1. liga

Ježci ve své vítězné šňůře zastaveni! Na západě brali body favoriti, Blatná stále na čele divize Západ

V posledních zápasech v 1. Lize vždy bodovali papíroví favorité, kteří vyhráli. Na východě Čech moravské derby ovládlo Brno s velkou parádou a Heřmanův Městec přišel o čistý štít proti Kometě. Nové Strašecí těsně přetlačilo Kelty a Suchdol vládne na jihu Čech! Jaké další výsledky byly k vidění?


Východní divize

Neděle 16. října 2022

Malenovice dostaly výprask i v Brně

HBK Bulldogs Brno vs. HBC Malenovice 9:2 (2:0, 6:1, 1:1)

Střely na branku: 42:21, Vyloučení: 6:7, Přesilovky: 5:6, Využití: 2:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 32.

Branky a nahrávky: 3. Emmer, 12. Hudec (Fišar, Vodvárka), 17. Zemen S. (Zbranek, Baláč), 19. Vodvárka (Emmer, Fišar), 24. Baláč (Heide), 24. Klíma (Emmer), 29. Toman (Klíma, Emmer), 30. Zimandl (Zemen S., Heide), 36. Zimandl (Emmer, Zemen S.) - 30. Nohál (Brázdil), 33. Nohál (Havlík).

Moravské derby začalo ve velkém tempu, ale otěže zápasu měli ve svých rukou domácí borci. Ti se již ve třetí minutě ujali vedení po přesilovkovém gólu Emmera. Malenovice svému soupeři hrozily zejména z dobrého forčekinku, po kterém si tvořily dobré šance. Čamlíci se v úvodní třetině však neprosadili, což se na druhé straně říct nedá. Fišar posunul ve 12. minutě balónek mezi kruhy Hudcovi, jenž zakončoval do odkryté klece.

Malenovice v prostředním dějství vsadily na tvrdší hru, ale ani to jim ovoce nepřineslo. V 17. minutě navyšoval brněnský Zemen, který tečoval Zbrankovu střelu. Buldoci tempo stále navyšovali, z čehož pramenila branka Vodvárky. Toho excelentně našel Emmer. V dalším průběhu zápasu se Brno muselo bránit dokonce i ve třech. Čamlíci početní výhody nevyužili, poté Brno zase udeřilo. Nejdříve ve 24. minutě skóroval Baláč, který dal gól s velkým štěstím. Heideho střela se do malenovickém branky odrazila od jeho nohy. Frustrovaní hosté šli po tomto gólu také do třech. Přesilovkový gól zaznamenal Klíma. Na 7:0 navyšoval ve 29. minutě Toman a o minutu později pohotovou střelou pečetil na 8:0 Zimandl.

Ještě před koncem druhé třetiny se do úniku dostal Filip Nohál, který backhandem pro Malenovice snižoval na 8:1. V poslední třetině se podařilo vsítit ještě jednu branku Nohálovi, který procedil balónek mezi betony. Druhou branku v zápase ještě zaznamenal Zimandl. Brno tak získalo tři body.

Ježci nora vyloupena poličskou Kometou!

Ježci Heřmanův Městec vs. SK Kometa Polička 2:4 (1:2, 1:2, 0:0)

Střely na branku: 34:15, Vyloučení: 3:5, Přesilovky: 4:2, Využití: 1:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 100.

Branky a nahrávky: 7. Cvejn, 16. Macenauer (Šmíd) – 2. Augustin (Tobiáš O.), 9. Štefka M. (Malý), 25. Tobiáš O. (Štefka F.), 27. Malý.

Duely mezi Heřmanovým Městcem a Poličkou mají vždy velkou úroveň. To se dalo očekávat i od tohoto zápasu, na který si našlo cestu mnoho fanoušků. Poličská Kometa nastoupila před domácí fanoušky, kteří domácí celku více než věřili. Avšak domácí na úvod zápasu faulovali a Kometa měla možnost přesilové hry. Po vyhrané buly dostal balónek na modrou čáru Augustin, který svou střelu umístil přesně do pravé horní části branky. Domácí gólman nic neviděl a Kometa se mohla radovat z brzkého vedení ve 2. minutě.

