1. liga

Jihočeské derby podruhé ovládl Suchdol! Přelouč znovu prohrála

Minulý víkend měla 1. Liga na programu 7 zápasů. Konkrétně v sobotu se odehrála 3 utkání. Přelouč nezvládla souboj proti Liticím a ve spodku tabulky se to zamotává. Nabuzení Buldoci si vyšlápli na Jihlavu, které nasázeli 5 gólů a ani jeden nedostali! Suchdol přejel Horaly a je znovu na 1. pozici!



Suchdol na Horaly umí!


SK Suchdol nad Lužnicí vs. HBC Prachatice 7:2

Již podruhé se dostalo na pikantní jihočeské derby, ve kterém znovu dominoval staronový člen 1. Ligy ze Suchdolu, ale tentokrát to bylo rozdílem třídy. Základ úspěchu stál na jistém Janákovi v brance domácích. Velkou chuť do hry dostal kapitán Suchdolu, Matěj Tácha, jenž se do sestavy vrátil po zranění. Prachatice tento duel absolutně nezvládly, a proto se musely spokojit se 7 góly v jejich síti. 3 body znamenají pro Suchdol dobrou zprávu. Jelikož ztrácí na první Brno 2 body a k tomu mají Jihočeši zápas k dobru, tak to značí možnost vyhoupnout se opět do čela ligy.


Ohlasy trenérů:

Milan Dlugoš (hlavní trenér SK Suchdol nad Lužnicí): „Kluci odmakali zápas s Prachaticemi naplno. Po celé utkání jsme byli lepším týmem. Po zranění v horní části těla (smích) se vrátil do sestavy náš malý velký muž a kapitán Matěj Tácha, který se blýskl hattrickem. Velký podíl na vítězství měli jeho dva spoluhráči z první lajny David Braun a Jiří Kalát. Výborný výkon podal brankář Filip Janák, ale toho bych musel chválit každé utkání (smích). Zatím je v týmu pohoda a doufám, že už nám play off neunikne.“

Vít Čapek (hlavní trenér HBC Prachatice): „Sobotní utkání se nám moc nepovedlo a myslím, že výsledek je pro nás dost krutý. Rozhodla první třetina a naše hrubé chyby v obraně. Vstup do druhé třetiny se nám povedl, ale vždy, když jsme byli domácím na dostřel tak nás srazili dalším gólem a tím rozhodli o svém zaslouženém vítězství. Pro nás to byla řádná facka na úvod jarní sezony a doufám, že to bylo v pravý čas.“


Co se děje s Přeloučí? Proti Liticím znovu porážka!


HC Jestřábi Přelouč vs. HBC Plzeň-Litice 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)
Branky: 9. Suchánek – Voves 2x, Kočka.

Přelouč se po nevydařeném výjezdu do Rakovníka těšila na zápas před svými diváky. Každý radši hraje na domácím hřišti než na venkovním, ale ani to Jestřábům nepomohlo. Domácí nasadili velice svižné tempo duelu, čímž si v 5. minutě vynutili trestné střílení, to ale Východočeši nevyužili. Přelouč nevěšela hlavu a pokračovala v aktivní hře, kdy zasypávala plzeňského brankáře mnoha střelami. Zasloužená snaha přinesla ovoce v 9. minutě, kdy Přelouč poslal do vedení Suchánek. Ale jako by domácí usnuli na vavřínech a první branka v utkání je uspokojila. Netrvalo to dlouho a za pár minut bylo srovnáno, což znamená, že úvodní třetina skončila jedním gólem na obou stranách. Branka do kabiny Litice nejspíše navnadila a motivovala k větší aktivitě, což se promítlo ihned na úvod druhé dějství, když ve 3. minutě druhé třetiny lehce odskočily domácím Jestřábům na 1:2.


Hra plynula dále a Litice se dostávaly do větších otáček, ale to jim zkomplikovalo oslabení. Přelouč měla výhodu přesilové hry, v níž mohla vyrovnat, ale to by si musela pohlídat případný výpad Litic, jenž skončil gólem. Jestřábi laickou chybou pustili hosty do svého útočného pásma a Plzeň naložila se svým oslabením nejlépe, jak mohla. Domácí ani za stavu 1:3 neházeli flintu do žita. Zbytek druhého dějství skončil bez gólu a Litice tak musely ve třetí třetině ukázat to, že si 3 body zaslouží.


Domácí se v závěrečné patnáctiminutovce snažili, co to šlo, ale když už to vypadalo, že by mohli snížit, tak plzeňský brankář byl vždy na správném místě. Litice si tak poslední třetinu s přehledem pohlídaly a slavily 3 body z venkovního hřiště. Po tomto výsledku nastávají spekulace o tom, kdo bude padat a kdo má ještě malou šanci na play off.


