1. liga

Druhé jarní kolo přineslo souboj o play off mezi Ježky a Kometou

1.NHbL-VÝCHOD - Jihlava i nadále pokračuje ve své spanilé jízdě a tentokráte vyprovodila tým z Hradce s devítkou na kontě a to především zásluhou skvělé druhé třetiny.

Podobně je na tom i druhý tým z Malenovic, který v sobotu dvouciferně naložil Svítkovu v druhé části stejným poměrem jako jihlavští Hradci a to 5:0. V neděli dalšímu zástupci z východu Čech - Přelouči už jen rozdílem dvou branek. Vsetínu vyšel víkend na domácím hřišti jen částečně, protože v sobotu si odvezli nejtěsnější vítězství Jestřábi a v nedělním duelu s pardubickou Erou, která bojuje o záchranu, získali druhý bod až při samostatných nájezdech. V neděli došlo na derby a souboji o první osmičku, kde byli úspěšnější Ježci, kteří měli našlapanou soupisku a po boji zdolali Poličku.

HBC Vsetín - HC Jestřábi Přelouč 0:1 (0:0,0:1,0:0)

Střely: 29:28, vyloučení: 5:7, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:1

Z domácího oddílu jsme komentář neobdrželi a tak přinášíme vítězný pohled přeloučského Martina Šmída "Domácí chtěli převzít iniciativu, na koně je dostali sudí dvěma tresty pro nás hned na startu, ale jejich platonická převaha k ničemu nevedla. My jsme je drželi dál na koni jen díky zbytečným faulům. Na druhou stranu jsme hráli zodpovědně ze zajištěné obrany a minimalizovali chyby v obranné třetině. Když domácí své přesilovky hráli bez ohrožení, unikl jim opět v oslabení Svoboda a Vorba jeho přihrávku proměnil ve vítězný gól. Ve 3.třetině se hrálo podle našich not a domácí i přes power-play "vymysleli" pouze jeden větší závar před Bryknerem, který s přehledem jejich pokusy likvidoval".

Branka 26.06 Vorba (Svoboda)

TJ ACS Malenovice SV - ERA Svítkov Stars Pardubice 10:1 (2:0,5:0,3:1)

Střely: 23:10, vyloučení: 2:4, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Komentář z pera domácího trenéra Hložánka v jehož týmu se blisknul hattrickem Jankovič : „Po dlouhé zimní přestávce jsme do utkání nastoupili s velkou chutí a soupeře jsme přehrávali od prvních minut. V první třetině jsme dlouho čekali na první branku až do 9.minuty, ale pak jsme už začali být i produktivní.“

A tady máte ještě pohled východočechů: „Domácí od první minuty jasně určovali tempo hry. Hosté ze Svítkova se pouze bránili a hrozili jen z ojedinělých brejků. V prostřední části přišel pětibrankový příděl, a již jsme nemohli počítat s příznivým skóre. V závěrečné třetině se pouze střelou od modré prosadil veterán Mifek a připsal Svítkovu alespoň čestný gól."

Branky: 8:42 Jankovič (Navrátil), 9.03 Skýba (Havlík), 16.57 Kučera (Jankovi), 18.54 Skýba, 23.51 Jankovič (Kašpárek), 26.42 Skýba, 28.53 Badin, 34.47 Jankovič (Rzesotto), 37.53 Kadlčík 44.45 Navrátil (Kadlčík) - 31.07 Mifek (Mlateček)

Ježci Heřmanův Městec - SK Kometa Polička 3:0 (1:0,0:0,2:0)

Střely: 41:26, vyloučení: 8:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Ježčí střídačka pod vedením Kamila Mlejnka viděla důležitý souboj, který by měl být pro domácí odrazovým můstkem pro účast v nadstavbové části takto: „Myslím, že jsme utkání pojali celkem zodpovědně vzhledem k jeho důležitosti. Ať již sestavou či předvedenou hrou. Soupeř nepřijel v plné zbroji a tak jsme to měli trochu lehčí. Ale myslím si, že jsme měli cely zápas převahu, kterou jsme však nedokázali brankově plně zhodnotit. Tuším, že jsme měli něco přes 40 střel a dali jen 3 branky – což je málo! Když budeme pokračovat v předvedené hře máme opravdu reálnou šanci se poprat o play off. A neodpustím si i jednu perličku na závěr Jirka Mašík opět hrál jak za „mlada“ (tedy - pojď sem kam jdeš), ale utkání ho stálo hodně sil, ale přineslo i radost a to nejen jemu…"

Z opačného pólu střídaček pohled rekonvalescenta Pavla Štefky: „Ježci měli po celou dobu utkání převahu, ale velmi dobře chytal dorostenec Aleš Buben, který nám za stavu 1:0 dával alespoň teoretickou šanci. Ve třetí třetině se ale větší zkušenost a vyhranost soupeře projevila naplno. Přesto že jsme jeli jen se 2. pětkami a převážně mladými hráči zklamala mě především naše hra dopředu, kde jsme prakticky nic nevymysleli a brankář soupeře se musel nudit.“

