1. liga

Vyrovnanou sérii rozhodli Buldoci v poslední chvíli! ALPA 1. Liga zná kompletní složení Final Four

Prvoligové čtvrtfinálové boje se rozhodly po dvou víkendových zápasech. Série vždy lépe zvládl papírový favorit. Horalové dostali Brno do nepříjemné pozice. Buldoci však tlak ustáli, hráči z Polabin slaví také postup. Plzeň lehce potrápila Svítkov, na postup to bylo ale málo.

Série Svítkov vs. Plzeň mohla jít do prodloužení!

Sobota 26.6. 2021

HBC Plzeň "B" vs. HBC Svítkov Stars Pardubice 1:3 (0:0 ,0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 33. Poláček (Reiser) – 22. Černický (Bureš), 42. Macháček (Běloušek, Macenauer), 45. Král (Bureš).

Střely: 24:25, vyloučení: 2:4, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 0:1.

Svítkovský tým se před čtvrtfinále netajil tím, že je raději za svého play off soupeře z Plzně. Mečouni se však Hvězdám dokázali na svém hřišti vyrovnat téměř ve všem. První duel tohoto čtvrtfinále byl velmi vyrovnaný, na což poukazují počty střel 24 ku 25 pro Svítkov. První třetina zápasu byla bezgólová, přičemž oba brankáři se velmi zapotili. Pardubické mužstvo ale ukázalo své zkušenosti z play off. Ve 22. minutě domácí Svítkovu poskytli přesilovou hru. Svítkov ji bleskurychle využil a šel do vedení po gólu Černického.

Do druhé třetiny se ale stav neměnil. Plzeň nic nevzdávala a svého soupeře po druhém dějství zaskočila vyrovnávající brankou z hole Poláčka. Svítkov se strachoval o výsledek, protože Mečouni svým pohybem dělali hostům problémy. Nakonec se však ve 42. minutě dostal do šance Macháček, který se nemýlil a poslal Svítkov do úzkého vedení. Plzeň se za každou cenu snažila zápas vyrovnat, k tomu jim lehce napomohla přesilová hra, kterou bohužel pro Pardubice způsobil kapitán Paukrt. Hosté ale vše zvládli a 12 vteřin před koncem pečetil výhru v oslabení a do prázdné branky Král.

Neděle 27.6. 2021

HBC Svítkov Stars Pardubice vs. HBC Plzeň "B" 3:3 (0:1, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 16. Doležal (Běloušek), 35. Korbel (Kábrt), 36. Paukrt (Černický, Běloušek) - 7. Kristl (Deja), 28. Poláček (Deja), 38. Reiser (Galla, Kanta).

Střely: 32:26, vyloučení: 8:7, využití přesilovek: 2:2, v oslabení: 0:0.

Svítkov si do druhého duelu nesl dva body za výhru a k postupu do další fáze 1. Ligy mu stačila remíza. Úvod utkání se však nevyvíjel podle pardubických představ. V 7. minutě totiž do vedení šla Plzeň po zásluze Kristla, který využil přesilovou hru. Zápas byl velmi napjatý a přinesl mnoho vyloučených. Mečouni si nezkušeně nepohlídali start druhé části zápasu, ve které došlo k vyrovnávací trefě domácích. V plném počtu hráčů vyrovnal Doležal. Plzeň se však snažila jít za postupem, z čehož plynula snaha o útok.

Mečouni potřebovali vyhrát, aby měli šance na postup. K výhře Západočechy posunul ve 28. minutě Poláček, jenž zařídil Plzni dočasné vedení. Naneštěstí pro Plzeň 3. třetinu opět ovládl pardubický Svítkov. Ten v čase 34:47 a 35:34 využil dvě přesilové hry za sebou a rázem se dostal do vedení. Plzeňský Reiser ještě vyrovnal, ale to Plzni k postupu nestačilo. Svítkov tak svoji potřebnou remízu ubránil a po dlouhé době se tento celek dostal dále než jenom do čtvrtfinále.


Dvě remízy mezi Horaly a Brnem! Buldoci postoupili v prodloužení

Sobota 26.6. 2021

HBC Prachatice vs. HBK Bulldogs Brno 2:2 (0:1, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 18. Rychlík (Šimůnek, Reindl), 43. Malecha (Reindl) – 15. Šír (Hudec), 37. Nazad (Hudec).

