1. liga

Ježci si zkomplikovali postup do play off dvěma prohrami! Smečka byla nekompromisní

Minulý víkend se v 1. Lize odehrálo 7 zápasů, jež měly zajímavé výsledky! Ve východní divizi si Malenovice překvapivě poradily s Ježky. Vypjatý zápas na pardubickém Svítkově skončil lépe pro domácí, kteří jedou na vítězné vlně. Na západě Čech se podařilo Suchdolu vyhrát jihočeské derby!


Buldoci suverénně porazili Hodonín!

HBK Bulldogs Brno vs. HBC Hodonín 7:0 (4:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. Vodvárka (Klíma, Emmer), 11. Emmer (Hudec), 14. Klíma, Hudec, Toman), 14. Baláč (Broulík, Klíma), 17. Klíma (Vodvárka), 33. Toman, 42. Toman.

Střely na branku: 35:14, Vyloučení: 8:10, Přesilovky: 5:4, Využití: 3:0, Oslabení: 1:0, Diváků: 32.

Brno chtělo po třech nepovedených utkáních zabodovat a od úvodního buly šlo za svým cílem. Po jedné odehrané minutě se jako první zapsal do střelecké listiny Vodvárka, jenž tečoval projektil Klímy. V čase 10:42 zaplul po buly přesně do šibenice tahák Filipa Emmera. Do konce úvodního dějství se Buldoci radovali ještě dvakrát. V přesilovce udeřil Jakub Klíma a zanedlouho úspěšnou tečí mezi betony Lindnera stanovil kapitán Baláč po siréně účet 4:0. Občas ale domácí vyráběli chyby při rozehrávkách a ve znamenitých šancích se ocitli Michal Tóth a Nikolas Randis. Krátce po přestávce se skóre měnilo znovu, když v početní převaze pálil podruhé do černého Klíma. Obraz hry se ve druhé periodě nikterak nezměnil. Brněnští chodili mnohem častěji do přečíslení, ale další trefu již během této části nepřidali. Domácí gólman byl také několikrát zaměstnán, ale s přehledem si poradil. V závěrečné fázi se zápas dohrával a padly i nějaké menší potyčky plus osobní tresty. Dvěma údery ještě upravil skóre Dominik Toman, který správně vyřešil trestný nájezd a při přesilovce Hodonína využil „námazu“ od obránce. Na čistém kontě má jistý podíl také Lukáš Sterenčák, který zlikvidoval všechny pokusy hostujících hráčů včetně Rapantovy penalty.

Zdroj: buldoci.cz

Ježci nestačili na rezervu Pardubic!

Ježci Heřmanův Městec vs. HBC Pardubice B 2:5 (0:1, 1:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 27. Běloušek (Kozel, Hudec), 39. Hudec (Běloušek) – 8. Dostál (Kunc), 24. Hálek (Dostál), 34. Langr (Bucek), 38. Socha (Kopřiva), 42. Moravec (Kouba).

Střely na branku: 36:19, Vyloučení: 4:7, Přesilovky: 7:3, Využití: 1:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 128.

Souboj začal vyrovnaně, soupeř i přes jejich menší zápasové vytížení nijak nevyčníval. Ježci se snažili především vyvarovat individuálních chyb. Přesto šly Pardubice do vedení, když prohrané buly využil střelou z první Dostál. Ve druhé části se domácím nevydařil start, když svému soupeři nabídli hned tři vyloučení, a to třetí už hosté potrestali, tentokrát z hole Hálka. Na to však hokejbalisté z Ježkárny dokázali odpovědět zvýšeným tlakem, a když v krátkém sledu hostující hráči faulovali dvakrát za sebou, nabídli domácím přesilovku pět na tři. V ní benjamínek týmu Lukáš Kozel narýsoval špičkovou přihrávku na Ondřeje Bělouška, který uklidil balónek do prázdné branky. Ježky tato branka povzbudila a pokračoval jejich tlak v přesilové hře.

Jenže domácí Patrik Škoda nešikovně fauloval a tím vyrovnal sílu na obou stranách. Pardubice se začaly tlačit do útočného pásma. Hned na začátku třetí třetiny se prosadil z nenápadné akce Langr, což Ježky naprosto zmrazilo. I přes tlak a obrovskou příležitost domácího Macenauera se bohužel Ježkům nepodařilo snížit. Následně se trefil poměrně snadno pardubický Socha. Ježci se vzchopili ještě na menší tlak, ze kterého dobrou střelou uklidil balónek do pardubické branky Hudec. Domácí si pak vytvořili ještě několik šancí, ale Novelinka, Macenauer a samostatný nájezd Bělouška skončil na skvělém Forštovi. O chvíli později se hosté dostali do vážnější šance a skóre bylo zase o tři branky, když se prosadil Moravec.

