1. liga

Buldoci z Brna odskočili ve východní divizi do čela, Vlčí smečka stále nenašla přemožitele!

Překvapivé výsledky z 1. Ligy! Polička opět ztratila, z čehož Brno vytěžilo 1. místo v divizi. Hodonín dostal na plastu výprask od Pardubic. Svítkov si vyšlápl na Čamlíky. Pedagog předčil ve vzájemném duelu Ještěry a s Vlky si neporadil ani Suchdol. Podrobnější výsledky naleznete níže v reportáži.


Langr, Licek a Mach zničili Hodonín!

HBC Pardubice "B" vs. HBC Hodonín 8:2 (3:0, 4:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Langr (Mach), 7. Mach (Langr), 15. Licek, 17. Kunc (Licek, Langr), 22. Mach (Langr, Licek), 25. Licek (Geisler), 28. Kunc (Zajíček), 32. Hálek – 17. Maloušek (Roch), 27. Tóth (Rapant)

Střely na branku: 26:21, vyloučení: 5:7, přesilovky: 6:5, využití přesilovek: 2:0, v oslabení: 1:1, diváků: 43.

Moravané z Hodonína mířili k výjezdu na plastový povrch, s nímž stále příliš nesouzní. To bylo zřejmé již v prvních minutách zápasu s Pardubicemi. Po brankách Langra, Macha a Licka domácí vedli po 1. třetině jasně o tři branky. Pardubice na svého soupeře tlačily i v prostřední periodě, což jim přineslo pohodové vedení 7:2. Poslední patnáctiminutovka přinesla pouze jednu branku z pohledu Pardubic. Rezerva z pardubických Polabin se tak dostala na 2. místo tabulky.

Svítkov se probral! Malenovice po roce opět v problémech

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice vs. HBC Malenovice 6:2 (1:1, 4:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 13. Bureš (Král), 17. Čech (Bureš), 18. Waber (Šimůnek), 27. Šimůnek (Cvejn), 27. Černický (Waber, Bureš), 33. Černický (Král) – 7. Škabraha (Ševčík), 34. Hradil O. (Foltýn, Brázdil J.).

Střely na branku: 59:14, vyloučení: 3:4, přesilovky: 4:3, využití přesilovek: 1:1, v oslabení: 0:0, diváků: 50

Na svítkovské hřiště zavítaly Malenovice. Pro obě mužstva to byl souboj o chvost tabulky na východě Čech. Od duelu se očekávala tvrdá a tuhá bitva o každý metr hřiště. To se také potvrdilo v úvodu duelu, kdy se činili oba brankáři a gól viděli pardubičtí fanoušci až v 7. minutě, a navíc z holí Čamlíků. Domácím hokejbalistům se naštěstí do první sirény podařilo vyrovnat.

Prostřední část klání se hostujícím hráčům vůbec nepovedla, to také rozhodlo o konečném výsledku. Dvě minuty po první přestávce poslal Svítkov do vedení Čech a skóre navyšoval Waber. Konec druhé třetiny přinesl také dvě branky z pohledu Svítkova. Konkrétně se prosadila posila z Hradce Králové, Josef Šimůnek, a Černický. Poslední perioda byla opět vyrovnaná, přičemž si domácí zbylý průběh duelu pohlídali. Svítkov přestřílel Moravany poměrem 59:14.

Ohlas Jaroslava Zbořila (trenér a vedoucí týmu HBC Hodonín): K dalšímu utkání jsme jeli do Pardubic. Zápas začal a než jsme se probrali z cestování, tak jsme prohrávali 2-0. Domácí byli lepší v pohybu s míčkem i bez míčku na hokejkách. Všude jsme byli o krok později. Domácí diktovali tempo hry. Když už jsme se do šance dostali, tak vše chytil domácí brankář. Po 1. třetině to bylo 3-0. V druhé periodě jsme po našem zbytečném faulu dostali gól na 4-0. Soupeř trošku polevil a nám se podařilo dát branku na 4-1. Naše hra se zlepšila, ale zbytečná vyloučení nás srazila na zem. Takto se to hrát na soupeřově hřišti nedá. Domácí nám nasypali pár gólů a byl z toho opět ostudný debakl. Domácí byli ve všech směrech lepší a vrátili nám porážku, jak se patří."

Buldoci si z Poličky odvezli poprvé 3 body!

SK Kometa Polička vs. HBK Bulldogs Brno 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 27. Levý (Hejtmánek D.) – 9. Šír, 25. Klíma (Skřivánek), 43. Hudec.

Střely na branku: 31:23, vyloučení: 4:3, přesilovky: 2:3, využití přesilovek: 0:0, v oslabení: 0:0, diváků: 34.

