1. liga

Jarní část 1. Ligy se naplno rozjela! Svítkov a Vlčí smečka ovládli derby, Brno si upevnilo 1. místo

První jarní kolo 1. Ligy přineslo celkem 7 zajímavých duelů, které nastínily, jak by mohla jarní část ve druhé nejvyšší soutěži vypadat. Na východě Čech Svítkov přehrál Pardubice "B". Kometa vrátila Ježkům porážku na jejich hřišti a Hodonín vyzrál na Čamlíky.


Svítkov senzačně zaskočil pardubického soka z Polabin!

Východní divize

HBC Svítkov Stars Parduice – HBC Pardubice "B" 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)

Střely na branku: 31:20, Vyloučení: 3:2, Přesilovky: 2:3, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 0

Branky a nahrávky: 2. Novotný, 28. Kubal (Král, Waber), 29. Bláha, 34. Kubal (Waber), 40. Kubal (Waber) – 4. Hálek, 29. Kohoutek.

Pardubické derby se netradičně odehrálo v pátek a lépe začalo pro domácí Svítkov, který po dvou minutách vedl 1:0. Polabinský Hálek však na nic nečekal a ihned vyrovnával. Po těchto dvou gólech se hra trošku uklidnila a muselo se čekat až na konec druhé třetiny, v níž se nejdříve prosadil svítkovský Kubal a na něj navazoval samostatným vystoupením Bláha. Z pohledu HBC Pardubice B se podařilo Kohoutkovi snížit na 3:2. Třetí část zápasu jednoznačně patřila svítkovským hokejbalistům, kteří přidali ještě dvě branky a jednoznačně brali 3 body!

Ohlas po zápase:

Asistent trenéra HBC Svítkov Stars Pardubice (Karol Jankura): „Zápas jsme začali dobře, napadali jsme, z čehož vyvrcholil gól v druhé minutě. Tak, jak to bývá zvykem u nás, po gólu se uspokojíme a hned jsme dostali vyrovnávací branku. Bylo vidět, že to je první zápas po delší době. V druhé třetině jsme zlepšili hru a šli do vedení 3:2. Třetí třetinu už jsme celkově ovládli a nedovolili soupeři skoro nic. Dali jsme ještě dva góly a vyhráli 5:2. Soupeři děkujeme za skvělý derby zápas.“

Asfaltové derby patří hráčům Hodonína!

HBC Malenovice – HBC Hodonín 1:2 (0:2, 1:0, 0:0)

Střely na branku: 29:28, Vyloučení: 6:9, Přesilovky: 8:3, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 0

Branky a nahrávky: 26. Mahdal (Hruboš, Nohál) – 6. Helešič (Rapant, Tóth), 13. Šupa (Švagerka).

Poslední dva celky ve Východní divizi si to rozdaly ve velké bitvě o tři body. Lépe se v Malenovicích vedlo hostujícímu Hodonínu, který po 6 minutách vedl 0:1. Hosté nemuseli čekat dlouho a ve 13. minutě svůj náskok navýšili z hole Šupy. Čamlíkům se podařilo vyrovnat na konci druhé třetiny. Malenovice měly 8 přesilovek, ale ani tom jim nepomohlo k zisku bodů.

Ohlas po zápase:

Trenér HBC Malenovice (Adam Kovařík): „Rozhodně se nám úplně nedařilo to, co jsme chtěli hrát od začátku, dostali jsme dvě branky v první třetině, ale od druhé jsme byli lepším týmem, trefovali jsme bohužel tyčky a konkrétně tři, což rozhodně není omluva. To správné nasazení však přišlo až v poslední třetině. Tyčky, netyčky, jedna branka je špatně, takže produktivita a špatné přesilové hry. To byl kámen úrazu dnes a hlavní důvod, proč jsme nebodovali. Musíme doufat, že další zápas se nám vyvede lépe a budeme už zase úspěšní, protože už je to ve stavu nejvyšší nouze, pokud chceme hrát ještě o play off. Hodonínu k výhře gratuluji.“

Kometa v těžké bitvě vrátila Ježkům porážku z domácího hřiště

Ježci Heřmanův Městec – SK Kometa Polička 2:4 (1:1,0:1,1:2)

Střely na branku: 28:26, Vyloučení: 2:4, Přesilovky: 4:2, Využití: 0:0, Oslabení: 0:1, Diváků: 50.