V další fázi hry si Polička tvořila velké šance, do kterých ji Ježci pouštěli. Avšak i domácí se dostávali do varu, přičemž postupem času začínali hrozit. Velké šance však zneškodnil poličský Novák. V 7. minutě se však ujala nenápadná akce Jakube Cvejna, který se díky poskakujícímu balónku dostal až před poličskou branku. V ten moment prapodivný pohybem hokejkou plácnul do míčku a ten přeskočil hostující brankáře. Tato branka Kometu spíše nakopla a opět se přesunula do útočného pásma, kde zajímavými střelami hrozila. Na 1:2 zvyšoval v čase 08:05 Matěj Štefka, který svou střelu zkušeně skryl a ta od levého mantinelu prošla až do ježčí branky, a to mezi betony domácího gólmana. Ve zbytku třetiny si Kometa vše hlídala, i když na konci se musela bránit ve čtyřech. Početní výhodu Ježci rychle využili, když dobrou střelu Šmída na brankovišti dorazil Macenauer.

Hra se poté přelévala z jedné strany na druhou, avšak domácím hokejbalistům se nedařilo držet v útočném pásmu, protože hostující obrana skvěle sbírala balónky ve středním pásmu. Tlak Komety stoupal, přičemž se šťastně ujala střela Ondřeje Tobiáše. Ježci mohli v druhé části snižovat ze dvou úniků, ale to se jim nepovedlo. Ve 27. minutě zvyšoval z pohledu Komety na 2:4 Malý, který si doběhl svou vlastní střelu a zavěsil do pravé šibenice. V poslední části měla obě mužstva značné šance na skórování. Místo toho, aby Kometa využila početní výhodu, musela čelit samostatnému úniku Tomáše Pilaře. Ten však nesnížil. Poté čas plynul a zbývaly 2 minuty do konce. Hrálo se 4 na 4 a domácí odvolali brankáře a zkoušeli své štěstí. V poslední minutě Kometu zachránil Novák, který pochytal všechny balónky. I ty, které mířily do odkryté klece. Ježci měli poslední tlak enormní, avšak jej nevyužili, což znamenalo konec jejich série.

Ohlas po zápase:

SK Kometa Polička (trenér Pavel Štefka): "Ježci potvrdili, že letos jsou dobře připravení a budou jedním z favoritů. Byl to vyrovnaný zápas, ale my jsme byli asi o kousek lepší nebo šikovnější a tentokrát jsme i proměňovali šance, navíc skvěle nám zachytal Míša Novák, takže jsme s předvedenou hrou i výsledkem spokojeni. Myslím, že tenhle zápas se musel líbit i divákům, kterých přišlo hodně, byly k vidění hezké akce z obou stran, hrálo se důrazně ale férově. Na 1. ligu velmi pěkný zápas. My jsme nakonec byli spokojenější, takže to pro nás bylo krásné hokejbalové odpoledne."

Pardubice se nechytily ani proti Mladé Boleslavi! Rozhodla 3. třetina

HBC Tygři Mladá Boleslav vs. HBC Pardubice B 5:1 (1:1, 0:0, 4:0)

Střely na branku: 34:16, Vyloučení: 3:4, Přesilovky: 4:3, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 75.

Branky a nahrávky: 1. Bydžovský (Horáček), 36. Malina (Řípa, Lhota L.), 37. Malina (Bajer), 38. Lhota T. (Lhota L., Pohl), 43. Moravčík (Číhala, Langer) – 13. Socha.

Pardubice jely po několika nezdarech do Mladé Boleslavi, kde se mohlo začít blýskat na lepší zítřky. Avšak zápas se od první minuty vyvíjel ve prospěch domácích Tygrů. Po 46 vteřinách poslal Mladou Boleslav do vedení Bydžovský. Bylo vidět, že domácí chtějí tři body nechat v Mladé Boleslavi, i když se hosté snažili o opak. Jiskru naděje vystřelil ve 13. minutě pardubický Socha, avšak domácí měli navrch. Ve vyrovnané partii se pokračovalo i v prostředním dějství, kdy ani jeden celek gól nedal. Vše rozhodla poslední třetina, ve které domácí zaúřadovali v přesilové hře. Konkrétně se trefil Malina. Poté museli hosté otevřít hru, z čehož padly branky ve 37. a 38. minutě. Na 5:1 pečetil výhru mladoboleslavský Moravčík.


Západní divize

Pátek 14. října 2022

Středočeské derby v 1. Lize ovládlo Nové Strašecí až po prodloužení

HBC Nové Strašecí vs. SK Kelti 2008 5:4pp (1:2, 2:1, 1:1 - 1:0)

Střely na branku: 44:24, Vyloučení: 5:3, Přesilovky: 3:5, Využití: 1:2, Oslabení: 0:0, Diváků: 51.

