1. liga

Morava zatím drtí Čechy

Jednoznačnou převahu měly v 10. kole východní skupiny 1. NHbL moravské týmy nad českými. Vyhrály všechna vzájemná utkání a lépe si zatím vedou i v tabulce, kde patří Moravě prvních šest příček.

Českou zástavu drží až sedmí Jestřábi z Přelouče, další Východočeši však zatím zůstávají mimo hranici postupu do play off. S nulou v neděli vyhrála Polička v Pardubicích a Jihlava v Přelouči, Opava doma nadělovala Heřmanovu Městci a důležité body vybojovala Poruba s Hradcem Králové. Hodonín překvapivě uloupil dva body ve Vsetíně a Malenovice uhrály těsnou výhru proti Sudoměřicím. Už v sobotních dohrávkách vyhráli Ježci v Porubě a Opava nedala šanci hradecké rezervě.

Sobota:

SHC Opava - HBC Hradec Králové 1988 B 7:0 (0:0,3:0,4:0)

Jednoznačnou výhru si připsala doma Opava, které tentokrát nedokázala konkurovat rezerva Hradce Králové. Po první třetině byly ještě šance vyrovnané, když se skóre nepohnulo ze stavu 0:0, ale ve druhé už favorit zahájil nadílku. Soupeře nakonec smetl 7:0. „Opava byla jasně nad naše síly. Dorazili jsme opět s omezenou sestavou, přesto jsme první třetinu dokázali taktickou hrou eliminovat sílu soupeře. Ovšem na začátku druhé části nás dva slepené góly rozhodily a domácí už pak hráli s klidem na hokejkách a navyšovali skóre,“ uznal sílu soupeře náhradní brankář Hradce Tomáš Dvořáček.

Střely: 38:12, vyloučení: 3:7, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 1:0

TJ Sokol Poruba - Ježci Heřmanův Městec 0:3 (0:0,0:1,0:2)

Pokud se Ježci nechtěli namočit do bojů o udržení, museli v sobotu v Porubě po dvou krutých přídělech z minulých kol naplno bodovat. Nakonec si povinnou výhru odvezli, i když o ní po vyrovnaném průběhu definitivně rozhodli až v závěrečné třetině. Marek Kišš se trefil dvakrát, třetí branku přidal tři minuty před koncem Ondřej Lux. Poruba dokonce Heřmanův Městec těsně přestřílela, žádný z pokusů domácích ale v síti neskončil.

Střely: 18:16, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Neděle:

SHC Opava - Ježci Heřmanův Městec 12:1 (3:0,5:1,4:0)

V Porubě sice Ježci v sobotu zvládli vybojovat všechny body, o den později ale utrpěli další debakl. V Opavě na domácí od začátku nestačili, naopak Slezané potvrdili stoupající formu a střeleckou chuť. Opava díky jednoznačné dvouciferné výhře prodloužila vítěznou sérii na pět zápasů. Zato Heřmanův Městec stále víc ztrácí na první osmičku, navíc je nejhůře bránícím mužstvem východní skupiny národní ligy, v deseti zápasech dostal 69 branek, když 39 jich inkasoval v posledních čtyřech kolech.

Střely: 37:22, vyloučení: 5:7, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 1:0

TJ Sokol Poruba - HBC Hradec Králové 1988 B 4:2 (1:1,2:0,1:1)

Přímý souboj o poslední místo svedly v neděli v Ostravě domácí Poruba a hosté z Hradce Králové. Rezerva lídra extraligy vedla už po 13 vteřinách a vypadalo to, že Sokol se nedočká výhry ani na desátý pokus. Hosté ale o vedení ještě v první třetině přišli a Poruba zavelela k obratu. Ten definitivně dokončila v prostřední části. „Nakonec zápas skončil 4:2 pro domácí, což nás samozřejmě mrzí. Zvlášť proto, že soupeř byl pro nás hratelný a zbytečně jsme se připravili o důležité body,“ zhodnotil gólman hostů Tomáš Dvořáček. Poruba tak ke dvěma bodům za porážky v nájezdech konečně připojila tříbodové vítězství a utekla z posledního místa. To zbylo právě na béčko Hradce.

