1. liga

Jestřábi ukončili podzim pětizápasovou vítěznou šňůrou

Nekompletní dvoukolo ukončilo podzimní část sezóny východní skupiny 1. NHbl. Suverénní podzimní jízdu zakončili stylově hokejbalisté jihlavského SK Toptrans.

V patnácti utkáních ztratili pouhé čtyři body a svoji podzimní formu o víkendu potvrdili kanonádami na domácím hřišti - Hodonín rozstříleli 7:1 a Sudoměřice 10:1. Na čele tabulky mají luxusní desetibodový náskok na druhou Opavu, která má zápas k dobru. Povedený víkend má za sebou Přelouč, která zvítězila počtvrté a popáté za sebou, i Kometa Polička, která po přestřelce nakonec přetlačila Sudoměřice v nájezdech a jasně přehrála Hodonín. Ježci z Heřmanova Městce už delší dobu pravidelně střídají výhru s porážkou a pokračovali v tom i během posledního podzimního víkendu. Po jedné výhře si připsaly také Poruba a Hradec, na konci tabulky se tak srovnali na deseti bodech i se svítkovskými Stars.

Sobota:

HC Jestřábi Přelouč - HBC Hradec Králové 1988 B 8:5 (2:2,1:2,5:1)

Třináct branek viděli diváci v Přelouči. Rezerva Hradce rychle vedla. Jestřábi srovnali, jenže hosté nechtěli vedení pustit a v 11. minutě dali na 1:2. Náskok však měli jen pár vteřin, i podruhé Přelouč vyrovnala. Po pauze přestřelka pokračovala. Tentokrát šli do vedení domácí, jenže Hradec během posledních dvou minut třetiny obrátil. Třetí část ovládli Jestřábi, i když až v samotném závěru. Nejdřív vyrovnali, aby po chvíli opět pustili do vedení soupeře. V posledních třech minutách padly další 4 branky – všechny do sítě hostů. Nejdříve Stoklasa vyrovnává a za dalších 20 vteřin už Přelouč vede. Pak ještě Hradec zahazuje nabídku trestného střílení po faulu na aktivního Hajníka a hned po buly Přelouč rozhoduje definitivně sedmou brankou. Pár sekund před koncem přidává ještě osmou.

Střely: 41:23, vyloučení: 4:4, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

ERA Svítkov Stars Pardubice - Ježci Heřmanův Městec 1:5 (0:2,1:0,0:3)

Na kluzkém povrchu a bez extraligových posil nedokázaly domácí Stars vzdorovat Ježkům z Heřmanova Městce. Už po 34 vteřinách hosté vedli a v 9. minutě přidali druhou branku. Druhá třetina byla vyrovnanější a domácí snížili. Ve třetí třetině už opět dominovali Ježci, dvěma góly během pěti minut rozhodli. Výhru ještě potvrdili ve 12. minutě gólem do prázdné branky.

Střely: 15:25, vyloučení: 9:7, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:1

SK Jihlava - HBC Rigum Hodonín 7:1 (2:0,2:1,3:0)

Po vyrovnaném úvodu se domácí ujali vedení střelou z dálky ve vlastním oslabení a stejný kousek je jim povedl v první části ještě jednou, když využili zaváhání na útočné modré čáře Hodonína a z rychlého přečíslení odskočili na rozdíl dvou branek. Hodonín narážel na konsolidovanou obranu a pozorného brankáře, zato Jihlava trestala nejistou hru v obraně Rigumu. Ve druhé části se v přesilové hře ujala už tříbrankového vedení. Hosté poprvé a naposled zareagovali, když snížili také v přesilové hře. Další góly ale dával už jen tým z Vysočiny. Jeden z nich opět v oslabení – potřetí v zápase. „Utkání rozhodně nebylo tak snadné jak napovídá výsledek, zodpovědnou hrou jsme ale v podstatě Hodonínu nedali šanci pomýšlet na body,“ zhodnotil zápas střelec dvou branek Jihlavy Pavel Zelený.