Branky a nahrávky: 14. Kmeť (Čadek), 16. Javůrek (Čadek, Duchoň), 18. Benda (Douša), 32. Lev L. (Wittmayer), 50. Kmeť (Čadek, Javůrek) – 11. Šlechta (Taufer), 12. Maršoun (Hrabár, Horel), 24. Beneš (Horel, Hrabár), 36. Taufer (Hrabár, Beneš).

Středočeské derby mezi Novým Strašecím a Kelty bylo velmi zajímavé. Úvod utkání zvládli lépe hosté, kteří byli běžecky navrch. Z dobrého pohybu si Kelti vytvářeli slušné šance. Jedna z nich se ujala až v 11. minutě, kdy domácího brankáře prostřelil Šlechta. Tento gól Kelty ještě více hnal dopředu, přičemž si hosté vyfasovali přesilovou hru, kterou rychle využil dobrou střelou Maršoun. Nové Strašecí díky svému dobrému vhazování snížili. Těsně před koncem úvodní periody vyhrál čistě buly Čadek na Kmetě, který se nemýlil.

Tato branka zase vlila krev do žil domácím, kteří po pauze okamžitě snížili po souhře Duchoně, Čadka a Javůrka. Javůrek šel na hostujícího gólmana z levé strany, přičemž ho prostřelil mezi nohami. Nové Strašecí svůj tlak stupňovalo, což se odrazilo v další brance. Douša vybídl Bendu, který situaci 2 na 1 vzal na sebe a přesnou střelou nedal berounskému Lainovi šanci. Branka, která poslala domácí do vedení, je uspala. Následně přišel ve 2. třetině ještě čas hostí, ve kterém po rychlé kombinaci vyrovnali. Rozhodnout se mělo v poslední části, kterou začali lépe domácí. Téměř před berounskou branku se dostal Lukáš Lev, který blafákem do backhandu zvyšoval. Kelti se však ničeho nezalekli, a navíc měli dvojnásobnou přesilovou hru. V ní vyrovnal Taufer. Po zbytek základní hrací doby obě mužstva mohla vstřelit rozhodující branku, ta ale přišla až v prodloužení. V něm měli domácí přesilovku 4 na 3 a po střelách Čadka a Javůrka rozhodl dorážkou Kmeť.

Ohlasy po zápase:

HBC Nové Strašecí (trenér Jan Falař): „ Před zápasem jsme chtěli tři body, po průběhu musíme být spokojeni se dvěma, zápas mohl také dopadnout přesně opačně. Důležitý moment byl dle mého gól z našeho pohledu na 1:2 těsně před koncem první části. Do druhé třetiny jsme vletěli tak, jak jsme odehráli zápas s Vlčí smečkou, diktovali tempo a odskočili do vedení. Poté, pro nás již klasicky, přišel pokles soustředění, ale nemělo to naštěstí žádný tragický vliv na výsledek. Musíme zapracovat na konzistentnosti výkonů, pak můžeme porážet kohokoli.“

SK Kelti 2008 (trenér Roman Novák): "Že bychom odehráli vyloženě špatné utkání se říci nedá. Bohužel trpký konec zápasu, kdy jsme soupeři umožnili v přesilovce rozhodnout, možná trošku ovlivňuje vnímání celého utkání. Opět s hodně mladou sestavou jsme ale drželi gólově krok a Nové Strašecí dvakrát střelecky dotáhli po pěkných útočných akcích. Zbytečné chyby a často zmatky v defenzivě nás však stále srážejí zpět. Nezbývá než se z utkání opět trošku poučit a zkusit naplno bodovat příště."

Neděle 16. října 2022

Ústecké derby se vyvíjelo lépe pro Ještěry! Vlčí smečka ukázala zkušenost

Vlčí smečka Ústí nad Labem vs. HBC Ještěři Ústí nad Labem 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Střely na branku: 33:28, Vyloučení: 3:2, Přesilovky: 2:2, Využití: 1:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 73.

Branky a nahrávky: 23. Strnad (Poláček, Tůma), 25. Strnad (Faigl, Tůma), 43. Baxa (Gottfried, Michajličenko) – 14. Haas (Tomáš, Stupka).

Ústecké derby se odehrálo ve velké parádě. Oba týmy začaly ve velkém tempu a obě mužstva mohla jít do vedení, avšak se činili oba brankáři. V čase 12:20 byl Milan Janák vyloučen za vražení na hrazení do konce zápasu, a tak měli Ještěři dlouhou pětiminutovou přesilovku. Tu využil Haas ve 14. minutě, početní výhoda trvala i nadále. Po přestávce hosté pokračovali v přesilové hře, ta už však nic nepřinesla. Vlčí smečka se po tomto oslabení mohla vrátit do zápasu a její tlak stoupal. I Vlci měli možnost přesilové hry, kterou po kombinaci zužitkoval v čase 22:30 Strnad. Stejný hráč o pár chvil navyšoval z pohledu Vlčí smečky na 2:1. Do konce druhé třetiny branka nepadla, avšak Ještěři hrozili. Velmi vyrovnaná partie pokračovala i v poslední části, kdy se Ještěři snažili marně vyrovnat, přičemž ve 43. minutě pojistil tři body pro Vlčí smečku Baxa.

