1. liga

Jihlava přezimuje první, Poruba a Hradec se přetahují o předposlední místo

Na předehrávku z minulého týdne, ve které Vsetín na nájezdy porazil Poličku, navázaly o víkendu další zápasy 12. a 13. kola východní skupiny 1. NHbL.

Hokejbalisté jihlavského SK si dvě kola před koncem podzimu zajistili první příčku až do jara, když přes problémy se sestavou dokázali zvítězit 5:4 po nájezdech v Malenovicích a v neděli i 4:0 ve Vsetíně. Poruba díky dvěma bodům vydřeným v Pardubicích v sobotu poskočila z poslední příčky, v neděli ji tam ale zase vrátila první letošní tříbodová výhra Hradce Králové v duelu s Hodonínem. Ta prozatím srovnala bodové účetnictví na posledních dvou místech tabulky. Několik zápasů dvoukola nabídlo pohledné přestřelky a těsné výsledky, v některých utkáních se ale také nepříjemně jiskřilo.

Sobota:

HBC Hradec Králové 1988 B - SK Sudoměřice 3:7 (1:2,2:0,0:5)

Hradec dal Sudoměřicím hodně zabrat. V první třetině zvládl držet krok a ve druhé udeřil. Dvěma zásahy domácí otočili z 1:2 na 3:2 a byli blízko překvapení. Jenže závěr Východočeši vůbec nezvládli. Sudomeřice se tlačily za vyrovnáním, nakonec se jim povedlo obraný val domácích nejen prolomit, ale úplně rozložit. „ Byl to pro nás hodně smolný zápas. Dvě třetiny jsme soupeře přehrávali a po 30 minutách vedli 3:2, ovšem v posledních deseti minutách jsme zcela propadli a zápas soupeři darovali, když jsme si nechali vstřelit hned 5 branek. Rozhodně jsme byli z výsledku zklamaní,“ litoval ztráty gólman Hradce Tomáš Dvořáček.

Střely: 35:37, vyloučení: 7:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Ježci Heřmanův Městec - HBC Rigum Hodonín 2:4 (0:0,0:2,2:2)

Heřmanův Městec pokračuje ve výkonech ve stylu “střídavě oblačno“. Na debakl v Opavě a výhru v Hradci Králové teď navázal domácí porážkou s Hodonínem. Ježci přitom začali náporem, soupeře tlačili, jenže dvě třetiny nedokázali své šance proměňovat. Ve druhé části se tak osmělil Rigum, první zásah přišel po ráně Zetochy od červené čáry a druhý dokonce z ještě větší dálky. Marnost snahy domácích vyvrcholila na začátku třetí třetiny, kdy Heřmanův Městec inkasoval potřetí, tentokrát ve vlastním oslabení. Až za takto nepříznivého stavu se povedlo Ježkům velkou smůlu prolomit, když i oni skórovali v oslabení, dokonce dvojnásobném. Za pár vteřin ale Hodonín naděje domácích definitivně utnul, když v pokračující početní výhodě zvýšil na 1:4. Z dalšího tlaku pak Ježci ještě jednou snížili, s výsledkem už víc ale udělat nezvládli. „Vydřené vítězství se zrodilo díky obětavosti, trpělivosti a skvěle zvolené taktice trenéra Lindnera,“ pochvaloval si hlavně obranou hru vedoucí hodonínského mužstva Zdeněk Hlavačka.

Střely: 38:38, vyloučení: 4:5, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 1:2

TJ ACS Malenovice SV - SK Jihlava 4:5 ss (2:1,1:2,1:1)