Branky a nahrávky: 5. Běloušek (Menc, Čejgl), 31. Pecina (Běloušek, Pilař) – 9. Hubálek, 24. Hejtmánek J. (Holec), 36. Holec (Geba, Chmel), 45. Hejtmánek J.

K těžkému zápasu zajížděla Kometa do Ježkárny. V prvních minutách si otěže zápasu do svých rukou vzali Ježci, kteří Kometu v prvních střídáních zamknuli v jejím pásmu. Polička se dokázala s tempem zápasu srovnat, ale to už bylo pozdě. Protože se Běloušek dokázal vytočit z rohu a přesně trefit pravý horní růžek. Po inkasované brance to ale byla Kometa, která tlačila svého soupeře. Kometa chodila často do přečíslení, ale pouze jedno skončilo brankou. Matěj Štefka se společně s Havlíkem dostali až před prázdnou branku Ježků. Z této situace by však branka nepadla, kdyby nedorážel Hubálek. Na konci třetiny musela Kometa čelit přesilovce 5 na 3, těžkou situaci ustála.

Ve druhé třetině byli na koni opět hokejbalisté Komety, kteří Ježky zavařili v útočném pásmu a bílomodrá pětka nemohla celkem 2 minuty vystřídat. Z toho tlaku Ježky dostal šikovný timeout, po kterém se však Kometa dostala do vedení. Holec našel Hejtmánka osamoceného před brankou, který jednoduše zakončil. Kometa si nepohlídala start posledního dějství a z předbrankového prostoru vyrovnával Pecina. O 5 minut později si vedení na svou stranu vzala Kometa. Chmel čistě vyhrál buly na střílejícího Gebu, který trefil brankáře, ale pohotová dorážka Holce skončila v brance. Napětí stoupalo a Ježci začali vyvíjet čím dál větší tlak v předbrankovém prostoru, kde mnohokrát hrozili srovnáním. Skvělý Novák však byl k nepřekonání. Na konci třetí třetiny Kometa opět čelila oslabení tří proti pěti, ve kterém do prázdné branky potvrdila tříbodovou výhru.

Ohlas po zápase:

Trenér SK Kometa Polička (Pavel Štefka): „Pro nás jsou to velmi cenné body. Ježci mají kvalitní tým, zápas to byl těžký a vyrovnaný. Oproti minulému týdnu v Českém poháru jsme podali zlepšený výkon a musím celý tým pochválit. Klíčové momenty byly podle mne dva, a to ubráněná dvě dlouhá oslabení 5 na 3." 

Těsný zápas dopadl lépe pro Brno!

HBC Svítkov Stars Pardubice – HBK Bulldogs Brno 2:3 (1:0,1:2,0:1)

Střely na branku: 31:25, Vyloučení: 3:4, Přesilovky: 4:3, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 30.

Branky a nahrávky: 7. Waber (Kábrt), 16. Kábrt (Kupf) - 17. Skřivánek (Nazad, Hudec), 29. Vodvárka (Nazad), 39. Vodvárka (Hudec).

Zápas se v úvodní třetině přeléval z jednoho pásma do druhého a v nebezpečných šancích se ocitali spíše domácí. Samostatným únikem pohrdl Korbel, další tutovky promarnili Kábrt a Matyáš Malý. Když na tabuli svítil čas 06:19, ujal se Svítkov vedení. Při přečíslení přihrál Kábrt ke vzdálenější tyči Waberovi, jenž bez potíží zametl míček do odkryté klece. Brněnští se do první sirény nedostávali patřičně blízko a obrana Stars jejich útoky odrážela.

Krátce po skončení pauzy probíhala výhoda domácího celku, která vedla ke druhé brance. Střelu Matěje Kábrta od modré čáry nešťastně tečoval dolní končetinou do vlastní brány hostující Fišar. Za půl minuty se ale Bulldogs vrátili na dostřel, když Majerníček neudržel Nazadův pokus a s dobrým postřehem dorážel Tomáš Skřivánek. Do druhého hvizdu se mohlo udát cokoli, ale nakonec se týmy odebraly do kabin za vyrovnaného stavu. Ke konci přesilové hry prověřil svítkovského gólmana z obtížného úhlu Vodvárka a balónek propadl až do sítě. Po posledním návratu na hrací plochu tlačili Buldoci. Domácí Kábrt se pokoušel naplnit frázi nedáš - dostaneš, když po ručním zpracování míčku prchl obráncům, ovšem Sterenčák se vyznamenal.

