1. liga

Hodonín opět padl! Pedagog si zastřílel v Novém Strašecí, Vlčí smečka jede na vítězné vlně

Na východě Čech se hrálo o hodně. Kometa Polička si vítězstvím zařídila prvenství ve východní divizi. Brno těsně přetlačilo Svítkov a Hodonín padl s Ježky. Dobřany, Strašecí a Prachatice trpí mizérií. Vlčí Smečka exceluje. Nahoru stoupá Pedagog a Suchdol. Jak dopadly zápasy 1. Ligy na západě Čech?


Divize Východ

Buldoci v souboji se Svítkovem brali dva body!

HBK Bulldogs Brno vs. HBC Svítkov Stars Pardubice 4:3pp (0:0,1:1,2:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 30. Jelínek (Hudec), 34. Klíma (Valko F.), 38. Šír (Fišar), 47. Vodvárka (Jelínek) - 18. Bláha (Kábrt, Korec), 31. Brož (Král, Bureš), 40. Doležal (Bláha, Čech).

Střely: 36:27, vyloučení: 1:4, přesilovky: 4:1, využití přesilovek: 1:0, v oslabení: 0:0, diváků: 47.

Buldoky čekal zápas proti loňskému finalistovi. Již od začátku to byl vyrovnaný boj. Na první gól se čekalo do 2. části zápasu, kdy Svítkov Brnu odskočil, ale ve 30. minutě byl stav opět vyrovnaný. V poslední patnáctiminutovce padly 4 branky, přičemž Pardubice musely dotahovat. V prodloužení o bonusovém bodu rozhodl premiérovou trefou brněnský Vodvárka.

Ježci poctivě sbírají „jablíčka“! Tentokrát to odnesl Hodonín!

Ježci Heřmanův Městec vs. HBC Hodonín 5:2 (2:1,1:0,2:1)

Branky a nahrávky: 1. Hudec (Macenauer, Novelinka), 5. Böhm Jan (Kopriva), 30. Pecina (Hudec), 36. Hudec (Macenauer), 37. Šmíd (Pilař, Böhm Jan) – 9. Švagerka Zbyněk (Švagerka Jan), 32. Helešic (Tóth).

Střely: 39:21, vyloučení: 5:3, přesilovky: 3:5, využití přesilovek: 1:1, v oslabení: 0:0, diváků: 100.

Ježky čekal souboj s bojovným Hodonínem. Heřmanův Městec využil výhody plastového povrchu a šel ihned po pár vteřinách utkání do vedení. Navíc si Ježci tento náskok navýšili, na to však Hodonín zareagoval. Moravané se po celou dobu drželi na dostřel svému soupeři. Ježci však zápas rozhodli v poslední periodě utkání, když vstřelili dvě branky z přesilových her.

Ohlas Josefa Kozla (trenér týmu Ježci Heřmanův Městec): „Dvě prohry v prodloužení v posledních dvou kolech nám naložily trošku starosti do našeho sebevědomí, a tak jsme chtěli proti Hodonínu uspět za tři body. Povedl se nám úvod, hned první střela na branku znamenala gól a za chvíli jsme vedli 2:0. Hosté však potrestali hned první naši chybu, snížili a tím na delší čas zastavili gólový příděl. Velmi dobře se jim rozchytal brankář Krýsa. I když jsme měli střeleckou převahu, tak třetí branku jsme dokázali vstřelit až devět vteřin před druhou sirénou. Hosté ještě korigovali zkraje třetí části v přesilovce, kdy jsme v oslabení zbytečně zariskovali, ale povedená půlminutka zanedlouho přinesla dvě uklidňující branky. Trefil se premiérově v mužích i benjamínek Vojtěch Šmíd, což byla velká radost pro pokladníka týmu. Přišla opět slušná divácká kulisa, povedlo se počasí a výhra za tři body. Pojede se nám tak na následující čtyři duely ven lehčeji.“

Ohlas Jaroslava Zbořila (trenér HBC Hodonín): „Začátek zápasu jsme opět nezvládli a během pěti minut jsme prohrávali 0:2. Potom jsme se herně zvedli a bojovností snížili na 1:2. Měli jsme i šance na vyrovnání, ale bohužel jsme je neproměnili. Poté jsme udělali hrubou chybu v obranném pásmu a domácí zvýšili na 3:1. Samozřejmě jsme se nevzdali a v přesilovce jsme snížili. Naše velká slabina byla v proměňování šancí. Domácí jsme zatlačili a kluci bojovali, co jim síly stačily, ale pak jsme udělali dva zbytečné obranné fauly a domácí nás potrestali. Využili obě přesilovky. Konečně jsme předvedli bojovný výkon, ale na body to prostě nestačilo. Musíme se poučit a makat dál.“

Kometa po roční pauze chytla formu! Výhra proti Čamlíkům Poličku vyhoupla vysoko!

