1. liga

Opava měla co dělat s Porubou, ale už je druhá

Polovinu základní části má po víkendu za sebou východní skupina 1. NHbL. Jihlava potvrdila roli lídra soutěže v Poličce, vyhrocené derby Sudoměřice – Hodonín i valašský souboj Vsetín – Malenovice vyhráli domácí.

Opava se nadřela doma s Porubou, ale nakonec vítěznou sérii prodloužila a posunula se na druhou příčku. Jestřábi doma přehráli Svítkov a Ježci si dojeli pro body do Hradce Králové.

SK Sudoměřice - HBC Rigum Hodonín 7:4 (4:1,3:2,0:1)

Jedenáct branek viděli diváci, kteří sledovali zápas Hodonína v Sudoměřicích. Utkání provázela tradiční atmosféra derby. Výrazně lepší vstup do zápasu měli domácí, kteří po pěkných kombinacích vedli brzy 2:0. Rigum odpověděl snížením po dalekonosné střele v přesilové hře. Jenže Sudoměřice se nezalekly a do pauzy přidaly další dva zásahy, Mišík už na začátku 11. minuty zkompletoval hattrick. Hodonín dostal ještě jeden úder na začátku druhé patnáctiminutovky a až potom se probral. Novotný a Halešic snížili na 5:3, poslední slovo však měli i ve druhé třetině domácí. Hodonínský Hausner vyfasoval trest pět minut a do konce zápasu, navíc chvíli po něm putoval na 10 minut na trestnou i Halešic a Sudky dvakrát trestaly. Derby od poloviny zápasu provázelo časté vylučování, strkanice, slovní půtky i tvrdé zákroky. V kolonce vyšších trestů postupně přibyli i domácí borci Hofrichter (dvakrát 10 minut), Věchet (5 + OK) a Mahdal (10 minut). Do poslední části poslali hosté přeházenou sestavu a už po 24 vteřinách snížili na 7:4, na další góly se už ale nedostalo. „Diváci mohli vidět derby se vším všudy, ve kterém domácí vyhráli zaslouženě, protože prokázali větší chuť a vůli po vítězství,“ zhodnotil vedoucí mužstva Hodonína Zdeněk Hlavačka.

Střely: 37:27, vyloučení: 13:12, využití přesilovek: 3:1, oslabení: 0:0

SK Kometa Polička - SK Jihlava 3:5 (3:3,0:2,0:0)

V útočně laděném utkání dokázali hosté otočit nepříznivý stav 1:3 a po výsledku 5:3 navýšili náskok na čele soutěže na 5 bodů. Začátek ale vyšel domácím, kteří už po 23 vteřinách šli zásluhou Hubáčka do vedení. Jihlavský celek odpovídal v 5. minutě, kdy Bartejs přesně zakončil individuální akci. V první třetině nakonec padlo šest gólů – Kometa vedla 3:1 po dvojnásobném využití čtyřminutové přesilovky. Hosté pak střídali brankáře, za Procházku poprvé v sezoně zaskočil Štefl. Výměna zapůsobila a ještě před první přestávkou se jihlavským povedlo vyrovnat, obě branky dělilo 22 vteřin. Na povedený závěr úvodní části navázal favorit i v prostřední třetině a ve 22. minutě poprvé v zápase vedl. O čtyři minuty později navíc jihlavský Danko proměnil trestné střílení, když byl chvíli před tím faulován v samostatném úniku. Pátý gól přestřelku zastavil a skóre se už do konce zápasu neměnilo.