Střely: 28:27, vyloučení: 4:4, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

HC Jestřábi Přelouč - SK Jihlava 0:4 (0:1,0:2,0:1)

První část duelu Přelouče s Jihlavou byla z obou stran hodně opatrná, domácí čekali, co favorit předvede, ale ani Jihlava se nikam netlačila. Jestřábi neproměnili několik přesilovek, a tak nakonec ve vlastním oslabení udeřili hosté. I druhá patnáctiminutovka nabídla bojovný hokejbal s minimem šancí. Rozhodovaly přesilovky, tým z Vysočiny v nich ve druhé části přidal další dva zásahy a stanovil osud zápasu. V poslední třetině přidal ještě jeden přesilovkový gól navíc. Naopak jihlavský gólman Procházka nedovolil domácím ani jednu branku. „Zápas jsme odehráli bez větších problémů. Při hře 5 na 5 jsme soupeře prakticky k ničemu nepustili a nebýt několika zbytečných vyloučení, nedostával by se před naší branku. Oslabení jsme ale zvládli výborně, sami jsme navíc přesilové hry dokázali využít. To dnes rozhodlo,“ byl s výkonem spokojen trenér Jihlavy Libor Smetana. „Nedělal bych z této prohry tragédii. Soupeř byl prostě lepší. Ukázal proč je na prvním místě tabulky a ztratil jen jedenkrát body,“ připojil své hodnocení kapitán Přelouče Martin Šmíd.

Střely: 21:19, vyloučení: 7:6, využití přesilovek: 0:3, oslabení: 0:1

ERA Svítkov Stars Pardubice - SK Kometa Polička 0:2 (0:2,0:0,0:0)

Na slabou střeleckou produktivitu doplatil domácí Svítkov v zápase s Poličkou. Zatímco Kometa dokázala hned v úvodní třetině dvakrát skórovat a brzy tak rozhodnout zápas, Stars neproměnily ani jednu z mnoha příležitostí. „Pokud nedáme branky ani, když jsme sami před brankařem, nemůžeme pomýšlet na body. Polička hrála jednoduše a účelně. Jistě nešlo o pohledný hokejbal, ale byl to důležitý zápas o osmičku, který nám nevyšel. Za hosty nastoupili extraligoví bratři Chmelové a na projevu hry soupeře to bylo znát. Nezbývá než pogratulovat soupeři, který si svoje body vydřel,“ řekl po zápase vedoucí týmu Svítkova Petr Kopečný.

Střely: 27:29, vyloučení: 6:7, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

HBC Vsetín - HBC Rigum Hodonín 3:4 ss (2:0,1:2,0:1)

Doma dosud neporažený Vsetín začal proti Hodonínu lépe a z aktivity vytěžil i první branku. Ta padla hodně snadno po střele z poloviny hřiště, navíc ze situace, která zaváněla ofsajdem. Také druhá branka spadla Hodonínu do sítě po střele z dálky přes clonící hráče a Rigum byl po první třetině hodně dole. Ve druhé části ale zvýšil agresivitu, což kromě tvrdých střetů před oběma brankami přineslo pro hosty i střelecký úspěch. Dvěma zásahy v přesilovkách Hodonín vyrovnal. Na jeho druhý gól ale hned po 10 vteřinách odpověděl v početní výhodě domácí střelec Trčka, takže i podruhé šli do šaten veselejší Valaši. Ti navíc zahájili třetí část dalším náporem a hosté nestíhali nebo si pomáhali fauly. Jenže Vsetín už další přesilovku neproměnil, naopak v závěru dostal početní výhodu i Rigum a Tomáš Novotný poslal zápas do nájezdů. V nich byli šťastnější hosté, kteří tak jako první vyhráli na horké vsetínské půdě.

Střely: 33:27, vyloučení: 8:10, využití přesilovek: 1:3, oslabení: 0:0

TJ ACS Malenovice SV - SK Sudoměřice 3:2 (1:0,1:1,1:1)

Malenovice doma odmítly útok hostů ze Sudoměřic a v důležitém souboji o šest bodů obhájily druhou příčku. Ve vyrovnaném zápase nabrali domácí rozhodující náskok už v úvodní třetině. Zlínský tým tak prodloužil sérii tříbodových výher na šest, když v osmi posledních zápasech ztratil jenom bod.

Střely: 31:22, vyloučení: 10:7, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:1