Zdroj: jezci.cz

Ohlasy po zápase:

Trenér Ježci Heřmanův Městec (Jiří Kozel): „Sobotní prohrou s Malenovicemi nám bylo jasné, že musíme bodovat s Pardubicemi, aby nám neutíkala postupová čtyřka do play-off. Odehráli jsme dle mého ještě o stupeň lepší duel, ale víkend byl pro nás střelecky zakletý. Běhavý pardubický celek potrestal každou skulinku, a zároveň dokázal přestát naše možnosti. Zápas se lámal ve druhé třetině, kdy jsme snížili na 1:2, ale vyrovnání nepřišlo. Pardubice nás tak porazily v sezóně potřetí a pro nás je tak postupová matematika momentálně hodně složitá."

Trenér HBC Pardubice (Jiří Doležal st.): „S vědomím důležitosti zápasu jsme se snažili být aktivní a nenechali jsme domácí dostat se do tlaku. Nám se dařilo zejména v založení útoků a přechodu do útočného pásma. Kluci hráli s chutí a zaslouženě jsme šli do vedení. Ve druhé třetině byla hra rozkouskována několika tresty, ale třetí třetina už zase byla v naší režii. Gólově se opět prosadili mladíci. Hned 4 góly z pěti vstřelili junioři. V posledních zápasech se to stává pravidlem a to je skvělé.“

Svítkov si zajistil proti Kometě 3 body v poslední vteřině!

HBC Svítkov Stars Pardubice vs. SK Kometa Polička 5:4 (1:0, 2:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 15. Waber (Bureš), 22. Malý (Černický), 29. Bláha (Malý, Kábrt), 37. Waber (Bureš), 45. Bureš (Král) – 20. Štefka M. (Geba), 27. Řehák (Štefanský), 28. Havlík L. (Holec, Tobiáš O.), 42. Štefka M. (Havlík L.).

Střely na branku: 46:38, Vyloučení: 6:7, Přesilovky: 4:5, Využití: 1:2, Oslabení: 1:0, Diváků: 40.

Tradiční souboj Svítkova a Komety byl speciální v tom, že oba celky měly třízápasovou šňůru výher a muselo se rozhodnout o tom, kdo ji přeruší. Do zápasu vstoupili aktivně domácí, kteří vsadili na rychlý přechod středního pásma, s čímž měla Kometa velký problém. Svítkov se za první třetinu dostal lehce přes tři útočníky Poličky a několikrát svého soupeře přečíslil. Z toho domácí hokejbalisté těžili své šance, žádnou z nich však neproměnili, protože se v poličské brance činil Michal Novák. Tento gólman v první třetině chytil téměř 3 jisté góly. Přesto se svítkovští hráči v 1. třetině radovali.

Po prohrané buly se k balónku dostal Waber, který lehkým nahozením z otočky dostal balónek za Nováka. Kometa se dokázala vzchopit až v druhé části zápasu, kdy jí byla poskytnuta přesilová hra, v níž z mezikruží skvěle zakončil Matěj Štefka. I Svítkov na druhé straně využil ve 22. minutě svou přesilovou hru. Vhazovalo se na pravém kruhu, ale ani jeden hráč na buly nezískal balónek. Ten se vykutálel Čechovi, který před Novákem ještě našel Malého a posledně jmenovaný zametl míček do prázdné kasy.

Na 2:2 se podařilo z nenápadné akce vyrovnat Řehákovi, na kterého z přesilové hry navázal Havlík, jenž střílel od červené čáry. Jeho střela byla třikrát tečovaná, až zapadla do pardubické branky. Kometa vytvořila v tomto zápase mnoho individuálních chyb, jedné z nich využili ve 29. minutě Bláha s Malým. Malý skvěle napadl laxního Gebu v rohu, který vyhazoval lobem balónek, svítkovský mladík balónek zachytil a poslal na střílejícího Bláhu. Tomu střela šťastně proplula do poličské branky a po druhé třetině byl stav 3:3.