Střely: 18:24, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 2:1, v oslabení: 0:0.

Vše začalo v sobotu odpoledne v rozkvetlém areálu Prachatic. Favorizovaní Buldoci vstoupili do série rozpačitě a první minuty utkání patřily domácím. V kritických momentech byl ale Lukáš Sterenčák na svém místě a i v přesilovce Horalů zabránil gólové pohromě. Brňané se však postupně dostali do tempa a také oni přinutili soupeře k faulu. Při početní výhodě hostí se v jednom okamžiku dle jejich názoru nacházel míček za brankovou čárou, ale rozhodčí gól nepotvrdili. Po chvíli se ale již o platnou branku postaral brněnský Ondřej Šír, jenž při přečíslení dvou na jednoho obdržel od svého jmenovce Hudce ideální nahrávku před poodkrytou klec.

V další fázi čtvrtfinále se Prachaticím podařilo srovnat, když Rychlík v přesilové hře usměrnil svoji střelu k tyči. Otěže utkání ale pomalu začali přebírat Bulldogs, kteří byli dalšímu gólu mnohem blíže. Do druhého hvizdu se ale skóre již nezměnilo. V posledním dějství tohoto zápasu se šance střídaly na obou stranách a na branku se čekalo až do 37. minuty. To probíhala početní převaha hostí, ve které poslal Brno znovu do vedení přesnou ranou Nazad. O vítězství však Brno nakonec nešťastně přišlo necelé tři minuty před koncem. Po vyloučení Šíra se o to Jihočeši postarali z hole Matyáše Malechy. Ten sice přestřelil, ale od plexiskla se míček odrazil na Sterenčákova záda, od nichž doputoval mezi tři tyče. Remíza znamenala, že vítěz druhého čtvrtfinále se bude automaticky radovat z postupu.

Neděle 27.6. 2021

HBK Bulldogs Brno vs. HBC Prachatice 2:1 pp (0:0, 1:1, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 21. Šír (Hudec, Fišar), 47. Šír (Fišar) – 17. Sitter (Malecha).

Střely: 37:13, vyloučení: 1:4, využití přesilovek: 0:0, v oslabení: 0:0.

V neděli se Brno na své půdě vrhlo na Horaly s plnou vervou a během první třetiny je takřka do ničeho nepustilo. Gólově ale zřetelnou převahu Buldoci vyjádřit nedokázali. Tomáš Pixa měl ve své bráně plné ruce práce, ale s přehledem si i v přesilovce soupeře se vším poradil. Po přečkání tlaku Horalové krátce po pauze sami udeřili. Při nebezpečném kontru přiťukl Malecha míček mezi kruhy Radku Sitterovi, jenž bez váhání trefil poloprázdnou svatyni domácích. Od této chvíle začalo být klání vyrovnanější, avšak mírně navrch měli stále Buldoci. Ti se pochopitelně snažili ze všech sil něco provést s nepříjemným stavem a dočkali se v čase 20:44. Po velkém závaru a opakovaném zasypávání prachatického gólmana se nakonec přece jen ujala střela Šíra.


Bojovalo se i nadále o každý centimetr hřiště, ale do druhého hvizdu již diváci branku neviděli. Ve třetí periodě se mohlo stát cokoli, ale ani početní výhody nezabránily opětovné remíze ze soboty. Brno dokonce chvíli před vypršením základní hrací doby mělo obrovskou možnost rozhodnout ve hře 5 na 3, ale branku z toho nevytěžilo, což jej později mohlo vysoce mrzet. Nakonec však v desetiminutovém prodloužení vše napravil nejproduktivnější hráč této série Ondřej Šír. Ten se od mantinelu protáhl kolem bránícího Dojčara a tzv. tahákem z kruhu zacílil míček na milimetr přesně k tyčce.

