1. liga

Svítkov potřetí v řadě vyhrál! Jižní Čechy patří Suchdolu a Šneci stále bez bodu

Obě divize 1. Ligy přinesly další 3 zápasy, ve kterých se 6 celků radovalo. Hvězdy si našly recept na Kometu. Pardubice z Polabin přetlačily Ježky a Buldoci si jednoduše poradili s Hodonínem. Suchdol ovládl derby proti Horalům. Vlci se štěstím přehráli Nové Strašecí a Ještěři nadělili Šnekům 9 gólů.


Svítkov vystřelil 3 body proti Poličce minutu před koncem duelu!

HBC Svítkov Stars Pardubice vs. SK Kometa Polička 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 26. Waber (Bureš), 32. Jankura (Kubal, Waber), 44. Waber (Hrubý) – 19. Hejtmánek J. (Štefka M., Kantor), 27. Kantor.

Střely na branku: 39:19, vyloučení: 2:5, přesilovky: 4:1, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0. diváků: 39

Již od začátku z větší aktivity těžily domácí Hvězdy, které Poličku několikrát uzamkly v jejím obranném pásmu. Žádnou velkou šanci si však domácí nevypracovali. Hosté se s tempem hry srovnali až ve druhé třetině, kdy začali Svítkovu hrozit. To se potvrdilo gólem Josefa Hejtmánka od červené čáry. Svítkov šťastným gólem z přesilovky srovnal. Vedení hostující Kometě vrátil mladík Kantor, který osamocen před brankou jednoduše zakončil do levé šibenice. Domácí opět vyrovnali v přesilovce, kdy byla střela Wabera dvakrát tečovaná a se štěstím skončila v brance. Duel se blížil do prodloužení, ale Kometa musela čelit dlouhé čtyřminutové přesilovce a vzápětí dostala další trest, kdy se bránila ve 3 proti 5. Svítkov si žádnou velkou šanci nevypracoval. Pouze se od červené čáry přesně trefil Waber. Kometa zkusila odvolat brankáře, přičemž si vytvořila velký tlak, ten ale k vyrovnání nevedl.

Ohlas Pavla Štefky (trenér SK Kometa Polička): „V první třetině jsme Svítkov prakticky „nepustili“ z naší třetiny a mohli jsme být rádi, že jsme neinkasovali, protože soupeř si vytvořil dost šancí. Od druhé třetiny jsme ale hru zlepšili a utkání se vyrovnalo, dvakrát jsme vedli a soupeř vždy vyrovnával v přesilovkách. Štve mě, že utkání rozhodli rozhodčí, když nás dvě minuty před koncem poslali do 3 za „nefaul“. Taková vyrovnaná utkání by se měla rozhodovat hráči na hřišti. Tím vůbec nechci snižovat výkon soupeře, kterému gratulujeme. Kluky jsem pochválil za bojovnost a tvrdou dřinu, i když nám to poslední dobou moc nejde. Děláme spoustu chyb, ale hrajeme s chutí a nasazením, a to je někdy důležitější než výsledek.“

Pardubice vyškolily Ježky z produktivity!

HBC Pardubice "B" vs. Ježci Heřmanův Městec 6:4 (0:0, 5:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 18. Licek (Geisler, Langr), 20. Deml (Kunc), 23. Licek, 25. Licek, 30. Langr (Geisler), 45. Langr (Licek) – 30. Pilař (Macenauer, Drápalík), 32. Pilař (Macenauer, Pecina), 41. Pilař (Hudec), 45. Macenauer (Hudec).

Střely na branku: 28:21, vyloučení: 7:10, přesilovky: 8:4, využití přesilovek: 4:1, oslabení: 0:0, diváků: 55

Velká přestřelka, ve které padlo 10 branek, se udála v pardubických Polabinách, kam zajížděli Ježci. Obě družstva se v úvodní třetině oťukávala a zápas vypadal vyrovnaně. První góly skončily v síti až v prostřední periodě, kdy se pětkrát radovali domácí hokejbalisté. Z 5 gólů zaznamenal pardubický Licek hattrick. Stav 5:1 poukazoval na jasnou převahu domácích. Ježci se však vrhli do poslední třetiny se vším, co měli. Stačilo to pouze na snížení skóre na 5:4, přičemž poté hosté inkasovali rozhodující branku do odkryté klece.

