1. liga

Souboj stálic 1. Ligy ovládli Buldoci! Suchdol lehce přešel přes Autosklo a Plzeň podruhé vyzrála na Horaly!

I 1. Liga má po základní části, kterou jasně ovládl jihočeský Suchdol nad Lužnicí. Ten si ziskem prvenství v soutěži zajistil přímý postup na finálový turnaj. Buldoci si proti Svítkovu udrželi 2. místo. Plzně si výhrou nad Prachaticemi v tabulce polepšila a Autosklo jde do play-off ze 4. místa.

Brno uhájilo své hřiště proti pardubickému Svítkovu!

HBK Bulldogs Brno vs. HBC Svítkov Stars Pardubice 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Hudec (Broulík, Hynek), 29. Toman (Skřivánek, Broulík) -  9. Paukrt (Král, Bláha).

K velkému souboji na půdu Brna zajížděl pardubický Svítkov. Od utkání se dalo čekat velké tempo a také nasazení z toho důvodu, že se tyto dva týmy potkávaly častěji, než si kdo myslí. Oba týmy začaly zápas ve velkém tempu. Do vedení ale šlo Brno po trefě Hudce. Svítkov měl poté lehce navrch a tvořil si mnoho šancí, přičemž mnoho pokusů zastavil brněnský Sterenčák. Avšak ten za svá záda pustil pouze jednu střelu. Konkrétně se z přesilové hry trefil Paukrt. Brno ukázalo, že do play off je připravené a jeho obranu bude těžké překonat. Pod vítěznou trefu se podepsal Toman. Buldoci tak uhájili druhou pozici a Svítkov se musí spokojit s bronzovou příčkou.

Hodnocení trenérů:

Petr Kopečný (trenér Svítkova): Čtvrtý zápas ve znovunastartované sezoně jsme chtěli vyhrát a protáhnout šňůru vítězství. Navíc se jednalo o poslední prověrku před play-off, proto bylo nutné k zápasu přistoupit zodpovědně. Rozhodně se nejednalo o lehký zápas, s Brnem máme výsledkově dlouhodobě problémy, dokonce jsme se připravovali i na jejich herní styl. Absolutní vedro udělalo své na obou stranách, ačkoliv musím uznat, že zápas měl svoji kvalitu. Rozhodovaly chyby, kterých jsme udělali více než domácí a ti tak zaslouženě i vyhráli. Perfektně zachytal domácím Sterenčák, který se vypracoval ve špičkového gólmana. I přes enormní množství šancí a přesilových her, využít jsme dokázali jen jednu. Svoji premiéru si odbyl i obránce Korec (dorostenec), který zahrál velmi dobře. Celkově jsem s výkonem týmu spokojený, je na čem stavět. „Díky“ prohře jdeme v play-off na Plzeň, což je pro nás vzhledem k dojezdovým vzdálenostem a hernímu stylu příjemnější soupeř než Prachatice. Brnu gratuluji k výhře.

Jan Emmer (trenér Brna): Oba týmy si zaslouží pochvalu za to, v jaké intenzitě zvládli odehrát zápas v takovém vedru. Na obou stranách dobře zachytali gólmani a nakonec tedy rozhodly maličkosti. Především pak to, jak naši kluci dovedli zareagovat na vyrovnání hostů v jejich první přesilovce, upravit hru v oslabení a de facto již nenechat hosty v přesilovkách skórovat, protože ti jich měli dvakrát více jako my. Soupeři za pěkný zápas děkuji."

Suchdol si hravě poradil s juniory Autoskla!

HBC Autosklo H.A.K. Pardubice "B" vs. SK Suchdol nad Lužnicí 1:6 (0:3, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 28. Socha (Dostál, Novák), - 8. Mátl (Tácha), 9. Apfelthaler (Sládek, Tácha), 12. Mátl, 22. Bárta, 32. Sup (Laurinc), 41. Bárta (Sup, Laurinc).