Branky: 4:48 Mašík (Waber), 32.30 Drenko (Waber), 33.28 Jindřich (Mašík)

HBC Hradec Králové 1988 B - SK Jihlava 1:9 (0:2,0:5,1:2)

Střely: 16:29, vyloučení: 2:0, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0 Hradecký Tomáš Dvořáček viděl utkání hradeckého „Béčka“ takto: „Soupeř z Jihlavy přijel s jasným cílem, kterým bylo zvítězit bez jakéhokoliv podcenění soupeře. První tým tabulky přijel ve skutečně hojném počtu a od začátku zápasu diktoval tempo. Svým neuvěřitelným pohybem v útočném pásmu získával mnoho vyložených šancí, které postupně zužitkoval. O náš jediný čestný úspěch se postaral Michal Hrubý, ale vzhledem k průběhu zápasu byly pro nás tentokrát body nedosažitelné.“

A jak to viděl soupeř z Vysočiny, kde si tři branky připsal Bartejs a dalších pět bodů za asistence Roman Smutný (který o víkendu také ožil i hru extraligového Autoskla): „Před play off jsme trošku zkusili pozměnit složení útočných formací, abychom si vyzkoušeli i jiné herní varianty. Výsledek určitě hovoří za vše a bylo vidět, že improvizovat určitě můžeme. Pravdou ale je, že soupeř nás příliš neprověřil. Uvidíme, jak uspějeme na severu Moravy příští týden. Čeká nás doma nepříjemná Ostrava a jeden z aspirantů na postup, Opava,“ zhodnotil duel trenér Jihlavy Libor Smetana.

Branky: 32:01 Hrubý – 5:38 Fiala (Střecha), 6:08 Bartejs (Smutný), 15:22 Bartejs (Smutný), 19:10 Píbil (Brázda), 24:09 Jobák (Smutný), 25:42 Jobák (Kučera, Brázda), 29:27 Bartejs (Smutný), 37:10 Fiala (Dlabaja), 40:11 Píbil (Kučera, Smutný)

TJ ACS Malenovice SV - HC Jestřábi Přelouč 2:0 (1:0,1:0,0:0)

Střely: 40:20, vyloučení: 2:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Komentář ze střídačky Malenovic : „O Přelouči je známo, že má svůj systém postaven na obranné hře a nezklamal. Stejně jako v podzimním utkání v Přelouči jsme se hůře prosazovali do brankových šancí a bylo jasné, že mnoho branek nepadne. My jsme ovšem byli daleko aktivnější, trpělivější a disciplinovanější než soupeř a i přes mírné polevení ve třetí třetině, jsme si vítězství zasloužili. Velmi dobrý výkon podal brankář Přelouče Brykner.“

A tady máte ještě pohled ze strany Jestřábů: „Začalo se tak jak jsme čekali. Domácí chtěli okamžitě rozhodnout, namlsáni sobotní desítkou. Ale jejich tlak ustála naše opora v bráně Brykner. Po 2.třetinách však domácí vedli o dva góly zaslouženě, a tak jsme převzali iniciativu my. Ale několik šancí se nám nepodařilo proměnit. Víkend hodnotíme kladně, zahráli dobře všichni hráči širšího kádru a to je před play-off dobrá zpráva." Branky: 12:21 Novák (Skýba), 23.36 Badin (Skýba)

HBC Vsetín - ERA Svítkov Stars Pardubice 2:1 (0:1,0:0,1:0) ss

Střely: 29:20, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Hodnocení utkání zaslal Petr Kopečný, který za týmem přicestoval po vítězném utkání extraligového Autoskla: „Do Vsetína jsme si jeli pro nějaké body a to se i splnilo. Oproti sobotnímu utkání jsme vyztužili obranu s obránci Mokřížem a Kopečným. V útoku s navrátilci Maixnerem a Zelinkou. Náš obraz hry se změnil a přehrávali jsme domácí Vsetín. Gólově jsme se prosadili první a to po buly, kdy od modré čáry vstřelil svůj premiérový gól dorostenec Tvrdík. Čekali jsme až do závěrečné třetiny na rozdílovou branku, ale ta nepřišla. Domácí brankář Šimara, který vede hodnocení brankářů ligy, byl jednoznačně proti. A i kvůli tomu se v poslední třetině podařilo domácím vyrovnat ze střely v mezikruží a pokořili do té doby výtečně chytajícího, také dorostence, Mroviece. Penaltová loterie vyšla lépe domácím.“

Branky: 31:03 Bambuch (Pražák), ss Novosad – 7:57 Tvrdík (Koch)