Jihlava vyslala do Zlína jen 11 hráčů do pole, většinu zápasu se musela bránit, přesto si připsala další dva body. Hosté vedli od 5. minuty, přelom 9. a 10. minuty ale vyšel Malenovicím, Chmela se Slobodou v rychlém sledu překlopili vedení na domácí stranu. „Úvod utkání nám vyšel skvěle. Vzhledem k tomu, že nás bylo málo, jsme zvolili defenzivní taktiku s rychlými brejky. Vytvořili jsme si řadu příležitostí, gól jsme však dali pouze jeden. Malenovičtí ale hráli výborně. Díky pohybu nás dokázali zamknout ve vlastní třetině a výsledkem byly dvě branky v naší síti,“ popsal kapitán hostů Richard Dlabaja. Tři branky padly i ve druhé třetině, jen v opačném poměru. Domácí až na jednu střelu vychytal jihlavský gólman Humlíček a na druhé straně se dvakrát prosadil kanonýr z Vysočiny Jobák. Před poslední částí tak bylo vyrovnáno. Domácí v poslední třetině tlak ještě vystupňovali, měli jasnou převahu a od 35. minuty znovu vedli, jenže odpověď Jihlavy byla blesková – po 12 vteřinách bylo zase srovnáno. Hosté měli v závěru dokonce obrovskou šanci na tříbodovou výhru, jenže Terna v domácí brance včas zakročil. Jihlavští se nakonec přece jen radovali, když rozhodujícím nájezdem dokončil hattrick Jobák.

Střely: 38:24, vyloučení: 1:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

HC Jestřábi Přelouč - SHC Opava 3:2 (0:1,2:0,1:1)

Jestřábi začali aktivně, první gól ale padl do jejich sítě. Slezané dokázali využít špatnou rozehrávku domácí přesilovky a v oslabení otevřeli účet zápasu. Domácí si schovali góly na druhou třetinu, Příhoda dvakrát vybojoval míček pro své spoluhráče a skóre se otáčelo. Ve třetí části přibyly emoce, hodně tvrdé zákroky na obou stranách a vylučování. V přesilovce po útočném faulu domácího Kopeckého Opava vyrovnala. Přelouč byla nakonec o gól lepší, když první lajna zužitkovala svůj tlak. Závěr zápasu zkazil faul Příhody na vyběhnutého brankáře hostů. Domácí hráč zamířil do šaten a zraněný gólman bohužel sanitkou k ošetření do nemocnice. Ve vyostřené atmosféře už nedošlo ani na góly a nakonec ani na podání rukou. „Brankář hostů je už propuštěn z nemocnice a jménem klubu mu upřímně přejeme brzké zotavení a návrat do hry,“ vzkázali Jestřábi s odstupem do tábora Opavy.

Střely: 25:29, vyloučení: 9:7, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:1

ERA Svítkov Stars Pardubice - TJ Sokol Poruba 2:3 ss (0:1,2:0,0:1)

Poruba domácí v úvodu dokonale zaskočila, když už po 20 vteřinách vedla. Pak se ale hráči Stars probrali a byli o dost aktivnější. Skóre otáčeli ve druhé třetině, ale spoustu dalších šancí spálili. Z 41 střel už žádnou další v gól nepřetavili, naopak hosté ještě dvakrát zmrazili pardubickou lavičku i domácí příznivce. Šest vteřin před závěrečným hvizdem Poruba v power play vyrovnala. O tom, že do Ostravy poputuje i druhý bod pak rozhodla až sedmá série nájezdů. „Výborným výkonem se prezentoval brankář Šlahorek, kterého pak na samostatné nájezdy vystřídal rovněž velmi dobrý Horvát,“ chválil své spoluhráče v brance obránce Sokolu Adam Breburda.

Střely: 41:19, vyloučení: 5:9, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Neděle:

HBC Hradec Králové 1988 B - HBC Rigum Hodonín 8:6 (2:3,3:2,3:1)

Rezerva Hradce Králové po sobotě spadla na dno tabulky, v neděli ale rázně ukázala, že tam zůstat nehodlá. Přestřelku domácí posílení o extraligové hráče zahájili bleskově, už po třech minutách vedli 2:0. Hodonín to probralo a Rigum stihl ještě před pauzou otočit na 2:3. V úvodu druhé třetiny předvedl další blesk Hradec, když po skvěle vyhraném buly srovnal. Rigum pak znovu odskakoval až na 5:3, a přetahovaná pokračovala. Domácí se v přesilové hře přiblížili na rozdíl jedné branky a před druhou sirénou díky teči opět srovnali na 5:5. Ve třetí části padly další 4 branky, patnáctiminutovka už ale byla jasně v režii Východočechů. Hradec hlavně díky lepšímu pohybu, výborným bulím a důrazu před brankovištěm nasázel Hodonínu tři góly a rozhodl. Hosté už v poslední minutě jen snižovali na konečných 8:6. „Hradec si nečekaně, ale naprosto zaslouženě odnesl první výhru za 3 body a Rigum ztratil veledůležité body v boji o playoff, který se obrovským způsobem zdramatizoval a vyrovnal,“ komentoval zápas Zdeněk Hlavačka, vedoucí mužstva Hodonína.

