1. liga

Chtěl bych si vybojovat místo v extraligovém týmu, odkrývá své plány Pavel Foršt

V 1. Lize jsme mohli v podzimní části sledovat zajímavý projekt, který se odehrává v Pardubicích. Místní „B“ tým je složen převážně z juniorů. Mladíci si nevedou vůbec zle a do přerušení sezóny se usadili na 4. místě tabulky 1. Ligy, k čemuž pomohl i brankářský vicemistr světa hráčů do 18 let.

Hlavním pilířem úspěchů pardubických hokejbalistů je talentovaný brankář Pavel Foršt, který disponuje skvělými čísly. Pavel si drží svoji úspěšnost kolem 90% a patří mu druhé místo v tabulce brankářů. Jak je pro gólmana těžké se připravovat v této době nebo jaké má cíle do budoucna se dozvíme v rozhovoru, který nám tento nadějný brankář poskytl.

Úroveň nás nepřekvapila

V 1. Lize jste první sezónu s mladým týmem, překvapila Vás úroveň této soutěže?

Můžu říct, že nás úroveň 1. Ligy nepřekvapila, čekali jsme, že budeme hrát se zkušenějšími a fyzicky silnějšími týmy a myslím, že jsme využili našich výhod, což je rychlost a kondička a jsme tak díky tomu na 4. místě tabulky.

Jak jste zatím spokojen s účinkováním v této soutěži?

Je to daleko lepší než juniorská soutěž. Můžu říct i za celý tým, že nás to moc bavilo, každý zápas byl velmi obtížný a občas i vyhecovaný.


Zatím jsem si dost zachytal

Vaše individuální čísla jsou zatím výborná. Jste spokojen se svými výkony?

Upřímně ani nevím, jak na tom jsem, když se tak dlouho nehrálo, ale co si tak vzpomínám tak zápasy proti Malenovicím, Prachaticím a Poličce jsem si dost zachytal a s výkonem jsem byl spokojený.

Je pro Vás prioritou 1. Liga nebo se chcete usadit v extraligovém týmu?

V této situaci bych bral cokoliv, ale až se zas někdy bude hrát, chci si vybojovat místo na soupisce A týmu, ale zároveň bych chtěl hrát i s kluky v 1. Lize a celkově odchytat co nejvíce zápasů.


Pavel Foršt odchytal v 1. Lize na podzim 4 duely, v nichž se pyšnil průměrnou úspěšností zákroků 89,58%. V Extralize mužů pak přidal 1 duel proti Karviné, s níž ale Autoskláři padli 4:6. Autor fotky: Josef Česák st.

Nad dohráním pochybuji

Jak se jako brankář připravujete v této nelehké době?

Na začátku karantény jsem dělal brankářská cvičení a v rámci možností jsem chodil běhat. Aktuálně jsem v programu Neurotracker, kde se trénuje postřeh a periferní vidění. Dále se spoluhráči často chodíme na fotbálek.

Myslíte si, že se ještě 1. Liga dohraje?

Považuji se za optimistu a dlouho jsem věřil, že se liga dohraje, ale teď nad tím silně pochybuji.


Pavel Foršt dohrání sezóny v 1. Lize nevidí moc růžově. Autor fotky: Josef Česák st.