Na východ Čech zajížděl dominující Suchdol, který si přijel naladit formu před závěrečným prvoligovým turnajem. Autosklo ukázalo, že v Suchdolu bylo Jihočechům zdatným soupeřem, ale teď to nestačilo. V prvních minutách zápasu bylo tempo pro hráče spíše oťukávající a zahřívací. Suchdolští borci začali být mnohem aktivnější, a to se pardubickým borcům vymstilo. Zhruba v půlce 1. třetiny totiž přišla smršť. V 8. minutě otevřel skóre Mátl a vzápětí na to navyšoval náskok na 0:2 Apfelthaler.

Suchdol poslal Pardubicím v první části zápasu ještě jeden dárek, a to v podobě třetího gólu, který znovu zaznamenal Mátl. Pardubičtí hokejbalisté se snažili s výsledkem něco udělat, ale Suchdol ovládal celý vývoj duelu a svého soupeře k ničemu nepouštěl. Ve 22. minutě Suchdol vedl již 0:4 po zásluze Bárty. Autosklu se podařilo vstřelit alespoň jednu branku, konkrétně snižoval Socha. Absolutní kontrola výsledku se nesla i posledním dějstvím zápasu, přičemž za Suchdol ještě skóroval Sup a podruhé Bárta. Suchdol tak definitivně zakončil základní část a může se těšit na závěrečný turnaj.

Hodnocení trenérů:

Milan Dlugoš (trenér Suchdolu nad Lužnicí): „Utkání ve velkém vedru se hrálo ve svižném tempu. V oslabené sestavě jsme soupeři fyzicky stačili a v obraně vyrobili méně chyb. Po první třetině, kdy jsme vedli 3:0, kluci zbrkle neútočili a vyčkávali na chyby soupeře. Hráče jsem pochválil za to, že bojovali naplno. I když už předem bylo jasné první místo po základní části. Mrzí mě hloupé vyloučení a osobní trest za kritiku rozhodčích.“

Prachatice ztratily proti Plzni 2 body!

HBC Plzeň "B" vs. HBC Prachatice 4:3 ss (3:0, 0:2, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Galla, 13. Miksan (Svoboda, Deja), 15. Chramosta (Reiser), 50. Poláček – 20. Dojčar (Malecha), 28. Neruda (Malecha, Turek), 32. Valenta (Štěpánek).

Do Plzně k poslednímu zápasu před play-off zajížděli prachatičtí Horalové s vidinou toho, že musí Mečounům vrátit porážku z domácího hřiště. Hosté však nechytili úvod zápasu, přičemž naladění a sebevědomí junioři ze západních Čech v 8. minutě otevřeli skóre a šli do tenkého vedení po zásluze Gally. Na konci 1. třetiny domácí Prachatice ještě více zatlačili, což přineslo dvě další branky na straně Plzně. Ve 13. minutě navyšoval náskok Miksan a 58 vteřin před úvodní sirénou zajistil Plzni tříbrankové vedení Chramosta. To byla pro Prachatice rána. Horalové svému soupeři ale ukázali, jak hraje zkušený prvoligový tým.

V prostřední periodě totiž Prachatice přebraly otěže zápasu. Po 5 minutách od první přestávky na 3:1 snižoval z přesilovky pro hosty Dojčar a těsně před druhou pauzou měli již Horalové Mečouny na dostřel. Míček ve 28. minutě do branky dostal Neruda. Domácí absolutně zaraženi dvěma góly nedokázali uhlídat ani start 3. třetiny, ve které ihned inkasovali z přesilové hry. Prachatickou souhru zakončoval Valenta. Ve zbytku duelu hosté svého soupeře tlačili, ale žádný jiný gól to nepřineslo. Prodloužení bylo opatrné, a tak musely na řadu přijít samostatné nájezdy. V této disciplíně Plzeňští umí chodit. Za výhru po nájezdech si připsali dva body a přeskočili Prachatice v tabulce.