1. liga

Předseda Pedagogu Přemysl Horák nezastírá českobudějovické ambice! Klub chce novou krytou halu

SK Pedagog České Budějovice si v aktuální sezóně v druhé nejvyšší soutěži nevede vůbec špatně! Hokejbalisté Pedagogu pomýšlejí na play off, z něhož chtějí vytěžit co nejvíce! To vše nám prozradil předseda klubu Přemysl Horák, který u klubu působí již spoustu let. Jaké jsou jeho plány s Pedagogem?

Nikdo nepočítal s tím, že se ambice trochu změní

Pane Horáku, poprvé v historii se Váš klub přihlásil do 1. Ligy. Jak se to všechno stalo? Kdo za tím stojí? S čím jste do ligy vstupovali?

Od ligové komise jsme dostali nabídku se přihlásit, bohužel po první konzultaci s hráči nebyla vůle ani chuť. Nabídky jsem si velice vážil. Po týdnu jsme začali s hráči více komunikovat, oslovili zkušené hokejové trenéry p. Kupku a p. Vachulku, udělali pár tréninkových jednotek a pak  to většině hráčů začalo dávat smysl a viděli v tom budoucnost. Zkušení odchovanci jako Matyáš Malecha, Adam a Ondra Bártovi, Václav Kovařík, Štěpán Procházka a Lukáš Zelenka mají zkušenosti v nejvyšší soutěži, a když se k tomu přidal jeden z nejlepších hokejbalistů v ČR Honza Nýdl, včetně píseckých odchovanců Jiřího Hronka a Martina Zábranského, tak jsme se vlastně dohodli, že to zkusíme. Bohužel byli i někteří, kteří nám nevěřili. Ambice byly střízlivé a chtěli jsme si opravdu zkusit zahrát vyšší soutěž. Nikdo nepočítal s tím, že přijde druhá polovina soutěže a ambice se trošku změní.

Nyní jste na druhé pozici s 21 body. Jaký máte pohled na hru vašeho celku? Jste spokojen s bodovým ziskem?

Pokud jsou spokojení hráči a trenér Vachulka, tak jsem spokojen ještě více. Pro celý SK Pedagog, který čítá 650 členů, je to velká pocta hrát 1. Ligu a mít ambice soutěž vyhrát a ještě k tomu ve sportu, který vznikl právě v Českých Budějovicích, a na to by nikdo neměl zapomínat. Hráčům a trenérovi patří velké poděkování za výbornou reprezentaci našeho klubu a města Českých Budějovic.


Foto: SK Pedagog České Budějovice. Přemysl Horák nezastírá své velké plány s hokejbalovými Pedagogy!

Hra nás musí bavit a musí se líbit žákovským kategoriím

Jaké jsou aktuální cíle Pedagogu? Prý máte velké ambice a chtěli byste postoupit do Extraligy, je to tak? Máte nějakou velkou vizi v Českých Budějovicích?

Těch cílů je několik, hlavně udržet naše odchovance při chuti, a to včetně trenéra. Hra nás musí bavit a musí se líbit žákovským kategoriím, které nás chodí podporovat. Myslím, že tomu všichni hráči dávají směr, a to je náš cíl. Děti musí mít motivaci hrát hokejbal, aby neukončily činnost hned v dorostu.

Pokud se podaří postoupit do vyřazovacích bojů, tak zde začíná úplně jiná soutěž a s jinými mužstvy. Zde přijde ta správná prověrka. Bude to vše o hlavě a soustředěnosti a České Budějovice si minimálně 1. Ligu zaslouží.

Jak moc těžké podle Vás bude 1. Ligu vyhrát, postoupit do Extraligy a následně se v nejvyšší soutěži udržet?