Střely: 36:24, vyloučení: 5:1, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

HBC Vsetín - SK Jihlava 0:4 (0:0,0:2,0:2)

Jihlavští stejně jako v sobotu vsadili hlavně na defenzivu, kterou se Vsetínu celý zápas nepovedlo prolomit a brankář Humlíček si tak mohl připsat druhé čisté konto v sezoně. Skoro dvě třetiny mu v neprůstřelnosti skvěle konkuroval Šimara v brance domácích, takže na gól se čekalo do 27. minuty, kdy parádní kombinaci Jihlavy zakončoval Střecha. Dvě minuty na to se hosté trefili podruhé po teči Staňka. Domácí v poslední části zkoušeli s výsledkem něco udělat, ale góly opět padaly jen do jejich branky. V závěrečné power play Valachů totiž trefil prázdnou klec Jobák a 20 sekund před koncem ještě překonal Šimaru po samostatném úniku Danko. „Na víkendová utkání jsme jeli s pokorou a vezeme 5 bodů. Popravdě je to lepší, než jsme čekali. Hráli jsme však jako tým a zejména v obraně velmi pozorně, což byl základ úspěchu. Ještě nás čekají domácí zápasy s Hodonínem a Sudoměřicemi, ve kterých chceme rozhodně potvrdit výbornou podzimní formu,“ zhodnotil víkend vedoucí jihlavských David Štefl.

Střely: 35:33, vyloučení: 4:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:1

HC Jestřábi Přelouč - TJ Sokol Poruba 4:3 (1:1,1:0,2:2)

Poruba sehrála v neděli další vyrovnaný zápas na hřišti soupeře. Tentokrát hráči ze severu Moravy kousali v Přelouči. Domácí měli převahu a od 7. minuty vedli, ale museli být neustále ve střehu, Sokolům sice vázla kombinace, za to často hrozili z brejků. Vyrovnání však přišlo po jiné situaci – výborně vyhraná bule a parádní střela do šibenice znamenala, že do šaten se šlo za stavu 1:1. Ve druhé třetině znovu řídili průběh hry domácí, jenže vytěžili z toho jediný zásah. Další přidali až v závěrečné patnáctiminutovce, kdy navýšili na 4:1. Rozhodnuto ale nebylo, po chybách v obraně Jestřábů se dvakrát trefil Velčovský a Poruba až do závěrečné sirény sahala po bodu. Vyrovnání přesto nakonec domácí s vypětím všech sil nepřipustili. „Za stavu 4:1 domácí polevili, využili jsme toho, a po dvou krásných akcích Romana Velčovského jsme snížili na rozdíl jediného gólu. Měli jsme i šance na vyrovnání při power-play, ale domácí gólman už nekapituloval. Nepodařilo se tak zopakovat sobotní šťastný závěr, ale i tak jsem byl několikrát s našimi akcemi spokojen,“ řekl po zápase kouč hostů Tomáš Macko.

Střely: 39:30, vyloučení: 2:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Další výsledky:

Předehrávka - Neděle 14.11.

HBC Vsetín - SK Kometa Polička 3:2 ss (0:0,1:1,1:1)

Střely: 39:33, vyloučení: 9:11, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 0:0

Neděle 21.11.

Ježci Heřmanův Městec - SK Sudoměřice 8:4 (2:2,3:0,3:2)

Střely: 35:32, vyloučení: 7:2, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

TJ ACS Malenovice SV - SK Kometa Polička 6:0 (2:0,4:0,0:0)

Střely: 19:14, vyloučení: 10:9, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0

ERA Svítkov Stars Pardubice - SHC Opava 2:4 (1:1,0:3,1:0)

Střely: 12:27, vyloučení: 6:2, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:1