1. liga

Úvodní kolo 1. Ligy bylo více než vyrovnané! Ježci otočili zápas s Brnem, Blatná se neztratila

Minulý víkend se mělo odehrát 6 duelů v 1. Lize, ale výsledky jsou známy pouze u 5 zápasů. Jeden z nich byl odložen, ale jak dopadly ty ostatní? V reportáži vám přinášíme jejich průběh. Na východě Čech úřadovali Ježci a na západě překvapili i nováčci.


Východní divize

Neděle 4. září 2022

Ježci v závěru zápasu uspěli se svým tlakem

HBK Bulldogs Brno – Ježci Heřmanův Městec 1:3 (1:0,0:0,0:3)

Střely na branku: 18:26, Vyloučení: 6:5, Přesilovky: 4:4, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 15

Branky a nahrávky: 12. Kuntoš (Baláč, Emmer) – 33. Macenauer (Novelinka), 43. Böhm (Běloušek, Hejl), 44. Šmíd (Novělinka, Macenauer)

Ježci do Brna přijeli navnadění na dobrý start do sezóny. Po jejich vydařené přípravě to bylo vidět i na hřišti. Buldoci nastoupili v oslabené sestavě, přičemž premiéru si odbyli Jiří Zeman z Jihlavy a dva juniorští hráči Jakub Kimmel a Filip Foršt. První třetina vůbec neodpovídala prvnímu duelu sezóny. Oba celky se snažily co nejvíce útočit, přičemž nebezpečnější byli Ježci. Avšak Východočeši se dopustili faulu, čehož Brno využilo. Emmer přihrál v početní výhodě Baláčovi, který vystřelil. Jeho rána byla tečovaná Kuntošem a skončila v ježčí síti. Tento gól dostal Buldoky do sedla zápasu.

Po pauze se však Ježci vzchopili a v celé druhé periodě Buldoky zavřeli v obranném pásmu. Vytvořili si mnoho šancí, ale ani jedna se nechytla. Brno také skvěle držel Lukáš Sterenčák, pro kterého to byl poslední zápas v brněnském dresu. Brno vedlo až do času 32:19, kdy Ježci vyrovnali. Macenauer vyběhl zpoza branky do mezikruží a střelou balónek procpal do branky. Poté se zápas vyvíjel velmi pomalu a oba celky pomýšleli alespoň na bod. Ale v brněnské obraně došlo 3 minuty před koncem základní hrací doby ke zmatku. Běloušek ve skrumáži před brankovištěm domácích přistrčil žabkou balónek Janu Böhmovi a ten přehodil dloubákem beton gólmana Brna. Ježci poté zápas dovedli k vítěznému konci ještě souhrou, kterou zakončil Šmíd.

Ohlasy po zápase:

Ježci Heřmanův Městec (Josef Kozel): „Start soutěže se nám povedl. Brno ač v kombinované sestavě nám dlouho vzdorovalo, i když jsme měli více míček na našich hokejkách my. Ujali se vedení a až do druhé třetiny držel nulu i výborný Lukáš Sterenčák v jejich brance. Kouzlo odčaroval až v 33. minutě Dominik Macenauer a tři minuty před koncem jsme během necelé minuty zápas otočili díky brankám Böhma a Šmída. Dobré tři body pro nás, dobrý start do soutěže. Těšíme se na domácí premiéru proti Malenovicím".

Západní divize

Neděle 4. září 2022

Plzeňská rezerva nasázela Ještěrům 6 branek!

