1. liga

Za Jihlavou se formuje silná stíhací skupina

Gólově bohaté zápasy nabídlo neúplné 9. kolo východní skupiny 1. NHbL. Dvanáct branek viděli diváci v zápase Malenovic s Hodonínem, ve kterém domácí potvrdili, že budou letos patřit ke špičce tabulky.

Překvapivě jednoznačnou záležitostí pro domácí byl zápas Sudoměřic ve Vsetíně. I druhý tým z Valašska naplno bodoval a slušně vyrovnal poměry ve stíhací skupině za lídrem tabulky z Jihlavy. Ta nepřipustila žádné překvapení v Pardubicích a po minulém kole, kdy padla s Opavou, se vrátila na vítěznou vlnu.

HC Jestřábi Přelouč - SK Kometa Polička 0:4 (0:0,0:2,0:2)

Sestava Jestřábů sice měla proti dvěma lajnám Komety početní převahu, ale na hřišti se to nijak neprojevilo. Naopak hráči z Poličky byli od začátku aktivnější. Ve druhé části domácí přece jen soupeře přitlačili, jenže přišel protiúder. Kometa dvakrát zasáhla do černého, když Chmel přesně umístil svůj backhand a poté vyšel výpad tři na jednoho. Domácí se už nechytili, jejich šance pochytal gólman Komety a hosté v poslední části přidali další dvě branky. Naopak Jestřábi ve druhém domácím zápase nedali ani jednu. „Chyběla nám bojovnost, důraz i střelecká pohotovost. Prostě vše, co nás vedlo k úspěchům v předešlých kolech. Chtěli jsme potvrdit body z Moravy, ale bohužel....,“ hodnotil domácí kapitán Martin Šmíd.

Střely: 39:39, vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:1

ERA Svítkov Stars Pardubice - SK Jihlava 3:6 (2:2,1:4,0:0)

Jihlava chtěla odčinit první letošní porážku z minulého víkendu a do zápasu v Pardubicích vlétla. Po 59 vteřinách hosté vedli a ve čtvrté minutě rychle využitou přesilovkou zvýšili už na 2:0. Náskok ale favorita ukolébal a domácí se probudili, nejdříve využili chybu v rozehrávce jihlavské obrany a ještě v poslední minutě první části vyrovnali. „Do utkání jsme vstupovali s odhodláním získat první body na domácím hřišti. Realita však byla úplně jiná a než jsme se rozkoukali prohrávali jsme 0:2. Do konce třetiny jsme zlepšenou hrou vyrovnali na 2:2, ale místo abychom ve zlepšeném výkonu pokračovali i ve druhé třetině, nechali jsme soupeře pohodlně nastřílet čtyři góly a bylo rozhodnuto“ nastínil další vývoj vedoucí svítkovského týmu Petr Kopečný. Hosté totiž do druhé třetiny vstoupili opět výborně a do 24. minuty rozhodli o vývoji zápasu třemi brankami. Stars ještě snížily, ale hosté odpověděli a ve zbytku utkání snahy domácích utlumili pozornou obranou. „Ve druhé třetině jsme konečně dokázali zužitkovat šance, které jsme si vytvořili. I když hra nebyla ideální. Dělali jsme spoustu chyb, a kdyby dokázal soupeř některou z nich potrestat, mohlo to být ještě zajímavé. Pro nás jsou ale důležité hlavně tři body,“ zhodnotil trenér Jihlavy Libor Smetana.

Střely: 23:38, vyloučení: 10:3, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0

HBC Vsetín - SK Sudoměřice 6:1 (0:0,3:0,3:1)

Vsetín má formu a ukázal to i v neděli, kdy na jeho hřiště přijely Sudoměřice. Valaši si překvapivě přesvědčivě připsali čtvrtou výhru v řadě a zařadili se mezi nejlepší týmy ligy. Skóre se ale poprvé měnilo až po polovině zápasu, kdy domácí využili přesilovku. Už za minutu a půl vsetínský kapitán Trčka zvyšoval a devět vteřin před druhou pauzou opět z přesilovky Vsetín udeřil potřetí. Nepočetná sestava Sudoměřic neměla šanci na zvrat, naopak domácí v poslední části zvyšovali až na 6:0. Jejich gólman Šimara přišel o čisté konto až 39 sekund před koncem.

Střely: 31:13, vyloučení: 6:14, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

TJ ACS Malenovice SV - HBC Rigum Hodonín 7:5 (4:2,0:2,3:1)

Gólově bohatý byl zápas Hodonína ve Zlíně. Hodně o tom napověděla už první třetina, ve které i kvůli chybám gólmanů padlo šest branek. O dvě lepší byli domácí, přestože v 11. minutě přišli o útočníka Skybu, který vyfasoval trest 5 minut plus do konce utkání. Do druhé třetiny ale nastoupili o mnoho lépe hosté, Tomáš Novotný dvěma zásahy skóre srovnal. Poslední třetina byla ze začátku opatrnější, ale pak oba týmy přestřelku dohrály. Hodonín opět prohrával, dotahoval a znovu ztrácel. Malenovice byly nakonec šťastnější, poslední branku dávaly až v závěru do prázdné branky při pover play Rigumu.

Střely: 18:20, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 1:0