Zajímavý duel se odehrál v Poličce, kam zajížděli hokejbalisté brněnského souboru. Tyto dvě prvoligové stálice mezi sebou pociťují nemalou rivalitu, což se také ukázalo v utkání. Úvod zápasu byl spíše hektický z důvodu pochybení rozhodčích. Hráči obou týmů uvolnili své emoce a zápas měl o to větší jiskru. Celý zápas se snažila Polička vytvářet hru a Brno čekalo v bloku, což se mu také vyplatilo. Špatnou rozehrávku, kterou nešikovně zavinil Geba, využil Šír bravurně.

Ve druhé části zápasu šli Buldoci do vedení 2:0, kdy se zpoza branky obtočil Klíma a dokázal jakýmsi způsobem dostat balón za záda Nováka. Na druhé straně se podařilo snížit Levému a Kometa byla zpátky v zápase. Posledních 15 minut patřilo Poličce, jež se neustále snažila vyrovnat. V závěrečných dvou minutách vrhla Polička své síly do útoku, ale vyrovnávací gól nepadl. Naopak se hosté dostali do rychlého úniku a 3 body pro Brno potvrdil Hudec.

Ohlas Pavla Štefky (trenér SK Kometa Polička): „Brno si výhru zasloužilo víc než my. Celý zápas nám chyběl pohyb a větší nasazení. Brno nás předčilo v osobních soubojích, které jsme prohrávali a nemohli se tak udržet na míčku a vyvinout nějaký větší tlak. Měli jsme i dobré okamžiky, kdy jsme se vždy na pár minut nadechli, ale celkově se mi náš projev v posledních zápasech nelíbí. Ale takový je sport, musíme začít každý sám u sebe a příště musíme být lepší.“

Ohlas Jana Emmera (trenér HBK Bulldogs Brno): „Zápasy s Poličkou jsou v posledních letech vždy urputné a vyrovnané. Nejinak tomu bylo dnes. Pokud bych měl něco pochválit, tak především výborný bojovný týmový výkon a také morálku, obzvlášť defenzivních hráčů, počínaje Lukášem v bráně přes neústupné beky Jandyse a Lukina Zbranka a obě levá křídla Tomíka Baláče a Toma Skřivánka. Z čeho jsem měl ale neskutečnou radost, byl bezchybný výkon dvou útočníků, kteří museli zaskočit v obraně. Vráti Fišara a Filipa Emmera. Oba vytvořili dvojici, která se dovedla vymanit z tlaku napadajících domácích, a navíc i konstruktivně podpořit útok skoro bez jakýchkoliv okének v obranné činnosti. Bez těchto dvou „univerzálů" a dalších defenzivních hráčů bychom dnes neodjeli z Poličky jen s jedním inkasovaným gólem. Jedno negativum jsem také našel, na takové zápasy nemůžeme jezdit ve dvanácti, navíc když se nám zraní v první třetině hráč. Naštěstí domácích byl stejný počet.“

Šneci se natahovali po prvních bodech, Horalové ukázali svoje zkušenosti!

TJ Snack Dobřany "B" vs. HBC Prachatice 3:4 (1:2, 0:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 11. Sloup (Šlehofer V. st.), 31. Smola (Čech), 34. Kovářík Jan (Šlehofer V. st.) – 2. Štěpánek (Valenta), 14. Trojan (Štěpánek), 36. Bárta (Dojčar), 43. Šilhán (Štěpánek).

Střely na branku: 29:39, vyloučení: 4:5, přesilovky: 3:3, využití přesilovek: 1:0, v oslabení: 0:1, diváků: 20.

Start zápasu domácí Dobřany nezachytily. Okamžitě ve 2. minutě šli jihočeští Horalové do vedení po souhře Štěpánka a Valenty. Ve vyrovnané partii dokázal ještě v 1. části srovnat dobřanský Sloup. Avšak domácí si tento stav nepohlídali a ještě před první přestávkou prohrávali o jednu branku. V prostřední patnáctiminutovce se předvedli gólmani Fukárek a Pixa. Horalové si tak po dvou třetinách drželi těsný náskok. Úvod posledního dějství patřil Šnekům, kteří obrátili vývoj duelu a rázem vedli 3:2. Prachatice rychle vyrovnaly. Už to vypadalo, že domácí celek uzme první body, ale to se nestalo. Dvě a půl minuty před závěrečným hvizdem přesnou střelou o výhře hostů rozhodl Šilhán.

Suchdol znovu podlehl Vlčí Smečce!

Vlčí Smečka Ústí nad Labem vs. SK Suchdol nad Lužnicí 6:1 (3:0, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 12. Baxa (Faigl), 13. Gottfried (Strnad, Michajličenko), 15. Škurla (Sedláček), 34. Zdvořáček P. (Faigl, Baxa), 34. Baxa (Zdvořáček P., Faigl), 44. Zákon (Faigl, Baxa) – 31. Bednář.

