1. liga

Kometa ukázala sílu na moravském asfaltu! Ještěři proti Prachaticím ztratili bod

Předposlední víkend základní části v 1. Lize byl velmi nabitý, a navíc rozkryl umístění jednotlivých týmů pro play off. Rezerva Pardubic vyhrála proti Buldokům a hraje o 2. místo v tabulce. Polička si z Moravy přivezla 6 bodů! Vlčí Smečka potvrdila roli favorita a Ještěři naopak ztratili bod!


Divize Východ

Malenovice podruhé nezískaly ani bod na svém hřišti

HBC Malenovice vs. Ježci Heřmanův Městec 4:7 (0:3, 4:0, 0:4)

Střely na branku: 26:51, Vyloučení: 6:7, Přesilovky: 6:5, Využití: 3:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 51.

Branky a nahrávky: 17. Kužílek (Havlík, Nohál), 24. Ševčík (Hradil O., Kalivoda), 28. Ševčík (Hradil O.), 30. Nohál (Huťka, Havlík) – 1. Hejl (Hudec, Böhm), 3. Hudec (Hejl), 14. Böhm (Hudec, Škoda), 33. Novelinka (Hudec), 34. Kišš (Hejl, Běloušek), 39. Běloušek (Kišš), 39. Novelinka (Pilař, Hudec).

Malenovice v neděli hostily východočeský celek z Heřmanova Městce. Ježci začali stejně jako v sobotu Polička a po 1. třetině vedli po gólech Hejla, Hudce a Böhma zaslouženě 3:0. Čamlíci svého soupeře velmi uchlácholili svým výkonem, ale druhá perioda patřila jim. V 17. minutě přišlo rychlé snížení a rázem 3 přesilovky, které využil dvakrát Ševčík a jednou Nohál. Domácí hráči se s tímto stavem spokojili, na což hostující hokejbalisté rychle zareagovali. V poslední periodě Ježci vyhráli 4:0 a odvezli si z asfaltu zasloužené vítězství.

Ohlas po zápase:

Trenér Ježci Heřmanův Městec (Jiří Kozel): “Měli jsme raketový start. Vedení po devíti vteřinách 1:0 a celkově povedená první třetina 3:0. Druhá část však byla z našeho pohledu katastrofa a asi si i od Malenovic zasloužíme podobná školení. V této fázi nám jasně ukázali, jak se má hrát, a bylo z toho 3:4. Musel jsem před třetí třetinou hodně zvýšit hlas, aby se tým vrátil ke hře, kterou umí. Povedlo se a z těžkého K.O. jsme se vrátili do hry, dokázali jsme zápas opět strhnout na svou stranu. Když zapomenu na výpadek ve druhé třetině, tak mám pro svůj tým za náročný víkend jen a jen slova chvály! Jsem na něj pyšný!“

Pardubice proti Buldokům vykřesaly šanci na 2. místo!

HBC Pardubice B vs. HBK Bulldogs Brno 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Střely na branku: 28:19, Vyloučení: 7:4, Přesilovky: 2:6, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 50.

Branky a nahrávky: 6. Bucek J. (Novák), 28. Bucek J. (Hálek) – 7. Vodvárka (Hudec, Nazad).

Napínavý nedělní souboj o druhou příčku v tabulce započal. Bojovní Buldoci nastoupili proti běhavým hráčům z pardubickým Polabin. Vstup do zápasu zvládli lépe domácí, kteří po 6 minutách vedli 1:0 po trefě Bucka. Vedení si však nechali vzít o minutu později, kdy vyrovnal z přesilovky Vodvárka. Velmi napjatý duel krotili gólmani, kteří pochytali mnoho šancí. Na další branku se čekalo až na závěr 2. třetiny, kdy vedení na stranu Pardubic strhnul opět Jiří Bucek. Brnu se nepodařilo využít 5 přesilovek, ve kterých je zastavil Foršt. Na konci zápasu se navíc domácí ubránili ve třech.

Ohlas po zápase:

Trenér HBC Pardubice B (Jiří Doležal st.): „Oproti minulým zápasům s Brnem jsme se konečně prezentovali nebojácným a sebevědomým výkonem. Pro většinu hráčů to byl už druhý nebo třetí zápas ve třech dnech, a i přesto jsme byli dostatečně rychlí a vytvářeli jsme si více šancí než soupeř. Vytknout můžu snad jedině úlet na konci zápasu, kdy jsme se za stavu 2:1 nechali vyhodit na dvě minuty do tří. Dvojnásobnou přesilovku Brna jsme excelentně ubránili, a tak první 3 body proti brněnskému soupeři zůstaly zaslouženě doma.“

Kometa si odvezla z Hodonína 3 body!