Ve třetí třetině měla navrch Kometa, která svého soupeře nejednou uzamkla v jeho pásmu, avšak ve 37. minutě si Kukla nechal před vlastní brankou laxně vzít balónek a Waber poté jednoduše zavěsil. Zdálo se, že Svítkov svůj náskok ubrání, ale dalekonosnou střelu Matěje Štefky si svítkovský gólman nedal za rámeček. Štefka M. střílel zpoza modré čáry a od levého mantinelu. Jeho projektil letěl po zemi a před brankářem lehce zahnul, což mu pomohlo proklouznout mezi nohy domácímu gólmanovi. Kometa navíc měla v posledních dvou minutách možnost přesilové hry, ve které rozehrávku Josefa Hejtmánka zachytil Král, který šel do přečíslení s Burešem. Králova střela se od zadního mantinelu odrazila přímo na hůl Bureše, který pečetil vítězství 2 sekundy před koncem základní hrací doby. Gól byl však podle všeho neregulérní, protože se jednalo o ofsajd, kterého si všimli i pardubičtí fanoušci.

Ohlas po zápase:

Trenér SK Kometa Polička (Pavel Štefka): „Pro diváky to byl atraktivní a napínavý zápas. Pro nás bohužel s dost nešťastným koncem, kdy jsme dostali rozhodující gól v poslední vteřině. Padl sice z ofsajdu, ale po naší hloupé chybě, můžeme si za něj sami. Jinak je potřeba brát i pozitiva, 4 góly na hřišti silného soupeře jsou dobrým počinem, naopak se musíme vyvarovat hrubek, kterými jsme soupeři darovali dvě branky ve třetí třetině. Nyní budeme po 4 zápasech venku hrát doma. A jestli chceme do play off, musíme to dokázat herně i výsledkově.“

Malenovice přelstily Ježky na jejich vlastním hřišti!

Ježci Heřmanův Městec vs. HBC Malenovice 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 26. Pilař (Kopriva) - 30. Ševčík, 42. Nohál, 45. Ševčík (Kalivoda).

Střely na branku: 51:13, Vyloučení: 9:5, Přesilovky: 3:6, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 50.

Ježci vstupovali do sobotního duelu proti Malenovicím s jasným cílem, a to urvat tři body proti papírově slabšímu týmu, který zřejmě nemá možnost postupu do play-off. Čamlíci přijeli do Ježkárny s jasnou taktikou, bránit. A to se jim po celou první třetinu dařilo, navíc je držel skvělý brankář Opavský. Otevřít skóre se Ježkům povedlo v čase 25:38, když Tomáš Pilař doslova vydřel branku z obrovského závaru, který celé akci předcházel. Chvíli po něm se naskytla další velká šance pro domácí. Poměrně přísně nařízené trestné střílení však Běloušek v druhou branku nepřetavil. Následně přišel trest pro domácí, který Malenovice využily 10 sekund před druhou sirénou. Šťastný odraz balónku o nohu domácího vyrovnal skóre, avšak tlak si neustále vytvářeli domácí. Třetí část byla na jednu branku už téměř úplně. Ježci diktovali tempo hry, i přesto soupeř odolával a brankář Opavský se činil. Ve 42. minutě se podařilo z úniku skórovat Nohálovi, což Ježky zaskočilo. Emoce na konci duelu vzplály, což vyústilo v několik bitek, za což domácí Pilař dostal 5+OK, a navíc Lubomír Menc dostal trest ve hře za nesportovní chování.

Zdroj: jezci.cz

Ohlasy po zápase:

Trenér Ježci Heřmanův Městec (Jiří Kozel): „Ježci versus brankář Opavský na střely 51:13, branku nám povolil jedinou a ještě hodně ubojovanou. Do zápasu jsme dali vše, soupeře mačkali, ale musím smeknout před jejich brankářem. Předvedl skvělý výkon. Na rozdíl od duelu s Brnem nám tentokrát do branky nespadlo zhola nic. A aby toho nebylo málo, tak vlastním gólem jsme vyrovnali a zápas rozhodla naše chyba ve středním pásmu, kterou hostující útočník vyřešil skvěle a rozhodl zápas pro hosty. Nezbývá než pogratulovat soupeři, který dokázal z minima vytěžit maximum. Ubohostí a zoufalostí zápasu však byl závěr v podání dvojice rozhodčích. Viděl jsem v hokejbale za více než dvacet let ledasco a to i na mezinárodní scéně, ale tohle je mimo moje jakékoliv chápání.“

