1. liga

V 1. Lize budeme chtít předvádět hru, která bude bavit nás i diváky, plány ústecký Radek Zákon

V kolektivních sportech, kde o vítězích rozhodují branky, se často zapomíná na hráče, bez kterých by tým úspěšný nemohl být – hráči v obraně. Na první pohled jsou nejvýraznějšími postavami útočníci, kteří sbírají body, ale na obrannou činnost se dost zapomíná.

Jedním z ukázkových příkladů je i Radek Zákon z ústecké Vlčí smečky, který nevypustí žádný souboj a patří mezi nejurputnější obránce ve svém oboru. V letošní sezóně se Radkovi Zákonovi podařilo získat double, když získal titul v dohrávaném poháru 2. Ligy na severu Čech, ale i s Dragons Ústí nad Labem, kteří hrají o ligu níže, získal zlato.

Radek Zákon působil několik sezón v extraligové Elbě, když musel svou kariéru, kvůli zdravotním potížím se zády přerušit a nyní to vypadá, že je zpět ve skvělé formě a příští sezónu se může těšit s Vlky na 1. Ligu. Bude z toho opět zlato?

Regenerace je vždy lepší s pohárem

Radku, doufal jste vůbec v dohrání soutěží na severu Čech aspoň pohárovým způsobem?

Přiznám se, že s blížícím se létem jsem pomalu přestával věřit v dohrání soutěží. O to víc mě potěšilo (a děkuji všem, kteří se o to zasloužili), že se našel způsob, kterým bylo možné příslušné soutěže dohrát. Rychle jsem musel přenastavit hlavu a myšlenky z Invia.cz na hokejbal.cz (smích). O systematické fyzické přípravě na tento závěr sezóny se asi vzhledem k časové tísni, která byla, nedá mluvit – šli jsme do toho všichni z fleku.

Nakonec jste s Vlčí smečkou i Dragons dokráčeli k titulu. Jaká cesta byla těžší?

Upřímně mám radost, že se to letos povedlo hned dvakrát v té složité situaci, co tu panovala a chtěl bych všem hráčům i fanouškům poděkovat, že si našli čas, energii a zápal. Vzhledem k tomu, že obě soutěže se dohrávaly ve 2-3 víkendech současně, musím to spojit pod jednu společnou cestu a osobně říct, že to pro mě bylo velmi náročné psychicky, časově i fyzicky, o to lépe se pak regenerovalo s vítězným pohárem.


Vlčí smečka se během pár let stala silným a početným týmem! Autor fotky: Adéla Zavadilová.

Smečka je pro nás rodinou

Vlčí smečka bude příští sezónu nastupovat v 1. Lize. Jaké cíle a ambice budete mít v druhé nejvyšší tuzemské soutěži?

Myslím, že tato soutěž prověří náš tým nejen herně, ale i organizačně a ukáže se, jak to všechno dokážeme zvládnout a skloubit. Co se týká sportovních ambicí, tak ty bývají samozřejmě vždy nejvyšší. Držme se ale při zemi, rádi bychom se v soutěži dlouhodobě uchytili se stabilním kádrem a kvalitní předváděnou hrou, která bude bavit nás i diváky. Dále bychom chtěli rozšiřovat naši sportovní komunitu, která je pro nás rodinou.

Zahájili jste už letní přípravu na novou sezónu?

Fyzická příprava na novou sezónu již byla zahájena. Momentálně trénujeme 2x týdně pod vedením PhDr. Jakuba Jirgleho, kterého většina z nás dobře zná a který patří k absolutní špičce v oblasti sportovní přípravy. Doplňkově občas kolo nebo volný výběh. Na hřišti s hokejkou začneme trénovat v následujících týdnech.

Obě mužstva, za která nastupujete, budou hrát o jednu ligu výše. Budete opět nastupovat v obou týmech? Jak těžké je na regeneraci hrát několik utkání za víkend?

Postup obou týmů mě ohromně těší. Co se týká mě, tak zatím to vypadá, že budu opět nastupovat za oba týmy současně. Samozřejmě vše bude záležet na časových možnostech příp. termínovému kalendáři obou soutěží. S regenerací je to stále složitější, času je stále méně, proto je nutné udělat si aspoň chvilku a dát tělo trochu dohromady. Jeden den v týdnu navíc by se mezi nedělí a pondělkem v tomto smyslu hodil (smích).


Radek Zákon vedl Vlčí smečku v mnoha zápasech jako kapitán. Jak se ústeckému celku bude dařit v 1. Lize? Autor fotky: Adéla Zavadilová.