Střely na branku: 41:33, vyloučení: 5:5, přesilovky: 4:4, využití přesilovek: 1:0, v oslabení: 1:0, diváků: 53.

Kluby Vlčí Smečky z Ústí nad Labem a Suchdola nad Lužnicí vstupovaly do druhé vzájemného duelu v sezóně. Tento zápas byl mnohem vyrovnanější než ten první, i když výsledek poukazuje na něco jiného. Loňský mistr 1. Ligy svého soupeře místy tlačil, ale nepohlídal si závěr prvního dějství. V rozmezí 4 minut hosté inkasovali 3 branky a zdálo se být po zápase. Vlčí Smečka ve druhé části přidala, ale Suchdol se mohl spolehnout na výkon svého brankáře. Začátek poslední třetiny lépe chytili Jihočeši, kteří snížili. Poté opět přišel čas Vlků. Konkrétně Baxa a Faigl vymysleli a vytvořili šance ke skórování, jež byly využity. Ústí nad Labem slaví další výhru, a to sedmou v řadě.

Ohlas Jiřího Zdvořáčka (majitel Vlčí Smečky Ústí nad Labem): „Utkání nebylo tak jednoznačné, jak napovídá výsledek. Rozhodly naše slepené branky ve dvou vlnách. Soupeř potvrzoval svoji kvalitu a zkušenost, jeho výkon byl ovlivněn sestavou a odehraným zápasem den před tím. Naše mužstvo nepodalo optimální výkon, stále máme v zápasech občasné výkyvy. Vítězství si velmi ceníme.“

Pedagog si vyšlápl na Ještěry!

HBC Ještěři Ústí nad Labem vs. SK Pedagog České Budějovice 3:6 (0:3, 3:1, 0:2) 

Branky a nahrávky: 18. Šilínek (Tóth), 20. Haken (Bečvář, Šilínek), 30. Kučera – 12. Bárta O. (Bárta A., Procházka), 14. Zelenka (Nýdl), 15. Zelenka (Bárta O.), 30. Zelenka (Bárta O.), 36. Malecha (Kovařík, Zelenka), 36. Zayml (Zelenka).

Střely na branku: 44:46, vyloučení: 6:7, přesilovky: 7:4, využití přesilovek: 2:1, v oslabení: 1:0, diváků: 38.

Souboj o průběžné druhé místo v západní divizi proběhl mezi Ještěry a Pedagogem z Českých Budějovic. Oba tábory se v prvních minutách oťukávaly a čekaly na chybu soupeře. V první třetině přišly ze strany domácího Ústí dokonce tři hrubky, které skončily brankou. V rozmezí pěti posledních minut v první části duelu se prosadil Ondřej Bárta a dvakrát Lukáš Zelenka. Domácí ale zabojovali a ve druhé patnáctiminutovce průběh klání vyrovnali.

Ještěři se dvakrát prosadili z přesilových her a jednou skórovali v oslabení. Devět vteřin před druhou sirénou však poslal Pedagog do vedení Zelenka, který tak zkompletoval hattrick. Závěr duelu se přeléval ze strany na stranu a domácí hráči chtěli za každou cenu vyrovnat, ale 35. minuta zápasu byla pro Ještěry osudná. V této minutě hosté po gólech Malechy a Zaymla odskočili na rozdíl tří branek a toto vedení si Pedagog uhájil až do konce.

Suchdol si z venkovního výjezdu veze 3 body ze Strašecího!

HBC Nové Strašecí vs. SK Suchdol nad Lužnicí 2:6 (1:1, 1:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 13. Slabý (Čadek), 22. Husák – 4. Apfelthaler, 16. Kalát (Tácha, Bednář), 23. Bednář (Blafka), 26. Sládek (Blafka, Bednář), 32. Pavlík (Blafka, Císař), 45. Kalát (Bednář).

Střely na branku: 28:41, vyloučení: 2:3, přesilovky: 3:2, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 0:0, diváků: 64.

Středočeši z Nového Strašecí přivítali Suchdol nad Lužnicí. Favorit nebyl předem daný, protože domácí v minulém klání proti tomuto soupeři odvezli z jihu Čech 3 body. Tentokrát domácí hráli proti naprosto jinému celku. Po 4 minutách Suchdol vedl. Nové Strašecí do konce první periody vyrovnalo. Suchdol neustále vyvíjel tlak na svého soupeře, což mu přineslo ve druhé části duelu 3 branky a domácí dokázali odpovědět pouze na jednu. Závěrečná perioda patřila opět Jihočechům, kteří časomíru zastavili na konečném výsledku 2:6.