Střely: 25:37, vyloučení: 6:7, využití přesilovek: 2:3, oslabení: 0:0

SHC Opava - TJ Sokol Poruba 3:2 (2:1,1:1,0:0)

Zápas v Opavě měl jasného favorita a domácí hned v první třetině tuhle roli potvrdili první brankou. Jenže Poruba přijela dobře připravená a neskládala zbraně. V 6. minutě se hostům povedlo dokonce vyrovnat. Sokoli dobře bránili, i když obzvlášť první lajna domácích jim zle zatápěla. Opavský tým znovu získal vedení v přesilovce a do šaten si odnášel těsný náskok. Ve druhé části hosté ještě jednou srovnali po zásahu kapitána Vaculíka, jenže po necelých dvou minutách znovu v početní výhodě zaznamenali vítězný gól domácí. Poslední třetinu rozkouskovalo časté vylučování, Poruba se pokoušela vyrovnat a podle statistik domácí dokonce přestřílela. Další branka už ale nepadla. Opava tak potvrdila formu šestou výhrou v řadě a posunula se v tabulce za vedoucí Jihlavu. „Do utkání se soupeřem z opačného konce tabulky jsme vstoupili odvážně, bez respektu a s vědomím, že v Opavě nemáme co ztratit. Přestože jsme inkasovali hned v první minutě utkání, nijak jsme nezpanikařili a dokázali hrát s favoritem vyrovnanou partii. V přípravě na utkání jsme se mimo jiného zaměřili i na osobní obranu, což se v zápase projevilo a společně s kvalitním výkonem brankáře Horváta chci vyzvednout naší celkově zlepšenou defenzivní práci,“ říkal po zápase trenér hostů Tomáš Macko.

Střely: 22:25, vyloučení: 6:9, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

HC Jestřábi Přelouč - ERA Svítkov Stars Pardubice 4:1 (1:0,3:1,0:0)

Svítkov ani Přelouč neprožívají zrovna povedené období, takže východočeské derby se od začátku hrálo dost opatrně. O něco více aktivní byli přece jen domácí, kteří to potvrdili i vedoucí brankou na začátku šesté minuty. Další šance zůstávaly dlouho nevyužity, až na začátku druhé části se povedlo Stars vyrovnat po důrazu Krištofa, který uklidil do sítě zapomenutý míček před brankovištěm. Utkání rozhodl krátký časový úsek mezi 24. a 27. minutou. Štefanský, Příhoda a podruhé v zápase Hackenberg postupně navýšili až na konečných 4:1 pro domácí. Hosté vystřídali gólmany, ale střelce to už nerozhýbalo. V poslední části si Jestřábi náskok uhlídali.

Střely: 30:23, vyloučení: 6:11, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

HBC Vsetín - TJ ACS Malenovice SV 3:1 (0:0,1:1,2:0)

Oba valašské týmy jsou hodně vyrovnané v tabulce a hodně vyrovnané bylo i nedělní derby. V úvodní třetině branka nepadla a v prostřední si oba týmy připsaly po gólu. Rozhodnutí tak přinesla až poslední část, která se lépe vyvedla domácím. Vsetín bodoval v šestém zápase za sebou, naopak zlínské Malenovice vyšly naprázdno poprvé po osmi zápasech. Oba týmy se po polovině základní části seřadily se stejným bodovým ziskem na třetí a čtvrté příčce tabulky východní skupiny s mírnou ztrátou na Opavu a mírným náskokem na Sudoměřice.

Střely: 27:25, vyloučení: 2:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

HBC Hradec Králové 1988 B - Ježci Heřmanův Městec 3:8 (0:2,2:3,1:3)

Z tvrdého přídělu v Opavě se v neděli otřepal Heřmanův Městec a v Hradci Ježci ukázali, že i oni umí střílet góly. Skóre otevíral Sýkora v přesilovce v polovině první třetiny a před pauzou vedli hosté už 2:0. Hradec ve druhé třetině snížil, Ježci se ale nenechali vyvést z konceptu a reagovali dalšími dvěma zásahy. Rychlou odpověď našli i na další snížení domácích. A v poslední části náskok znovu pohodlně navýšili. Hradec zůstal i v šestém zápase za sebou bez bodu a po půlce základní části mu patří nelichotivá poslední příčka tabulky. Ježci se ještě budou chtít zapojit do bojů o play off.

Střely: 32:36, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 2:3, oslabení: 0:0