1. liga

Pardubické "béčko" čeká první prvoligové play off. Moc rádi bychom se dostali do TOP 4, nezastírá Kunc

Převážně junioři Pardubic ukončili svoji první základní část v 1. Lize porážkou, ale i tak se dostali do vyřazovacích bojů, v nichž se potkají s Malenovicemi. Jak Jindřich Kunc hodnotí celkově základní část a jak vidí svůj tým v play off? Věří si Autosklo na Čamlíky a dostane se na závěrečný turnaj?

Klub umí vychovávat velmi talentované kluky

Jindřichu, jaká pro Vás byla základní část? S někým jste vyhráli, s někým prohráli, jak to hodnotíte?

Základní část pro mě byla velkým překvapením. Kluci se se svou první sezónou mezi muži popasovali velmi dobře. Kluky jsem vlastně před sezónou vůbec neznal a jejich herní projev mě velmi mile překvapil. Je vidět, že náš klub umí vychovávat velmi talentované kluky a důkazem toho je 4. místo po základní části v jejich první sezóně, což považuji jako úspěch, i když potom, co jsme předvedli v některých zápasech si myslím, že jsme mohli dopadnout lépe.

Jak se váš „juniorský“ tým srovnal s dospělým hokejbalem? Byl tento přechod těžký?

Musím říct, že nejhorší byl první zápas proti Brnu. Tam jsme zjistili, že tady nedostaneme nic zadarmo, a že se nad sebou budeme muset všichni zamyslet, jestli chceme v této lize něco předvést. Následující zápasy jsme šli opravdu nahoru. Chytili jsme i vítěznou vlnu. Bohužel pro nás, pak kvůli covidu došlo k přerušení soutěže a návrat na hřiště a navázání na tyto výkony se nám úplně nepovedlo. Celkově ale mohu říct, že přechod do dospělého hokejbalu nebyl nějak extra hektický a na tuto soutěž jsme se poměrně dobře adaptovali.


Věříme, že můžeme uspět

Jak se těšíte na prvoligové play off? Jaké budou vaše cíle? Postup na závěrečný turnaj?

Těšíme se hodně, přeci jen to byl cíl, ke kterému jsme celou sezónu směřovali. Moc rádi bychom se dostali do TOP 4. Budeme muset ke každému zápasu přistoupit s pokorou a velkým nasazením. Play off je jiná soutěž a my víme, že tady se na body ze základní části nehraje. A co se týká našich cílů? Uvědomujeme si naše nedostatky, na kterých se teď snažíme pracovat. Semifinále a finále bude formou jednoho zápasu a my věříme, že můžeme uspět.

Ve vyřazovacích bojích narazíte na Malenovice, co od tohoto soupeře čekáte? A co na něj bude naopak platit?

Malenovice jsou opravdu nepříjemný silový tým. Náš první zápas u nich doma doprovázel spoustu potyček a nepříjemných kontaktů. Takže víme, že to bude čtvrtfinále se vším všudy a rozhodně z něj neodejdeme tak, jak jsme do něj přišli. Myslím si, že nás to bude hodně bolet. Pokud budeme běhat a využívat své přednosti, tak věřím, že se nám povede postoupit.


Každá zkušenost v play off 1. Ligy se počítá

V základní části jste však Malenovice porazili na svém i malenovickém stadionu, je to pro vás výhodou?

Určitě nám to dává psychickou výhodu. Víme ale, že oba zápasy byly velice vyrovnané, a hlavně v tom prvním rozhodla nedisciplinovanost malenovických hráčů, která nám darovala hodně šancí. Už jsme se přesvědčili v základní části, že je dokážeme porážet, ale tohle je play off a tady se začíná od nuly. Stát se může cokoliv a nevěřím tomu, že tyto zápasy se budou odehrávat stejně jako v základní části. Oba týmy budou chtít vyhrát a Malenovice jsou zkušenější tým, který to teď bude chtít ukázat. My se budeme snažit potvrdit roli favorita a ke každému zápasu přistoupit s pokorou a velkým nasazením.

Systém určil to, že hůře postavený tým bude začínat doma. Vidíte to jako nevýhodu?

Je to zápas jako každý jiný. Druhý zápas se bude hrát u nás doma, takže to jako nevýhodu nevidím.

Co jsou Vaše dlouhodobé plány v 1. Lize? Budete příští rok s týmem pokračovat v této soutěži?

Já doufám, že ano. Tohle je ale otázka spíše na vedení klubu, které musí vzít v potaz, zdali to má smysl. Já si ale myslím, že jsme si o tuto soutěž řekli víc než dobře. Na první rok jsme předvedli opravdu kvalitní výkony. A když si vzpomenu na své první působení v 1. Lize, které bylo přibližně, když mně bylo 15, a právě v tomto klubu. Tak si myslím, že pokračovat i příští rok tady v klubu má smysl. Oproti tehdejším výkonům je tohle na jiné úrovni, ať už co se týká nasazení, tak i docházky na tréninky. Dlouhodobé plány jsou jasné - hrát každý rok o ty nejvyšší příčky a vychovávat hráče pro náš A tým. Každá zkušenost v play off 1. Ligy se počítá a pro kluky je to velké plus.

FORMÁT PLAY OFF 1. LIGY

Vítěz zkrácené základní části 1. Ligy postupuje přímo do Final Four. Toto místo si předběžně zajistil Suchdol nad Lužnicí, který v 7 duelech letošní sezóny neztratil ještě ani jeden bod! Do čtvrtfinále postupují zbylé týmy na 2. - 7. místě. Dvojice pro souboje o postup na Final Four tedy utvoří 2. tým tabulky se 7. týmem, 3. vs. 6. a 4. vs. 5. celek prvoligové tabulky.

Čtvrtfinále se hraje na dva zápasy (sobota lepší venku, neděle lepší doma). Hraje se na body (2-1-0). V případě že v neděli bude rovný počet bodů následuje desetiminutové prodloužení formou náhlé smrti, případně 5 nájezdů.