Zlom nastal až těsně po vypršení Dudíkova trestu za zdržování hry. Hostující Hudec po bravurní kličce na modré čáře vyslal pumelici, tu Majerníček vyrazil do vzduchu, ale vzápětí po skvělé orientaci dopravil Petr Vodvárka míček snad i očima za brankovou čáru. O této situaci se chvíli debatovalo s rozhodčími, neboť se střelec dvou brněnských gólů nacházel v brankovišti. Ale údajně tam byl dotlačen jedním z domácích beků, pravděpodobně krosčekem.

Zdroj: https://buldoci.cz/prispevky/117

Ohlas po zápase:

Asistent trenéra HBC Svítkov Stars Pardubice (Karol Jankura): „Zápas s Brnem jsme začali tlakem, byli jsme lepší, silnější, z čehož padl i první gól. Druhou třetinu jsme začali skvěle, zvýšili jsme vedení na 2:0. Bohužel zase po našem uspokojení a chybách soupeř vyrovnal. V třetí třetině jsme se snažili strhnout vítezství na naši stranu, ale po kuriózním gólu jsme si zápas prohráli. Myslím, že jsme byli lepším týmem, ale bohužel Brno dalo více gólů.“


Západní divize

Pedagog málem podlehl posledním Dobřanům!

TJ Snack Dobřany B – SK Pedagog České Budějovice 4:5 (2:2,1:2,1:1)

Střely na branku: 36:42, Vyloučení: 2:5, Přesilovky: 5:1, Využití: 2:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 20

Branky a nahrávky: 3. Kovářík J. (Mareš), 15. Kovářík J. (Šlehofer V st.), 29. Kůrka (Šlehofer V. st.), 36. Duchek (Kůrka, Šlehofer V. st.) – 12. Vachulka, 15. Maurenz (Nýdl), 27. Malecha (Moser), 29. Procházka (Neruda), 40. Neruda (Zelenka)

Zajímavé prvoligové utkání se odehrálo na půdě Dobřan, kam zajížděl Pedagog. České Budějovice po 3 minutách prohrávaly 0:1 po trefě domácího Kováříka. Hostům se ve 12. minutě podařilo vyrovnat, ale Šneci jakoby po zimní přestávce dostali druhý dech. Z přesilovky poslal Dobřany do vedení opět Kovářík. Domácí se z vedení radovali pouze 27 sekund, než vyrovnal Maurenz. Ve druhé třetině měli navrch Pedagogové, kteří udeřili ve 27. minutě, kdy vstřelili rychlé dva góly, na což reagoval pouze Kůrka. V posledním dějství se Šnekům podařilo vyrovnat, ale naštěstí pro Pedagog 5 minut před koncem zápasu zajistil 3 body pro hosty Neruda.

Ústecké derby patří Vlčí Smečce!

Vlčí Smečka Ústí nad Labem – HBC Ještěři Ústí nad Labem 4:0 (2:0,1:0,1:0)

Střely na branku: 37:31, Vyloučení: 5:7, Přesilovky: 4:2, Využití: 3:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 93

Branky a nahrávky:7. Kuchynka (Zajan, Michajličenko), 10. Loukota (Michajličenko), 20. Zajan, 39. Strnad (Kuchynka, Michajličenko).


Nové Strašecí přestřílelo rezervu Šneků!

TJ Snack Dobřany B – HBC Nové Strašecí 4:7 (1:4,1:2,2:1)

Střely na branku: 28:42, Vyloučení: 2:1, Přesilovky: 1:0, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 20

Branky a nahrávky: 11. Kovářík (Šlehofer V. st.), 26. Kovářík J. (Kůrka, Šlehofer V. st.), 37. Kovářík J. (Šlehofer V. st.), 38. Kovářík J. (Michálek, Duchek) – 1. Frolík (Duchoň), 4. Čadek (Javůrek), 6. Javůrek (Čadek), 8. Kmeť (Lev L.), 25. Frolík (Lev L.), 29. Javůrek (Čadek, Slabý), 40. Kmeť

Začátek utkání hraného v dobřanské hale měli hosté opravdu vynikající. Hned v první minutě se dostali do útočného pásma, zmáčkli svého soupeře a bekhendovou nahrávku do předbrankového prostoru v podání Tomáše Duchoně pohotově uklidil Vojta Frolík. Úvodní branka byla jen předkrmem famózního úvodu strašeckých hráčů. Druhou trefu přidal po nahrávce Javůrka Pavel Čadek, aby si o minutu později roli oba hráči vyměnili a přesnou ranou mohl tentokrát zakončovat Michal Javůrek.