HBC Hodonín vs. SK Kometa Polička 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

Střely na branku: 25:23, Vyloučení: 4:5, Přesilovky: 4:3, Využití: 1:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 25.

Branky a nahrávky: 6. Rapant (Tóth) – 7. Tobiáš O. (Štefka M.), 28. Hejtmánek J., 30. Augustin (Vaňo), 37. Tobiáš O. (Hejtmánek J., Geba).

Kometa podruhé za víkend hrála na nepříjemném asfaltovém povrchu. V neděli ji čekal domácí Hodonín, který do zápasu vlétnul s velkou chutí. Obránci Poličky neměli příliš mnoho času na rozehrávku, z čehož si Hodonín vytvářel mnoho šancí. Z toho pramenila i přesilová hra, kterou v 6. minutě využil Rapant. Na vyrovnání se nečekalo dlouho, když souhra Matěje Štefky a Ondřeje Tobiáše klapla na jedničku. Obě mužstva se tlačila do brány, ale oba gólmani chytali výborně. Druhá část byla velmi bojovná.

K vidění bylo mnoho soubojů, ale ze hry měla více Kometa, které se nedařilo využít žádnou šanci. Ve 28. minutě však proběhl podél levého mantinelu do obranného pásma Josef Hejtmánek, jenž pohotovou střelou zápěstím našel pravý růžek hodonínské branky. Domácí hráči byli velmi zaskočeni, což se potvrdilo o pár chvil déle, když balónek u brankoviště vybojoval Vaňo a našel osamoceného Filipa Augustina před brankou, který zakončoval do úplně odkryté klece. Hodonín se snažil vyrovnat ve třetí části, ale Kometa si pohodově uhlídala své vedení a k tomu přidala ještě jeden gól.

Ohlas po zápase:

Trenér SK Kometa Polička (Pavel Štefka): „Zápas v Hodoníně byl vyrovnaný a dle mého názoru, kdyby soupeř hrál pokaždé takhle a v téhle sestavě, byl by v tabulce určitě výš. Bylo to dramatické utkání, plné tvrdých soubojů, ale férových. Byli jsme trochu šikovnější ve využívání našich šancí, a to utkání rozhodlo. Obě utkání jsme zvládli výborně a kluci si za odpovědný výkon obě výhry zasloužili. Teď vyhlížíme víkend a chceme to doma dotáhnout do konce.“

Čamlíci na asfaltu dostali 8 branek!

HBC Malenovice vs. SK Kometa Polička 5:8 (1:4, 1:3, 3:1)

Střely na branku: 27:77, Vyloučení: 7:3, Přesilovky: 3:6, Využití: 0:1, Oslabení: 1:0, Diváků: 38.

Branky a nahrávky: 10. Brázdil J. (Heralt, Lečbych), 27. Heralt (Hruboš), 35. Heralt (Huťka, Kalivoda), 36. Nohál (Hruboš, Lečbych), 41. Hruboš (Zlámal) – 5. Holec (Havlík L., Štefka F.), 5. Tobiáš O. (Hejtmánek D.), 10. Vaňo, 13. Kantor (Holec), 18. Štefka M. (Tobiáš O.), 19. Tobiáš J. (Vaňo), 30. Holec (Štefka F.), 37. Štefka M.

Kometa hrála v Malenovicích o důležité 3 body. Východočeši začali hrát lépe než domácí, kteří se 10 minut nedostali ze svého obranného pásma. V 5. minutě Filip Štefka vyhrál buly na střílejícího Ladislava Havlíka. Jeho střelu malenovický brankář Opavský ještě chytil, ale na dorážku Holce byl krátký. Rozjetá Kometa za 25 vteřin vedla již o dvě branky, když se trefil Ondřej Tobiáš. Na druhé straně v čase 9:06 snižoval Jan Brázdil. Vzápětí však svou individuální akci zakončil přesnou střelou poličský Vaňo, a navíc Kometa využila ještě přesilovou hru.

Východočeši byli po tvrdé 1. třetině velmi naladěni i do další části, kdy přidali svými přesnými střelami branky Matěj Štefka a Jiří Tobiáš. V oslabení pak snížil Heralt, který vyhazoval balónek přes celé hřiště - míček ale změnil směr odrazu kvůli kamínku na povrchu a skončil v poličské brance. Kometa se uklidnila gólem na 2:7. Malenovice začaly Poličku více napadat, v poslední části duelu se natahovaly k vyrovnání. Naděje domácím ale sebral Matěj Štefka, který vystřelil zpoza branky chytře, balónek nasměroval do zad Opavského a ten si míček srazil za svá záda. Ve 41. minutě kosmeticky na 5:8 snižoval Hruboš.

