1. liga

Nejlepším nahrávačem play off 1. Ligy se stal Ondřej Běloušek! Od příští sezóny ho čeká zajímavé derby

Velká opora svítkovských Hvězd v play off byl hráč Heřmanova Městce, Ondřej Běloušek, který na ALPA Final Four 1. Ligy nasbíral pět gólových nahrávek, čímž se stal nejlepším nahrávačem v poslední čtveřici týmů. Jak si cení stříbrné medaile? A jaká je Bělouškova hokejbalová budoucnost?

Po pár hodinách nám v dobré náladě došlo, že je to skvělý úspěch!

Ondřeji, jak zpětně hodnotíte stříbrné medaile z 1. Ligy se Svítkovem? Jste rád, že jste došli až tak daleko?

Zdravím, samozřejmě je to pro mě a celý tým úspěch. Na jaře jsme sehráli povedená utkání a cílem bylo postoupit do ALPA Final Four, což se přes náročné čtvrtfinále povedlo. Dalším krokem bylo semifinále, kde na nás čekal kvalitní celek z Brna, se kterým Svítkov nemá dobrou bilanci, o to byl postup do finále sladší. Samotný finálový zápas se Suchdolem byl podle mě velmi kvalitní, jeden z nejlepších duelů jarní části, nabídl vyrovnaný a z obou stran férový zápas, kde nakonec zaslouženě slavil soupeř. Prvně nás prohra mrzela, nikdo nechce prohrát finále, ale po pár hodinách nám v dobré náladě došlo, že je to skvělý úspěch! Za mě super jaro.

Jak moc vám chybělo k tomu, abyste Suchdol přehráli a triumf soupeři překazili? Věřili jste si, že na to máte?

Do finále jsme vstupovali jako outsider, takže jsme chtěli soupeře překvapit a vlítnout na něj. Věřili jsme, že se to může povést, přeci jen je to jeden zápas, ve kterém se může stát cokoliv. Zprvu se nám to dařilo a vedli jsme, poté ale soupeř prokázal kvality, potrestal naše vyloučení a došel si pro titul. A co nám chybělo? To je těžká otázka, možná nebýt mého vyloučení, ze kterého soupeř trestal nebo mých neproměněných šancí, vše mohlo být jinak. Detailů, které rozhodly, bylo mnoho, my však odehráli maximum a sezónu beru za povedenou.


Ježci do 1. Ligy! Těším se na derby

Zažil jste dobrá semifinále i finále. V těchto duelech jste neskóroval, ale za to pětkrát nahrál a tím se stal nejlepším nahrávačem. Jak jste našel takový čich na nahrávky?

Pravdou je, že vstřelit branku jsem si přál, ale nedělám si z toho hlavu. Věřím, že jsem týmu pomohl jinak a trenér Kopečný měl i tak ve mě důvěru. Co se nahrávek týče, zde je na místě sportovně uznat, že některé asistence mi byly napsány neprávem, čímž bych chtěl smeknout před spoluhráči, kteří mi asistence přáli a podpořili mě i přes nevstřelenou branku. Zároveň chci poděkovat všem zapisovatelům, kteří měli mé číslo na paměti. Mé osobní statistiky bych tak označil za skupinový výkon.

Další sezóna se blíží a parta Ježků, která nastupovala za Svítkov, se od další sezóny postaví proti němu. Nemrzí Vás, že musíte stříbrný celek opustit, kvůli svému mateřskému?

Sezónu jsem si se Svítkováky moc užil a medailový úspěch je třešničkou na vrchu lahodného dortu. Za možnost si zahrát jsem vděčný, nicméně jak jsem mnohokrát avizoval, Ježci jsou pro mě „numero uno”. Uvidíme, jak se vyvine situace a zda se objevím i jinde, ale priority jsou pro mě jasné. Věřím, že se spoluhráči ze Svítkova zůstanu v kontaktu a těším se na derby!


Ondřej Běloušek disponuje bohatými extraligovými zkušenostmi, kdy hrál za Letohrad (3. místo 2018) a za Hradec Králové. V 1. Lize nastupoval za Svítkov, pro Ježky stěžejní hráč! Autor fotky: Alena Čížková. 

Už jsme párkrát prokázali, že dokážeme hrát s týmy z 1. Ligy

Už jste s Ježky začali přípravu? Jak se budete na druhou nejvyšší soutěž připravovat? To bude jiný level než 2. Liga, co myslíte?

Přípravu brzy zahájíme (rozhovor vznikal na konci července, Ježci se už připravují pozn. red.) a myslím, že bude kvalitní. Jistým nábojem bude i příchod mladších hráčů, kteří vytvoří zdravý boj o místo v sestavě. Vyšší úroveň je určitě znát, ale myslím, že jsme už párkrát prokázali, že dokážeme hrát s týmy z 1. Ligy.

Tipujete, jak se se svým týmem aklimatizujete? Jak těžké to bude a jak se těšíte?

Nejsem zastánce hypotéz a fabulací, ale je jasné, že pro nově příchozí tým je první sezóna náročná a musí si hráči zvyknout. Každé body budou cenné a bude důležité se soustředit na jednotlivé zápasy a nedělat si hlavu z prohraných, protože ty jistě přijdou. Osobně se těším. Zahrát si 1. Ligu doma je jeden z mých osobních sportovních snů. Věřím, že přispěji zkušenostmi a přístupem a tým se chytí. Je také třeba dodat, že mnozí již zkušenost z 1. Ligy mají a věřím tak, že to bude celé fungovat.

Ondřej Běloušek se s 5 nahrávkami stal nejlepším asistentem v play off ALPA 1. Ligy. Autor fotky: Martin Halíř.