1. liga

Svítkov dvakrát za sebou vykradl hřiště Vlčí Smečky! Rozhodovaly detaily

Na finále 1. Ligy si fanoušci hokejbalu museli chvíli počkat. Finálová série začala 11. června, kdy si v Ústí nad Labem Svítkov vyšlápl k titulu a postupu do Extraligy. Pardubice Vlčí Smečku zaskočily, ale domácí se nevzdávali, přičemž vždy dotahovali. Jak probíhaly zápasy se dozvíte v reportáži.

Svítkov v sobotním duelu vedl 0:4 po první třetině! Smečka dotahovala ale marně

Sobota 11. června 2022

Vlčí Smečka Ústí nad Labem vs. HBC Svítkov Stars Pardubice 4:5 (0:4, 3:1, 1:0)

Střely na branku: 31:27, vyloučení: 6:10, přesilovky: 5:5, využití přesilovek: 3:1, v oslabení: 0:0, diváků: 148

Branky a nahrávky: 25. Škurla (Loukota, Kuchynka), 27. Faigl, 30. Navarra (Faigl, Baxa), 34. Navarra (Trončinský) – 2. Matýs, 3. Král (Zeman, Matýs), 11. Bláha (Malý), 15. Hrabica (Král), 28. Kábrt (Bláha, Malý).

Ani jeden ze soupeřů se v zápasovém tempu nepotkal a běhavému Svítkovu vyhovovalo velké ústecké hřiště. To se ukázalo ihned v čase 1:54, kdy svou individuální akci perfektně zakončil Matýs – 0:1. Na druhý gól se nečekalo dlouho, protože Zeman a Matýs vypracovali skvělou pozici pro Krále, který se nemýlil – 0:2. Na straně domácích to bublalo. Zajan dostal v čase 3:33 trest 5+OK za napadení, hosté tak měli dlouho přesilovou hru, jež gólem neskončila. Hvězdám to však mohlo být jedno, protože z nenápadné akce na 0:3 zvyšoval v 11. minutě Bláha. V poslední minutě první třetiny oslabil Vlčí Smečku Martin Tůma, který úmyslně bodl soupeře holí a musel pod sprchu. Pětiminutovou přesilovku využil ještě před první sirénou Hrabica – 0:4. Vypadalo to, že je téměř po zápase.

Domácí hokejbalisté však první periodu hodili za hlavu a byl to úplně jiný tým, který proti Svítkovu hrál. Hosté se dopustili ve druhé třetině mnoha trestů, díky čemuž se Vlčí Smečka dostala zpět do hry. Daniel Klinecký ve 23. minutě nedovoleně bránil. Tuto početní výhodu kvapem využil domácí Škurla – 1:4. Domácí byli na koni a Svítkov jako by přestal hrát, protože poté se podražení dopustil svítkovský gólman Novotný, na kterého navázal Michal Hrubý. Ten v čase 26:13 hodil svoji hůl do velké šance Ústečanů. Domácí Faigl jel samostatné střílení a parádně snížil na 2:4. Zanedlouho však přišel pro domácí šok, protože z nenápadné akce přidal pátý gól hostů Kábrt – 2:5. Frustrovaný Hrubý dostal v poslední minutě vyšší trest 2+10 za vražení na hrazení. Vlčí Smečka měla tedy další přesilovou hru, kterou zužitkovala, konkrétně se trefil Navarra po souhře Faigla a Baxy – 3:5.

Poslední třetina byla bojovná, vypadalo to na vyrovnání, protože domácí měli více ze hry, přičemž v čase 33:39 se dostali na dostřel jedné branky – 4:5. Svítkov si však po skvělé 1. třetině došel pro zasloužený první bod v sérii a ukázal, že umí i skvěle bránit, protože zlikvidoval všechny velké šance domácích.

Vlčí Smečka měla 7 přesilovek, využila pouze dvě! Svítkov získal mečbol v nájezdech

Neděle 12. června 2022

Vlčí Smečka Ústí nad Labem vs. HBC Svítkov Stars Pardubice 2:3 ss (0:1, 0:1, 2:0 – 0:1)

Střely na branku: 34:20, vyloučení: 4:9, přesilovky: 7:2, využití přesilovek: 2:0, v oslabení: 0:1, diváků: 291.

Branky a nahrávky: 37. Tůma (Macek, Faigl), 42. Strnad (Faigl, Mareš) – 8. Bláha (Malý), 26. Bláha, 55. Matýs.

Nedělní zápase začal lépe opět pro hosty, kteří měli lepší pohyb, což se ukázalo v 8. minutě, kdy Svítkov dostal do vedení Bláha po přihrávce Malého – 0:1. Tento duel byl spíše defenzivní, protože produktivita obou týmů se snížila a více se obě strany zaměřovaly na obrannou hru, přičemž se domácí vyvarovali vyšších trestů.

Druhá třetina byla opět defenzivní, protože Svítkov se musel bránit ve třech oslabeních, ale na druhou stranu mu to vyneslo druhý gól v zápase. V čase 25:23 se v oslabení dostal do velké šance opět Bláha, který si s gólmanem Vlčí Smečky poradil jednoduše – 0:2. Po dvou periodách tak měl Svítkov k mečbolu blíže.

Poslední dějství druhé finálového zápasu začalo pro Svítkov bledě, protože svůj celek do oslabení poslal počtvrté Doležal. Na něj o pár minut déle navázali Kubal a Král. Tito hráči, nejdříve v čase 35:11, dále v čase 36:29 vyhodili míček úmyslně ze hřiště, a tak Východočeši bránili oslabení 5 na 3, v něm pardubický brankář kapituloval po střele Tůmy – 1:2. Oslabení Svítkova pokračovalo, protože ve 39. minutě šel na trestnou lavici Bláha. Pardubice zažívaly krušné časy, i když Bláhovo vyloučení ubránily, tak stejný hráč usedl na lavičku hanby v čase 41:25. Tuto početní výhodu Smečka využila a zápas vyrovnala – 2:2. Ve velké euforii si domácí ještě vytvořili několik šancí. Hvězdy tak mohly děkovat za prodloužení, ve kterém se 23 vteřin před koncem ještě bránily v oslabení. Zápas tak došel do nájezdů, v nichž exceloval Novotný v brance Pardubic a Matýs rozhodl o druhé víkendovém bodu pro Svítkov.