetín nijak nezhroutil. Dál hrál svojí hru a přidal po jednom gólu v každé třetině. Nakonec zvítězil 3:1.

HBC Vsetín - HBC Hradec Králové 1988 B 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)

Turné na Valašsko se Hradci Králové příliš nepovedlo. Jako na prvního soupeře narazili ráči z východu Čech na Vsetín, který si doma nedělal velké problémy a vyhrál šest nula. Po dvou gólech dal v každé třetině. Hosty dokázal přestřílet a hlavně byl velice produktivní v přesilových hrách. Měl k dispozici tři a z toho dvě využil. To naopak hosté mohli žehrat na špatnou produktivitu. Nedali gól ani z jedné ze svých pětadvaceti střel a navíc neproměnili ani jednu z osmi přesilových her, které dostali k dispozici.

TJ ACS Malenovice SV - HBC Hradec Králové 1988 B 7:0 (4:0, 1:0, 2:0)

„S ohledem na předešlé utkání jsme začali s cílem vstoupit do střetnutí aktivně. To se nám povedlo a dál šlo jen, při vší úctě k soupeři, o výši skóre,“ popisoval duel s béčkem Hradce Králové trenér Malenovic Miroslav Hložinek. Skutečně to bylo tak. Domácí svého soupeře, který je v tabulce na předposlední pozici přehráli ve všech směrech. Vždyť jen na střely to bylo 40:10, což hovoří o všem. Malenovice vyhrály první třetinu čtyři nula, brzy se zbavily jakýchkoliv zábrana dál v poklidném tempu skóre navyšovaly. Hosté s nimi krok držet nedokázaly.