HBC Ještěři Ústí nad Labem - HBC Plzeň B 2:6 (0:1,0:2,2:3)

Střely na branku: 24:34, Vyloučení: 11:6, Přesilovky: 0:5, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 26

Branky a nahrávky: 33. Abraham (Tůma), 37. Uhlíř (Kučera, Šilínek) – 10. Kopal (Matouše, Kozák), 20. Deja (Kopal, Krejčí), 21. Slezák (Matoušek, Kanta), 34. Pavlíček (Král), 37. Kristl (Štípek), 38. Smeták (Polák)

Rezerva Plzně se utkala v premiéře s ústeckými Ještěry. Mečouni si v 1. třetině spíše zvykali na důraz a rychlost 1. Ligy. Ta jim ale nedělala problém a na velkém hřišti v Ústí nad Labem byli všude dříve než domácí. Z toho důvodu v 10. minutě otevřel skóre Kopal. Ještěrům se nepovedl ani vstup do druhého dějství, v němž se museli bránit v početní nevýhodě. Plzeň přesilovku využila, konkrétně se po souhře Kopala a Krejčího trefil Deja. O minutu a půl déle již hosté vedli 0:3, přičemž do konce 2. třetiny branka nepadla. Pro Ústí nad Labem se začalo blýskat na lepší časy až v poslední periodě, v níž snížil Abraham. Domácí však po své brance rychle inkasovali, a to dokonce dvakrát. Domácí Uhlíř snížil na 2:5, přičemž v čase 37:48 Smeták přidal 6. plzeňský gól. Poté si rezerva Mečounů zkušeně došla pro 3 body.

Ohlasy po zápase:

HBC Plzeň B (Stanislav Kastner): „V Ústí nad Labem na hráče čekala nová soutěž. Nastoupili jsme s mladým týmem, kdy většina hráčů nemá zkušenosti s mužským hokejbalem. Snažili jsme se hráče s kolegou Víťou Čapkem připravit na jiný styl hry, kdy budou soupeři vyzrálejší. Nastavili jsme na zápas taktiku, které se hráči drželi. Soupeře jsme přehrávali pohybem, což doufám bude naše zbraň i do dalších zápasů. Ačkoliv výkon nebyl bez chyby, výhra je důležitá pro sebevědomí hráčů a jsme samozřejmě rádi za první body.“

Kelti se natahovali po prvních bodech! Pedagog hru skvěle zavřel

SK Kelti 2008 – SK Pedagog České Budějovice 2:3 (0:0,1:2,1:1)

Střely na branku: 31:35, Vyloučení: 5:5, Přesilovky: 5:5, Využití: 1:2, Oslabení: 0:0, Diváků: 84

Branky a nahrávky: 20. Hrabár (Beneš), 38. Kohout (Kovárník) – 17. Procházka (Bárta A., Bárta O.), 24. Bárta A. (Procházka), 30. Kovařík V. (Kovářík J.)

Staronový celek z Berouna nevstoupil do prvního domácího utkání špatně. S favoritem z Českých Budějovic Kelti drželi v 1. třetině krok. Obě mužstva si tvořila dobré střelecké pozice, ale skóre zůstalo do druhé třetiny 0:0. Do vedení šli v druhé periodě hosté, kteří po souhře bratrů Bártů a Štěpána Procházky zaslouženě vedli 0:1. Jihočeši poté faulovali, přičemž se do hry dostalo přesilovkové komando Středočechů. V něm skvěle zakončil Hrabár a vyrovnal stav utkání. Po tomto gólu museli na trestnou lavici zase domácí a početní výhodu Pedagogu využil Adam Bárta. Po druhé třetině tak České Budějovice vedly 1:2. Do poslední patnáctiminutovky zápasu šli domácí v početní nevýhodě. Tuto přesilovku Pedagog využil také. V čase 30:27 zvedl ruce nad hlavu Václav Kovařík. Ve zbylém čase Pedagog nedopustil, aby inkasoval. Ubránil 3 přesilové hry, což mu vyneslo 3 body.

Ohlasy po zápase:

SK Kelti 2008 (Roman Hnátek): “Utkání provázela velká očekávání, jak si náš mužský tým s přechodem do vyšší soutěže poradí. Soupeř, loňský semifinalista, vzbuzoval respekt, v první třetině se však hrála vyrovnaná partie. Bohužel jsme zaspali začátek druhé části, několikrát faulovali a Pedagog trestal. V útlumu jsme odehráli v podstatě celou druhou část, Budějovice ale nedokázaly navýšit skóre. To se jim povedlo až z kraje třetí části po šťastné střele v končící přesilovce. Vrhli jsme všechny síly do útoku, vytěžili kontaktní branku, několik velkých šancí nevyužili a závěrečná powerplay byla z naší strany hodně křečovitá a rozpačitá. Suma sumárum, slušné utkání v tempu první ligy, kdy jsme herně i fyzicky obstáli. Máme hodně cenných poznatků do další práce, což jsme z tohoto zápasu se silným soupeřem chtěli.“