Buldoci si upevnili prvenství v Hodoníně!

HBC Hodonín vs. HBK Bulldogs Brno 2:5 (2:2, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 2. Rapant (Sajdl, Helešič), 14. Švagerka (Mohyla) – 4. Toman (Zbranek), 9. Klíma (Šír, Fišar), 16. Toman (Klíma, Heide), 19. Hynek (Hudec, Zbranek), 39. Fišar (Hynek, Šír).

Střely na branku: 22:21, vyloučení: 10:5, přesilovky: 4:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0, diváků: 40

Brno tentokrát zajíždělo na asfaltový povrch Hodonína. Uběhla sotva minuta od úvodní buly a obrovské přečíslení domácích zužitkoval Rapant, jehož rána z první zaplula přesně nad Sterenčákovu vyrážečku. Bulldogs však na svůj první gól také nemuseli čekat dlouho. V čase 03:25 zavezl míček za modrou čáru hostující Toman, proti jeho rychlé střele nezasáhl hodonínský brankář ideálně a bylo vyrovnáno. Mírná převaha byla v úvodní periodě na straně Buldoků, kteří za několik okamžiků donutili k faulu Zetochu a přesilovku zúročil přesným projektilem z kruhu jejich kanonýr Jakub Klíma. Ještě do přestávky odpověděl stejným způsobem Hodonín, když šel pykat za hrubost Šír. Zbyněk Švagerka vedl balónek do mezikruží, nenechal se o něj připravit a propašoval jej přes celou skrumáž až do brněnské klece.

Jen 39 sekund po zahájení druhého dějství šli hosté znovu do vedení. Klíma našel lobem na modré čáře vyčkávajícího Dominika Tomana, ten se odpoutal od bránícího hráče a z dobré pozice zakončil mezi betony Lindnera. Záhy bylo pro domácí tým ještě hůře, když z hranice kruhu pálil do černého Hynek. Na to Hodonín reagoval střídáním gólmanů. V poslední fázi zápasu se spíše jen dohrávalo. Hosté jistili situaci, jakmile se začal blížit konec tohoto emotivního souboje, bylo po jejich vydařené akci hotovo. Šír při pohybu vpřed poslal míček na opačnou stranu Hynkovi, jenž přihrál do běhu Fišarovi a ten z voleje zavěsil, což znamenalo plný bodový zisk pro vedoucí tým tabulky.

Ohlas Jana Emmera (trenéra HBK Bulldogs Brno): „V Hodoníně se hrál hokejbal jen první třetinu. Pak to již s hokejbalem mělo málo společného. Naštěstí naši kluci chtěli hrát tento hezký sport a byli jsme po zásluze odměněni vítězstvím, které ale bylo vykoupeno několika zraněními.“


Šneci na domácí Ještěry nestačili!

HBC Ještěři Ústí nad Labem vs. TJ Snack Dobřany "B" 9:1 (2:1, 5:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. Magasanik (Tomáš), 13. Jejkal (Tomáš, Šilínek), 23. Kučera (Magasanik, Tomáš), 24. Tůma (Vitko), 29. Magasanik (Krejza), 29. Tóth (Vitko), 30. Jelen, 35. Polata (Vitko), 45. Myška (Jelen) – 9. Kovářík (Šlehofer V. st.).

Střely na branku: 30:20, vyloučení: 4:2, přesilovky: 1:3, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0, diváků: 0

Hostující celek Dobřan přijel do Ústí nad Labem v hodně okleštěné sestavě, což je vidět i na výsledku. Ještěři šli hned v 1. minutě do vedení po gólu Magasanika. Šneci v úvodní periodě ještě vyrovnali, avšak také jednou inkasovali. Zbytek duelu patřil domácím, kteří do dobřanské sítě poslali dalších 7 přesných projektilů. Výsledek tak vypadá jednoznačně a Ještěři mohou doufat, že se opět herně chytí.

Jihočeský souboj patří Suchdolu!