SK Kometa Polička vs. HBC Malenovice 4:1 (1:0,3:1,0:0)

Branky a nahrávky: 1. Tobiáš Jiří (Štefka Filip, Tobiáš Ondřej), 16. Tobiáš Jiří (Tobiáš Ondřej), 19. Tobiáš Ondřej (Augustin), 25. Tobiáš Jiří (Štefka Filip, Havlík) – 27. Brázdil Jan (Foltýn, Kalivoda).

Střely: 46:17, vyloučení: 3:4, přesilovky: 3:2, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 0:0, diváků: 28.

Do Poličky zajížděli Čamlíci z Malenovic, kteří chtěli favorita zápasu potrápit. Kometa vstoupila do zápasu famózně a hned v prvním střídání se radovala ze vstřelené branky. Malenovice těžko hledaly cestu do útočného pásma a Polička soka tlačila. Veškeré malenovické naděje držel brankář Opavský. Polička využila své šance, ale také mnoho jich neproměnila. Malenovice dokázaly pouze snížit, což pro Kometu znamená třetí výhru v řadě.

Ohlas Adama Kovaříka (trenér HBC Malenovice): „Hodně silný soupeř, prakticky nás první polovinu zápasu vůbec nepustil do hry. Na začátku první a druhé třetiny necháme volného hráče na brankovišti a pak tu samou chybu ještě dvakrát zopakujeme. Pepa dnes chytal výborně, i když dostal čtyři góly, tak spoustu jich zachránil. Před koncem druhé třetiny se nám povedlo skórovat a byť dalších možností ke vstřelení branky nebylo mnoho, měli bychom je využívat.“


Divize Západ

Pedagog uzmul body ze Strašecího!

HBC Nové Strašecí vs. SK Pedagog České Budějovice 4:9 (2:3,1:1,1:5)

Branky a nahrávky: 2. Samšuk (Duchoň), 14. Falař (Čadek), 23. Javůrek (Husák, Čadek), 42 Javůrek (Douša, Lev) – 2. Bárta Adam (Bárta Ondřej), 5. Nýdl (Zelenka), 7. Nýdl (Bárta Ondřej), 19. Malecha (Zayml, Moser), 31. Nýdl (Bárta Adam), 33. Talíř (Malecha), 38. Bárta Adam (Procházka, Bárta Ondřej), 39. Malecha (Zayml, Zábranský), 44. Zelenka (Bárta Ondřej, Bárta Adam).

Střely: 38:31, vyloučení: 5:6, přesilovky: 5:2, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 0:0, diváků: 58.

Ve středních Čechách se semlela přestřelka mezi Novým Strašecím a hokejbalisty Českých Budějovic. V první třetině z toho lépe těžili hosté, kteří tuto část duelu vyhráli 3:2. Utkání bylo výsledkově vyrovnané až do posledního dějství, ve kterém hattrick zkompletoval veterán Jan Nýdl. Pedagog pak přidal další 4 branky, což pro něj znamenalo druhou výhru v 1. Lize.

Ohlas Jana Falaře (trenér a hráč HBC Nové Strašecí): „Další nezvládnutý zápas a ostudný debakl, navíc před naším fantastickým publikem. Tak jak my fungujeme poslední tři zápasy, to je nepřípustné, tak se v první lize prostě hrát nedá. Brankáři nechytnou nic navíc, v obranné fázi hry je průchoďák a zmatek, když se náhodou nějak dostaneme dopředu, tak netrefíme ani vrata od stodoly, my trenéři nedokážeme najít funkční sestavu. Ale nejvíce nás trápí fyzička a rychlost, tam propadáme na plné čáře. A to není tím, že jsme vlastně posledních 14 dní neměli pořádný trénink, ani zraněními či nemocemi, které nám pár hráčů vyřadilo. Pokud na sobě nezačne každý pracovat individuálně po fyzické stránce a týmové tréninky se nestanou prioritou, bude ještě hůř. “

Ohlas Josefa Vachulky (trenér SK Pedagog České Budějovice): „V první třetině jsme byli o něco lepší, bohužel vlastními chybami jsme soupeři dovolili snížit na rozdíl jediné branky. Ve druhé třetině nás však soupeř jasně přehrával a můžeme hovořit o velkém štěstí, že skončila 1:1. V poslední části utkání jsme dali dva slepené góly, hráči se uklidnili a soupeře, který otevřel obranu, již jasně přehráli. Nejvýraznější rozdíl byl v kvalitě brankářů, což mělo nejpodstatnější vliv na konečný výsledek.“

Smečka stále stoprocentní! Horalové se propadají!