Ohlas po zápase:

Trenér SK Kometa Polička (Pavel Štefka): „Byli jsme si vědomi, že obě utkání jsou pro nás klíčová. Věděli jsme, že jestli chceme pomýšlet na pozice zajištující start play off doma, tak musíme dvakrát vyhrát, a to není na asfaltu a u bojovných soupeřů vůbec jednoduché. V Malenovicích nás trápil soupeř svými záludnými góly. Dostali jsme pět branek a z toho nejméně tři byly velmi šťastné nebo podivně laciné. Soupeř bojoval a snažil se nám důraznou hrou znepříjemňovat každé střídání. My jsme ale hodně stříleli a hráli dobře takticky.“


Divize Západ

Suchdol si lehce poradil s Novým Strašecím

SK Suchdol nad Lužnicí vs. HBC Nové Strašecí 5:1 (1:0, 3:0, 1:1)

Střely na branku: 30:20, Vyloučení: 3:5, Přesilovky: 3:4, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 94.

Branky a nahrávky: 14. Císař (Blafka, Hadač), 24. Dlugoš (Kalát), 28. Kalát (Dlugoš, Tácha), 30. Tácha (Kalát, Dlugoš), 31. Laurinc (Dlugoš) – 35. Samšuk (Slabý).

Favorit ze Suchdola nezaváhal ani proti Novému Strašecí, i když se hosté zpočátku duelu snažili držet krok. Skóre otevřel až ve 14. minutě Pavel Císař po souhře s Blafkou a Hadačem. Druhá část již jasně patřila suchdolským hokejbalistům, kteří odskočili hostům na rozdíl čtyř branek. Ve 31. minutě domácí pohodově vedli již 5:0 a Novému Strašecí se podařilo pouze kosmeticky snížit na 5:1 z hole Samšuka.

Ještěři před play off ztratili bod doma proti Horalům

HBC Ještěři Ústí nad Labem vs. HBC Prachatice 3:2 pp (0:0, 1:2, 1:0 – 1:0)

Střely na branku: 33:26, Vyloučení: 5:6, Přesilovky: 4:6, Využití: 0:2, Oslabení: 0:0, Diváků: 21.

Branky a nahrávky: 24. Jejkal (Haken), 36. Tóth (Tůma, Gottfried), 46. Haas (Kučera, Tomáš) – 17. Markytán (Turek), 18. Šaršok (Švácha, Turek).

Na půdu Ještěrů zavítali prachatičtí Horalové, kteří do zápasu šli s velkou vervou. Duel byl velmi vyrovnaný a obě mužstva si tvořila velké šance, přičemž se činili brankáři. Skóre otevřel až na začátku 2. třetiny Markytán, který využil přesilovou hru. Ústečané se nepoučili a Horalům poskytli rázem další početní výhodu, z níž na 0:2 navyšoval Šaršok. Naštěstí pro domácí snižoval ve 24. minutě Jejkal. Nervózní domácí hráči vstupovali do poslední periody se ztrátou jedné branky, ale ukázali svou sílu a v čase 35:58 vyrovnali. Horalové svou obranou vybojovali bod, ale v prodloužení rychle vstřelil rozhodující branku domácí Haas.

Vlčí Smečka si smlsla na Horalech!

Vlčí Smečka Ústí nad Labem vs. HBC Prachatice 8:2 (3:2, 1:0, 4:0)

Střely na branku: 32:26, Vyloučení: 3:5, Přesilovky: 5:3, Využití: 3:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 50.

Branky a nahrávky: 6. Rop (Navarra), 6. Strnad (Loukota), 14. Baxa (Navarra, Faigl), 29. Navarra (Kuchynka, Grosse), 32. Loukota (Faigl, Strnad), 38. Strnad (Faigl, Navarra), 38. Grosse (Faigl), 43. Faigl – 8. Švácha (Štěpák J., Uhlíř), 11. Šilhán.

Vlčí Smečka šla rychle do vedení, když v 5. minutě vstřelila dvě branky. Horalové však rychle zareagovali a drželi se sokem tempo. V 8. minutě se trefil Švácha a v 11. minutě vyrovnával Šilhán. Poté zápas opět patřil domácím, kteří do konce první periody vedli 3:2. V prostřední třetině Vlci odskočili na rozdíl tří branek, přičemž se rozparádili až v posledních 15 minutách. V těch dokázali ústečtí hokejbalisté nastřílet ještě 4 branky.