Ohlas:


Libor Komůrka (manažer HC Jestřábi Přelouč): „Místo polštáře 3:0, který jsme měli mít proti statickému soupeři po první třetině, to bylo po náhodném nahození 1:1. Ve druhé části tlak pokračoval a z jediné akce 1:2 a ve vlastní přesilovce 1:3. Pak už jen promarňování šancí. Kdo nedává šance a prohraje, může si za to sám.“

Jakub Juroško (předseda HBC Plzeň-Litice): "Toto utkání jsme brali jako jedno z klíčových v našem boji o účast ve vyřazovacích bojích. Nepovedla se nám úvodní pasáž, kdy na nás domácí vlétli a zejména zásluhou našeho brankáře jsme neinkasovali více než jednu branku, na kterou jsme naštěstí stihli do konce třetiny šťastně odpovědět. Tento moment nás uklidnil a na začátku druhého dějství jsme skóre otočili. Skvěle se nám dařilo oslabení, ve kterém jsme nakonec udeřili potřetí. Zápas byl celkově tvrdý, bojovný i hodně náročný a my jsme rádi, že jsme si i s velkou mírou štěstí odvezli všechny tři body."


Brno vynulovalo silnou Jihlavu!


HBK Bulldogs Brno vs. SK Jihlava 5:0 (1:0, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky: Emmer F. (Fišar), Šmarda, Nazad, Šmarda (Emmer F.), Zapletal (Vysloužil).


Jihlavský celek přijel do Brna s jasnou vidinou tří bodů. Celek z Vysočiny použil veškerou dostupnou sílu do hřiště, co měl, ale až na střelce Střechu. Bylo zřejmé, že i domácí chtějí na svém hřišti vyhrát. Lépe začali právě domácí, kterým se podařilo v první třetině jednou skórovat. Za jihlavskou brankou ztratil balónek obránce Blaško po souboji s brněnským Fišarem, jenž okamžitě míček nasměroval na volného Emmera a ten nezaváhal. I nadále hra pokračovala ve velkém tempu, kdy oba týmy měly slibné šance. Ale do konce úvodní sirény další gól nepadl. Druhá část zápasu se nesla v podobném duchu jako ta první, až na jednu změnu. Brnu se podařilo navýšit tenký náskok, a to z přesilovky, když se po vyhrané buly dostal ke střele domácí Šmarda, jenž se nemýlil a prostřelil jihlavského Humlíčka.


Ve třetím dějství bylo vidět, že Jihlava vrhla veškerou snahu do útoku a Brnu hrozilo snížení, to se ale nestalo. Buldoci ještě k tomu využili ve 32. minutě rychlý protiútok. Brněnský Nazad dokázal sám proniknout před jihlavskou branku, kde Humlíčkovi vymetl pravou šibenici. Další branku přidal znovu brněnský Šmarda, kterému nahrával Filip Emmer. Konečný gólový stav dovršil domácí Zapletal. Hosté si vypracovali mnoho gólových možností, ale buď je zastavil domácí gólman nebo branková konstrukce. 3 body Brnu pomohly dotáhnout se na Poličku a Suchdol. Jihlava tak bude muset body nastřádat jinde.


Ohlasy trenérů:


Jan Emmer (hlavní trenér HBK Bulldogs Brno): „Jihlava k nám přijela v plné sestavě, chyběl jí jen Jan Střecha. Již od začátku jsme věděli, že to bude boj o každý metr plastu a že rozhodnou malé chyby na jednotlivých stranách. Šli jsme do vedení hodně brzy, a to nám dodalo sebejistotu, a ještě větší chuť do hry. Utkání bylo ale nadále velmi vyrovnané a Jihlava nám hrozila nebezpečnými kontry. Naštěstí jsme využili ve druhé třetině přesilovku, čímž jsme soupeři odskočili. Na konci zápasu jsme ještě přidali tři branky z protiútoků. Musím pochválit našeho brankáře Richarda Makaru, který nastoupil ke svému prvnímu zápasu v 1. Lize, za vychytané nulové konto, čímž nás velmi podržel. Ale myslím si, že výsledek je vzhledem k předvedené hře pro hosty až moc krutý.“

Lukáš Staněk (hlavní trenér SK Jihlava): „Výsledek je pro nás až moc krutý, neproměňovali jsme vyložené šance, kterých bylo poměrně dost a góly dostali po hloupých chybách a nedůrazu v brankovišti. Troufám si říct, že nebýt takové nemohoucnosti v proměňování šancí, mohli jsme na bod pomýšlet.“