1. liga

Ježci se dál trápí, v Jihlavě utrpěli debakl

Pět zápasů pátého kola odehrály v nedělním deštivém počasí týmy východní skupiny 1. NHbL. Další výhru si do série připsala dosud nepokořená Jihlava, které nedokázali konkurovat Ježci z Heřmanova Městce.

Přeloučští Jestřábi si nakonec poradili se Vsetínem a Sudoměřice zvládly lépe závěr gólově chudého zápasu v Opavě. Nájezdy přihrály dva body rezervě Hradce Králové v Poličce a také Hodonínu v Porubě. Malenovice dohrají kolo v Pardubicích až v sobotu.

SK Kometa Polička - HBC Hradec Králové 1988 B 3:4 ss (0:1,1:1,2:1)

V nepříliš pohledném zápase vedli od 9. minuty hosté z Hradce Králové, v první části to ale bylo vše. Zaskočenou Kometu trestali hosté znovu až ve 24. minutě, kdy navyšovali vedení v přesilovce. Domácí ale stihli tentokrát rychle odpovědět, když vzápětí nepohrdli výhodou dvojnásobné přesilovky a i se štěstím snížili. Ještě ve druhé části byla Kometa blízko vyrovnání, jenže gól po hře vysokou holí rozhodčí uznat nemohli. Srovnání skóre se tak domácím povedlo až na začátku třetí část. A pět minut před koncem dokonce Polička otočila na 3:2. Na všechny body to však nestačilo, v poslední minutě hosté získali míček v obraném pásmu a přečíslení po rychlém výpadu využil Jan Bílý. Hradec zvládl lépe i nájezdy a odvezl si dva body.

Střely: 33:19, vyloučení: 3:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

SK Jihlava - Ježci Heřmanův Městec 9:0 (2:0,5:0,2:0)

Nejhorší zápas od začátku sezóny mají za sebou Ježci z Heřmanova Městce. Do Jihlavy vyrazili bez několika opor a tvrdě na to doplatili. Přitom až do 10. minuty platilo skóre 0:0. Pak ale hosty načal po skončení přesilové hry Jobák a dvě minuty poté ho napodobil Píbil. Druhá třetina pak hostům definitivně zlomila vaz. Výborně hrající Jihlava postupně navýšila až na 7:0. „V první třetině se soupeř snažil aktivní hrou držet krok, poté co dostal další dvě branky v druhé části ale úplně rezignoval. Bylo vidět, že jim scházejí hlavní opory a že nastoupili hlavně mladí hráči bez větších zkušeností,“ zhodnotil duel autor dvou jihlavských branek a dvou přihrávek Pavel Zelený. V poslední třetině přidali domácí odevzdanému soupeři další dva zásahy. Ježci tak od vítězství v prvním kole marně čekají na další body, naopak Jihlava je zatím neomylná.

Střely: 42:10, vyloučení: 5:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

SHC Opava - SK Sudoměřice 0:1 (0:0,0:0,0:1)

Opava dokázala ve druhém kole nasázet Svítkovu šest gólů, v ostatních zápasech ale předvedla spíš střelecké trápení, které rozhodně nepřerušila ani doma proti Sudoměřicím. Hosté přitom přijeli oslabení a ani oni nepředváděli nijak oslnivý výkon. Na obou stranách se hodně vylučovalo a na to dopláceli spíš domácí, kteří jinak měli o něco více ze hry. Třiačtyřicet minut se hrálo bez gólu, pak rozhodl jediný okamžik. Domácí brankář Klepač rozehrával z rohu za svou bránou, jenže k míčku se dostali hosté a do uvolněné klece pohodlně dopravili rozhodující gól.

Střely: 18:23, vyloučení: 7:6, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

TJ Sokol Poruba - HBC Rigum Hodonín 2:3 ss (1:0,1:1,0:1)

Velmi slušný výkon předvedla doma Poruba. Sokoli od začátku hýřili aktivitou a ospalý Hodonín jasně přehrávali. Na konci první třetiny využili zaváhání při rozehrávce Rigumu a ujali se vedení. To v druhé části ještě navýšili, když po pohledné souhře v přesilovce ztlumili snahu hostů o vyrovnání. Pak se ale dostali ke slovu hráči Hodonína, po sérii přesilovek ještě před pauzou snížili a v poslední třetině hodně lacino vyrovnali, když se překvapivě ujalo nahození od poloviny hřiště. Ostravský tým byl přece jen blíž k výhře, v závěru měl dlouhou pětiminutovou přesilovku, gól už ale nepadl a jediný proměněný nájezd pak rozhodl o tom, že na jih Moravy poputují dva body. „Při vývoji utkání se dá říct zlaté dva,“ věděl dobře vedoucí hodonínského týmu Zdeněk Hlavačka. „Z výsledku jsem smutný. Na všech hráčích byl vidět zlepšený přístup, celý zápas jsme vedli a byli lepším týmem. V závěru jsme bohužel dostali smolný gól a dlouhou pětiminutovou přesilovku jsme nevyužili. Jeden bod z domácího utkání je málo, potřebujeme už konečně vyhrát,“ komentoval zápas domácí trenér Tomáš Macko.

Střely: 32:35, vyloučení: 6:11, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

HC Jestřábi Přelouč - HBC Vsetín 3:1 (1:0,0:1,2:0)

Zápas v Přelouči byl spíš bojem o každý centimetr deštěm zkrápěného hřiště. Úvod se lépe povedl domácím, když Příhoda z otočky prostřelil hostujícího gólmana. Valaši byli nebezpeční z brejků, ale víc šancí měli Jestřábi. Jenže žádnou další nevyužili, tak je hosté potrestali a ve druhé třetině v přesilovce srovnali. I další branka padla v početní výhodě, tentokrát do sítě Vsetína už v poslední patnáctiminutovce. Hosté si pak komplikovali snahy o závěrečný tlak několika dalšími oslabeními, a když se nakonec dostali k možnosti odvolat brankáře, ukončil jejich power play třetí gól domácích. Šmíd vyškrábl hostujícímu bekovi za brankou míček a rozhodl definitivně o výhře Jestřábů.

Střely: 39:29, vyloučení: 4:10, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0