1. liga

Prachatice se chytly na Pedagogu! Pro nás je teď každý zápas důležitý, přiznává Jan Turek

Do 1. Ligy se přihlásilo hodně týmů z jižních Čech, což znamenalo ztráty pro prachatické Horaly v hráčských řadách. Prachatice se zatím pohybují na 5. místě západní divize. Jak aktuální situaci hodnotí Jan Turek? Tento borec v zápase proti Pedagogu vstřelil dvě branky. Chytnou se Horalové?

Věděli jsme, že musíme zapojit více mladých hráčů

Jane, po 10 zápasech jste s 12 body na 5. místě. Konkrétně ztrácíte 6 bodů na čtvrtý Suchdol. Jak to hodnotíte?

Samozřejmě by to mohlo být lepší, ale už v létě jsme věděli, že tato sezóna pro nás nebude snadná. Přišli jsme o mnoho kvalitních hráčů z různých důvodů - zranění, pracovní povinnosti, ukončené střídavé starty a podobně. Věděli jsme, že musíme zapojit více mladých hráčů, kteří se budou v soutěži rozkoukávat a zvykat si na rychlost a kvalitu 1. Ligy. Zkrátka potřebují čas se obouchat.

Přeci jenom za vás v minulosti hráli hráči ze Suchdola či Českých Budějovic. Jsou tyto hráčské škrty znát? Nebo vás tlačí bota někde jinde?

To je právě jeden z těch důvodů, že někteří kluci odešli do svých mateřských klubů (Pedagog, Suchdol) a je vidět, že jsou hned lídry svých týmů. Byli to nejen vynikající hráči, ale za ty roky se z nich stali Horalové a skvělí kamarádi, kteří všem v kabině chybí. Přejeme nejen jim, ale i jejich týmům, ať se jim v 1. Lize daří. Paradoxní je, že zatím je to tak trochu na náš účet. Ale my jsme ještě neřekli poslední slovo…


Jan Turek si v 10 zápasech letošní sezóny připsal 7 kanadských bodů za 4 góly a 3 nahrávky. Autor fotky: Martin Halíř.

Naše výsledky se odrážejí od přípravy na aktuální zápas

Určitě chcete postoupit do play off. Jak moc těžké bude se do čtyřky dostat?

Bude to velice těžké, to si všichni uvědomujeme. Nyní už si nemůžeme dovolit rozdávat body jako na začátku soutěže. Každý zápas je pro nás nyní bojem o šest bodů. A my se snažíme v každém zápase vyhrát, aby šance na play off byla až do posledního zápasu.

Provázejí vás rozdílné výkony. Jednou vyhrajete, podruhé prohrajete. Je tato nerovnováha příčinou toho, že máte pouze 12 bodů?

Nevím, zda je tato nerovnováha bodovou příčinou. Ale je zcela jasné, že naše výsledky se odrážejí od přípravy na aktuální zápas a také sestavy, kterou na daný zápas máme. Pokud jedeme do Suchdola v deseti lidech nebo nastoupíme z několika nováčky, je zřejmé, že se nám bude vyhrávat těžce. Ale snažíme se výkon hodnotit spíše dle předvedené hry, bojovnosti a obětavosti, která nám v posledních zápasech nechybí. Například do Ústí nad Labem jsme jeli v deseti lidech, v té době k neporaženému týmu Ještěrů, a dokázali jsme si odvést tři body. A to by se zdálo, že si odvezeme pěknou nadílku. (smích)


Po operaci se na lavičku vrátil opět trenér Víťa Čapek

V posledním zápase jste však zaskočili českobudějovický Pedagog. Bude to bod, od kterého se můžete odpíchnout kupředu?

Pro někoho to může být překvapující výsledek, ale my jsme v tomto zápase měli dobře poskládanou sestavu, i papírově nejsilnější. Po operaci se na lavičku vrátil opět trenér Víťa Čapek, který tomu dal řád a tři body zůstaly doma. Ale i trenéři Peťa Kafka a Pavel Študlar přispěli v zápasech, kdy nám Víťa chyběl, k dobré atmosféře a dobrým výsledkům a za to bych jim rád poděkoval, že se nelehkého úkolu výborně zhostili.

Bude vás čekat souboj proti Dobřanům, které jsou poslední. Bude důležité získat tyto body před koncem podzimu?

Pro nás je teď každý zápas důležitý. Dobřany jsou možná poslední v tabulce, ale nikdy nevíte, s jakou sestavou nastoupí, a to je rozhodující faktor. U nás byly v horší sestavě a i tak předvedly sympatický výkon. Naopak na jejich hřišti jsme s velkým štěstím urvali tři body v zápase, který byl jinak vyrovnaný a nervydrásající až do konce. To by mohl určitě Vašek Šlehofer potvrdit. Nicméně zápas s Dobřanama hrajeme až v březnu, nyní nás o víkendu prověří silný soupeř, Ještěři z Ústí nad Labem. A jak už jsem psal, bude to pro nás opět důležitý zápas, který chceme vyhrát a přiblížit se blíže ke čtyřce. (zápas byl odložen, rozhovor vznikal před dohodou klubů z důvodů přísných opatření proti covidu - pozn. red.) Přeji všem klubům, hráčům, trenérům, funkcionářům, rozhodčím i fanouškům, ať se jim daří a úspěšně dokončí v této nelehké době podzimní část, prožijí klidné blížící se sváteční dny a co nejlépe se připraví na rozhodující jarní část jejich soutěže.


Prachatice rozhodně neřekly poslední slovo a v jarní části zabojují o první čtyřku divize Západ. Autor fotky: Martin Halíř.