1. liga

Vedoucí duo začíná unikat zbytku východní skupiny

Jihlava a Sudoměřice si díky skvělému začátku sezóny vytvářejí náskok na čele tabulky východní skupiny 1. NHbL. Po šesti kolech mají druhé Sudoměřice o čtyři body víc než třetí Malenovice, Jihlava je ještě o tři body lepší.

V neděli si tým z Vysočiny jasně poradil s rezervou Hradce Králové, Sudky smetly ostravskou Porubu. Dařilo se i Opavě doma s Hodonínem a Vsetínu v Pardubicích. Ježci z Heřmanova Městce zaveleli k obratu v zatím nepříliš povedeném úvodu sezóny výhrou v Poličce. Malenovice v důležitých soubojích uspěly v neděli Přelouči a už v sobotu v dohrávce 5. kola i v pardubickém Svítkově.

SK Kometa Polička - Ježci Heřmanův Městec 3:5 (0:3,1:2,2:0)

Ježci měli po pěti zápasech na kontě pouhé tři body a do Poličky jeli s jasným cílem – podat maximální výkon a konečně svůj bodový účet obohatit. To bylo vidět už v úvodu zápasu. Svižný nástup hostů znamenal jejich dvougólové vedení po dvou využitých přesilovkách už v 5. minutě. Ještě před přestávkou Kometa inkasovala potřetí a po pauzei počtvrté. Až poté se domácí probrali a snížili, jenže Heřmanův Městec nehodlal ztratit ani bod a odpor Poličky zlomil další brankou. Hosté zvolnili až ve třetí části, kdy nabídli Kometě i několik přesilovek. Dvě se domácím podařilo využít a dostat se na dostřel. Víc už se ale skóre neměnilo a Ježci tak svého soupeře o bod přeskočili na devátém místě v tabulky.

Střely: 24:32, vyloučení: 8:9, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 0:0

SK Jihlava - HBC Hradec Králové 1988 B 9:0 (5:0,2:0,2:0)

Druhou výhru 9:0 v řadě si připsali hokejbalisté z Vysočiny. V minulém kole vyfasoval devítku Heřmanův Městec, tentokrát si ji odvezli hráči královéhradeckého béčka. Hradec přijel do Jihlavy jen s devíti hráči do pole, což se na jeho výkonu podepsalo. Hosté sice měli první šanci, góly však padaly jen na druhé straně. V úvodní třetině Jihlava skórovala pětkrát a rozhodla o osudu utkání. „Do utkání jsme sice nevstoupili ideálně, brankář Procházka nás ale podržel důležitým zákrokem. Jakmile jsme poprvé skórovali, šli jsme si jasně za svým. Další 4 góly v první části pak definitivně rozhodly,“ řekl nejproduktivnější hráč jihlavského týmu Pavel Píbil. Tempo ve zbytku zápasu opadlo, ale domácí už v poklidu navyšovali stav. „Škoda, že jsme se opět nedočkali „desítky“, hlavní jsou ale tři body,“ dodal Píbil.

Střely: 35:12, vyloučení: 1:5, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

SHC Opava - HBC Rigum Hodonín 7:3 (3:0,4:2,0:1)

Opava měla v duelu dvou tabulkově vyrovnaných týmů drtivý start. Hned první šance skončila gólem, tlak pokračoval a domácí navyšovali až na 3:0 před první pauzou. „Ve stejném duchu se nesla další třetina, kdy již na začátku se skóre opět navýšilo a ospalý a nedůrazný Rigum byl většinou jen v roli diváka a žáka, který byl nemilosrdně vyučován rychle běhajícími domácími hráči se smrtícími přesilovými hrami,“ popsal další vývoj vedoucí hodonínského mužstva Zdeněk Hlavačka. V půlce zápasu se sice Rigum nadechl a snížil na 4:2, jenže Slezané nenechali nikoho na pochybách, komu že to utkání patří. Po druhé třetině byl stav už 7:2. „Jen zlepšený výkon Hodonína, již tréninkové tempo Opavy a heroický výkon našeho brankáře upravil skóre na konečných přijatelných 7:3,“ dodal Hlavačka.

Střely: 34:21, vyloučení: 3:10, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

HC Jestřábi Přelouč - TJ ACS Malenovice SV 0:2 (0:2,0:0,0:0)

Malenovice o víkendu ukázaly, že myslí na vyšší patra tabulky. Na sobotní výhru v Pardubicích navázaly v neděli v Přelouči, kde se blýskly výtečnou první třetinou, po které vedly o dvě branky. Jestřábi se ve druhé patnáctiminutovce zvedli a hrál se pohledný hokejbal, ale gólů už se diváci nedočkali. „Soupeř ukázal svou sílu a kvalitu a zejména v první třetině dominoval. Dlouho u nás nikdo nepředvedl takový výkon jako Malenovice,“ sportovně pochválil soupeře kapitán přeloučského týmu Martin Šmíd. Zlínský celek se po vydařeném víkendu posunul na třetí místo tabulky a táhne tak stíhací skupinu za vedoucí dvojicí Jihalava – Sudoměřice.

Střely: 29:35, vyloučení: 3:6, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Další výsledky:

Sobota:

ERA Svítkov Stars Pardubice - TJ ACS Malenovice SV 3:5 (2:3,0:1,1:1)

Střely: 29:34, vyloučení: 8:8, využití přesilovek: 1:3, oslabení: 0:0

Neděle:

TJ Sokol Poruba - SK Sudoměřice 0:7 (0:3,0:1,0:3)

Střely: 19:42, vyloučení: 8:7, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0

ERA Svítkov Stars Pardubice - HBC Vsetín 1:4 (0:1,0:2,1:1)

Střely: 36:27, vyloučení: 9:10, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0