Ohlasy po zápase:

Vlčí smečka Ústí nad Labem (hráč a spolumajitel Roland Baxa): „Myslím, že utkání jsme začali dobře, ale soupeř využil dlouhou přesilovku a po první třetině byl zaslouženě ve vedení. Po zbytek zápasu bylo derby vyrovnané, ale byli jsme produktivnější než soupeř, a to rozhodlo o konečném výsledku.“

Blatná nezaváhala ani proti rezervě Mečounů! V první třetině rozhodl Braun

HBC Plzeň B vs. TJ Blatná Datels 3:6 (2:4, 1:1, 0:1)

Střely na branku: 18:27, Vyloučení: 8:4, Přesilovky: 4:5, Využití: 1:1, Oslabení: 1:0, Diváků: 79.

Branky a nahrávky: 3. Kopal (Deja), 8. Kopal (Banýr), 16. Pavlík (Kastner) – 1. Braun (Vaníček, Fiala), 5. Braun (Vaníček, Matějka), 8. Braun (Michálek), 15. Říha (Braun, Matějka), 29. Matějka (Braun, Šilhán), 35. Maňaska (Šilhán, Šíp).

Blatná putovala k dalšímu zápasu na západ Čech, kde musela nastoupit v plzeňské hale. Prvních deset minut nabídlo pořádně divoký hokejbal. Jihočechy poslal do vedení Braun již v deváté sekundě. Plzeňané ovšem rychle vyrovnali z hole Kopala. Avšak David Braun si do Plzně přivezl velkou formu. V 5. minutě přidal svůj druhý gól a v čase 07:05 již Blatná po jeho hattricku vedla 1:3. Mečouni však na tři rychlé góly zareagovali v oslabení. Mečouni bohužel v první části inkasovali ještě jednou. Přestávka hrála ve prospěch domácích, kteří po ní snížili z přesilové hry. Oba celky si tvořily šance, ale další z nich se ujala z hole blatenského Matějky. Ten poslal Datly do vedení 3:5 ve 29. minutě. Mečounům se nepovedla ani poslední třetině, ve které nebyli schopni dát branku. Kosmeticky výsledek navíc upravil Maňaska.

Ohlasy po zápase:

HBC Plzeň B (trenér Vít Čapek): „Vstup do utkání se nám vůbec nepovedl. Dá se říci, že brzký gól určil ráz zápasu. Ve druhé třetině nastalo z naší strany zlepšení, ale soupeř nás držel na uzdě. V závěrečné části nás Blatná do mnoha šancí nepouštěla a nás brzdila častá vyloučení. Máme s disciplínou velké problémy. Pokud ji hráči nezlepší a nebudou více pracovat pro tým a ne pro svoje ega, těžko budeme s někým bodovat.“

Jihočeský duel mezi Pedagogem a Suchdolem rozhodla přesilovková komanda!

SK Pedagog České Budějovice vs. SK Suchdol nad Lužnicí 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)

Střely na branku: 24:25, Vyloučení: 5:5, Přesilovky: 5:3, Využití: 0:2, Oslabení: 0:0, Diváků: 98.

Branky a nahrávky: 20. Laurinc (Císař), 26. Laurinc (Pavlík).

Od jihočeského derby se dal čekat jedině vyrovnaný zápas, a to se potvrdilo již od první vteřiny zápasu. Mužstva si nedala ani centimetr volného plastu, a navíc je podpořili skvělými výkony brankáři. A proto v první části branka nepadla. Jak Pedagog, tak Suchdol si v následující periodě snažili vypracovat střelecké pozice. Těch měl více Suchdol nad Lužnicí, protože se mu dvakrát povedlo využít přesilovou hru. Dvakrát se trefil ten stejný hráč. V čase 19:06 svůj první přesilovkový gól v zápase zaznamenal Laurinc. Asi o 6 minut později se domácí opět bránili, ale marně. Laurinc znovu udeřil. Suchdol si své vedení střežil jako oko v hlavě. Pedagog odpověď na dva góly v poslední části duelu nenašel.