HBC Prachatice vs. Vlčí Smečka Ústí nad Labem 2:5 (1:3,1:1,0:1)

Branky a nahrávky: 11. Valenta (Kotlík, Šilhán), 22. Štěpánek (Šilhán, Uhlíř) – 9. Sedláček (Kuchynka), 11. Michajličenko (Rop), 11. Baxa (Faigl, Zdvořáček Martin), 24. Zajan (Kuchynka, Zdvořáček Petr), 44. Zdvořáček (Faigl, Baxa).

Střely: 28:14, vyloučení: 7:6, přesilovky: 3:4, využití přesilovek: 1:2, v oslabení: 0:0, diváků: 120.

Horalové měli další šanci na zisk bodů. Proti Vlčí Smečce to měli však velmi složité. První třetina dopadla lépe pro hosty, kteří v 11. minutě odskočili na rozdíl dvou branek po trefách Michajličenka a Baxy. V klání měly oba mančafty mnoho šancí, ze kterých lépe těžilo Ústí nad Labem. Vlci se tak stále drží na špičce tabulky.

Ohlas Petra Zdvořáčka (hráč a spolumajitel Vlčí Smečky Ústí nad Labem): „V 5. kole první ligy jsme zajížděli na půdu dalekého soupeře z Prachatic. V lehce okleštěné sestavě jsme vyjeli na trip autobusem z Ústí do jižních Čech, který jsme si se vším všudy moc užili. Zápas byl velmi vyrovnaný a soupeř z Prachatic nám nedal nic zadarmo, o čemž také svědčí výsledek zápasu. Poprvé jsme se v lize museli potýkat s vyrovnaným stavem až do konce utkání. Zápas jsme nakonec dokázali dotáhnout do vítězného konce, když rozhodující gól vstřelil až v závěru náš kapitán Martin Zdvořáček. Doufejme, že nám zkušenosti z těchto utkání dodají potřebný klid v důležitých fázích zápasů, který budeme potřebovat v klíčové části sezóny.“

Ohlas Víta Čapka (trenér HBC Prachatice): „Dneska nás čekal těžký soupeř a zápas to potvrdil. Soupeř byl výborný po všech stránkách, silný v osobních soubojích, silný na míčku, hodně běhavý. Gratuluji jim k výkonu i výhře. Nám neschází bojovnost a nasazení, ale hrozně se trápíme v koncovce. Neustále v utkání něco doháníme, máme mladý tým. Musíme se s tím vypořádat a pracovat, jiná cesta nevede.“

Suchdol nadělil „bůra“ Dobřanům!

TJ Snack Dobřany "B" vs. SK Suchdol nad Lužnicí 0:5 (0:2,0:1,0:2)

Branky a nahrávky: 5. Blafka (Škarda), 10. Dlugoš Václav (Škarda, Mátl), 26. Bednář (Sládek, Blafka), 39. Císař (Sládek, Blafka), 39. Mátl (Dlugoš Milan, Tácha).

Střely: 39:35, vyloučení: 6:7, přesilovky: 5:4, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 0:0, diváků: 40.

Mistr ze Suchdola zajížděl do nedalekých Dobřan, kde na něj čekal mladý soupeř. Zkušenější Jihočeši ukázali svoji sílu. I když se Šneci celou dobu snažili držet krok a svého soka přestříleli, tak to nestačilo ani na jednu branku. Suchdol si tak připsal další tři body do tabulky po výhře 5:0.

Ohlas Milana Dlugoše (trenér SK Suchdol nad Lužnicí): „V Dobřanech kluci odehráli dobré utkání. Domácí se snažili spíše o profesorský hokejbal, který nám vyhovoval vzhledem k malému počtu hráčů. My jsme zahušťovali střední pásmo a vyráželi do rychlých protiútoků. Byli jsme efektivnější v zakončení a po zásluze vyhráli. Ve svém prvním zápase skvěle zachytal Jakub Hlaváč.“