Zdroj: buldoci.cz

Hodnocení série:

Jan Emmer (hlavní trenér Brna): „Oba zápasy s Prachaticemi měly náboj skutečného play-off. Nic na tom nezmění ani oslabené sestavy obou týmů. Musím Prachaticím poděkovat nejen za pěkná utkání, ale i za férový přístup, sbírku z dobrovolného vstupného na postižené tornádem na jižní Moravě, velmi střízlivé a nestranné hodnocení na svých sociálních sítích. Ano, především v odvetě na domácím hřišti jsme vyvinuli velký tlak, ale výborně chytající Pixa dlouho držel Prachatice ve hře. Nakonec se nám vyplatil soustavný tlak, protože v prodloužení rozhodl gól, který by určitě hostující gólman nepustil, pokud by nebyl fyzicky „vyšťaven". Jinak zápasy s Prachaticemi mám rád, jedná se o vyrovnaná utkání, která mají svoje kouzlo. Bohužel jedinou pachutí, kterou vždy v Prachaticích cítím, je výkon rozhodčích. Ale možná je to jen můj subjektivní pocit.“

Pardubicím více svědčil plast, Malenovice ztratily postup v nastavení!

Sobota 26.6. 2021

HBC Malenovice vs. HBC Autosklo H.A.K. Pardubice "B" 6:2 (1:1, 1:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 8. Nohál, 25. Vingárek (Zlámal), 32. Hofrichter, 34. Vingárek (Nohál), 36. Ovčačík (Březík), 37. Nohál (Lišaník, Novák) – 5. Licek, 22. Deml (Licek, Moravec).

Střely: 17:33, vyloučení: 10:6, využití přesilovek: 3:1, v oslabení: 0:0.

Série mezi Autosklem a Čamlíky se v sobotu odehrála na zlínském asfaltu, kde se mladíkům Pardubic podařilo v základní části vyhrát. Na tento počin navázal i pardubický Licek, který Autosklo poslal v 5. minutě do vedení. Klidní Čamlíci v 1. třetině vyrovnávali zásluhou Nohála. Autosklo svého soka trápilo i v prostřední části duelu. Ve 22. minutě poslal balónek do malenovické branky Deml z přesilové hry. Ze stejné početní situace však vyrovnal malenovický Vingárek v čase 24:18.

Po přestávce však přišel čas domácích a zkrat hostů. Minutu a půl po začátku třetího dějství Malenovice vedly 3:2. O pár minutek později to již bylo po střele Vingárka 4:2. V rozmezí 36. a 37. minuty se Autosklo dopustilo dvou trestů. Nejdříve byl vyloučen do konce zápasu Deml za naražení zezadu. Malenovice tak měly dlouhou pětiminutovou přesilovku, ve které se dvakrát radovaly a připsaly si dva body za výhru 6:2.

Neděle 27.6. 2021

HBC Autosklo H.A.K. Pardubice "B" vs. HBC Malenovice 3:1 pp (0:0, 2:1, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 22. Mach (Kubíček), 23. Kunc (Hálek), 52. Licek (Kunc) – 24. Nohál (Novák).

Střely: 51:33, vyloučení: 3:8, využití přesilovek: 2:0, v oslabení: 0:0.

Pardubice se z nepodařeného zápasu jistě těšily na domácí plastové hřiště. Taktika byla hned od začátku jasná, a to co nejvíce střílet. Finální statistiky ukazují, že Pardubice přestřílely svého soupeře 51:33. Autosklo bylo velmi naladěné a svého soupeře nepouštělo do velkých šancí a navíc si tvořilo slušný tlak. V 1. třetině avšak první gól nepadl. Na ten si museli fanoušci z Polabin počkat až do 22. minuty, kdy využil přesilovou hru pardubický Mach. O minutu později šli do dvoubrankového vedení hokejbalisté Pardubic po zásluze Kunce.

Pardubice nutně potřebovaly vyhrát v základní hrací době, aby se prodlužovalo. O výhru se ještě bály, a to z toho důvodu, že ve 24. minutě z pohledu Malenovic snížil na 2:1 Nohál. Výsledek se však do konečného hvizdu rozhodčích nezměnil. Desetiminutové prodloužení bylo velmi vypjaté a každá chyba znamenala pohromu. Té se v čase 50:35 dopustili Čamlíci, kteří dostali trest za příliš mnoho hráčů na hřišti, a to je stálo zápas. Nezkušené a nemotorné střídání z přesilovky potrestal Licek a tím poslal pardubický celek z Polabin do Final Four.