Trenér HBC Malenovice (Adam Kovařík): „Do zápasu jsme šli s jasnou taktikou a hodně mladým týmem, jehož věkový průměr byl 21 let. Věděli jsme, ž Ježci jsou hlavně doma extrémně silní a na to jsme se také připravovali. Soupeř byl v útočném pásmu chytrý a velmi nápaditý. Náš brankář odchytal úžasné utkání, hlavně díky němu máme konečně po dlouhé době tři body. Měli jsme spoustu štěstí, ale nasazením a bojovností jsme mu šli naproti. Pět minut před koncem se nám vydařil brejk a využili jsme jej. Jsme rádi, že jsme vyhráli, bylo to extrémně těžké utkání.“


Suchdol porazil Prachatice v jihočeském derby!

HBC Prachatice vs. SK Suchdol nad Lužnicí 2:5 (0:3, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 30. Bárta (Šilhán, Turek), 38. Sitter – 4. Bednář (Laurinc), 11. Dlugoš M., 11. Mátl (Kalát), 42. Bednář (Škarda), 44. Tácha (Bednář, Laurinc).

Střely na branku: 19:20, Vyloučení: 3:4, Přesilovky: 4:3, Využití: 1:1, Oslabení: 0:1, Diváků: 65

Jihočeské derby od začátku v režii hostujících hráčů ze Suchdola. Ti otevřeli skóre ihned ve 4. minutě, kdy se prosadil Bednář. I když Horalové bojovali, tak si nepohlídali v 1. periodě 11. minutu, protože v ní Suchdol dvakrát udeřil. Nejdříve se trefil Milan Dlugoš a následně vstřelil gól Mátl. Za stavu 0:3 hosté polevili, čehož domácí hokejbalisté na úvod 2. třetiny využili. Skvělou souhru zakončil Bárta. Hra se přelévala ze strany na stranu a obě mužstva bojovala, ale žádnou změnu na skóre to nepřineslo. V poslední části utkání snížil domácí Sitter na 2:3, ale Bednář s Táchou v posledních 3 minutách přidali 2 branky, což Suchdolu zajistilo 3 body.

Dobřany se natahovaly po skalpu Ještěrů

TJ Snack Dobřany B vs. HBC Ještěři Ústí nad Labem 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Kůrka (Šlehofer V. st.), 20. Kovářík D. (Kovářík J., Šlehofer V. st.) – 6. Zicho (Magasanik, Tóth), 7. Langthaler (Jelen), 30. Zicho (Kučera).

Střely na branku: 33:29, Vyloučení: 2:4, Přesilovky: 4:2, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 0

Dobřany po skalpu Prachatic pomýšlely na další body, a to proti ústeckým Ještěrům. Jenže Šneci vstoupili do zápasu jako z hororu. V 6. a 7. minutě hosté rychle vedli po trefách Zicha a Langthalera. Na druhé straně se podařilo snížit domácímu Kůrkovi a Šneci se dostávali do větších šancí, i když svými kontry hrozilo Ústí nad Labem. V druhé části duelu Dobřany skóre utkání vyrovnaly, když se prosadil Kovářík D. Avšak naštěstí pro Ještěry se na konci druhé třetiny podruhé prosadil Zicho a Ještěři vedli o jednu branku. V posledním dějství se Dobřany natahovaly po vyrovnání, ale Ústí nad Labem veškerý tlak přestálo.

Nové Strašecí nestačilo na vedoucího západní divize

Vlčí Smečka Ústí nad Labem vs. HBC Nové Strašecí 5:1 (1:1, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 10. Škurla (Grosse, Zajan), 26. Sedláček (Faigl), 31. Zajan (Faigl, Baxa), 39. Faigl (Kuchynka, Zajan), 42. Škurla (Kuchynka) – 3. Javůrek.

Střely na branku: 35:21, Vyloučení: 3:6, Přesilovky: 4:2, Využití: 1:0, Oslabení: 1:0, Diváků: 0

Suverénní Vlčí Smečka v tomto duelu nastupovala proti namotivovanému Novému Strašecí, které šlo rychle do vedení po akci Javůrka. Vedení však hostům vydrželo jenom do 10. minuty, kdy vyrovnal Škurla. Středočeši bojovali, co to šlo, ale i přesto do konce 2. periody jednou inkasovali. Nepovedl se jim ani úvod třetí třetiny, kdy se trefil Zajan a v posledních 6 minutách Smečka přidala další dvě branky.