Střely: 30:21, vyloučení: 6:4, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 3:0

Neděle:

ERA Svítkov Stars Pardubice - HBC Hradec Králové 1988 B 2:9 (1:2,1:2,0:5)

Východočeské derby načali rázně domácí - hned v 10. vteřině střílel přesně z kruhů Koch. Svítkov měl střeleckou převahu, ale další branky nepřidal a tak se slova ujali hosté. Do přestávky stihli otočit na 1:2. Stejným poměrem skončila i druhá část, když domácí nejdřív vyrovnávali při hře 3 na 3, ale pak dostali opět dvě rychlé odpovědi. Třetí třetinu ovládli hráči hradeckého béčka. Z rychlých výpadů nadělili Svítkovu 4 branky, další přidali po standardní situaci a poslední část vyhráli 5:0. Blýskla se hlavně produktivní dvojice Hajník-Hudeček.

Střely: 23:25, vyloučení: 4:9, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:1

HC Jestřábi Přelouč - Ježci Heřmanův Městec 3:2 (2:1,0:1,1:0)

Domácí si připsali páté vítězství v řadě, i když se k němu museli složitě prokousávat. Na přelomu šesté a sedmé minuty sice vtěsnali do 20 vteřin dvě branky, jenže hosté po pohledné akci rychle snižovali. Ježci dobrým pohybem bránili Přelouči dostat se do tlaku a ve druhé třetině vyrovnali. Rozuzlení přinesla až druhá branka domácího Kopeckého na začátku třetí části. „Utkání jsme neodehráli v takové pohodě a tempu jako ta předchozí a soupeř díky tomu pěkně zlobil. Není jednoduché v každém utkání potvrdit úlohu papírového favorita, proto jsme spokojeni,že jsme to doma opět zvládli a potvrdili svou formu na závěr podzimu,“ řekl k zápasu kapitán Jestřábů Martin Šmíd.

Střely: 35:30, vyloučení: 4:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

SK Jihlava - SK Sudoměřice 10:1 (2:0,3:0,5:1)

Sudoměřice vzbuzovaly u favorizované Jihlavy respekt, jenže na Vysočinu dorazily s deseti hráči do pole a s defenzivní taktikou soupeři vzdorovat nedokázaly. Na úvodní branku se čekalo téměř 9 minut, postarali se o ní domácí, kteří ještě do první přestávky navýšili na 2:0. Druhá část a další tři góly v síti Sudek definitivně rozhodly. V poslední třetině nasázela Jihlava ještě pět gólů a zkompletovali “desítku“. Hosté stihli jen čestný zásah. „Sudoměřice od začátku vsadily vše na obranu a pokus o rychlé brejky. Nám se ale povedlo dát 5 branek za dvě třetiny a bylo v podstatě po zápase. Třetí třetinu jsme si už jen užili a zakončili tak výborný podzim,“ popsal jihlavský střelec zápasu Jan Střecha, který se za záda sudoměřického brankáře trefil hned pětkrát.

Střely: 48:18, vyloučení: 2:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

SK Kometa Polička - HBC Rigum Hodonín 7:2 (1:0,4:1,2:1)

Hodonín jel do Poličky sice s prořídlou obranou, ale s cílem odpoutat se od svého soupeře v tabulce. Jenže Kometě víkend vyšel na jedničku. Domácí začali velmi aktivně, výrazně Rigum přestříleli a nutili hodonínskou obranu k chybám. První část probíhala převážně na půlce hostů, ale skončila jen jednobrankovým vedením domácích. Druhou část načal Hodonín vyrovnáním z přesilovky, ale pak Kometa odpor utnula. Ubránila pětiminutové oslabení, dokonce v něm podruhé skórovala, a po další chybě v rozehrávce hostí odskočila na rozdíl dvou branek. Opařený tým Hodonína pak ve druhé části inkasoval ještě dvakrát. V úvodu posledního dějství Rigum vykřesal naději přesilovkovou bombou Helešice, to ale bylo ze strany Jihomoravanů vše. Naopak Polička pak upravila na 7:2.

Střely: 50:22, vyloučení: 8:5, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 1:0

Další zápasy:

Sobota:

TJ Sokol Poruba - TJ ACS Malenovice SV 1:4 (0:2,1:1,0:1)

Střely: 31:24, vyloučení: 6:4, využití přesilovek: 0:4, oslabení: 0:0

SK Kometa Polička - SK Sudoměřice 7:6 ss (3:1,3:3,0:2)

Střely: 38:35, vyloučení: 3:6, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 1:0

Neděle:

TJ Sokol Poruba - HBC Vsetín 3:2 (0:0,1:0,2:2)

Střely: 24:27, vyloučení: 4:4, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

SHC Opava - TJ ACS Malenovice SV 6:2 (2:0,4:0,0:2)

Střely: 24:32, vyloučení: 4:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0