1. liga

Na hřišti výborný gólman, v soukromí král sběratelů. Učit se kvůli Lundqvistovi švédsky? To by byl extrém

Jihlavský odchovanec Tomáš Humlíček má za sebou několik extraligových štací. V roce 2017 byl navíc členem mistrovského týmu Kert Parku, jenž se těšil z premiérového titulu v nejvyšší soutěži. Aktuálně působí v domovské prvoligové Jihlavě a v soukromí se těší zálibě, která málokomu vydrží.

Kartičky sbíral už jako kluk: nejdřív hokejové, potom Pokémony

Gólman z Vysočiny oplývá sběratelskou vášní v podobě hokejových kartiček. Tomáš Humlíček se o ní nedávno rozpovídal pro Jihlavské listy. Jak vůbec vypadá jeho „nábor“ nových cenných kousků? „Projíždím různé internetové servery, kdo co kde nabízí, a doplňuju sbírku,“ prozradil. 

Tento koníček zná spousta z nás. Odmalička sbíral hokejové kartičky snad každý. „Kartičky jsem sbíral už jako kluk. Nejdřív hokejové, potom Pokémony,“ směje se Humlíček. „První impuls k vrácení se ke sbírání byly hokejové karty přibalované k časopisu o NHL. Zajímal jsem se, jak se posunuly. Znovu mě to chytlo a sbírám přes deset let. Vlastně od doby, co chodím do práce a dostávám výplatu,“ popisuje jihlavský brankář. „Nějaký peníz to stojí. Ani se neptejte, kolik,“ raději zůstává tajemný.

Pandemie koronaviru má dopad na spoustu odvětví a produktů. Má vliv i na ceny kartiček? „Když se NHL přes léto nehraje, většinou jdou ceny trochu dolů,“ prozrazuje Tomáš Humlíček. „Aktuálně NHL stojí třetí týden a ceny jsou stejné. U některých karet nováčků jdou ještě nahoru. Prodejci to vyloženě přepalují,“ upozorňuje.

Kdo se jen trochu zajímá o cenné hokejové kartičky, tak musí potvrdit, že ty nejexkluzivnější nějaký ten peníz navíc stojí. Kolik Tomáš Humlíček nejvíce zaplatil za jednu kartičku? „Odhadem kolem dvou tisíc korun,“ netají se. 


TOMÁŠ HUMLÍČEK ve svém domácím brankářském a kartičkovém království, do kterého brzy přibudou karty Rusa Igora Šesťorkina. „Taky se mí líbí. Uvidíme, co z něj bude.“ Foto: Michal Boček


Lundqvist? Oslovil mě jeho styl chytáníTomáš Humlíček má jednoho velkého oblíbence, kterým se rozhodně netají, což svědčí i o designu jeho masky. Proč právě Henrik Lundqvist? „Zaujal mě na olympiádě v Turíně. V New York Rangers, kde hraje, tou dobou byla česká legie – Jágr, Ručinský, Straka,“ vypráví Humlíček. „Oslovil mě jeho styl chytání, kdy má betony vytrčený úplně do stran, skoro až u ledu. Měl je jako dvě závory. To se mi líbilo,“ prozrazuje.


Jihlavský strážce prvoligové svatyně si styl Lundqvista vyloženě oblíbil a vzhlédl se v něm. Začal ho tak kopírovat? „Hodně kopírovat,“ usmívá se Humlíček. „Koukal jsem na videa se sestřihy jeho zákroků a improvizoval,“ jedním dechem dodává.


Ve sbírce Tomáše tak nesmí chybět ani kartičky Lundqvista. Vzpomíná si i na tu první, kterou koupil. „Byla to jersey (kartička s kouskem hraného dresu – pozn. red.). Jakmile jsem se dozvěděl, že se takové karty vyrábějí, okamžitě jsem jednu koupil. Byl jsem zvědavý, jak to vypadá. A když už jsem ten internetový obchod projížděl, koupil jsem další karty a už to jelo,“ vypráví s úsměvem na líci Humlíček.


Každého by zajisté zajímalo, kolik má Tomáš Humlíček karet Lundqvista ve své sbírce? „Nedávno jsem to počítal. Vyšlo mi to na 555 kousků,“ prozrazuje. „Nesbírám úplně všechny Henrikovy karty. Hlavně, aby tam byla hezká fotka nebo hezký podpis. Ty jersey „hadříky“ moc nemusím. I když u jedné karty jsem dlouho zkoumal, z jaké části dresu ten kousek je,“ nezastírá jihlavský hokejbalový fantom. „Vydedukoval jsem, že jde o spodek písmene N, co mají Rangers na dresech,“ prozrazuje výsledek svého bádání.


TOMÁŠ HUMLÍČEK disponuje třemi korunkami na své masce už nějakou dobu. V minulosti chytal i za slovenský Ružinov. Autor fotky: Milan Podpera.

Dobírání spoluhráčů? Já se jim zase směju, že neumějí stříletTomáš Humlíček v rozhovoru pro Jihlavské listy s Michalem Bočkem prozradil i to, zda spoluhráči z hokejbalu o jeho vášni vědí. „Někteří ano. Třeba Honza Střecha (útočník SK Jihlava a HC Kert Park Praha pozn. red.), když byl u mě doma, koukal na sbírku s otevřenou pusou. Hodně se divil,“ přiznává gólman Jihlavy.


Nedobírají si Tomáše Humlíčka jeho spoluhráči, když dostane na tréninku nebo v utkání špatný gól, že Lundqvist by to chytil? „Občas. Já se jim zase směju, že neumějí střílet. Je to oboustranné,“ prozrazuje vtipné momenty z tréninkového a zápasového prostředí. 


Snad každý by svůj vzor a ikonu zajisté chtěl vidět naživo. Výjimkou není ani Humlíček. „Loni jsem viděl naživo Lundqvista na mistrovství světa v Bratislavě, a ještě v roce 2011, kdy Rangers hráli přátelák se Spartou v Holešovicích. Ale tehdy chytal Martin Biron,“ vypráví Humlíček.


Jak už bylo jednou naznačeno, tak Humlíček má na své brankářské hokejbalové masce logo Rangers. Nyní k němu přibyly švédské korunky. „Henrik musí být pořád se mnou. Mám ho rád, chytám podle něj,“ přiznává. Neplánuje se Humlíček učit Švédsky, aby dovedl fanouškovskou vášeň k dokonalosti? „To by byl extrém. Švédština je složitější jazyk, hodně divnej,“ usmívá se jihlavský brankář.



Humlíček patří mezi pilíře úspěchů Jihlavy. Zdroj fotky: SK Kometa Polička.