Domácí nevěděli, co mají hrát a po 3 inkasovaných gólech si vzali oddechový čas. Ani ten jim příliš nepomohl, neboť v 8. minutě obdrželi čtvrtý zásah. Nahrávku Lukáše Lva si do vlastní sítě srazil jeden z bránících hráčů a na světelné tabuli svítilo pro domácí hrozivé skóre 0:4. Až ve druhé polovině první třetiny se domácí vzchopili a vyrovnali herní projev. Odměnou jim bylo snížení v přesilovce, kdy míček vyrazil vyběhnuvší brankář Jan Čadek tak nešťastně, že se odrazil k volnému Václavu Šlehoferovi st., který jej předložil Janu Kováříkovi, pro něhož již nebyl problém zakončit do odkryté branky. Strašečtí nedokázali vydržet nastavené tempo z úvodu třetiny po celých 15 minut, a i přes další šance se již skóre neměnilo.

Druhá část utkání nabídla vyrovnaný herní obrázek, kdy si oba celky vypracovávaly dostatek střeleckých pozic. Za hosty se několikrát skvělým tahem na branku prezentoval Adam Slabý. V samostatných únicích ale chybělo kvalitnější zakončení. Bubáky pak na druhé straně několikrát podržel Jan Čadek, který po nešťastné první brance působil jistým dojmem. Další gól viděli diváci až ve druhé polovině periody. Po tlaku v útočném pásmu podržel míček Lukáš Lev, který našel na zadní tyči volného Frolíka, jenž opět pohotově zavěsil. Z obnoveného vedení o čtyři branky se ale Strašečtí neradovali dlouho. Na druhé straně totiž okamžitě kontrovali Šneci. Po přihrávkách Kůrky a Šlehofera se druhým zásahem prosadil Kovářík. Rychle ale dokázali zareagovat také hosté, kteří si vedení o čtyři trefy vzali zpět. Zasloužil se o to Michal Javůrek, který se po oběhnutí domácí svatyně a zasunutí míčku přesně k tyči přidal k dvougólovým střelcům nedělního odpoledne. Před třetí třetinou se zdálo být všechno jasné. Hosté ale hráli až moc profesorsky a byli za svůj herní projev potrestáni zdramatizováním zápasu. Domácí se totiž nevzdali a po dvou slepených gólech, které dal kdo jiný než Jan Kovářík, vycítili šanci. Hosté se začali bát o výsledek a zbytečnými chybami nabídli domácím další šance. S těmi už si ale Čadek poradil a důležitý gól pak pro Bubáky vstřelil Michal Kmeť. Ten se zbavil v rohu útočného pásma dvou protihráčů a bekhendovým pokusem uklidnil své spoluhráče a trenéry. Po této brance si už závěr tým kapitána Duchoně pohlídal a nepřipustil žádné další drama.

Zdroj: https://www.hbcns.cz/zapasy/detail/919-muzi-a-prvni-zapas-jara-prinesl-vitezstvi-v-dobranech

Suchdol senzačně prohrál s Pedagogem!

SK Pedagog České Budějovice – SK Suchdol nad Lužnicí 2:1 (1:1,0:0,1:0)

Střely na branku: 22:36, Vyloučení: 8:7, Přesilovky: 5:6, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 0

Branky a nahrávky: 10. Neruda (Procházka), 41. Procházka (Bárta O., Malecha) – 15. Dlugoš (Laurinc, Tácha)

Zajímavý duel se odehrál na stadionu v Českých Budějovicích, kam přijel Suchdol nad Lužnicí. Očekávala se tuhá bitva, která byla také k vidění. Na koně se dostal Pedagog, když v 10. minutě vedl 1:0. Suchdolským hokejbalistům však nedělalo problém vyrovnat, což zařídili Dlugoš po souhře s Laurincem a Táchou. Poté se zápas velmi táhl. Bylo mnoho vyloučených, ale ani jednomu celku se nepodařilo početní výhody využít. Až ve 41. minutě přesilovku využil Procházka, čímž zařídil 3 body pro Pedagog.