1. liga

Bylo by pěkné přetavit ta druhá místa ve zlatý úspěch, odkrývá prvoligové cíle Lukáš Sterenčák z Brna

V 1. Lize v divizi Východ se nám na prvním místě tabulky usadili brněnští Buldoci, kteří patří několik let ke špičce 1. ligy. Stálicí v brance Bulldogs je Lukáš Sterenčák, který vládne statistikám brankářům ve východní divizi.

Obětuji tomu 100 % volného času

Lukáši, 8 odehraných zápasů a zatím první příčka v divizi Východ. Co na to říkáte?

S první příčkou samozřejmě panuje spokojenost. Vůbec se nám nepodařil jen úvodní zápas sezony, ve kterém jsme poprvé, co za Brno chytám, nedali ani jeden gól a celkově rozjezd byl z naší strany klasicky trochu slabší, postupně si ale vše sedá a začínáme zase hrát naši nepříjemnou a poctivou hru, na kterou naši soupeři zatím těžko hledají recept. Jediným negativem zatím je jen to, že se nám nedaří nastupovat v plné síle na 3 kompletní formace, odehráli jsme takto jen jeden zápas v Polabinách a bylo to na celé hře hodně znát, soupeře jsme prakticky k ničemu nepustili po celý zápas bez slabších chvilek.

Vy osobně jste zatím do branky nikoho jiného nepustil a odchytal jste všechny zápasy. Byl jste s touhle situací obeznámen ještě před sezonou?

Ono nebylo moc s čím se obeznamovat, již čtvrtou sezónu, co jsem v Brně, je to stejné, v bráně jsem naprostou většinu zápasů sám a mě to takto upřímně vyhovuje, mám rád větší zápasové vytížení, poslední roky jsem chytal pravidelně 2 zápasy za víkend a pokud se náhodou zrovna nehraje, přijde mi to hrozně dlouhé, čekat 2 týdny na další zápas, pořád mě ten sport hrozně baví a naplňuje. Před každou sezonou, co do Brna jezdím, jsem si řekl, že tomu buď obětuji 100 % svého času, nebo tam jezdit nebudu vůbec. Mé děti rostou a můj čas v Brně se krátí, bylo by ale hezké celou tuto spanilou buldočí jízdu zakončit odehráním kompletní sezóny se zlatou tečkou.


Asfalt mi nedělá problém

Ve vaší skupině máte týmy s asfaltovým povrchem, což už se málokdy vidí. Jako brankáři se Vám chytá na jakém povrchu lépe a vnímáte vůbec rozdíl?

Mě osobně nedělá asfalt problém, do minulé sezóny jsem chytal v České Třebové, kde je také asfalt, a i v Brně byl dlouhou dobu asfalt a první sezonu jsem zde na něm odehrál. Tuto sezonu už ale na asfaltu netrénuji a hrál jsem na něm letos právě jen v Malenovicích a Hodoníně a můžu říct, že jak si člověk zvykne na plast, nechce se mu na asfaltu hrát. Rozdíl určitě vnímám, celkově je hra na asfaltu z pohledu brankáře jiná než na plastu, v určitých pasážích pomalejší, hráči častěji a déle zpracovávají míček a v bráně pak mám o něco málo více času na přesun, na druhou stranu i já si musím hlídat nepravidelné odskočení míčku. Na plastu je vše rychlejší, hráči jsou schopni si míček rychleji a přesněji nahrávat a stejně tak míček na plastu chytá místy nevyzpytatelnou rotaci a nečekaně mění směr.

Ve statistikách okupujete první příčku mezi brankáři vaší divize. Cítíte tu správnou formu?

Letos se cítím dobře, lépe než na začátku předešlých sezon, kdy jsem měl vždy pozvolný a vlažný úvod. Zřejmě to bude tím, že poslední sezona se spíše dohrávala jako příprava na novou sezonu, po posledním odehraném zápase na Final4 a následném sranda turnaji 3na3 v Čenkovicích jsem si dal 2 týdny pauzu na odpočinek a hned jsem naskočil 2x týdně do tréninku v Letohradě, kam jsem letos z České Třebové přestoupil, takže bylo hned na co navázat. A v Letohradě stále i po 20 letech v bráně cítím, že je pořád kam to posouvat a myslím, že právě díky novým extraligovým zkušenostem a pravidelnému tréninku zde se mi to daří, každý zápas, ve kterém dostanu důvěru, je pro mě velkou a přínosnou zkušeností a na formě je to pak znát.

Změnili se nějak cíle během sezony, když vidíte, jak vám to šlape? Nebo jaké jsou vlastně cíle v Brně? Medaile? Titul? Extraliga?

Cíle jsou postupné, nyní chceme zvládnout poslední 3 zápasy, ze kterých hrajeme 2 doma a vytvořit si na 1. místě menší bodový polštář, který by nám dával větší klid do startu jarní části. Zápasů je před námi ještě dost a boj o 4 místa do play off bude tvrdý, bylo by tedy příjemné ho sledovat s klidem a bodovým odstupem, což je našim dosavadním cílem. No a samotné play off bude letos velkou neznámou, hned v prvním kole přijde konfrontace s týmem, se kterým jsme celý rok nebo také nikdy nehráli. Každopádně budeme chtít jít až do finále a přetavit poslední 4 sezony, kdy jsme stále do 2. místa, v nějaký pořádný úspěch, kterým by jistě bylo vyhrát poslední zápas sezony. Extraliga není momentálně téma, ale v příštím kole Českého poháru budeme mít možnost konfrontace s extraligovým týmem z Karviné a jsem moc zvědavý, jak v něm dopadneme.


Lukáš Sterenčák působí současně i v Extralize za Letohrad, odkud to má pár kilometrů z Nekoře, kde bydlí. Za Letohrad odchytal 3 zápasy a drží si úspěšnost zákroků nad 92 %! Za Brno odchytal všech 8 zápasů s úspěšností zákroků 92.82 %! Autor fotky: Iva  Janoušková ml.