SK Suchdol nad Lužnicí vs. HBC Prachatice 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 5. Tácha, 23. Tácha (Sládek), 35. Blafka (Sládek, Hadač), 37. Sládek (Škarda, Sup) – 32. Turek (Štěpánek).

Střely na branku: 30:13, vyloučení: 1:3, přesilovky: 3:1, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 1:0, diváků: 73.

Klasické prvoligové derby se odehrálo v jižních Čechách, konkrétně v Suchdole nad Lužnicí, kam zamířili prachatičtí Horalové. Pro hosty to nebyl podařený zápas, i když se svému soupeři drželi na dostřel. Suchdolští šli brzy do vedení po gólu Táchy v oslabení. Tento borec navíc zařídil i druhou branku, čímž se domácí uklidnili. Horalové na stav 2:0 dokázali zareagovat až v posledním dějství utkání, kdy se trefil prachatický Turek. Suchdol po inkasovaném gólu zabral a vítězství si pojistil góly Blafky a Sládka.

Ohlas Milana Dlugoše (trenér SK Suchdol nad Lužnicí): „Odehráli jsme utkání s dostatečnou intenzitou a bojovností. Soupeř se v průběhu zápasu soustředil spíše na obranu. Snažili jsme se Prachatice co nejméně pouštět z obranného pásma. Pokud zaútočily, tak jsme okamžitě otáčeli hru a vyráželi do rychlých protiútoků. Od začátku soutěže se potýkáme s neproměňováním šancí. Taháme to až do kuchyně ve snaze kombinovat z prostorů, odkud se musí rychle zakončit. Do loňské herní pohody máme ještě daleko. Pozitivní je, že kluci konečně prokázali soudružnost týmu, na střídačce si nevyčítali chyby a povzbuzovali se. Těší mě výkony mladých hráčů Tomáše Sládka a dorostence Honzy Pavlíka. Oba jsou velkými talenty suchdolského hokejbalu.“

Nové Strašecí sahalo po senzaci! Vlci závěr zápasu ale zvládli!

Vlčí smečka Ústí nad Labem vs. HBC Nové Strašecí 3:2 (2:1, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Baxa (Zdvořáček M.), 15. Zdvořáček M. (Faigl, Baxa), 20. Kuchynka (Faigl) – 9. Schnaubelt (Lev, Duchoň), 38. Slabý (Kmeť, Duchoň).

Střely na branku: 21:24, vyloučení: 4:2, přesilovky: 2:4, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0, diváků: 25.

Vlky čekal nesmírně těžký a důležitý souboj proti Novému Strašecí. Středočeši posílení o kladenského Schnaubelta se prezentovali dobrým hokejbalem, ale do vedení šli v 5. minutě domácí Vlci. Schnaubelt však skóre utkání v 1. třetině ještě vyrovnal. Nové Strašecí si nechalo vstřelit nesmyslný gól v poslední minutě úvodního dějství, což jim na sebevědomí nepřidalo. Kuchynka navyšoval pro Vlky ve 2. třetině na rozdíl dvou branek. V poslední patnáctiminutovce se však zrodilo drama, kdy na 3:2 snížil Slabý a hosté bojovali o vyrovnání. Těsný výsledek ale domácí hráči uhájili.

Ohlas Václava Jirkovského (asistenta trenéra Vlčí smečky Ústí nad Labem): „V posledních zápasech ustupujeme ze své zdravé agresivity a poctivosti k utkání. Kromě utkání s Pedagogem. Také v utkání s Novým Strašecí se ukázaly naše neduhy posledních zápasů. V každém případě si myslím, že ač 3 body zůstaly doma, nemůžeme být s naší hrou vůbec spokojeni. Neakceptování taktických pokynů nás stálo zbytečně mnoho sil, které pak chyběly v závěru utkání, kdy jsme vytvářeli mnoho chyb, které soupeř využíval k sílícímu tlaku na naši branku. Závěrem, tým je složen z vynikajících hráčů, ale jak jsem uvedl v úvodu, všichni do jednoho si musí znovu přehodnotit priority a začít opět makat a hrát. Vrátit se k tomu, co jsme předváděli na začátku soutěže. Tím se vrátí i herní pohoda v zápasech a na vítězství se tolik nenadřeme.“