Mužstvo se nyní soustředí na základní část soutěže a chce jít od zápasu k zápasu. Postup do play-off ještě bude těžký a vyhrát 1. Ligu bude ještě náročnější, protože soupeři jako Vlčáci z Ústí nad Labem jsou opravdu tvrdý oříšek. Nezapomínejme ani na jihočeské mistry ze Suchdola nad Lužnicí. Proto jsem ohledně debat o postupu do Extraligy hodně opatrný. Je třeba mít na to 20 super hráčů a připravený dorost, případně juniorku, a s tím už se v nejvyšší soutěži udržíte.

Pracujeme na projektové dokumentaci k výstavbě moderní víceúčelové haly

Prý by v Českých Budějovicích mohla vyrůst další krytá hala pro hokejbal. Co o tom víte Vy?

Ano, její název bude Víceúčelová hala Vladimíra Hniličky. Bylo to překvapení pro veřejnost, a to nejen hokejbalovou, ale když už jste s tím začal, tak je pravda, že pracujeme na projektové dokumentaci k výstavbě moderní víceúčelové haly, a to převážně pro hokejbal, stolní tenis, bojové sporty a další. Spolupráci s předsedou svazu Martinem Komárkem si velice pochvaluji a za technické věci patří velké díky i Jardovi Pikulovi. Pracujeme na koncepci, aby hala nebyla využita jen na hokejbal, ale i na další sporty. Určitě budeme využívat dotačních programů NSA, JČK a Města ČB.

Sportoviště jsme již vybudovali a máme s tím zkušenost, takže opět do toho půjdeme a možná si splníme další sen. Velkou výhodou je, že budovy, tělocvičny, sportoviště a ostatní jsou v našem majetku, a to již od roku 1964. Bohužel nevýhodou je údržba a provoz areálu. Zde je třeba na celý tento koncept nahlížet ze dvou stran. Skutečně to není jednoduché.

Foto: ČMSHb. SK Pedagog České Budějovice plánuje postavit víceúčelovou krytou halu! Vše se pomalu rodí i ve spolupráci s ČMSHb!

Jste velkým pamětníkem a u hokejbalu jste již dlouho, a to hlavně u Pedagogu. Jak vzpomínáte na Vaše působení u klubu v začátcích? Jak moc se hokejbalové prostředí změnilo oproti minulosti?

Pamětníkem trošku jsem, u hokejbalu jsem asi od roku 2000. Oslovil mě Franta Lavička (zakladatel hokejbalu v ČR) a Petr Štípek (velezkušený rozhodčí), abych zkusil pískat. Tak jsem do toho šel. (smích) Procestoval jsem celou ČR i Slovensko s rozhodčími, kteří mě naučili foukat do píšťalky - Petr Mikl, Radek Gabriel, Tomáš Gareis, Milan Šoupa a Pavel Píš. Při tom jsem trénoval žáky s Petrem Miklem a v roce 2005 jsme s nimi byli třetí v ČR. A proč o tom píšu? Protože tito hráči hrají právě nyní 1. Ligu a chtějí ukázat, že hokejbal v Českých Budějovicích chtějí posunout o další krok vpřed.

Hokejbal jako sport se posunul hodně dopředu, a to hlavně v mládeži. Začal s tím nejvíce Pepa Kadaně s panem Přerostem a už v této době jsem si říkal, že to dává smysl a do budoucna to bude plodit ovoce. Současný předseda Martin Komárek v tom pokračuje a spoustu věcí vylepšuje a posouvá vpřed. Dělá zde spoustu práce, která je vidět. Hodně věcí můžete dělat, měnit, vylepšovat, ale bez trenérů to nepůjde a i v tomto případě se udělal velký posun k tomu, že na lavicích jsou trenéři, a ne hejkalové. (smích) Ze své pozice rozhodčího jsem si zažil hodně a zde je vidět velký posun.

Jste stále na soupisce mužstva, ale už jste dlouho nenastoupil. Neplánujete menší comeback? (smích)

Snažím se trénovat s mužstvem, když mám čas, ale už se z toho stal atletický sport, a na to už nejsem. (smích) Už na to nemám. Raději se budu věnovat dotacím a nové hale. Takže návrat nemám v plánu, ale když přijde stav nouze, tak budu připraven zaskočit.