1. liga

Roland Baxa s jeho Vlčí Smečkou deklasovali mistra ze Suchdola! Jaký to pro něj byl pocit?

Podobně jako Extraliga se také rozbíhá druhá nejvyšší soutěž 1. Liga. Nejzajímavější duel na začátek se odehrál v Suchdole, kde nastoupila „druholigová“ Vlčí Smečka z Ústí nad Labem. Vlci Jihočechy přehráli ve výsledku 1:4! Dvěma brankami se také blýsknul útočník Roland Baxa! Jak si cení branek?

Byla to opravdová bitva!

Rolande, jak jste si užil první zápas v 1. Lize s vaší Vlčí Smečkou? Bylo to něco jiného než ve 2. Lize?

Myslím, že jsme si to všichni naplno užili, strašně moc jsme se na ten úvodní zápas těšili, ještě když jsme začínali s obhájcem titulu. Určitě to bylo úplně jiné než druhá liga, přirovnal bych to k extraligovému zápasu. Hodně se běhalo, k vidění byla spousta soubojů a byla to opravdová bitva o každý centimetr hřiště. Vyzdvihl bych fanoušky domácích, kteří byli výborní a dodávali zápasu patřičnou atmosféru a za námi také dorazili rodinní příslušníci, což nám určitě také pomohlo. Kaňkou bylo zranění Kuby Laurince, které nás mrzí a doufáme, že bude brzy fit.

Jak váš tým vůbec vznikl? Nejste na hokejbalové mapě příliš dlouho, že? Co vás vedlo k tomu přihlásit 1. Ligu místo 2. Ligy?

Ano, nejsou to ani dva roky, co jsme vznikli. Několik let jsme snili, že bychom si mohli založit svůj vlastní klub a popravdě jsem v to ani nedoufal, ale jednoho dne jsme si sedli cca s 10 kluky, hodili na papír pár názvů klubu a najednou jsme měli tým. Všichni se známe už několik let, buď jsme spolu hráli hokej nebo hokejbal, takže se jedná opravdu o partu nejbližších kamarádů. V minulém ročníku jsme nastoupili do 2. ligy, ale Covid nám sezonu přerušil. Sezona se dohrála aspoň formou poháru, který jsme vyhráli a přišla nabídka zahrát si 1. ligu. Ani nebylo vlastně o čem debatovat, všichni byli pro a byli z toho nadšeni.

Zápas proti loňskému mistrovi se vám vyvedl na jedničku. Vyhráli jste 4:1, čekal jste to?

Upřímně jsem nevěděl, co mám čekat a klukům v autobusem jsem říkal, že můžeme prohrát 10:0, ale podle mě můžeme i vyhrát 10:0 (smích). Hned první třetina nám ukázala, že to bude vyrovnaný boj, a to se potvrdilo po dobu celého zápasu.

Foto: Martin Halíř. Roland Baxa se raduje z gólu proti Suchdolu nad Lužnicí.

Smečka má na to hrát s nejlepšími, takže cíl? Titul.

Budete chtít v tomto tempu a výsledcích pokračovat i nadále? Co je váš sezonní cíl?

Určitě bychom rádi pokračovali ve výkonech ze Suchdola, protože jsme tam opravdu předvedli výborný týmový výkon. Cíle jsme si žádné konkrétní nedávali, asi řeknu takové klišé, že cílem je postup do play off a pak se uvidí, ale osobně jsem přesvědčen, že naše Smečka má na to hrát s nejlepšími, takže cíl? Titul.

V prvním zápase jste se blýskl dvěma brankami. Jste za ně rád? Jaký to byl pocit, když jste ihned v prvním zápase vsítil v 1. Lize?

Abych byl upřímný, tak branku jsem vstřelil pouze jednu. Tu druhou „mojí“ branku vstřelil Martin Zdvořáček a já měl asistenci. Rozhodčím přišlo asi divné, že by se Martin mohl ustřelit (smích). Určitě to byl pro mě skvělý pocit, že jsem se trefil a doufám, že mi to do dalších zápasů trochu psychicky pomůže. Nikdy jsem nepatřil mezi hráče, kteří přispívali týmu nějakou černou prací, ale byly to většinou branky, kterými jsem mohl pomoct týmu, takže jsem určitě rád, že mi to tam spadlo.

Velmi viditelnými hráči také byli Vaši spoluhráči Faigl a Zdvořáček, kteří si připsali 3 asistence. To je senzační debut.

Ano, oba dva to jsou výborní hokejbalisti, kteří podle mě svojí úrovní dosahují extraligových kvalit a jsem přesvědčen, že by se v nejvyšší soutěži neztratili, což se už v minulosti ukázalo. Jsou taky oba dva hodně běhaví, takže by to mohli vše oběhat a dávat mi to jenom do prázdné brány. To by bylo ideální (smích). Myslím, že pokud by měl být s někým rozhovor, tak to jsou právě oni dva.

Jak vidíte další utkání proti Českým Budějovicím? Je to také nový tým v 1. Lize. Jak se na tohoto soupeře připravit?

Očekávám stejné utkání jako v Suchdole, hodně běhání a osobních soubojů. Uvidíme, jestli využijeme našeho hřiště, kde by možná přistálo i menší letadlo a možná i větší. Soupeře prakticky neznáme, ale při pohledu na soupisku můžeme vidět zajímavá jména.