Vlčí Smečka zaskočena Datly! Vicemistr ukázal svou sílu

Vlčí Smečka Ústí nad Labem – TJ Blatná Datels 4:3 (0:2,3:1,1:0)

Střely na branku: 19:29, Vyloučení: 4:3, Přesilovky: 3:4, Využití: 2:0, Oslabení: 1:0, Diváků: 59

Branky a nahrávky: 16. Faigl (Baxa), 21. Faigl, 30. Baxa (Janák), 36. Faigl – 9. Vaníček (Šilhán), 13. Vaníček (Matějka, Šilhán), 18. Šilhán (Fiala)

Nováček 1. Ligy měl na začátek soutěže velmi těžkého soupeře, kterým byl vicemistr 1. Ligy z Ústí nad Labem. Vlci však v první třetině na Datly nestačili. Loňský mistr 2. Ligy na západě Čech se s tempem v 1. Lize srovnal ihned. Navíc proti Vlčí Smečce využil mírného zaváhání Ústečanů. V 9. minutě šli Datlové senzačně do vedení 1:0 a po 1. periodě vedli dokonce o dvě branky. Podruhé se trefil právě Sebastián Vaníček. Pro domácí to byla studená sprcha, kterou chtěli rychle odčinit. To se podařilo po 45 vteřinách hry v prostředním dějství, kdy snížil Faigl. Datlům se po této inkasované brance podařilo znovu odskočit na rozdíl dvou branek. Ve zbytku druhé třetiny se hosté bránili v oslabení. Zkušená Vlčí Smečka vyrovnala stav zápasu dvěma přesilovkovými góly. V poslední periodě měla Vlčí Smečka navrch, ale Datlové také hrozili. Ve 36. minutě však hattrick zkompletoval Faigl, který dal čtvrtý gól Vlčí Smečky v oslabení. Ústečané se tak mohli radovat z těsného vítězství.

Sobota 3. září 2022

Nové Strašecí hrálo vyrovnaně se Suchdolem! Bod navíc putuje na jih Čech

HBC Nové Strašecí – SK Suchdol nad Lužnicí 2:3pp (0:1,1:1,1:0 – 0:1)

Střely na branku: 37:24, Vyloučení: 3:5, Přesilovky: 4:3, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 66

Branky a nahrávky: 27. Frolík (Lev, Duchoň), 37. Frolík (Kmeť) – 15. Tácha (Císař), 20. Kalát (Tácha), 50. Sup (Mátl, Kalát)

Zápas nezačal pro domácí Nové Strašecí příliš dobře. Suchdol se dostal do rychlých šancí, které naštěstí pro domácí Jan Čadek zlikvidoval. Postupem času si dobré příležitosti začali tvořit i středočeští hokejbalisté, ale i Janák se činil. Vypadalo to, že první třetina bude bezgólová, ale v poslední minutě prvního dějství se dostal do samostatného úniku Tácha, který možnost využil. Hra domácích se po přestávce zvedla, ale po individuální chybě suchdolský Kalát zvyšoval na 0:2. Nové Strašecí ve druhé části zápasu dostalo několik přesilových her. Jednu z nich využil domácí Frolík, který tak snížil a domácí byli opět svému soupeři na dostřel. Domácí se této branky chytili a pokračovali v tlaku i v poslední třetině. Jejich tlak vyústil v druhý gól Frolíka, jenž využil střelu od modré čáry.

Prodloužení chtěly mít oba celky rychle za sebou, a proto bylo k vidění mnoho šancí. Už to vypadalo, že se utkání rozhodne v nájezdech, ale v poslední minutě napřáhl Sup a prostřelil vše, co mu stálo v cestě.